Waymo a další firmy kvůli epidemii koronaviru zastavily své samořídící taxíky

Také Spojené státy americké čelí epidemii koronaviru – v pondělí bylo v zemi hlášeno více než 35 tisíc nemocných a bezmála 500 mrtvých. K firmám, které reagují na situaci pozastavením svých služeb, se v průběhu minulého týdne připojilo také Waymo, spadající pod křídla Alphabetu, jež v několika oblastech testovalo autonomní taxíky.

„V zájmu ochrany zdraví a bezpečnosti našich cestujících, vyškolených řidičů a celého týmu dočasně pozastavujeme veškeré služby Waymo, včetně jízd zcela bez řidičů, a to až do 7. dubna“ uvedla firma na stránkách podpory. Již počátkem minulého týdne byly pozastaveny jízdy v arizonském městě Phoenix.

Taxíky dostaly stopku

Jedná se o dočasné opatření, o jehož případném prodloužení, nebo naopak ukončení rozhodne další vývoj situace kolem epidemie koronaviru na území USA. Firma také uvedla, že pomůže partnerům platit jejich zaměstnance „pokud mají příznaky COVID-19, nemohou nastoupit do práce, protože jsou v karanténě nebo z důvodu pozastavení služeb.“

Taxislužba Waymo One zaměstnávala více než 1500 aktivních operátorů, kteří během jízd dohlíželi na chování samořídících aut. V některých oblastech používala vozidla bez „řidičů“, nicméně zastavení provozu se nově týká i jich.

Magazín Venture Beat dodává, že Waymo není zdaleka jedinou firmou, která zastavila testovací programy vozidel bez řidiče. Stejná opatření přijal například Uber, Cruise od GM, Aurora, Argo AI nebo Pony.ai. Uber v testování pokračuje pomocí virtuálních simulačních nástrojů. „Naším cílem je pomoci vyrovnat křivku komunitního šíření,“ uvedl generální ředitel Uber ATG Eric Meyhofer.

Koronavirus online

Diskuze (2) Další článek: Internetová kalkulačka spočítá, jak velké zásoby toaletního papíru potřebujete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,