Testy | Seagate | Pevné disky

Vyzkoušeli jsme 20TB pevný disk Seagate IronWolf Pro. Původně do NASu, ale dá se využít i v PC

Plusy

  • Vynikající výkon
  • Pětiletá záruka
  • Tichý provoz

Minusy

  • Menší vyrovnávací paměť
8,1
Hodnocení

V dnešní době není až tak těžké vytvořit či získat 20 TB dat. Profesionální fotografové a zejména kameramani, ale třeba i vášniví hráči mohou po takové metě konečně „bezbolestně“ sáhnout.

image.png

Testovaný IronWolf Pro s kapacitou 20 TB využívá běžné rozhraní SATA 6 Gb/s, a ač je primárně určen do síťových úložišť NAS, nic vám nebrání vložit jej do počítače jako jakýkoli jiný disk. Skutečná kapacita činí 18 627 GB, která se rozkládá na celkem devíti plotnách rotujících v atmosféře z helia rychlostí 7 200 ot./min. 

Rovnou 18 hlaviček si musí poradit s ještě vyšší hustotou dat 1 135 Gb na čtvereční palec, než u předchozích modelů. Technologie zápisu je bezproblémová CMR a hlavičky jsou typu TDMR (Two Dimensional Magnetic Recording). Taková hlavička se vlastně skládá z více hlaviček tak, aby v jeden okamžik nebyl načten jen žádaný úsek (logická 1 či 0), ale i úseky okolní k eliminaci nežádoucích přeslechů. Vyrovnávací paměť o velikosti 256 MB je skromnější, konkurence obvykle nabízí dvojnásobek.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: První neuronové sítě už možná získaly vědomí, tvrdí OpenAI. Buďte ale klidní, stejně se to nedá ověřit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,