Vyzkoušeno: 23" monitor s vestavěným Androidem

Chytrý monitor poslouží jako all-in-one s Androidem nebo jako dotykový displej pro Windows. Jeden takový jsme vyzkoušeli - Philips S231C.

Na první pohled vypadají specifikace monitoru Philips S231C4AFD docela lákavě. 23palcový Full HD IPS displej zajistí výborné pozorovací úhly a příjmené podání barev. Dotyková obrazovka se pak hodí ve Windows 8... Ale tento monitor může fungovat i bez počítače, uvnitř je totiž připraven Android 4.2. O výkon se stará Tegra 3 (T33), která sice není na dnešní poměry tím nejlepším, ale poradí si stále dobře s mobilním hraním i přehráváním videa. Pomáhají ji 2 GB RAM a rychlá bezdrátová síť využívající 2,4 nebo 5 GHz.

Ač je monitor na trhu novinkou, mrzí zastaré řešení dotykové obrazovky. Používá se totiž snímání pomocí infračervených paprsků, které si spolehlivě poradí jen s jedním dotykem. U dvou už musíte být opatrnější a tři prsty současně na displeji nemají šanci. Problém budete mít i ve Windows 8, kde gesta tahaná z okrajů obrazovky počítají s plynulým přechodem mezi okrajem a displejem. Tady se zanořeným displejem, kdy musíte nejprve vmáčknout prst do hrany, to není tak pohodlné, jako prosté přejetí prstem z okraje displeje. Možnost jen dvou dotyků také může u některých her pro Android už působit potíže.

442106585

Lépe bych si taky představoval přepínání mezi Androidem a externím vstupem, není automatické, ani nestačí jeden stisk tlačítka. Musíte zapnout výběr zdroje, přejít na požadovaný a potvrdit. Přímo na monitoru najdete dva USB porty, kam můžete připojit klávesnici a myš, budou se pak sdílet mezi počítačem a Androidem.

V režimu Androidu se monitor chová příjemně, i v úsporném téměř vypnutém režimu stačí dotek na displej a Android se probudí. Je tedy vždy připravený a můžete používat Android jako pohotový rychlý systém, když nechcete zapínat velký počítač. Monitor ale nemá akumulátor, takže s ním nemůžete chodit jako s tabletem. 

Mohlo by vás také zajímat:

Na kombinaci dotykového 23" IPS FullHD displeje s Tegrou 3 není cena 10,5 tisíce přemrštěná. Najdete tu pár kompromisů, ale podobný jednoduchý a dostupný all-in-one s Androidem si jistě pár zájemců najde. Je zajímavé sledovat, že se Android v lepších monitorech objevuje také u jiných výrobců. Systém je zdarma, mobilní čip a nějaká ta paměť už se v nákladech ztratí a pro uživatele je to lákadlo navíc. 

Technické parametry

úhlopříčka 23"/58,4 cm
rozlišení 1920 × 1080 bodů
panel IPS, W-LED podsvícení, lesklý
dotyk 2 dotykové body
zvuk 2 × 2 W
procesor Tegra T33, 1,6 GHz
paměť 2 GB RAM, 8 GB flash
síť 802.11b/g/n
konektory HDMI, D-SUB, čtečka SD karet, 2× USB 2.0, microUSB, Ethernet, sluchátka, mikrofon

 

Diskuze (21) Další článek: Pět nejlepších nástrojů pro zkratky s klávesnicí a myší

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,