Vzorek číslo 76015. V měsíčním kameni z Oválné pracovny je kus symboliky

  • Přípravy programu Artemis pokračují i po změně administrativy
  • Joe Biden umístil v Oválné pracovně kámen z Měsíce
  • Jde o vzorek 76015

Joe Biden se ujal úřadu prezidenta USA. V průběhu několika hodin mezi výměnou nájemníků Bílého domu se proměnila také Oválná pracovna. Fanoušky kosmonautiky zaujal kámen z Měsíce. Na plaketě je popisek a také důležité číslo – 76015. Díky němu si můžeme o tomto zapůjčeném vzorku Měsíce zjistit více informací. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zleva: Měsíční kámen v Oválné pracovně, místo odběru na Měsíci, trasa výletů posádky Apolla 17 po Měsíci a vyznačení základny číslo 6. Foto: NASA, Arizonská univerzita

V Oválné pracovně se nachází kus Měsíce, historie a možná i pořádný kus symboliky. Vzorek 76015 odebrali astronauti z Apolla 17, což byl poslední let člověka na Měsíc. V době nástupu Bidena se NASA připravuje na návrat na Měsíc v rámci programu Artemis.

Vzorek 76015 byl odebrán z tzv. základny 6 během třetího výstupu na povrch Měsíce 13. prosince 1972. Místo odběru můžete vidět na fotografiích z povrchu i oběžné dráhy. Hmotnost vzorku je 332 gramů.

Klepněte pro větší obrázek
Místo z oběžné dráhy Měsíce ze sondy LRO. Místo odběru 76015 je vpravo dole (na schématu hnědou barvou). Foto: NASA

Bidena v nejbližších týdnech čekají důležitější věci, než je obdivování kusů historie. Musí vybrat nového šéfa NASA. Jim Bridenstine skončil společně s Trumpem. Kormidla NASA se chopil Steve Jurczyk, kterého Biden jmenoval jako dočasným administrátorem úřadu. Uvidíme, jak rychle proběhne výběr nového šéfa. Trump nominoval Bridenstina do čela agentury až v září 2017, ale senát ho schválil až v dubnu 2018. 

Bridenstine vadil mimo jiné proto, že byl vůbec prvním politikem v čele úřadu. Mnoho odborníků ho však nakonec hodnotilo jako jednoho z nejlepších šéfů v historii NASA. Očekává se, že Biden jmenuje do čela NASA ženu – vůbec první od založení úřadu v roce 1958.

Stihne se Artemis 1 letos?

Na Mysu Canaveral pokračují přípravy na misi Artemis 1, při které poprvé odstartuje raketa SLS a vynese na dráhu kolem Měsíce loď Orion.

Na začátku ledna došlo ke spojení prvních segmentů boosterů na tuhé pohonné hmoty, čímž teoreticky začala běžet roční doba, během které by měla raketa SLS odstartovat. Souvisí to s certifikací boosterů a deklarovanou životností těsnění.

Kosmická loď Orion se před pár dny přesouvala do další budovy a další fáze příprav na start. Dostala palivo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přípravy Orionu. Credit: NASA

Největší otazníky zatím visí nad centrálním stupněm rakety, který zůstává ve Stennisově vesmírném středisku na závěrečnou fázi testů. Před týdnem (16. ledna) se zkušebně zažehly všechny čtyři motory RS-25. Místo osmi minut pracovaly jen 67 sekund.

Předčasné vypnutí motorů způsobil problém na hydraulickém systému motoru 2, který se během startu stará o naklápění motoru a tedy řízení vektoru tahu. Vzhledem k tomu, že jde o letový stupeň, byly parametry pro test příliš konzervativní, což vedlo k předčasnému vypnutí motorů. Při skutečném startu by raketa pokračovala dál v letu.

Bezprostředně po testu fanoušky kosmonautiky vyděsila zpráva MCF (major component failure). Začalo se spekulovat o nutnosti výměny motoru číslo 4. Událost ale za vypnutím motoru nestála a centrální stupeň i všechny motory jsou podle NASA v pořádku.

Zprávu MCF způsobila redundance na vybavení motoru 4. Podle NASA by při skutečném startu došlo k přerušení odpočítávání a odkladu startu ještě před zážehem.

Zatím není jasné, zda bude potřeba test znovu opakovat, nebo se centrální stupeň vydá v nejbližších týdnech na Mys Canaveral. Podle NASA je start mise Artemis 1 v letošním roce stále možný.

Lunární modul

Zatímco „přítěží“ pro termín Artemis 1 je centrální stupeň, u vyvrcholení celého programu dělá vrásky na čele lunární modul. Obě strany v americkém kongresu sice Artemis podporují, ale při hlasování před Vánocemi to nedali příliš najevo. Systém pro přistání na Měsíci (HLS) dostal v letošním fiskálním roce 850 milionů z požadovaných 3,4 miliard dolarů.

Za pár týdnů mají být vybráni až dva dodavatelé HLS. Ve hře jsou firmy Dynetics, SpaceX (s lodí Starship) a Národní tým v čele s Blue Origin. Kvůli podfinancování HLS se ale proklamovaný termín 2024 stále více ztrácí v měsíčním prachu.

Rozpočet NASA 2021 – hlavní části Artemis

  • Orion: 1,4 miliardy dolarů
  • SLS: 2,58 miliardy
  • Gateway: 698,8 milionu dolarů
  • HLS: 850 milionů dolarů

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Váš názor Další článek: YouTube nově funguje jako progresivní webová aplikace a jde jej „nainstalovat“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,