Vzestup obratu slušný, pokles zisku ovšem také

18. května 1998
CE nad Seinou SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
HP oznámila výsledky za druhý finanční kvartál roku 1998. Čistý zisk za kvartál činil 685 mil. USD...
HP oznámila výsledky za druhý finanční kvartál roku 1998. Čistý zisk za kvartál činil 685 mil. USD (loni 784 mil. USD), obrat pak 12.0 miliardy (loni 10.3 miliardy). Zisk z USA vzrostl nejvíce, z Evropy méně a Asie ve stálých cenách spíše poklesla.

Vzrostl prodej kancelářských počítačů a serverů (HP je zřejmě druhá na světě), klesl prodej pracovních stanic Kayak i unixových pracovních stanic. V oblasti UNIXu byl excelentní hlavně vzrůst v serverech, stejně tak v tiskárnách. V pololetní bilanci firma dosáhla poklesu zisků o 5%, vzrůstu obratu o 16 %. Ředitel firmy Lewis Platt označil docílený zisk za zklamání.

Živě komentuje: Michael Dell praví "podívejte se - Compaq koupil Digital a chce se stát dalším HP či IBM. Máte pocit, že tyto firmy jsou v záviděníhodné pozici?" Má v mnohém pravdu - společnosti s obrovskou šíří záběru dnes nepatří k těm nejziskovějším a nejrychleji rostoucím počítačovým firmám na světě, protože v každé z oblasti jejich působení mají nesmírně silné a na úzké priority soustředěné konkurenty.

HP je samozřejmě skvělá firma, která má v některých oblastech velmi přesvědčivou strategii (PC, servery, kooperace s Intelem), v jiných pak výbornou pozici na trhu, ale rozhodně ne "vystaráno" (laserové i inkoustové tiskárny), jinde pak je zamlženo ještě víc (zda bude firma sama provádět systémová řešení pro zákazníky, jak bude zajišťovat lukrativní support atd.). Zisk firmy činí asi 5 % z obratu, což je podprůměrné - firma sice obrací velké peníze, ale její obchodní model je díky malému a navíc klesajícímu zisku trošku riskantní.

Z jednotlivých produktových řad je pozoruhodný hlavně pokles obratu v grafických stanicích Kayak - tedy pokles v jednom z nejrychleji rostoucích segmentů trhu. Domníváme se, že příčina je v příliš vysokých cenách těchto stanic ve srovnání s konkurenčními produkty od Intergraphu, Compaqu nebo Dellu.

Váš názor Další článek: CE nad Seinou

Témata článku: , , , , , , , ,