Vyzkoušeno: Dynadock U3.0 řeší problém všech ultrabooků

Jedním kabelem připojíte vše – klávesnici, myš, ethernet, tiskárnu, externí disk, reprosoustavu a ještě dva monitory k tomu.

Už jsme si zvykli používat notebooky jako primární počítače. Můžeme je snadno přenášet a pracovat na různých místech, ovšem většina z nás má přesto pracovní stůl, kde notebook stráví většinu času. Tam se hodí mít připravenu pohodlnější klávesnici, myš, monitor či dva, tiskárnu, externí disk, rychlou síť prostřednictvím ethernetu a další periferie. Všechno vždy zapojovat je otrava, ale s Dynadockem připojíte k notebooku jen jediný kabel.

Toshiba Dynadock 16.JPG
Jen jeden kabel do počítače, vše ostatní z Dynadocku

Dynadock U3.0 je nový replikátor portů od Toshiby. Pracuje s USB 3.0 a využít ho můžete u libovolného notebooku nebo počítače s tímto rozhraním. Kompatibilní je i s USB 2.0, kde ovšem můžete narazit na omezenou propustnost rozhraní. Jedním kabelem s USB 3.0 propojíte Dynadock s počítačem a všechny periferie budete mít rázem připojeny.

Čtyři monitory z jednoho notebooku

Místa na stole Dynadock U3.0 moc nezabere. Dodává se stojánkem a celé zařízení je postaveno na výšku. Je trochu škoda, že zařízení nemá design přizpůsoben i k použití naležato. Pokud totiž plně využijete nabídku portů, tak bude svazek kabelů za Dynadockem ještě dost na očích, než kdyby se každý kabel hned schoval za hranu stolu. Stojánek je každopádně velmi pevný a díky kovovému provedení i dostatečně těžký a stabilní, takže ani větší počet kabelů nebude krabičku shazovat.

Toshiba Dynadock 03.JPG Toshiba Dynadock 04.JPG Toshiba Dynadock 05.JPG
Malá černá krabička na stojánku, to je Dynadock.

Vzadu najdete dva konektory USB 3.0 a dva USB 2.0. Zabudovaná zvuková karta dokáže i obyčejnému notebooku zajistit zvukový výstup na sestavu 5.1. Dále jsou k dispozici dva výstupy na monitor a ethernet – papírově gigabitový, prakticky co vytížení jednoho USB 3.0 kabelu dovolí.

Toshiba Dynadock 01.JPG Toshiba Dynadock 02.JPG Toshiba Dynadock 13.JPG
V balení najdete kromě reprikátoru stojánek, připojovací kabel, CD s ovladači, redukci z VGA na DVI a napájecí zdroj, který se bohužel nevešel dovnitř.

Výstup na monitory zajišťuje technologie Displaylink, ke které je nutné doinstalovat ovladače (součástí balení je CD, ale jsou k dispozici na webu Toshiby), jinak pochopitelně není žádný software potřeba a v testovaných Windows 7 fungovalo vše bez problémů. Na jiných platformách by ale mohl nastat problém s podporou USB 3.0 nebo připojením monitorů.

Toshiba Dynadock 09.JPG Toshiba Dynadock 10.JPG Toshiba Dynadock 11.JPG
Vzadu je bohatá nabídka: 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, gigabitový ethernet, DVI, HDMI a audio 5.1, k tomu vstup z notebooku a napájení
Toshiba Dynadock 06.JPG Toshiba Dynadock 07.JPG Toshiba Dynadock 08.JPG 
Hledělo se i na design, na stole Dynadock ostudu neudělá • vepředu pak ještě nabídne dalšá dva porty USB 3.0, vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka • na otevřených pracovištích se může hodit zdířka pro zámek

Zabudovaná grafická karta dokáže obsloužit dva monitory s rozlišením až 2048 × 1152 bodů, já jsem ji otestoval na dvou Full HD monitorech, tedy dvakrát 1920 × 1080 bodů. Vše fungovalo bez problémů, dokonce i přehrávání videa bylo plynulé. Když jsem nechal svítit i displej notebooku a připojil jeden monitor napřímo do něj, získal jsem čtyři zobrazovací plochy. Na hraní her to sice výkonově stačit nebude, ale na pohodlnou práci bez problémů ano. Můžete si tak vytvořit neobyčejné pracoviště se čtyřmi zobrazovacími plochami, které bude pohánět jeden notebook.

02.PNG 04.PNG
Tři, nebo dokonce čtyři monitory. To běžně notebook nedokáže.

Kromě toho jsou konektory i vepředu – sluchátka, mikrofon a dva USB 3.0. Ani pro nárazové připojování periferií nemusíte hledat porty přímo na počítači. Potěší funkce trvalého napájení USB, která umožňuje využít port pro napájení mobilních zařízení, i když je počítač zrovna vypnutý nebo odpojený.

Toshiba Dynadock 12.JPG Toshiba Dynadock 14.JPG Toshiba Dynadock 15.JPG
Speciální konektor USB 3.0 kabelu do notebooku • prázdný a ověnčený Dynadock

Drahý, ale hodně praktický

Ačkoli má v názvu „dock“, není Dynadock klasickým dockem, jak je známe z manažerských notebooků. Pravý dock má speciální konektor a tvoří stabilní základnu pro odložení notebooku, přičemž kromě periferií zároveň připojí i napájení. Dynadock však až na to napájení zajistí připojení všeho ostatního a je přitom univerzální. Pro moderní ultrabooky je to spása, která řeší nedostatek či úplnou absenci některých portů přímo v počítači.

Toshiba Dynadock 17.JPG Toshiba Dynadock 18.JPG Toshiba Dynadock 19.JPG
V praxi... do počítače jen jeden kabel, který připojí celé pracoviště

Replikátory portů podobné Dynadocku nabízí i jiní výrobci než jen Toshiba, ovšem ta jako první přišla s novým modelem připraveným na USB 3.0 a pohodlně zvládajícím připojení dvou monitorů. Cena kolem 3,5 tisíce je na počítačové příslušenství docela vysoká a reflektuje ceny klasických docků. Dynadock je ale univerzální a nemusíte mít drahý manažerský notebook s dockovacím konektorem, abyste si mohli dopřát komfort snadného připojování periferií a více monitorů.

Diskuze (35) Další článek: Jste připraveni? Už se to blíží!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,