WebImageGrab: Hromadné stahování obrázků z Googlu

Nechce se vám při hledání vhodných ilustračních obrázků či fotek přes Google podstupovat zdlouhavé proklikávání, stahování a ukládání? Automatizujte tuto činnost zdarma.

WebImageGrab je aplikace od jednoho německého nadšence, jejíž cíl je usnadnit uživateli stahování obrázků prostřednictvím vyhledávače Google. Hlavním přínosem aplikace je především zrychlení hromadného stahování a maximální zjednodušení celého úkonu. Program navíc tyto služby nabízí pro operační systémy Windows a Mac OS X a v lehce funkčně osekané verzi naprosto zdarma.

Černočerný program

Aplikaci není třeba jakkoli instalovat, takže po stažení z GigaManie a jejím rozbalení z archivu postačí spustit příslušný exe soubor. Ihned nato se vám zobrazí grafiky prosté okno, které navíc svůj strohý až nelíbivý dojem povzbuzuje plně černým pozadím. To je v okně skutečně dominantní, protože se zde jinak nachází pouze úzký sloupec s možnostmi vyhledávání a nastaveními programu.

sshot-1.png 
Temný stahovač.

To, že černé pozadí není až tak špatný nápad, poznáte v momentě, kdy začnete vyhledávat obrázky podle zadaného slova. Program automaticky začne stahovat nalezenou grafiku, přičemž celou operaci doprovází podařeným náhledem na právě získávané obrázky, které od uživatele odlétávají do ztracena. Stahování probíhá automaticky do té doby, dokud nedáte aplikaci příkaz k zastavení, resp. nevyčerpáte počet 30 obrázků, který je ve freewarové verzi konečným počtem pro jedno vyhledávání.

sshot-2a.png sshot-2b.png
Ulétávání stažených obrázků do vzdálené nicoty.

Kolik jazyků umíš, tolik obrázků stáhneš

Stažené soubory se automaticky umístí do adresáře s programem, kde vytvoří samostatnou složku nazvanou podle slova, které jste použili k vyhledávání. Zde si pak můžete se soubory dělat, co uznáte za vhodné. Výběr obrázků lze před stahováním také určitým způsobem ovlivnit. Je možné zde použít filtry pro rozlišení, barevnost, obsah i typ souboru. I tady ovšem narazíte na jistá omezení vyplývající z osekání freewarové verze.

sshot-3.png 
Obsah složky po dokončeném stahování.

Velice zajímavou dovedností je obsažený jazykový překladač. Jednoduše si rozvinete jeho nabídku a označíte požadované cizí jazyky. Při vyhledávání podle klíčového slova v hlavním jazyce (nativně angličtina), dojde k automatickému přeložení tohoto slova do vybraných řečí. Zadáte-li tak vyhledávání slova girl, bude WebImageGrab vyhledávat obrázky rovněž pod hesly mädchen, jovena či děvuška atd. Pro každý jazyk zvlášť pak bude vytvořena příslušná složka v adresáři s programem. Omezení freewarové verze pak spočívá ve výběru nejvíce jednoho dalšího jazyku.

sshot-4.png 
Mnoho jazyků pro překlad.

Postačí freeware?

WebImageGrab je jednoduchá utilitka, která zdlouhavou a nudnou činnost dokáže zajímavým způsobem usnadnit. Již několikrát jsme narazili na omezení týkající se zde nabízené freewarové verze. Za jejich odstranění požaduje autor nemalou částku na úrovni 20 eur. Za tuto cifru již ale program výrazně ztrácí na své atraktivitě. K tomu je ovšem třeba jedním dechem dodat, že osekání bezplatné verze není natolik výrazné, aby to zkomplikovalo užívání aplikace i jejích dovedností.

stáhnout program WebImageGrab 7.5 Licence: open source, 5,3 MB
Autor: SAS21
Web programu: www.sas21.de


Diskuze (6) Další článek: Surfujete rychleji než 1,7 Mb/s? Tak to máte nadstandard

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,