Microsoft | Windows 10

Vyznejte se ve vývoji Windows 10: Čeho jsme se dočkali a čeho ne?

  • Desítky vyšly před 5 lety a za tu dobu získaly spoustu funkcí
  • Mnoho funkcí ale nikdy nespatřilo světlo světa
  • Podívejte se, kdy Microsoft jednotlivé části uvedl a co Desítky (ne)umí

Desítky se za roky své existence neuvěřitelně proměnily a dospěly. Spousta funkcí přibyla, spousta zmizela a nemalý počet byl slíben, ale nikdy nepřišel. Pojďme se tedy podívat na to, jak se Desítky vyvíjely a co v nich je a není.

První opravy hned po vydání

Pokud si pamatujete vydání Desítek, tak jistě více, že hned pár měsíců po jejich vypuštění přispěchal Microsoft s „opravnou“ verzí, která nejen, že látala chyby, ale přinášela i funkce, které měly v systému být již od spuštění.

Desítky jako takové přišly se spoustou nových funkcí – moderní nastavení, centrum upozornění, nový Edge, Start a další. První verze, označovaná jako 1507 (číslo odkazuje na rok a měsíc vydání) pak byla záhy nahrazena verzí 1511, tedy November Update.

76b8c18e-e73d-4445-8f75-4bb1ca8415bf931180a5-197c-40d5-82c8-3256b506f609 
Pamatujete? Takto vypadala nabídka Start v prvním Preview (vlevo), která se následně předělala v podobu, kterou bez větších změn známe až dodnes 

Ten přinesl předinstalovaný Skype, vylepšení pro Edge a nějaké ty hrátky s prostředím. Desítky byly totiž v té době ještě velmi čerstvý operační systém a spojení dvou různých prostředí bylo vidět na každém kroku. Nově také bylo možné aplikace z Microsoft Store přesunout na jiný disk či SD kartu.

A moderní nastavení se naučilo zobrazit využití disku – sice drobnost, tato funkce ale v následujících verzích systému přerostla v poměrně užitečného pomocníka.

Diskuze (40) Další článek: Vesmírná technika: Ruské nosné rakety Start využívají vojenské balistické rakety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,