Vývoj trhu s hardwarem v České republice za rok 2002

Společnost IDC Cema včera prezentovala výsledky svých výzkumů zaměřených na vývoj trhu s hardwarem v České republice za loňský rok. Čeští výrobci dali zahraničním firmám řádně zabrat.

Celkový pohled

Stejně jako v roce 2001, i loni byl zaznamenán růst v rozmezí 12-13 %. Česká republika je přitom považována za již rozvinutější trh s větším podílem výdajů na software a IT služby. Celková hodnota trhu v roce 2002 byla zhruba 2,2 mld. dolarů. Pro letošní rok se počítá s nižším růstem okolo 7 %.

Nejvíce investic do IT bylo v loňském roce zaznamenáno v sektoru bankovnictví/finance a strojírenství.

Trh s PC

V loňském roce došlo k 12% růstu v prodeji PC segmentů (desktopy, notebooky i serverová PC). Celkem se prodalo 395 tisíc PC, z čehož převážnou část tvořily desktopy, ale výrazně rostla i oblast notebooků. Velkých projektů (nákupy desítek tisíc PC) bylo loni poskrovnu, nejvýznamnější akcí byl projekt Internet do škol. Pro letošní rok se v oblasti PC počítá pouze s 5% růstem. Hlavním důvodem je absence velkých projektů, podobně jako loni byl právě Internet do škol, který tak do určité míry ovlivnil celkové výsledky.

Zajímavé jsou i dvě následující informace: 1) rostoucí podíl lokálních asemblerů na trhu; 2) Windows XP s přehledem dominovaly trhu operačních systémů.

Nejdynamičtěji rostoucí odvětvím byl loni prodej serverů, kde byl zaznamenán 28% růst. Podobně dobře rostl i trh s notebooky, který poskočil o 20 %. U klasických desktopů se jednalo o 10% růst.

Kdo byl lídrem na trhu?

16% podílu se podařilo dosáhnout společnosti Hewlett-Packard (bez započítaných výsledků prodejů Compaqu za 1. čtvrtletí), 12 % dosáhl Autocont, 10 % Dell a po 8 % mají společnosti Acer a Proca. Zbývajících 46 % se dělí mezi další výrobce.

V peněžním vyjádření zaznamenal český trh nižší, pouze 5% růst. Hodnota českého PC trhu představuje 9 % z celkové hodnoty PC trhů regionu střední a východní Evropy.

Povodně měly kupodivu jen minimální dopad na prodeje IT firem.

Prodejní kanály

Počítače (notebooky a servery) se v loňském roce nejvíce prodávaly prostřednictvím klasických obchodníků, dealerů, resellerů a obdobných prodejních kanálů, které většinou přímo navazují na výrobce počítačů. Touto cestou se v loňském roce prodalo okolo 60 % všech PC. 21 % PC se prodalo prostřednictvím přímých prodejů, které praktikuje např. společnost Dell, ale i jiné. Relativně málo, pouhých 5 % PC se prodalo prostřednictvím hypermarketů (Datart, Electro City, Hypernova, Tesco a další). Přestože tento podíl není nijak značný, do budoucna se s ním počítá jako s nejdynamičtěji rostoucím.

Jak si stojíme v regionu

V porovnání se zeměmi v našem regionu si nestojíme nejhůře. S 12,4% ročního růstu jsme na celkovém 8. místě v žebříčku, kde první pozici zaujímá Ukrajina s téměř 35% růstem. Ve srovnání s podobně „IT rozvinutými“ zeměmi je na tom lépe pouze Slovensko.

V porovnání se zeměmi západní Evropy jsme na tom relativně dobře, protože tamní trhy zaznamenávají většinou mírný propad a pouze tři země (Švédsko, Španělsko a Velká Británie) dosáhly v loňském roce růstu. Prodeje na tamních trzích tak sice strmě nestoupají, ale stále si drží obrovský odstup ve srovnání s absolutními čísly prodejů u nás.

Notebooky

Zajímavý je i pohled čistě na segment notebooků. Loni se u nás prodalo cca 74 tisíc notebooků, nejprodávanější značkou byl Acer, který dosáhl 37% podílu na trhu. Zajímavé jsou i následující údaje: prvních pět výrobců zabralo téměř 80 % trhu. 60 % všech prodaných notebooků bylo v cenové kategorii do 50 000 Kč včetně DPH.

Po odečtení PC prodaných v rámci projektu Internet do škol vychází, že každé 5. prodané PC u nás byl v loňském roce notebook. Předpokládá se, že letošní rok už tak úspěšný nebude a počítá se s pouze 10% růstem (loni 20 %, v roce 2001 to bylo 50 %). V dalších letech by růst měl být opět výraznější.

Servery

V loňském roce se u nás prodalo 14,2 tisíc kusů serverů (hodnota 152 milionů dolarů). To je 23% nárůst oproti předchozímu roku. V hodnotovém vyjádření se však jedná o pokles o 6 %.

Podle firem bylo rozdělení trhu se servery následující: Hewlett-Packard (bez Compaqu za 1. čtvrtletí) 46 %, Dell 16 %, IBM 13 %, 4 % Sun, 17 % ostatní. V hodnotovém vyjádření je zajímavý zhruba 3x nárůst podílu IBM (33 %) a Sunu (13 %) na úkor všech ostatních výrobců, zejména HP.

Kapesní počítače

Údaje za rok 2002 ještě nejsou kompletní, ale je očekáván drobný pokles. V roce 2001 se prodalo 22 702 kapesních počítačů v celkové hodnotě přes 13,5 milionu dolarů. Důvodem pro tento stav je pravděpodobně cena kapesních počítačů - vážní zájemci už svá PDA mají, pro ostatní je jejich cena ještě stále příliš vysoká. 75 % prodaných handheldů je ovládaných perem, 25 % připadlo na modely s klávesnicí. V hodnotovém vyjádření byl podíl handheldů s klávesnicí ještě o něco nižší. Snižování podílu klávesnicových handheldů je dlouhodobý trend. Na poli operačních systémů pro PDA s přehledem vede Windows CE / Pocket PC (46% podíl). Výsledky nezahrnují tzv. "smart phones".

Top 3 značky: Compaq (37 %), Palm (27 %), Psion (13 %).

Trh s tiskárnami

V zastoupení tiskáren na trhu podle techniky tisku jasně vedou tiskárny na inkoustové bázi (75 %), podíl laserových tiskáren je cca 21 % a jehličkových 4,6 %. Celý loňský rok byl ve znamení růstu (352 tisíc prodaných kusů, meziročně o 13 %). V hodnotovém vyjádření byl obrat trhu 75 milionů dolarů, růst o 5 %.

Nejvyšší růst prodejů zaznamenávají barevné laserové tiskárny (54 %) a inkoustové (cca 20 %).

Podíl podle výrobců tiskáren

S velkým náskokem vede společnost Hewlett-Packard s cca 55 % podílem na trhu. Druhé místo zaujímá Epson s 11%, na třetím místě se nově umístila společnost Lexmark, která díky své agresivní cenové politice zaznamenala výrazný růst. Dolů šla naopak značka Canon. Mimo znovuobjevení Lexmarku je také zajímavá zpráva o rozšiřujícím se prodeji tiskáren + nějaký výrobek v rámci jednoho balíku za zvýhodněnou cenu. Hypermarkety a obdobné prodejní kanály budou stále důležitějším distribučním kanálem. I pro příští roky je předpokládán růst prodeje.

Odkazy

Diskuze (7) Další článek: Smrtelný virus SARS zasahuje i do světa IT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,