Doprava | Autonomní vůz | Waymo

Waymo konečně spustí taxislužbu bez řidiče. Už psychicky připravuje pokusné králíky z řad veřejnosti

Loni zhruba touto dobou Waymo oznámilo, že následující rok spustí na předměstí Phoenixu první experimentální robotickou taxislužbu, kterou zajistí její upravené rodinné automobily Chrysler Pacifica.

Zkraje roku startup Alphabetu službu skutečně spustil, záhy však vyšlo najevo, že i když automobily skutečně řídil autopilot, z bezpečnostních důvodů za volantem ve skutečnosti stále seděl profesionální řidič, který byl připraven při jakémkoliv problému plně převzít kontrolu nad jízdou.

Teď se to konečně změní. Waymo vybraným členům pilotní taxislužby začalo rozesílat zprávu, ať se (psychicky) připraví na situaci, kdy před jejích dům přijede opravdu prázdné auto a odveze je třeba do obchodu nebo do školy.

Waymo si totiž po ročním testování věří a získalo také všechna potřebná povolení. Nutno ovšem podotknout, že se i tak bude nadále jednat o speciální službu jen pro vybrané účastníky pilotního projektu, a nikoliv pro jakéhokoliv kolemjdoucího.

125d02d1-48a2-414f-a31b-4b6e90bf321c
Auta bez řidiče se blíží. Alespoň na předměstí amerického Phoenixu.

Zatím totiž chybí federální právní úprava, která by umožňovala plnou autonomii řízení v běžné komerční dopravě. Dopravní zákony se budou muset změnit napříč světem a v plánu to má samozřejmě i Česko, které očekává možnost plné autonomie řízení, kdy se v takovém voze budete moci za jízdy klidně i vyspat, snad někdy v průběhu příštího desetiletí.

Ministerstvo dopravy nespěchá, protože očekává, že teprve tou dobou se začnou pomalu rozšiřovat dostupné vozy a komerční služby, které něco takového vůbec umožní.

Do té doby Česko bude postupně legalizovat chytřejší asistenční režimy řízení, kdy se o jízdu dělí řidič s autopilotem, ten však ještě nepřebírá veškerou zodpovědnost, takže za volantem musí stále sedět člověk s řidičským oprávněním.

Diskuze (6) Další článek: Všechno bude černé. Tmavý režim přidává Gmail, Google Mapy i Obchod Play

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,