Vývoj Formule 1: Superpočítače nejen pro vědce

Prosazovat se začíná nový produkt Microsoftu určený pro zjednodušení používání a správy superpočítačů a serverových clusterů, Windows HPC Server 2008.

Microsoft svůj nový serverový produkt Windows HPC Server 2008 uvolnil do výroby na konci září tohoto roku. Dal tak svým firemním zákazníkům do rukou škálovatelné řešení pro vysoce výkonné počítače (HPC – High Performance Computing), které je snadné implementovat a které nabízí výhodný poměr mezi svými vlastnostmi a pořizovacími náklady. HPC Server 2008 je navíc možné jednoduše nasadit a integrovat do stávajícího heterogenního prostředí v různém rozsahu, od pracovních stanic až po serverové clustery. Na praktickou ukázku sezval Microsoft evropské novináře do italského Maranella, přímo do sídla automobilky Ferrari.

Na jedno odpoledne se tovární náměstí Michael Schumacher Piazza převléklo z tradiční rudé do charakteristické tmavomodré barvy a za řevu motorů testovacích strojů na okruhu jsme si mohli vychutnat zajímavé představení redmondské produktové novinky. Duch Formule 1 byl všudypřítomný. Nenadchly nás jen desítky v muzeu vystavených historických vozů, ale i všudypřítomný strach z průmyslové špionáže. Místo na praktické ukázky nasazení Windows HPC Serveru v týmu Scuderia Ferrari jsme se tak dívali jen na krčení rameny a omluvné šeptání, že tyto informace jsou bohužel přísně tajné.

Život ve strachu ze špionáže

Něco málo jsme se však přeci dozvěděli. Řešení, které Ferrari používá, není žádný sériový kousek. Microsoft je totiž připravil svému dlouholetému partnerovi přesně na míru. Dá se předpokládat, že vzhledem k podobně dlouholetému partnerství Ferrari a AMD, najdete v těchto strojích srdce z výrobních linek světové procesorové dvojky. Kromě Windows HPC Serveru však ve Ferrari najdete i serverové clustery postavené na unixových operačních systémech.

„Ferrari vždy vyhledává ta nejpokročilejší technická řešení. To se samozřejmě týká nejen vlastních produktů, ale i nástrojů, s jejichž pomocí tyto produkty vznikají, mimo jiné i softwaru. Vždy se snažíme používat technologie, které nejen dobře poslouží, ale také nám poskytnou konkurenční výhodu. Windows HPC Server 2008 je na nejlepší cestě být právě takovým nástrojem.“ Takto představil vazbu Ferrari na Windows HPC Server šéf IT oddělení automobilky Piergiorgio Grossi.

DSC04667.jpg

Kromě Ferrari již Windows HPC Server využívají například společnosti Dassault Aviation, nebo v Česku Sprinx Systems. Známý výrobce superpočítačů Cray navíc tento operační systém využil v mainstreamovém stroji Cray CX1, jehož cena se pohybuje v rozmezí 25 000 – 60 000 dolarů (400 000 – 1 200 000 korun) za různé konfigurace se šestnácti procesory Intel Xeon (dvou- i čtyřjádrových), až půl terabajtem operační paměti a čtyřmi terabajty diskové kapacity. Cray CX1 je prvním superpočítačem tohoto výrobce poháněným operačním systémem Windows. To jen dokazuje slova Iana Millera, viceprezidenta společnosti Cray: „Windows se stávají relevantní silou na trhu HPC řešeními“.

Microsoft, kam se podíváš

Podle studie IDC, z níž je odvozena projekce až do roku 2011, bude podíl Microsoftu na trhu serverových operačních systémů neustále stoupat. Windows Server bude nainstalován přibližně na sedmi milionech serverů, které budou prodány v kalendářním roce 2008. Konkurenční Linux se proti tomu prosadí na zhruba dvou milionech strojů. Tržní podíl součtu ostatních platforem má klesající tendenci a pohybuje se již pod jedním milionem za rok prodaných serverů. Díky rozrůstání tohoto byznysu a snaze uspokojit poptávku po vzájemně kompatibilních řešeních připravuje Microsoft nové edice svých serverových produktů.

Ani by to nebylo uvedení nového produktu, kdybychom se nedozvěděli, že Windows HPC Server 2008 přinese výhody, jako jsou zjednodušení správy, snížení nákladů, zjednodušení vývoje nových i provoz starých aplikací aplikací, větší interoperabilita a produktivita. Windows HPC Server 2008 by měl na trhu nahradit starší operační systém Windows Compute Cluster 2003.

HPC Server v Česku

Jan Martinovič, Vít Vondrák, VŠB-TU Ostrava, FEI

V říjnu 2006 byl na Fakultě elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava odstartován projekt FLOREON, který má za cíl vybudovat systém pro modelování a simulaci situací způsobených nepříznivými přírodními jevy s využitím moderních technologií.

Jedním ze stěžejních míst systému je výpočetní modul, který slouží k predikci průtoků na říční síti. Náročnost takových simulací rychle roste, pokud uvažujeme přesnější numerické modely nebo pokud do výpočtů zahrneme i nejistoty ve vstupních datech, které jsou pro tyto simulace zcela přirozené. Pro urychlení těchto výpočtů a přiblížení simulací k reálnému času chceme využít Microsoft HPC Server 2008.

Cílem je paralelně spouštět na několika uzlech výpočetního clusteru více instancí speciálních aplikací pro výpočet průtoků, které odpovídají různým uživatelským požadavkům či náhodně generovaným vstupním veličinám. Jedná se jak o komerční či nekomerční aplikace třetích stran, tak i o vlastní aplikace vytvořené pomocí technologie .NET Frameworku nebo speciálně vytvořené numerické modely počítané pomocí nástroje Mathworks MATLAB.
Windows HPC Server 2008 přichází také s plánovačem úloh na bázi servisně orientované architektury (SOA). Systém FLOREON je postavem na webových službách a díky podpoře SOA může být výpočetní cluster jedním ze samostatných modulů systému, čímž zůstává zachována jeho otevřená modulární architektura.

Diskuze (19) Další článek: Prohlížeč PDF dokumentů součástí Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,