Microsoft | Windows 365

Vyzkoušeli jsme cloudový systém Windows 365. Je tak dobrý, jak kvalitní máte připojení

  • Windows 365 vám nabídne cloudový stroj s Windows 11
  • Bez připojení k internetu se neobejdete
  • Řešení se hodí na kancelářskou práci

Zjednoduším-li situaci, počítač můžeme používat dvěma základními způsoby. Buď software provozujeme lokálně a veškerou práci odbudou místní hardware a software, nebo použijeme terminál, který jen zprostředkuje software běžící na vzdáleném počítači.

Oba přístupy mají své výhody a nevýhody. Lokální provoz Windows a jiných systémů většina z nás důvěrně zná. I na místním počítači ovšem díky rozvoji internetu provozujeme webové aplikace, které pohání vzdálený server. Váš počítač v tom případě stále zpracovává některé funkce místně, nikoli však výlučně. Typicky větší zátěž leží na bedrech serveru.

  • Testovací cloudový stroj s Windows nám poskytla firma System4u.

Jaké by bylo, kdybychom vzdáleně spouštěli celé Windows? Vyzkoušel jsem práci s Windows 365, kterými Microsoft  tento model uvádí do praxe. Z jakéhokoli stroje, který z podstaty nemusí být výkonný, si zpřístupníte svoje pracovní prostředí i se soubory a programy, které si na vzdáleném zařízení nainstalujete. Relaci kdykoli opustíte a zase se k ní vrátíte, jako byste počítač probudili ze spánku. Terminálem může být levný chromebook, potenciálně také smartphone, tablet, nebo chytrá televize.

Bez připojení to nejde

Tento přístup funguje tak dobře, jak rychlé máte připojení. Pokud se ocitnete bez internetu, své Windows prostě nemáte k dispozici. To ostatně platí i pro webové aplikace (pokud nepodporují režim offline). Pro terminály nicméně existují scénáře použití, což vidíme na chromeboocích.

Pokud s prací necestujete a jste permanentně připojeni, nemusí závislost vadit. Základní pravidla jsou jasně daná. Používání Windows 365 ani s tím vědomím není zcela bezproblémové, protože sítě mají své limity. Zdá se, že nejlepší scénář použití představuje kancelářská práce. Můj běžný pracovní den v cloudu proběhl bez větších potíží.

Své soubory s jinými počítači propojíte třeba pomocí cloudových jednotek OneDrive, Dropbox, Google Drive a další, jako jste na to zvyklí. Cloudové Windows vám ale i umožní pracovat s úložišti v terminálovém počítači, je-li to pro vás důležité. Vaše disky se totiž samy namapují.

Výkonnostní dimenze

Není žádným překvapením, že slabý hardware přináší slabý výkon. Dvě jádra a 4 GB operační paměti, jež tvoří nejlevnější nabídku, dnes sotva stačí na základní kancelářskou práci – ani zde nemůžeme hovořit o dobrém uživatelském zážitku.

U Microsoftu si nakonfigurujete i stroje se čtyřmi až osmi procesorovými  jádry a až 32 GB paměti. Původní nabídka obsahovala dokonce jediné procesorové jádro a 2 GB paměti, jenže se po ní slehla země. Patrně to souvisí s nástupem Windows 11, které už vyžadují min. dvě jádra a 4 GB paměti.

Technické limity jsou vidět

Přenos ani zdaleka neposkytuje dokonale čistý a ostrý obraz, místy je degradace velice patrná. Při práci ve Wordu nebo v Excelu se nad to povznesu, ale hodiny práce ve Photoshopu už by byly horší. Sledování videí je možné, jen nečekejte špičkovou kvalitu a vysoký počet snímků za sekundu.

Herní služby se v tomto ohledu snaží víc, jenže u kancelářské práce by se špičková kvalita obrazu dala považovat za plýtvání. To je aspoň moje interpretace. Microsoft nabízí také výkonné stroje, na nichž byste technicky mohli provádět náročnější operace ve Photoshopu.

Tam už by snížená a kolísavá kvalita obrazu překážela. Když profesionálně tvoříte grafiku, typicky si i připlatíte za kvalitní monitor. V takovém případě se mi použití Windows 365 nejeví jako reálné. Jednoduché grafické úpravy v Malování jsem v cloudu ovšem zvládl.

windows 365 (1).pngwindows 365 (2).pngwindows 365 (3).png

Na našem testovacím stroji ani nefungovaly všechny grafické efekty, okna nebyla zaoblená ani mírně průsvitná. Prostředí Windows 11 je přitom vizuálně hezké, při práci s datovými sadami v Excelu to není rozhodující.

Z hlediska ovládání odezva nepředstavuje výrazné úzké hrdlo, pohyb myší byl promptní (lokální zážitek je ovšem vždycky o chlup lepší). Pokud mě něco brzdilo v práci, byla to omezení daná použitou konfigurací. Nenechte si namluvit, že 4 GB operační poměti a dvě procesorová jádra jsou na kancelářskou práci dostačující – aspoň s Windows 11 definitivně nejsou.

Flexibilní přístup

Windows 365 představuje významný kompromis, kterého si musíte být vědomi. Určité výhody si dovedu představit – není těžké si připlatit za výkonnější hardware, když ho potřebuji. Naopak platím méně, když se moje požadavky sníží. Lokální počítače lze upgradovat do určité míry, zejména notebooky typicky velký manévrovací prostor neposkytují.

Díky cloudu se ke svému pracovnímu prostředí dostanete, např. když skončíte v domácí izolaci. Starý domácí počítač jako terminál poslouží. Nemusíte ani instalovat klient, byť můžete. Stačí, když se vytasíte s prohlížečem, v samotném klientu jsem žádnou zásadní výhodu nenašel.

Navíc práce v cloudu neznamená, že nemůžete např. tisknout. Služba nabízí propojení s místní tiskárnou, ale také schránkou. Akceptuje i mikrofon, pokud jím disponujete. Z jedné zkušenosti pochopitelně neposoudím plošnou kompatibilitu, ale jednoduchý skypový hovor mi cloudový počítač zprostředkoval.

Microsoft se svými cloudovými Windows 365 ani necílí na spotřebitelský trh, ale na větší i menší podniky. Výhodnost takového řešení si musí každý propočítat sám, je to ale funkční alternativa pro specifické scénáře použití. Pro firmu může být jednodušší nebo levnější si pronajmout cloudový stroj, má-li sloužit dočasně. Je to rychlé a flexibilní řešení.

Srovnání tarifů Windows 365

Procesor Operační paměť Úložiště Cena*
2 jádra 4 GB 64 GB 29,10 € 708 Kč
2 jádra 4 GB 128 GB 31,90 € 776 Kč
2 jádra 4 GB 256 GB 40,10 € 975 Kč
2 jádra 8 GB 128 GB 41,00 € 997 Kč
2 jádra 8 GB 256 GB 49,20 € 1 196 Kč
4 jádra 16 GB 128 GB 63,80 € 1 551 Kč
4 jádra 16 GB 256 GB 72,00 € 1 751 Kč
4 jádra 16 GB 512 GB 95,60 € 2 325 Kč
8 jader 32 GB 128 GB 115,70 € 2 814 Kč
8 jader 32 GB 256 GB 123,90 € 3 013 Kč
8 jader 32 GB 512 GB 147,50 € 3 587 Kč

*Přepočet na české koruny proběhl dne 4. 4. 2022, Microsoft ceny uvádí v eurech. Primárně ukazuje tři základní tarify, na webu schovává i kompletní ceník. Tarify za určitých okolností pořídíte levněji, více informací najdete na webu Windows 365.

Diskuze (63) Další článek: První 868MHz Wi-Fi pro Raspberry Pi stojí 70 dolarů, ale nabízí až kilometrový dosah

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,