Technologie | Samsung | Qualcomm

Vyzkoušeli jsme ultrazvukovou čtečku otisků v displeji Galaxy S10. Proč je jiná a lepší?

Samsung konečně oficiálně představil trojici nových telefonů Galaxy S10e, S10 a S10+. Tradičně telefony přinášejí nálož nových technologií, jednu z nich byste ale snadno přehlédli jako něco, co umí konkurence dávno. Ve skutečnosti jde o naprosto novinku a do budoucna možná zásadní technologickou inovaci. Řeč je o ultrazvukové čtečce otisků prstů v displeji.

Kapacitní, optické nebo raději ultrazvukové?

Klasické dnešní čtečky otisků prstů na telefonech používají kapacitní snímače. Podobné jako dotykové displeje nebo touchpady ovšem s jemnějším rozlišením. Do displejů se ale integrovat nedají, takže u telefonů snímače zamířily na záda, boky nebo zcela zmizely jako u iPhonu X.

Počátkem loňského roku se objevily první telefony se čtečkou otisků v displeji. Konkrétně optickou čtečkou firmy Synaptics. OLED displej se v místě snímače rozsvítí a prst se obrazně řečeno vyfotí. Tato technologie funguje, ale má řadu nevýhod: displej se musí rozsvítit, funguje to jen pro OLED a rychlost snímání otisků není okamžitá.

Ultrazvuková čtečka zabudovaná v Galaxy S10 a S10+ je přitom něco jiného – nepotřebuje si rozsvítit displej, reaguje svižně a přitom nabídne ještě vyšší zabezpečení než stávající technologie. Pro úplnost je třeba uvést, že levnější Galaxy S10e používá klasickou kapacitní čtečku v zapínacím tlačítku na boku displeje podobně jako to v telefonech dříve nabízela Sony. Technologická novinka je až ve vyšších modelech S10 a S10+.

Ultrazvuková čtečka dokáže nabídnout vyšší zabezpečení než dosavadní řešení. Ultrazvuk totiž dokáže proniknout do hlubších vrstev prstu a nespoléhá jen na jeho zvrásněný povrch. Ultrazvuková čtečka tak údajně dokáže rozlišit i krevní puls a uříznutý prst by neměl fungovat. Doufám, že mi odpustíte, že jsem to až tak důkladně netestoval.

Řadu let ve vývoji

První zprávy o ultrazvukových čtečkách od Qualcommu najdete zhruba z období před třemi lety. Tehdy šlo ale jen o technologická dema a počítalo se třeba se snímačem v kovovém rámu telefonu. Teprve před koncem loňského roku Qualcomm oficiálně oznámil ultrazvukovou čtečku otisků pro displeje.

Je přitom zcela jisté, že Samsung s Qualcommem na této technologii spolupracoval mnohem déle než ty tři měsíce a získal tak exkluzivitu. Protože je ale hlavním dodavatelem Qualcomm nebude technologie uzamčená jen pro jediného výrobce a brzy se rozšíří.

Svižné a funkční

V případě Galaxy S10 funguje čtečka otisků velmi rychle. Liší se rychlost mezi přiložením prstu na vypnutý a zapnutý displej. Počítáním snímků videa od přiložení po zobrazení reakce na displeji jsem změřil nejrychlejší odezvu 0,4 s a nejpomalejší 0,68 s. Na rozdíl od optických čteček jsem neměl přitom pocit, že to trvá zbytečně dlouho.

Změřený čas je sice o něco delší než u klasických kapacitních čteček, těm ale také trvalo několik generací, než dospěly do dnešního stavu. Na první generaci si ultrazvukové řešení vede skvěle. Polohu čtečky si můžete na displeji nechat zobrazit, ale klidně se můžete přihlašovat přes černý displej, který nic do okolí nesvítí.

Ultrazvuková čtečka možná není v soupisce vlastností Galaxy S10 tou nejaktraktivnější položkou. Přesto do budoucna pomůže zlepšit zabezpečení u telefonů, které nechtějí věnovat velký výkus na displeji 3D senzorům pro rozpoznávání obličeje.

Hlavní novinky Galaxy S10e, Galaxy S10, Galaxy 10+ a Galaxy S10 5G:

Diskuze (13) Další článek: Soudy musí čím dál častěji řešit význam emoji v internetové komunikaci. Už figurovaly i v rozsudku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,