Navigace | Waze

Waze mění systém navigace přes placené úseky. Jak vše správně nastavit?

Od úterý 11. prosince dochází k poměrně zásadní změně v mobilní aplikaci Waze. Uživatelé si mohou nastavit jednotlivé země, pro které mají zakoupené dálniční známky. Odpadá tak nutnost měnit nastavení jízdy po zpoplatněných komunikacích při překročení státní hranice.

Waze dosud nabízelo (podobně jako většina jiných navigací) pouze možnost placené úseky používat, nebo se jim vyhýbat. Pokud tedy například řidič disponoval pouze českou dálniční známkou, musel na slovenské hranici toto nastavení změnit, aby ho Waze nevedlo po zpoplatněné dálnici. Po návratu do Česka nezbývalo než jízdu po zpoplatněných komunikacích opět povolit.

Zadejte si dálniční známky

Nově je možné v aplikaci zvolit konkrétní země, pro které máte zaplacené dálniční známky. Nastavit je můžete v sekci Dálniční známky a poplatky, kde pomocí tlačítek vyberete příslušné typy dálničních známek.

Dálniční známky a poplatky.pngNastavte si známky, které máte.pngKompoletní výčet podporovaných známek.png

Novinka se týká vybraných evropských států, které používají paušální zpoplatnění silnic vyšších tříd, typicky pomocí dálničních známek (ne tedy mýtných bran). Konkrétně se jedná o:

  • Bulharsko - Винетка
  • Česká republika - Dálniční známka
  • Maďarsko - E-matrica országos
  • Moldavsko - E-Vinieta (spuštění později)
  • Rakousko
  • Rumunsko - Rovinieta (spuštění později)
  • Slovensko - Diaľničná známka
  • Slovinsko - Vinjeta
  • Švýcarsko
Waze mění systém navigace přes placené úseky
Waze mění systém navigace přes placené úseky

Vyhýbání se zpoplatněným úsekům

Přepínač Vyhnout se zpoplatněným úsekům v sekci Navigace nebude mít v uvedených zemích vliv při navigování po úsecích, kde platí dálniční známka. Bude brát v úvahu pouze části komunikací, jež jsou zpoplatněné mýtem (typicky tunely).

Pokud tedy například zadáte rakouskou dálniční známku a současně aktivujete vyhýbání se zpoplatněným úsekům, bude vás Waze navigovat po dálnicích, ale objede všechny tunely a průsmyky, kde se platí zvláštní mýtné.

Příprava systému evropských dálničních známek znamená jedenu z největších úprav v evropské mapě Waze. Je potřeba synchronizovat editorské komunity dotčených států, které musí ve stejný okamžik upravit mapu a několikrát ji zkontrolovat. I z tohoto důvodu byl jako termín spuštění zvolen 11. prosinec.

Diskuze (33) Další článek: Nová maska ochrání piloty US Air Force před zbraněmi hromadného ničení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,