Vyzkoušejte deset alternativ za zrušený iGoogle

Google minulý týden definitivně vypnul svůj osobní portál iGoogle. Používali jste jej a chybí vám? Nic se neděje, na internetu je hromada podobných webových služeb

Google loni v létě oznámil, že následující rok ukončí provoz personalizovaného portálu iGoogle. Minulý týden se tak skutečně stalo a adresa google.cz/ig nyní vede na úvodní stránku vyhledávače.

Ačkoliv je dle vyjádření firmy koncepce iGoogle už přežitá a nahradily ji doplňky prohlížečů a aplikace s widgety pro mobilní telefon a tablet, na internetu najdete nepřeberné množství služeb s identickou, nebo alespoň velmi podobnou funkcí.

Definitivní ukončení iGoogle tak může pomoci právě alternativním webům, které se díky náboru nových uživatelů mohou více profesionalizovat po vzoru RSS agregátoru Feedly, který zase těžil z ukončení Readeru.

Pojďme se tedy podívat na několik nejznámějších alternativ pro osobní portál a startovací stránku.

Netvibes

Největší potenciál nové jedničky má pravděpodobně Netvibes. Není to žádný nováček, na webu existuje už mnoho let, takže už nějaký čas byl i technologicky pokročilejší než iGoogle. Prostředí Netvibes je částečně lokalizované do češtiny a umožňuje stránku vytapetovat hromadou blokových widgetů z různých webových služeb. Nechybí ani RSS agregátor, Netvibes tedy nabízí kompletní řešení. Pokud vám nestačí jedna stránka, můžete si vytvořit záložky a widgety tematicky rozdělit.

Netvibes.png Netvibes.png
Netvibes je pravděpodobně nejpokročilejší náhrada za iGoogle, která umí alespoň trošku česky. Katalog widgtů ale obsahuje množství už dávno nefunkčních miniaplikací.

Protopage

Pokud je pro vás Netvibes příliš velké sousto, vyzkoušejte Protopage. I v tomto případě si můžete sestavit stránku z všemožných widgetů z databáze a pomocí RSS. Nechybí ani řazení do záložek. Hlavní výhodou Protopage jsou velké možnosti úprav. Ačkoliv tedy služba mluví anglicky a vyhledávač hledá na anglickém Googlu, můžete si nakonfigurovat vlastní tak, aby se pro vyhledávání používal český Google.

Protopage.png
Protopage je přehledný portál s hromadou konfigurace

iGoogleportal

Dalším klonem původního iGooglu je i tato služba, která se pokouší nabídnout podobné grafické rozhraní, což ale autor pokazil opravdu ošklivým logem. Osobní portál nabízí vložení widgetů z vlastní galerie, ale hlavně import nastavení z původního iGoogle – tedy pokud jste si ho zavčas uložili skrze export do počítače.

iGoogleportal.png
iGoogleportal nabízí import nastavení z původního iGoogle

UStart.org

UStart.org nabízí hromadu grafických témat a skinů, chybí ale pokročilejší možnosti nastavení, čeština a samotné widgety na stránce už nejsou tak přehledné jako u výše jmenovaných služeb.

UStart.png
UStart.org sice nabízí hromadu grafických témat, stránka ale přesto (nebo možná právě proto) působí opravdu ošklivým dojmem

igHome

Z klasických osobních portálů s šachovnicí widgetů si zaslouží zmínku ještě igHome. Ani ten nikterak nevystupuje z řady a nabízí prakticky identické funkce jako výše jmenovaní, jeho výhodou ale může být spartánské rozhraní, které připomíná opravdu původní iGoogle. Nabízí také slušnou zásobu widgetů, přestože služba jako celek působí možná trošku přežitým designem. Dobrý pocit nakonec kazí také velká reklama na konci stránky.

igHome.png
Neurazí, ale ani nenadchne

Symbaloo

Tato služba se pro změnu snaží vyřešit problém dostatku informací při zachování přehlednosti. Stránku tedy sice můžete vyplnit jednoduchými widgety a zástupci na weby, ale ty se zobrazují pouze ve formě ikon. Teprve po klepnutí se vybraný widget zobrazí ve středové části. Tento přístup je docela přehledný, hodí se ale pochopitelně jen na ty nejjednodušší operace.

Symbaloo.png
Konečně nějaká exotika – vyhledávač uprostřed je právě aktivní widget

Startific

Startovní stránka Startific na první pohled připomíná spíše pracovní plochu běžného operačního systému. Ve skutečnosti máte k dispozici hned čtyři tematické plochy. Ta první obsahuje tradiční ikony, tedy zástupce na webové stránky. Druhá plocha nabízí opět widgety z galerie. Pak tu jsou ještě widgety pro sociální sítě a nakonec záložky, které můžete organizovat do složek. Startific už tedy tak trošku připomíná spíše nějaký webtop – webový desktop.

Startific.png Startific.png
Startific má hned několik tváří – vypadá jako plocha skutečného desktopu

Startme

Pokud je pro vás Startific už příliš barevná exotika, vyzkoušejte spartánský web Startme. Ten se skládá ze seznamů odkazů, případně z RSS zdrojů. Těchto bloků si můžete opět vytvořit libovolné množství a můžete je na stránce libovolně přeskupovat. Pokud vám nebude stačit jedna záložka, můžete si vytvořit i další. Startme je tedy ideálním portálem pro ty, kteří nepotřebují vytapetovat stránku všemožnými widgety, ale hledají něco absolutně přehledného a jednoduchého.

Startme.png
Pouze bloky se seznamy adres a RSS zdroji

Myfav.es

Ještě jednoduší variantou startovací stránky je Myfav.es. V tomto případě si stránku skutečně vyskládáte pouze rozměrnými ikonami, autorům šlo ale především o to, aby byly opravdu hezké. Pokud tedy vložíte na stránku odkaz na YouTube, můžete si vybrat hned z několika ikon od ostatních uživatelů. Stejně tak můžete velké ikony sami vytvářet pro weby, které je ještě nemají.

Myfaves.png Myfaves.png
Myfaves zobrazuje pouze velké ikony, dbá ale na to, aby byly opravdu hezké

Jolicloud

Jako osobní portál a startovací stránka nakonec může fungovat i pokročilejší webtop. Příkladem je třeba Jolicloud, který co nevidět představí svou novou verzi. Jolicloud nabízí propojení s hromadou webových služeb, z jednoho místa tedy můžete pracovat s webovým úložištěm (Dropbox, SkyDrive, Google Drive aj.), sledovat videa na YouTube atp.

Jolicloud.png Jolicloud.png
Jolicloud žádné widgety a ikony nemá. Naopak do sebe integruje celé webové služby. Takto vypadá v Jolicloudu YouTube a Instagram.

Jako startovací stránka ale nakonec může Čechům posloužit i titulní stránka Seznamu, na které můžete ručně přeskládat bloky podobně jako na původním iGoogle, doplněk pro prohlížeče, výchozí šachovnice „speed dial“, která je dnes už součástí většiny webových prohlížečů, nebo ostatně i stránka vyhledávače a koneckonců i prostá prázdná stránka.

Znáte nějaké další startovací stránky a osobní portály? Určitě se s nimi pochlubte v diskuzi pod článkem. Osobně se přiznám, že ačkoliv jsem poctivě vyzkoušel všechny zmíněné webové služby, zjistil jsem jediné: dávám za pravdu loňskému rozhodnutí Googlu, poněvadž k životu nepotřebuji ani jednu z nich včetně původního iGooglu, který jsem opustil už před lety. Jak jste na tom vy?

Diskuze (33) Další článek: CZ.NIC odhalil závažnou chybu v Linuxu. Způsobí kernel panic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,