Autonomní vůz | Waymo | Lyft

Waymo posílí taxislužbu bez řidičů v americkém Phoenixu o desítku nových aut

Waymo, tedy projekt samořídících aut firmy Google, rozšiřuje v americkém městě Phoenix flotilu autonomních taxíků o deset vozů. Ty mají jezdit pod hlavičkou přepravní služby Lyft a zákazníci si budou moci v aplikaci zvolit, že chtějí jet samořídícím automobilem.

Posílení stavu oznámilo Waymo v úterý s tím, že jednotlivé autonomní vozy budou zařazovány postupně v průběhu „několika následujících měsíců“. Relativně malý rozsah expanze je znamením, že firma hodlá nasazovat svou technologii poklidnějším tempem, než se původně předpokládalo.

Waymo s náskokem před ostatními

Waymo má v oblasti technologií automatického řízení před většinou konkurentů dobře patrný náskok. Po několik měsíců trvajícím uzavřeném testování přišla firma na sklonku loňského roku s první veřejně dostupnou taxislužbou „Waymo One“, využívající autonomní vozidla. Start podpořila i reklamní kampaní v televizi.

Nasazení samořídících aut však neznamená, že by taxíky jezdily bez řidiče. Za volantem vždy sedí operátor, dohlížející na chování stroje, který by měl být schopen v případě potřeby převzít řízení. Za normálních podmínek však do počínání auta nijak nezasahuje.

Po téměř půl roce od zahájení zkušebního provozu tedy Waymo rozšíří flotilu svých taxíků o dalších deset kousků. Zákazníci v oblastech, kde budou jezdit, dostanou v mobilní aplikaci Lyft na výběr, zda chtějí jet klasickým, nebo samořídícím vozem.

Malý krůček pro firmu, ale...

Dceřiná společnost Googlu v tiskové zprávě uvádí: „Jsme odhodláni neustále zlepšovat zákaznické zkušenosti a partnerství s Lyftem poskytne našim týmům příležitost získat cennou zpětnou vazbu.“ Obě firmy sdílejí závazek učinit silnice bezpečnějšími a dopravně dostupnějšími.

Waymo hodlá nasadit deset upravených minivanů Chrysler Pacifica, osazených technikou nezbytnou pro autonomní provoz. Vozy budou vybaveny kamerami, LIDARem a dalšími senzory. Ostrý provoz je „důležitým krokem“ v rozšiřování přístupu k autonomním vozidlům.

Pro Lyft se v tomto směru nejedná o premiéru. Již nějakou dobu spolupracuje se startupem Aptiv, se kterým provozuje malou flotilu autonomních vozidel na území Las Vegas. Do dubna 2019 se v rámci tohoto projektu uskutečnilo více než 40 tisíc jízd.

Váš názor Další článek: Google přinese lavinu genderově neutrálních emoji. Objeví se už v Androidu Q

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,