Windows | Windows 10 | Hewlett Packard (HP)

Vývojář zkouší rozběhat Windows 10 na kalkulačce. Zatím zobrazuje úvodní logo

Nejrůznější nadšenci se často pokoušejí spustit operační systém nebo jiné softwarové produkty na zařízeních, která k tomu nejsou primárně určena. Zatím posledním pokusem je snaha vývojáře Bena, který zkouší rozběhat Windows 10 na grafickém kalkulátoru HP Prime s dotykovou obrazovkou s rozlišením 320 × 240 obrazových bodů.

Samozřejmě se nejedná o běžně používaný systém, nýbrž o „odlehčenou“ edici IoT (Internet of Things), určenou pro chytrá zařízení. Tato verze operačního systému umožňuje spouštět procesy na pozadí univerzálních aplikací UWP a nemá plnohodnotné grafické rozhraní. Vývojář se svými pokusy pochlubil na Twitteru.

Windows 10 na kalkulačce

Nadšenci se povedlo získat přístup k Windows Boot Manageru (správce spouštění systému) a zobrazit grafické uživatelské rozhraní pro načtení operačního systému. Zatím se však nepodařilo plně zavést celý operační systém.

První pokus o spuštění selhal s chybou, jejíž kód však kvůli malé obrazovce nebylo možné přečíst. Další experimenty však přinesly kýžený výsledek v podobě tradiční modro-černé zaváděcí animace s logem Windows 10.

Vývojář hodlá ve svém úsilí dále pokračovat, nicméně není jisté, zda se mu povede dotáhnout celou snahu do úspěšného konce. Zatím prozradil jen to, že přístroj „hacknul“ tak, aby se mu podařilo zavést jádro systému.

Příliš mnoho otázek

Není zcela jasné, jak se povedlo nainstalovat Windows 10 na grafickou kalkulačku, která má pouze 256 MB operační paměti. Možná se později dočkáme zveřejnění dalších podrobností, zejména pokud se povede Windows 10 na tomto zařízení spustit.

Stojí za zmínku, že v minulosti se stejnému experimentátorovi podařilo úspěšně nainstalovat a zprovoznit systém Windows 10 na chytrém telefonu se systémem Windows Phone a také na čínském smartphonu OnePlus 6, který je původně určen pro provoz s Androidem.

Diskuze (8) Další článek: Microsoft jako první nabízí 64jádrové čipy AMD Epyc Rome v cloudu Azure

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,