USA | Letadla | Ransomware

WannaCry napadl fabriku Boeingu. Hrozilo zastavení výroby 777

WannaCry stále nepatří minulosti. Přestože záplaty, které měly omezit jeho šíření, jsou k dispozici už téměř rok, stále se tu a tam objevují nové případy. Tím nejčerstvějším je zavirování několika počítačů v továrně Boeingu v Severní Karolíně, kde se kompletují třeba letouny 777.

Zpočátku byla situace krajně nepřehledná a ve fabrice hrozilo kompletní zastavení výroby, což si podobné společnosti mohou dovolit jen zřídka. Co je však horší, bylo zde i riziko, že se malware mohl dostat do klíčové infrastruktury a dokonce do některých systémů přímo na palubách letounů.

Továrna Boeingu v mapách Googlu

Nakonec k tomu naštěstí nedošlo a obětí se stalo jen pár kancelářských počítačů, v podobných provozech se totiž systémy nemusejí vzhledem ke své důležitosti aktualizovat zase tak často, neboť platí, že s aktualizací se může objevit nějaká nečekaná chyba, která by opět mohla zastavit výrobu.

Ačkoliv WannaCry znejistil celý Boeing a také jeho klienty, do večera bylo po všem a údajně s minimálními škodami.

Dodnes není jasné, kdo za WannaCry stál, v oběhu totiž byla celá řada mutací, nicméně nejčastěji byla zmiňovaná KLDR. Nutno však podotknout, že viník se v podobných případech spíše jen odhaduje.

Diskuze (5) Další článek: První recenze notebooků s Windows 10 a čipy ARM: Intel a AMD mají novou konkurenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,