Vyznejte se v noteboocích: Přehled modelových řad

Každý výrobce notebooků má v nabídce několik modelových řad s různým označením, dle toho, na kterou skupinu zákazníku je cílena. Vyznejte se v nich, ať víte, co od které očekávat.

Asus: nebojí se experimentů

Asus se soustředí především na notebooky určené do domácností a má velice širokou základnu multimediálních notebooků. Nezaostává ani mezi tenkými a lehkými ultrabooky. Například stroje z řady ZenBook se často pro jejich design a kvalitu přirovnávají k MacBooku Air. 

obr/Asus - zenbook.jpg
Asus ZenBook UX32LN. Tenký, kovový, rozhodně ostudu neudělá.

Podobně jsou na tom VivoBooky (v označení modelu mají písmeno S). Mají hliníkovou konstrukci a cílí na zákazníky vyžadující lehký a tenký stroj. V této řadě najdeme i patnáctipalcové modely a jsou cenově dostupnější, ZenBooky (v označení modelu mají písmena UX) se dělají jen s třináctipalcovou úhlopříčkou a jsou dražší. Do kategorie lehkých notebooků můžeme zahrnout i řadu konvertibilních strojů s odnímatelnou klávesnicí TransformerBook (v označení modelu mají písmeno T).

Vyzkoušeli jsme:

Multimediální řada N nabízí zvýšený výkon, optickou mechaniku a množství portů. Větší důraz je rovněž kladen na zvukový projev reproduktorů. Některé modely se dokonce dodávají s malým externím subwooferem. Jejich váha už je ovšem větší. Nabízejí se se sedmnáctipalcovou a patnáctipalcovou úhlopříčkou.

obr/asus - N series.jpg
Řada N představuje dobré univerzální notebooky na zábavu i práci s dobrým konstrukčním zpracováním a dostatečným výkonem

Opomenuti nezůstávají ani hráči. Těm Asus nabízí herní řadu G. Můžete vybírat ze dvou úhlopříček - patnáct a sedmnáct palců. Pochopitelně jsou tyto notebooky prošpikovány výkonným hardwarem. Mají o jeden větráček navíc, aby zvládli uchladit teplo produkované silnou grafickou kartou a procesorem.

Základní modelové řady, které Asus označuje jako notebooky určené pro každodenní použití, poznáme podle počátečního písmene X nebo K v názvu modelu. Jedná se notebooky s plastovou konstrukcí od velikosti jedenáct palců až po sedmnáctky. Zpravidla v této kategorie nelze očekávat nadstandardní výbavu.

Firmám je určena skromější řada nazvaná Asuspro. Aktuálně obsahuje jen dva 14palcové ultrabooky. Samozřejmostí je robustnější konstrukce (na exponovaných místech zesílena uhlíkovými vlákny), procesory s vPro, čtečka otisků prstů atp. Chybí ale dokovací konektor.

862465889 
Také Asus umí vyrobit typické pracovní notebooky

Asus se nebojí se přijít na trh s novými koncepty - jako jeden z prvních představil tablet v podobě notebooku s oddělitelnou klávesnicí, kombinuje Android a Windows na jednom stroji, přišel s kombinací telefonu, tabletu a notebooku v jednom zařízení nebo ultrabookem s druhým displejem na víku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,