WAP je pití piva z malých sklenic

Nová technologie je pár měsíců mezi námi, ale zatím jsou její výsledky rozpačité.
Pojem WAP se objevuje na velkoplošných reklamách možná častěji než „Internet“, operátoři mobilních sítí se jím zaklínají jako s jednou z hlavních technologických vymožeností dnešní doby a výrobci mobilních telefonů prezentují WAP jako důvod, kvůli němuž se mobil pořizuje (tedy: u těch pár modelů, které tuto technologii podporují).

Nadšení na straně spotřebitelů zatím tak velké není; ani ti, pro které je vlastnění nejnovějšího modelu mobilu stejnou nutností jako oblečení podle poslední módy pro šviháka, tuto technologii nevyužívají enormně často. Zastánci WAPu nad tím mávnou rukou s tím, že „trh ještě není zralý“, že je málo wapových mobilů a málo přewapovaných webů – a mají pravdu. Má ale WAP skutečně šanci se z hračičky technologického fanouška stát intenzivně využívaným prostředkem, jako je Internet sám?

Připojení k obrovským informačním zdrojům, které se nalézají na Internetu, přes přenosné zařízení je lákavé – jsou tisíce situací, kdy tyto informace potřebujeme právě v okamžiku, kdy nesedíme za svým PC. WAP je však technologie, která neznamená „zpřístupnění informací z Internetu“, ale „přeložení, překreslení webových stránek tak, aby s nimi bylo možné manipulovat z mobilu“. A zde je hlavní problém.

World Wide Web je navržen pro obrazovku počítače, tedy plochu o rozměru papíru A4 a větší, s plnou grafikou, pro myš a klávesnici – a je pro toto prostředí optimalizován. WAP toto prostředí musí chtě nechtě nacpat do velikosti nálepky na krabičce od sirek, bez myši a bez klávesnice, s omezenou barevností. A selhává – je to něco jako lít pivo do malých sklenic. Pivo může být sebelepší, ale pít tímto způsobem nikdo nebude, možná s výjimkou opravdu „hardcore“ fanoušků.

Můžete namítnout, že od toho jsou zde právě tvůrci stránek, aby udělali jejich wapové verze. Ovšem to bude znamenat jejich totální překopání, co se týká formy, ale i co se týká obsahu – zůstaneme-li u naší analogie, musí tvůrci udělat z piva slivovici, aby to bylo pitelné. Ostatně o bezradnosti v tom, jak vůbec zákazníkům tyto technologie zpropagovat, se můžeme přesvědčit i z billboardů – osoba sedící na slonu a na displeji mobilu nápis „Prodej psa“. Spíše bych si vsadil na zvýšení prodeje slonů než wapových mobilů na základě tohoto inzerátu.

WAP si tedy lépe představíme jako jinou datovou službu, nikoli jako zpřístupnění webu přes mobil. Bez problémů nalezneme několik desítek rychlých informačních služeb, kde se uplatní – kde člověk potřebuje „malou konkrétní informaci v konkrétní okamžik“. Je to například počasí, kurzy měn a akcií, dopravní situace, program TV a kina, přesný čas, stav konta, nadpisy hlavních událostí a ještě pár dalších informací – ale moc jich už není. Představit si práci s např. internetovým vyhledávačem přes WAP, čtení celých článků apod. si ale už skoro nelze.

Zastánci opět argumentují budoucím vylepšováním technologie. Dovedeme si představit zvětšení displejů mobilů, zlepšení rozlišení a barevnosti; umíme si představit, že displej mobilu bude jakousi kamerou pobíhající svým výřezem nad větší stránkou. Cosi to přinese, ale současně jde v protisměru trend postupné miniaturizace mobilů, nesoucí s sebou například ještě horší ovládání tlačítek.

WAP je jako technologie přenosu dat vymyšlená velmi dobře; zde problém není. Už ani příliš nevadí, že jde o jakýsi mezikrok, kdy se HTML stránka musí překládat, aby ji dokázal mobil interpretovat, protože nyní není vybaven dostatečným výpočetním výkonem, aby dokázal interpretovat a zobrazit celý HTML kód – i kdyby to uměl, situaci by tím určitě nezlepšil, základní problém „piva v malé sklenici“ se tím neřeší.

Člověk se nevleze do zásuvky psacího stolu, pivo se nikdy nebude lít do centilitrových skleniček a plnohodnotné webové stránky se asi nikdy neujmou na displejích o velikosti krabičky od sirek, i kdyby to stokrát psali na billboardech: bude-li si chtít plnokrevný, nekompromisní web chtít najít cestu do bezdrátových komunikačních přístrojů, musí jít jinou cestou.

Diskuze (62) Další článek: Intergraph na námluvách u SGI

Témata článku: , , , , , , , , , , ,