Koronavirus | Byznys

Webkamery jsou nový toaletní papír. V obchodech prostě nejsou

Zavedení karantény způsobilo v prvních dnech vykoupení trvanlivých potravin a toaletního papíru. S hromadným nástupem práce z domova však z obchodů zmizel i jeden méně exponovaný artikl: webové kamery. Na rozdíl od potravin a hygienických potřeb však obnovení dodávek není tak jednoduché.

Zatímco například těstovin jsou plné místní sklady a zběsilé nakupování jen přesune odbyt o pár dní dopředu, nicméně z dlouhodobého hlediska se spotřeba nezvýší a skladové zásoby jsou na to tedy připraveny, zájem o webkamery znamená znenadání daleko větší poptávku, na kterou není připraven ani prodejce, ani výrobce. Poptávka je to navíc celosvětová, webkamery už jsou kompletně vyprodané například i v USA

2020 03 31 (14 51 30).jpg2020 03 31 (14 52 06).jpg2020 03 31 (14 51 43).jpg
2020 03 31 (14 54 21).jpg2020 03 31 (14 54 41).jpg2020 03 31 (14 54 53).jpg
Ať už CZC.cz nebo Alza, webové kamery prostě nejsou...

Ačkoli dnes prakticky všechny služby pro videokonference podporují mobilní telefony a snad každý mobil má přední kameru, často se hodí mít videokonferenci přímo v počítači. V noteboocích jsou přitom webové kamery často nevalné kvality a u stolních počítačů vůbec. Zvýšené poptávce o externí webové kamery se tedy nemůžeme divit. 

„Několik desítek webkamer by nám mělo přijít během zítřejšího dne, ale je velmi pravděpodobné, že se během pár dnů opět vyprodají. I dodavatelé mají aktuálně tohoto zboží nedostatek, ale samozřejmě se je budeme snažit pro naše zákazníky zajistit co nejdříve, jak to bude možné,“ řekl nám k situaci Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

A podobně reaguje i tisková mluvčí Alzy Patricie Šedivá: „Nápor jsme sice očekávali, stihli jsme se zásobit na několik měsíců dopředu, ale tato zásoba zmizela překvapivě za pouhé dva týdny. Podle našich informací bychom měli mít další zásoby zhruba do tří týdnů.“ 

Můžete použít akční kameru, foťák nebo mobil

Existují však ale i jiné cesty, jak si webkameru obstarat, a to i s daleko lepším obrazem. Můžete použít například grabovací karty určené primárně pro hráče, které dokáží obraz z HDMI převést do USB vstupu. Běžně se takto zaznamenává vstup na monitor z grafické karty nebo herní konzole, ale můžete takto připojit i fotoaparát s HDMI výstupem nebo třeba akční kameru GoPro. Zpravidla bude zapotřebí ještě redukce z micro-HDMI na běžné HDMI a samotný streamer stojí několik tisíc, ale možnost to je. A kdo ví, třeba se z vás nakonec stane herní streamer a krabičku využijete i k jejímu primárnímu účelu.

A zkusit se dá také třeba aplikace DroidCam, která z telefonu s Androidem udělá webkameru připojenou k PC. Dokonce bezdrátově. 

 
Diskuze (16) Další článek: Bugatti Centodieci: Unikátní sporťák za čtvrt miliardy má 16válcový motor, 4 turba a výkon 1600 koní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,