Video | Virtuální realita | HTC Vive

Vyzkoušeli jsme si bezdrátový HTC Vive, funguje slibně a hlavně bez drátů

DisplayLink na E3 vystavoval svou technologii DisplayLink XR, která slouží pro bezdrátové propojení VR Headsetu a počítače. Tuto technologii využije také bezdrátový adaptér pro HTC Vive a Vive Pro.

DisplayLink XR využívá přenos v pásmu 60 GHz a svou vlastní kompresi obrazu pro bleskurychlý přenos velkého objemu dat. Technologie umožňuje nasazení i u mnohem jemnějších displejů, než nabízí vylepšený HTC Vive Pro, takže by si měla poradit i s několika dalšími generacemi VR headsetů.

Aby vše fungovalo, musí se kromě běžných laserových majáků pro Vive do místnosti nainstalovat i dvojice antén. Kvůli využití 60 GHz je nezbytná přímá viditelnost mezi anténou a přijímačem na VR helmě. Antény tak musí být nad úrovní hlavy a bezdrátový přijímač uchycený na horním pásu VR helmy.

XR_04.jpgXR_05.jpg
HTC Vive wireless adapter využívá technologii DisplayLink XR

Napájení displejů VR helmy i bezdrátového přijímače zajišťuje obyčejná USB powerbanka. DisplayLink uvádí výdrž pro tři hodiny bezdrátového VR, ale pochopitelně záleží jen na kapacitě USB powerbanky. Ty tři hodiny uvádí pro běžnou velikost zhruba 10 000 mAh.

Na E3 jsem si mohl bezdrátové VR vyzkoušet ve hře Serious Sam na headsetu HTC Vive Pro. Během testování jsem si nevšimnul žádného pozorovatelného zpoždění ani ztráty komfortu. Právě VR je velmi citlivé na jakékoli zpoždění a posunutí v prostoru a to se podařilo nepokazit.

Jediným slabým místem je citlivé spojení na 60 GHz, kde potenciálně hrozí přerušení, když zakryjete senzory rukou nebo se předkloníte a porušíte přímou viditelnost mezi anténou a senzorem. Ze začátku tedy asi budete hledat nejvhodnější umístění antén pro maximální zážitek. Pocit z bezkabelového VR ale za to stojí. Nic vás nedrží při zemi a nemusíte stále hlídat, kudy vám vede tlustý kabel do počítače.

Bezdrátový adaptér pro HTC Vive by se měl začít prodávat po prázdninách a zatím se řeší jeho cena. Pokud se podaří a bude stát kolem deset tisíc korun, bude to skvělé rozšíření virtuální reality. Bezkabelové VR je mnohem příjemnější pro začátečníky, kteří neví, že by měli hlídat kabel. Neméně jej ocení majitelé VR heren, kteří tak odstraní slabé místo, na které jim jinak začátečníci stále útočí.

Cestovní náklady pro E3 hradila společnost Lenovo

Diskuze (4) Další článek: AMD představilo dva nové procesory Ryzen. Přinesou vyšší výkon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,