Webaroo - prohledávejte web i bez připojení

V dnešní době jsou možnosti připojení k Internetu nepřeberné a pokud člověk opravdu chce a může si to dovolit, lze být online prakticky neustále. Stále jsou však místa, kde není signál, ne každý má mobilní připojení přes telefon, ne všude je dostupné Wi-Fi. Existuje zkrátka řada situací (zejména na cestách), kdy online být prostě nemůžete, ale přesto potřebujete na webu vyhledávat informace a zpracovávat je. Jisté řešení může nabídnout nová služba Webaroo.

Situaci už jsme si nastínili v úvodu. Často se zkrátka ocitnete v situaci, kdy prostě nejste a nemůžete být online, ale přesto by se vám hodily k ruce informace z webu. Pokud budete vědět předem, že taková situace má nastat, můžete se na to připravit a svůj notebook či PDA "nabít" informacemi prostřednictvím služby Webaroo.

Jak to funguje?

Základní myšlenka je celkem prostá. Abychom mohli informace vyhledávat a také číst ve stavu offline, logicky je musíme mít stažené na svém počítači. Takto pochopitelně nemůžete mít stažený "celý Internet", nicméně množina webů, které denně navštěvujete, je rozhodně konečná a pokud navíc víte, že budete potřebovat jednu konkrétní informaci, i tím se potenciální zdroje dají slušně omezit. Pakliže tedy vím, že zítra například pojedu do Londýna a budu předpokládat, že tam nebudu mít připojení k Internetu, mohu si předem vyhledat informace o městě, památkách, ubytování a podobně. Dělat to ručně je však pracné a v informacích je pak těžké hledat. Musel bych vlastně rovnou najít to, co potřebuji, a v podobě webových stránek si to pak uložit na disk. To ale jednak zabere dost času a navíc vlastně před cestou ani přesně nevím, co se mi ještě může hodit. Lepší by tedy bylo mít nějaký balík informací o Londýně na disku a teprve v případě potřeby z něj offline vyhledávat.

Přesně to, co bylo popsáno v situaci výše, vám může nabídnout Webaroo. Služba jednak nabízí tzv. Web Packs. To jsou hotové informační "balíčky" na dané téma. Ty jsou připravovány technologií Webaroo, která má dvě základní komponenty. První je schována za vlastností Content Density. Servery Webaroo skenují web podobným způsobem, jako to dělají vyhledávače. Cílem je najít co nejvíce relevantních informací na dané téma a zároveň zařídit, aby objem dat byl přijatelný. Systém tak prohledává a analyzuje webové stránky a snaží se zajistit co nejvyšší "informační hustotu" obsahu. Čím kvalitnější stránka je a čím více relevantních informací na dané téma obsahuje, tím má větší šanci dostat se do daného informačního balíčku služby Webaroo. Balíček tak není nic jiného než webové stránky, které jsou uloženy pro prohlížení offline, a také metadata, která slouží pro rychlé hledání.

Kromě připravených balíčků (viz dále) však můžete službou Webaroo sledovat i konkrétní webové servery. Jejich obsah je stažen na váš disk do zvolené úrovně s obrázky či bez a v takto stažených webech je pak možné rovněž vyhledávat stejně jako ve výše popsaných balíčcích (které jsou ve své podstatě rovněž stažené části webových serverů).

Takto "objednané" balíčky dat a obsah serverů, které vás zajímají, se pak pravidelně synchronizují a aktualizují, pokud jste zrovna online. Data pak můžete rozkopírovat i do svého PDA a mít tak informace stále při ruce. Frekvence aktualizací je závislá zejména na typu balíčku. Častěji se určitě budou aktualizovat "zprávy ze světa" než kupříkladu zeměpisné informace. Aktualizace je pak rozdílová, stahuje se jen to, co je třeba. V případě přerušení stahování (například z nutnosti rychlého ukončení práce) je při příštím připojení k síti pokračováno v místě přerušení. Staré stránky jsou pak z disku odstraněny, takže balíčky zabírají jen tolik místa, kolik jim bylo určeno na začátku.

Systémové požadavky, instalace a uživatelské rozhraní

Už víme, na jakém principu program funguje a co nabízí. Nyní se pojďme podívat, jak to všechno vlastně vypadá a jak se se službou pracuje. Nejprve si na stáhněte klientskou aplikaci (4,7 MB). Ta je určena pro operační systém Windows 2000 SP4 a Windows XP SP2. Potřebovat budete také webový prohlížeč a to minimálně Internet Explorer 6 a nebo Firefox 1.5 (údaje jsou ze stránek projektu, starší Firefox jsem nezkoušel). Poslední nutnou podmínkou je pak nainstalovaný Microsoft .NET verze 1.1. Na disku pak samotná aplikace zabere minimum, ale musíte mít místo pro stažená data. Obsazený prostor je závislý především na tom, co všechno budete stahovat. Verze pro PDA nebo Smartphone vyžaduje systém Windows Pocket PC 2003 Second Edition, přičemž by měla být velmi brzy dostupná i verze pro Windows Mobile 5.0.

Po instalaci programu zaznamenáte jeho přítomnost vlastně jen v podobě ikony v systémové liště na hlavním panelu. Samotný program nemá prakticky žádné rozhraní, vše se dělá přes webový prohlížeč. Program funguje jako lokální webový server, který běží na portu 1000. Kliknutím na ikonu pravým tlačítkem se zobrazí jednoduché menu, kde máme na výběr jen dvě možnosti (nepočítaje v to informace o programu). Buď si můžete nechat zobrazit stavové okno (jediné "skutečné" okno, ostatní se děje v prohlížeči) a nebo otevřít přímo webové rozhraní aplikace samotné. Stavové okno slouží pouze pro informaci o tom, které balíčky se momentálně aktualizují a kolik je již hotovo.



Stavové okno s přehledem aktualizovaných součástí

Samotné rozhraní aplikace/služby se otevře v okně webového prohlížeče. Ve velmi přehledném prostředí si nejprve nadefinujeme, které připravené informační balíčky nás zajímají a případně také nadefinujeme seznam konkrétních serverů, které chceme stáhnout do offline podoby.

 

Seznam dostupných informačních balíčků  *  Možnost přidat libovolný webový server

Seznam vybraných informačních balíčků, jejich velikost a také datum poslední aktualizace je poté vidět v přehledné podobě na stránce "my library". Zde můžete také jednotlivé položky ze seznamu odstranit či ručně zapnout jejich aktualizaci. Neméně důležitá položka je "Copy to Mobile", která nahraje vybraná data z disku počítače do mobilního zařízení. Tuto funkci jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet.



Stránka se seznamem vašich balíčků

Ještě než se pustíme do popisu nejdůležitější části služby, tedy samotného offline vyhledávání, krátce se ještě podíváme na nastavení služby na záložce Preferences. Není toho mnoho, dá se vlastně jen určit, zda se má program spouštět hned po startu počítače a zda má aktualizace dat probíhat automaticky a nebo bude spouštěna ručně. Pokud je to nezbytné, můžete také nastavit přístupové údaje pro proxyserver.



Jednoduché možnosti nastavení

Vyhledávání offline

Jak jste si mohli všimnout již z obrázku se seznamem balíčků, zatím jich není příliš mnoho. Služba je stále v betaverzi a tak lze předpokládat, že se jejich počet bude neustále zvyšovat. Zatím jsou jednotlivé balíčky zaměřeny spíše zeměpisně a nabízejí tak informace o několika velkých městech světa. V seznamu je však i balíček "zpráv ze světa". Ten je zároveň nejmenší, má 64 MB, zatímco ostatní balíčky mají každý shodně 256 MB.

Samotné vyhledávání se příliš neliší od běžných vyhledávačů. Stačí vložit klíčové slovo či výraz a zvolit, zda chce prohledávat všechno a nebo jen samotné balíčky nebo vaše webové servery. Výsledky jsou pak rovněž zobrazeny ve "standardním formátu" vyhledávačů. Kromě hlavního odkazu, který otevře offline podobu dané stránky, je vedle každé nalezené stránky také odkaz na její online verzi.



Okno s výsledky hledání

Kliknutím na odkaz se poté zobrazí daná stránka, která vypadá prakticky k nerozeznání od originálu. Pokud se dostanete ve struktuře webu příliš hluboko, bude vám nakonec zobrazeno upozornění, že požadovaná stránka už není dostupná offline, přičemž kliknutím na odkaz se máte možnost dostat k online verzi (pokud jste připojeni). Odkaz na online verzi se také zobrazuje v hlavičce každé offline stránky.

Závěr

Různých offline prohlížečů existuje celé řada. Toto řešení však nabízí poměrně zajímavý způsob řešení offline prohlížení, které je obohaceno i o offline vyhledávání. Předem se tak lze vybavit "na cestu" kopiemi příslušných webů a využít také předdefinované informační balíčky. Informace tak lze vyhledávat až skutečně v momentě, kdy je potřebujete a hlavně přesně víte, co potřebujete.

Služba je zatím zdarma a v betaverzi. Otázkou zůstává, zda bude zdarma i po přechodu do ostrého provozu a nebo zda se bude služba živit kupříkladu z reklamy, kterou bude umisťovat do "offline webu". Podle aktuálních informací podepsala společnost dohodu s firmou Acer. Ta plánuje nabídnout notebooky s přednahraným obsahem služby Webaroo.

Diskuze (11) Další článek: Toshiba uvede notebook s HD DVD-ROM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,