Využívejte SSH u webhostingu naplno

Podporu SSH každý poskytovatel webhostingu nenabízí, ale pokud je k dispozici, umožní velmi efektivní přístup k serveru. Přesvědčete se na několika příkladech.

Není mnoho poskytovatelů webhostingu s podporou SSH. Pokud ale tuto možnost u své domény máte, je škoda toho nevyužít. Ukážeme vám několik jednoduchých linuxových příkazů.

SSH usnadňuje život provozovatelům stránek

Czechia.jpgSSH je zkratkou slov Secure Shell, tedy „bezpečná příkazová řádka“. Bohužel, SSH přístup k serverům většiny českých hostingů v jejich nabídce nenajdete. Řešení SSH přístupu není jednoduché a z bezpečnostních důvodů je nutné jej velmi dobře technicky ošetřit. V České republice prozatím jediný z velkých hostingů, který bezpečný SSH přístup nabízí, je webhosting CZECHIA.com. SSH u něj můžete využít pro přístup k linuxovým webhostingům Linux Start nebo Linux PHP5, virtuálním serverům nebo serverhostingu. Jste-li provozovatel větších webových stránek, tento SSH přístup Vám může výrazně usnadnit život.

Co je SSH

Secure Shell Access navazuje šifrované připojení k příkazové řádce vzdáleného linuxového serveru. V systému Windows se k SSH serveru připojíte např. pomocí programu PuTTY, v Linuxu stačí zadat příkaz ssh (syntaxe příkazu viz man ssh). Pro navázání spojení potřebujete znát jméno a heslo, podmínkou je samozřejmě běžící proces sshd na serverové straně.

SSH příkazy u webhostingu CZECHIA.COM

Pro práci s SSH příkazy lze využít free klienta Putty nebo WinSCP. Případně je možné spustit si na serveru program Midnight Commander (mc).

Práce se soubory a složkami

Obsah složek si můžeme hned zobrazit po připojení k serveru.

  • Změna adresáře: cd relativni_cesta nebo cd /absolutni_cesta, například cd /var/www
  • Výpis obsahu adresáře: ls (aktuální cesta), ls cesta (relativní), ls /cesta (absolutní), ls w* pro výpis všech souborů začínajících na w.

Další častou operací je kopírování souborů či přesun a přejmenování. K tomu složí následující linuxové příkazy:

  • Kopírování souborů: cp zdroj cíl, kde obojí může být relativní i absolutní cesta
  • Přesouvání souborů: mv zdroj cíl, opět je možné uvést absolutní i relativní cestu

Pro přejmenování souborů použijte příkaz mv, kdy jako cíl je uveden soubor s odlišným názvem. Například mv data1.txt data1.xml.

Důležitou informací je velikost volného místa na disku a kolik místa zabírají konkrétní složky. Vše jednoduše zjistíte následujícími příkazy:

Velikost složky: du -h /cesta, du -h cesta nebo du pro aktuální složku

Doplněním parametru –s vypnete zobrazování jednotlivých složek při zjišťování velikosti. Doplněním parametru –h zase zajistíte zobrazení informace ve formě srozumitelné pro „lidské chápání“. Oba parametry lze spojit do jednoho –sh.

Přenos souborů

Klasické FTP umožňuje pouze nakopírování souborů do cílového adresáře. Dost často je toto zdlouhavé. S SSH protokolem jednoduše nahrajete jeden zabalený soubor, například aktualizaci redakčního systému, a na serveru jej jednoduše rozbalíte. Ušetříte tak velmi mnoho času zbytečným kopírováním přes FTP.

  • Stažení souboru z webu: wget url, například:
    wget http://ftp.drupal.org/files/projects/drupal-6.19.tar.gz
    Soubor bude stažen do aktuální složky.
  • Stažení souboru z FTP serveru: wget ftp://jmeno:heslo@server/soubor.pripona

Práce s archivem

Jak rozbalíte stažené archivy?

  • Archiv TAR: tar xvf soubor.tar nebo tar xvf /cesta_k_souboru/soubor.tar
  • Archiv TAR.GZ nebo TGZ: tar xzvf soubor.tar.gz nebo
    tar xzvf /cesta_k_souboru/soubor.tar.gz
  • Archiv ZIP: unzip soubor.zip nebo unzip cesta/soubor.zip

Pro zkomprimování souborů použijete tyto příkazy v mírně pozměněné podobě:

  • Vytvoření nekomprimovaného souboru TAR: tar cvf archiv.tar soubor nebo tar cvf archiv.tar cesta/soubor nebo tar cvf archiv.tar soubor1 soubor2 soubor3
  • Komprimace do TAR.GZ: tar czvf archiv.tar.gz soubor nebo tar czvf archiv.tar.gz cesta/soubor nebo tar czvf archiv.tar.gz soubor1 soubor2 soubor3
  • Komprimace do ZIP: zip archiv.zip cesta_k_souboru/soubor

Projekt PHP5.cz

Pokud prozatím neplánujete komerční prezentace a nechcete využívat placený webhosting, můžete si vyzkoušet SSH přístup na FREE projektu www.php5.cz, který společnost ZONER software provozuje pro podporu vývojářů.

Prohlížení a editace souborů

Pro zobrazení obsahu souboru se používá příkaz cat cesta/nazev-souboru. Chceme-li soubor jej upravovat, nebo vytvořit nový, použijte editor Vi, který najdete na většině linuxových distribucí.

  • Otevření nebo vytvoření nového souboru: vi soubor.pripona nebo
    vi cesta/soubor.pripona

Ovládání editoru Vi funguje ve dvou režimech. Abyste mohli začít s úpravami otevřeného souboru, stiskněte klávesu Insert. Vespod se vám objeví informace INSERT značící, že jste nyní v režimu úprav.

Zpět do výchozího příkazového režimu se přepnete stiskem klávesy ESC. Zadáním :w a potvrzením klávesou Enter soubor uložíte. Pro přepsání souboru určeného jen pro čtení zadejte :w!.

V příkazovém režimu editor Vi ukončíte zadáním :q a stiskem klávesy Enter. Nechcete-li ukládat provedené změny, :q!.

Využijte Midnight Commander

Na webhostingu CZECHIA spustíte přes SSH souborového správce Midnight Commander, a to příkazem mc. Jeho ovládání odpovídá klasickým souborovým správcům z DOSu nebo Windows, například Total Commanderu. Využijete jej i pro práci s archivy – vejdete do nich jako do běžnbé složky a obsah vykopírujete do jiného umístění ve vedlejším panelu.

Pokud vám přijde příkaz ftp příliš komplikovaný a nepohodlný, využijte připojení k FTP právě Midnight Commander. Klepněte na Right (respektive Left) a funkci FTP Link. Adresu k FTP serveru zadejte ve tvaru jmeno:heslo@adresa_serveru. Poté budete spojeni a můžete se pustit do kopírování souborů mezi dvěma servery bez toho, že byste do hry zapojovali svůj vlastní počítač.

MC.png

Sada příkazů zmíněných výše je ukázkou toho, jak si díky podpoře SSH usnadníte na webhostingu CZECHIA.COM práci. Tyto příkazy jsou jen výběrem toho, co linuxový příkazový řádek nabízí. Kompletní možnosti SSH si můžete také dohledat v rozsáhlé nápovědě na stránkách http://help.czechia.com.

 

CzechiaLogo.png

Další článek: Podívejte se, jak Lenovo testuje spolehlivost pantů v notebooku (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,