Byznys | Netflix | Hudba, filmy, seriály

Web srovnal Netflix v desítkách zemí včetně Česka. Platíme šíleně moc

Je dražší Netflix v Česku nebo třeba v Irsku? A o kolik je dražší než třeba v USA? Přesně na takový průzkum se na podzim zaměřil web Comparitech, který srovnal katalogy populární videopůjčovny v bezmála osmdesátce zemí včetně Česka a Slovenska.

Z hlediska ceny předplatného k velikosti katalogu si nejlépe stojí Kanada, kde průměrná cena jednoho titulu vychází na 0,00124 amerických dolarů (5 561 titulů a měsíční paušál 6,9 dolarů). Velmi dobrý poměr mají také USA a z evropských zemí Velká Británie.

011750c7-23fb-47f6-8bd8-8e3e81daf346
Česko v grafu velikosti katalogu ku průměrné ceně za titul

V českém katalogu Comparitech napočítal 4 496 titulů, tedy méně než v Kanadě nebo i USA, a zároveň za vyšší paušál základního předplatného (199 Kč), které v době výzkumu činilo po přepočtu 8,64 dolarů.

Český Netflix je tedy menší a dražší. Pokud k tomu připočítáme i nižší kupní sílu průměrné české domácnosti, zůstává populární videopůjčovna i nadále určitým luxusem. Jinými slovy, 199 korun měsíčně se sice nemusí zdát mnoho, průměrný Američan s vyšším příjmem však platí ještě o pár korun méně.

50caeead-e36a-47b5-a9ff-47975e8b653c
Cena základního předplatného Netflixu v Evropě

Ostatně to je obecný problém i mnoha dalších zahraničních služeb, které jen zřídka reflektují kupní sílu cílového trhu, a pokud se jedná původem o americké služby, často také na evropských trzích nabízejí služby v eurech při konverzních poměru 1:1 k dolaru, což je pochopitelně pro koncového spotřebitele velmi nevýhodné.

Diskuze (61) Další článek: Předplatitelé Zoner Photo Studia mají nyní v ceně 20GB cloudové úložiště

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,