Wacom Graphire: druhá svatba myši

19. března 2000
Magické prkno SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Prosincová novinka Wacom Graphire – tablet s perem a myší – je cenově určena právě pro domácí a kancelářský trh.
Petr Švéda: Kombinace bezdrátového tabletu s perem a myší má firma Wacom ve své nabídce již více než rok. Ale tablety řady Intuos jsou orientovány na profesionální práci, a tak si je díky ceně většina domácích uživatelů na „hraní“ prostě nemůže dovolit. Prosincová novinka Graphire – tablet s perem a myší – je ovšem cenově určena právě pro domácí a kancelářský trh.

Podložka s drátem
Základem celého kompletu je tablet formátu A6, který na stole zabírá plochu necelých 21 × 22 centimetrů. Jeho povrch je krytý matnou fólií, což jistě ocení řada samozvaných umělců obkreslovačů. Fólii kryje celý povrch tabletu a je na ní vyznačena aktivní plocha. Na střed horní hrany tabletu je umístěn stojánek na pero.

Testovaná verze byla vybavena sériovým rozhraním. Napájení sériové verze je zajištěno průchozím konektorem PS/2. Za stejnou cenu je možné získat i rozhraní USB. Instalace je snadná: připojení kabelů k vypnutému počítači, zapnutí a následné vložení CD do mechaniky. Návod v češtině je přibalen, ovladače a dokumentace jsou bohužel v angličtině.

Tradiční pero
Po funkční stránce je pero totožné se základním modelem každého tabletu Wacom. Pouze má drobné odchylky ve vzhledu. Hrot pera a guma jsou citlivé na tlak a dokáží rozlišit 512 úrovní. Ve třetině ve směru ke hrotu má pero kolébkové dvojtlačítko.

Po programové stránce lze tablet celkem jednoduše přizpůsobit svým představám. Například otočíte-li v Painteru pero, tablet změnu zaregistruje a přepne aktivní nástroj (obvykle na gumu). Co se týká ostatních programů s podporou tabletů citlivých na tlak, je třeba použít zásuvné moduly, nebo zapnout příslušné předvolby. Jinak ovladač umožňuje také nastavení různých parametrů a chování tabletu pro jednotlivé aplikace.

Souměrná myš
Vzhledově lze myš přirovnat ke třítlačítkové klasice, kdy prostřední tlačítko je současně také kolečkem. Avšak na rozdíl od klasiky myš nemá žádnou kuličku. Funguje stejně jako pero na principu elektromagnetické indukce. Na rozdíl od obyčejné myši tedy odpadají problémy v podobě čištění přenosových kontaktů. Po roce tedy myš pracuje stejně spolehlivě jako nová – navíc má oproti „průměrnému hlodavci“ mnohem vyšší citlivost.

Po vzhledové stránce trochu překvapuje symetrický, mírně protáhlý vzhled. Stejně jako v případě pera lze jednotlivá tlačítka myši nadefinovat dle libosti. Nastavení pro jednotlivé programy je opět možné.

A programy!
Mimo cédéčka s ovladači a manuály je v krabici také druhé cédéčko s legendou na poli kreslicích programů – samozřejmě jde o Painter od MetaCreations. Ačkoliv je to jen verze Classic, i tak by normálně stála tolik, co celý tento komplet. Ale ani na instalačním CD nejsou pouze ovladače. Velmi zajímavým nápadem je program PenOffice umožňující rozpoznávání rukou psaného textu. Omrzí-li vás klávesnice, můžete si napsat mail či dokument na tabletu. Vtipný je také spořič obrazovky, vyžadující vlastnoruční podpis na tabletu.

tlačítkový tablet s perem a myší

Wacom Graphire
Zapůjčil: Conquest, Praha
Telefon: (02) 67 19 31 00
Cena: 3 278 Kč bez DPH
4 000 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: aktivní plocha 93 × 128 mm, rozměry 209 × 214 mm, rozlišení 1 015 lpi, přesnost ± 0,5 mm, napájení přes PS/2 konektor, pero (hrot + kolébkové dvojtlačítko + guma), citlivost pera 512 úrovní přítlaku (hrot a guma), myš (3 tlačítka, prostřední kolečko), MetaCreations Painter Classsic
Diskuze (1) Další článek: Magické prkno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,