WAP Fórum a W3C konsorcium společně

WAP Fórum a konsorcium W3C se dohodly na spolupráci při vývoji internetových standardů. Znamená dohoda dohlížitelů nad standardy HTML a WAP snadnější přístup k Internetu z mobilních telefonů a kapesních počítačů?
WAP Fórum a konsorcium W3C se dohodly na spolupráci při vývoji internetových standardů. Znamená dohoda dohlížitelů nad standardy HTML a WAP snadnější přístup k Internetu z mobilních telefonů a kapesních počítačů?

Organizace W3C konsorcium a WAP Forum oznámily, že se dohodly na budoucí spolupráci a vývoji budoucího standardu HTML pro bezdrátové aplikace. Zdá se, že tak končí současná schizofrenní situace, kdy WAP Forum vyvíjelo standard, který měl velmi malou návaznost na standard HTML (nad jehož vývojem dohlíží právě W3C konsorcium), jenž s bezdrátovými aplikacemi nepočítal vůbec. Výsledek by měl být založen na XML, což se všeobecně předpokládalo při postupném odumírání WAPu.

Současný problém WAPu je v tom, že umožňuje velmi málo – např. zabezpečený přenos dat, identifikace uživatele či použití formulářů jsou vlastnosti, které mají být dostupné až ve verzi 1.2. Naopak HTML toho nabízí příliš mnoho – javové applety nebo klikací mapy na displeji mobilního telefonu skutečně nevyužijete.

U kapesních počítačů je to jednodušší – pro ně existují prohlížeče kompatibilní se staršími verzemi HTML a s tím už se dá zvládnout spousta věcí a zobrazit spousta stránek. I když je nepochybné, že tímto spojením se jen přesune kolbiště dvou nesmiřitelných soupeřů v oblasti mobilního Internetu (šílený termín, se kterým se ale budeme setkávat stále častěji) na jinou půdu – Microsoftu a Symbianu, jehož členové jsou současnosti protagonisty WAP Fóra, ale kteří nemají zastoupení ve W3C.

Pro Internet na displeji mobilních zařízení to ale znamená krok kupředu – hlavní hráči si sice prosadí svoje rozšíření definovaných standardů (se záminkou „děláme to, co chtějí naši uživatelé“), ale bude tu standard, na kterém se už dá stavět. Vývojáři tak nebudou muset řešit (snad) několik verzí jednoho webu v závislosti na platformě – výsledný standard by měl umožnit rozdělení dat na straně serveru – ten by se měl postarat o to, aby prohlížeče na stolním počítači dostaly multimediální obsah, zatímco mobilní telefony jen nejnutnější text. To se v současnosti musí řešit ručně. A hlavně bude mít širší podporu. Jestli bude tato aktivita dalším hřebíčkem do rakve WAPu, nelze říct, nicméně už příští rok bychom se měli těšit na telefony, se kterými budeme moci přistupovat do informačního systému své firmy, číst si e-maily nebo si jen prohlížet webové stránky.

Váš názor Další článek: Hlídač připojení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,