Web | Hry

Web Internet Archive publikoval 2,5 tisíce her pro MS-DOS. Hrát je můžete přímo v prohlížeči

Patříte-li ke starším ročníkům, možná dnes nostalgicky vzpomínáte na některé hry z 80. a 90. let minulého století. Ty sice nevynikaly špičkovou grafikou ani zvukem, ale často se vyznačovaly dobrou hratelností a mnohdy i poutavým příběhem. Nyní si můžete zdarma zahrát více než 2,5 tisíce nových titulů přímo ve webovém prohlížeči.

Fandy „klasických herních pecek“ nebudeme zdržovat dlouhým úvodem a rovnou je odkážeme na příslušnou stránku webu Internet Archive. Zde najdou přehled nově přidaných her, který lze řadit podle několika kritérií, případně je možné najít kýžený titul pomocí vyhledávače.

Legendární herní pecky

Přidání tolika her, určených pro operační systém MS DOS, je jednou z největších aktualizací digitální knihovny Internet Archive od roku 2015. Příjemným faktem je, že ačkoli jednotlivé tituly vyžadovaly často specifická nastavení, všechny je možné hrát přímo ve webovém prohlížeči.

Hry si můžete díky emulátoru EM-DOSbox vychutnávat prakticky přesně v té podobě, v jaké je hráči hráli před dvaceti až čtyřiceti lety. Kromě z dnešního pohledu zastaralé grafiky budete moci ocenit například zvuky, které tehdy obstarával primitivní reproduktor počítače.

Zpřístupnění her touto formou bylo možné realizovat až v současnosti, kdy rychlosti připojení k internetu dovolují přenesení relativně velkého objemu dat v krátkém čase. Některé z nabízených titulů se totiž v originále prodávaly na kompaktních discích a leckdy zabíraly až 700 MB.

Internetový archiv

V nabídce najdete celou řadu her, které ve své době patřily k absolutní špičce. Jmenovat můžeme například Microsoft Flight Simulator, Doom, první Need for Speed, Wolfenstein 3D, Stunts či několik verzí Commandera Keena. Archiv obsahuje celkem bezmála sedm tisíc titulů, takže na své si přijdou vyznavači všech herních žánrů.

Internetový archiv Archive.org neúnavně pracuje na zachování historie našich online životů. Nejvíce se proslavil funkcí „Wayback Machine“, která průběžně ukládá snímky několika milionů webových stránek. Můžete se například podívat, o jakých novinkách psalo Živě.cz před dvaceti lety. Digitální archiv také zálohoval řadu médií včetně starých vinylových desek.

Diskuze (11) Další článek: Vtipálci vypustili do světa falešný Tor Browser. Ten teď okrádá Rusy o bitcoiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,