Umělá inteligence | Google

Vyzkoušejte Chimera Painter od Googlu, který pomocí A.I. vytvoří fotorealistickou obludu

Nudíte se na homeofficu a všechny ranní cally s kolegy už máte za sebou? V tom případě pro vás máme jednu prokrastinační kuriozitu od Googlu. Jmenuje se Chimera Painter a jak už název napovídá, je to kreslítko nestvůr.

Ale trošku jiné než obligátní Malování ve Windows, toto totiž používá generativní neuronovou sít CreatureGAN, která podle předlohy sama dokreslí zbytek. V panelu s nástroji tedy sice máte hromadu barevných štětců, každý z odstínů ale představuje nějakou funkční číst nestvůry.

Růžová patří křídlům, fialová torzu, krk je zelný a tak dále. Tímto způsobem nakreslíte hrubé fyziologické kontury zvířete, načež klepnete na tlačítko „Transform!“ a neuronka jednolité barevné plochy doplní fotorealistickou texturou.

3f4d0645-aa48-4bd9-be72-340f8f6e08a4
Chimera Painter generuje podle vaší předlohy fotorealistickou obludu

CreatureGAN funguje na principu  Generative Adversial Network. Nejsem si úplně jistý, zdali existuje nějaký široce uznávaný český překlad, v podstatě se ale jedná o techniku strojového učení se dvěma soupeřícími sítěmi.

Zatímco jedna síť generuje fiktivní data, druhá síť tato strojově vytvořená data porovnává se skutečnými a dává té první zpětně vědět, jak se ji dařilo. Postupným opakováním se celý systém zlepšuje a zlepšuje, až začne generátor vytvářet fiktivní data, která jsou téměř k nerozeznání od originálu.

6316cd3e-f379-4ea5-8d31-675a1e63c014
V nitru běží neuronová síť CreatureGAN

Síť CreatureGAN se tímto způsobem na tisících ilustrací nejrůznějších draků a příšer naučila, jak taková typická příšera vypadá a my ji v Chimera Painteru pomocí návodných barev jen řekneme, které části příšery má nakreslit tak, aby (podle neuronové sítě) vypadal výsledek co nejlépe – tedy tak, jak si neuronová síť představuje, že by taková příšera podle jejího naučeného modelu měla vypadat.

7853b891-cac2-48be-aae2-8e06e6d0d15b
CreatureGAN se na tisících ilustrací nestvůr naučila, jak vypadá obluda

Aplikace umožňuje i nahrát obrázek z počítače, pokud tedy použijete totožnou paletu barev, můžete si předlohu příšery vytvořit klidně i v Photoshopu apod. a teprve pak ji nahrát a dat síti za úkol vytvořit její fotorealistickou podobu.

Diskuze (3) Další článek: Téměř rychlostí blesku: Sluneční soustava vznikla za pouhých 200 tisíc let

Témata článku: , , , , , , , , , , ,