Sociální sítě | Web | Blog

Vyzkoušeli jsme čtyři služby pro ty, kteří nechtějí psát tweety, ale ani klasický blog

  • Máte něco na srdci, ale Twitter a status na Facebooku je vám málo?
  • Stejně tak ale nechcete vést klasický blog?
  • Vyzkoušejte skvělé Medium, Telegra.ph a další

Pamatujete si na Posterous? A chybí vám? Markovi a mnoha dalším ano, když totiž Twitter před čtyřmi lety ukončil jeho provoz (rok poté, co jej koupil), internet přišel o službu, která tu byla pro ty, kteří nemají čas na klasický blog, jenže stejně tak jim je málo kratičký tweet a status na Facebooku.

Na Posterous jste jednoduše mohli během okamžiku vypustit jak stručné moudro o jednom odstavci, tak zamyšlení o třech normostranách s obrázky, vloženými videi z YouTube a dalším multimediálním obsahem. Posterous byl prostě rychlý, a když jsem jej v roce 2009 sám objevil, skutečně jsem si myslel, že to bude budoucnost blogosféry.

Jenže Posterous zmizel a stejně tak masová éra blogů, kdy bylo otázkou netikety mít i ten svůj.

Mohlo by se zdát, že se všichni přestěhovali na Facebook, který má díky své velikosti a principu sdílení moc dostat čtenáře na veřejný status mnohem rychleji a úspěšněji než jakýsi zapadlý WordPress, ale v jeho stínu přežívá hromada nástupců, kteří se v mnohém inspirovali právě v Posterous.

Nabízejí rychlou a naprosto snadnou publikaci vašeho příspěvku a jeho sdílení na sociálních sítích, přičemž výsledek je typograficky vkusný a čistý bez zbytečného a přežitého balastu všemožných šablon komplexních redakčních systémů.

Pojďme se podívat na ty nejpovedenější a bezplatné. Pro přímé srovnání jsem publikoval jeden identický článek s obrázky a základním formátováním na čtyřech rychloblogovacích platformách Facebook Notes, Medium, Telegra.ph a Tumblr.

Jak to dopadlo?

Poznámky na Facebooku

Začnu právě na Facebooku, protože vedle klasických statusů nabízí i publikaci poznámek. Podstatné je to, že poznámky mají úplně odlišnou typografii, patkové písmo, mohou obsahovat obrázky, vložený obsah z cizích služeb, které nabízejí embed kód (YouTube, Twitter aj.), paragrafy a tak dále.

2f0da133-aec4-4050-8d73-3117cda7f151294ce68f-ca77-4aa5-8280-55a207154d12
Takhle poznámka vypadá po zveřejnění. Může mít vlastní velké úvodní logo, vložené obrázky, pokročilejší formátování, a protože jsme na Facebooku, tak samozřejmě zpětnou vazbu v podobě lajků, sdílení a komentářů.
fe2b21d5-2221-43e3-89ed-79352cf08cc2023150d5-3f9e-4189-b9cc-6c74002a0d1a6ac463c9-5339-47b1-a98d-e3487ca95787
A takto vypadá samotná tvorba. Namísto všemožných lišt stačí něco označit nebo někam klepnout a zobrazí se nabídka s nástroji.

Práce s poznámkami je rychlá, formátování textu je jednoduché a přímočaré a co je nejdůležitější, takový zápisek se bude skrze obří Facebook sdílet zdaleka nejlépe, protože se jedná o jeho integrální součást. Stejně tak ale můžete poznámku sdílet veřejně, aby si ji mohl přečíst kdokoliv včetně těch, kteří Facebook nemají zrovna v lásce a vyhýbají se mu širokým obloukem.

Diskuze (1) Další článek: Lidl spustil e-shop: Už nemusíte čekat na tematické týdny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,