Technologie | The Pirate Bay | Web | P2P

Vývojář spustil exotické zrcadlo Pirátské zátoky. Na nezničitelném protokolu IPFS

Pirátská zátoka, která se i nadále potýká s provozními problémy a pro část návštěvníků je nedostupná, má další zrcadlo – Torrent Paradise. Toto se však oproti ostatním přece jen vymyká, vedle kopie odkazované výše, která běží na standardním webu, je totiž k dispozici i na protokolu IPFS.

InterPlanetary File System je jeden z mnoha dalších P2P protokolů, který však na rozdíl třeba od BitTorrentu slouží k tvorbě decentralizovanému World Wide Webu. Požadovaná webová stránka se v takovém případě nestáhne z předem stanoveného serveru, jak jsme na to zvyklí, ale od jakéhokoliv uzlu sítě, který ji zrovna má – podle unikátního identifikátoru dat, hashe.

2c690f05-3b5b-4fc2-9ac7-dc751626f09df3b3e999-f90b-4379-8717-5b540420eedf78a326b2-8549-4dbe-a8b9-f7d6d92f5f71
Zrcadlo Pirátské zátoky Torrent Paradise načtené z alternativního webu IPFS

Díky tomu, že v rámci IPFS funguje i systém překladu domén na tyto hashe, do klientu stačí zadat třeba lidsky stravitelnou adresu /ipns/ipfs.io/media/ a systém ji přeloží na /ipfs/QmYNQJoKGNHTpPxCBPh9KkDpaExgd2duMa3aF6ytMpHdao/media, kde je již tučně zvýrazněný hash a z distribuované sítě se poté stáhnou data s tímto identifikátorem – od kohokoliv, kdo je má.

Přesně tak funguje i kopie The Pirate Bay v IPFS. Uživatel má pocit, že se nachází na běžné stránce, ve skutečnosti se však HTML kód nestahuje z webového serveru, ale z P2P sítě principiálně podobné BitTorrentu. Celý systém je proto zcela imunní proti blokaci, cenzuře atp.

b7df0136-ff00-4a57-b837-33665c7a65e4
Punkový protokol podporují i velké ryby internetového byznysu. Třeba Cloudflare, který provozuje bránu WWW → IPFS.

IPFS zatím nedisponuje vlastním prohlížečem, respektive upravenou verzí některého z těch velkých, jak je tomu třeba v případě Tor Browseru. Namísto toho musíte v terminálu spustit proxy, jehož adresu poté načtete v prohlížeči a teprve doplníte adresu pro konkrétní web v rámci IPFS.

V případě Torrent Paradise by tedy jeho afdresa mohla vypadat třeba takto: http://localhost:8080/ipns/torrent-paradise.ml/.

Stránky ze světa IPFS jsou dostupné i na klasickém webu skrze některou z bran. Jednu z nich provozuje třeba Cloudflare, díky kterému je Torrent Paradise dostupný také na standardní adrese https://cloudflare-ipfs.com/ipns/torrent-paradise.ml/.

Diskuze (10) Další článek: Udělejte si jasno v počítačových konektorech. Tady jsou všechny na jedné hromadě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,