Prohlížeče | macOS | Operační systémy

Vyzkoušejte si stařičký macOS 8 se spoustou programů a her přímo v prohlížeči

Nadšení programátoři tvoří spousty webů, které díky vývoji výpočetního výkonu a schopností internetových prohlížečů dokážou provozovat nejen dříve velmi náročné desktopové aplikace (například Photopea a podobně.), ale dokonce i celé operační systémy.

A právě jeden takový nadšenec - Mihai Parparita vytvořil na webu macOS8.app kompletně funkční operační systém Applu z roku 1997, tedy ještě z doby, kdy se teprve čerstvě vrátil Steve Jobs do Applu.

Emulaci pochopitelně nevytvořil kompletně sám, ale postavil celý systém na mnoha již vyvinutých kritických komponentách, které něco takového umožňují. Nejedná se přitom pouze o emulaci prázdného operačního systému, k dispozici jsou totiž všechny různé aplikace, spoustu her nebo třeba i vývojový systém HyperCard, pomocí kterého mohl v té době tvořit programy téměř každý a to snadno a rychle.

Jak byl systém macOS 8.1 v prohlížeč vytvořen, si můžete přečíst na blogu tvůrce. Že nejde o žádné prázdné pozlátko dokazuje i fakt, že můžete do počítače dostat vlastní soubory a stejně tak je můžete z počítače zase stahovat. Systém totiž podporuje přetažení soborů přímo na plochu. K dispozici je i zdrojový kód celého řešení na githubu. Pokud chcete ještě více do minulosti, od stejného autora je vytvořený i system7.app.

Diskuze (8) Další článek: Nová vodní turbína vyrábí tolik energie jako tucet solárních panelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,