Vytáčený internet 2. - Dial-Up pod Windows

V tomto díle se zaměříme na základní softwarovou instalaci a konfiguraci modemu a operačního systému tak, abychom byli schopni připojit PC k Internetu pomocí "běžné" tel. linky. Pokud jste zkušení matadoři analogového "telefonního" internetu, nesdělíme Vám jistě nic nového - někomu, kdo se připojuje z práce a uvažuje o domácím "browsení", můžou přijít tyto informace vhod.

Pro vytáčené Internetové spojení (připojení digitální linkou ISDN je obdobné, vyžaduje však mírně složitější konfiguraci modemu) budeme potřebovat nainstalovat a nastavit:

  • modem, který se v systému objeví jako "telefonní adaptér"
  • internetový síťový protokol (soubor komunikačních zásad) TCP/IP

Tyto kroky vytvoří technické předpoklady připojení k Internetu. Posléze si však budeme muset:

  • zřídit připojovací "účet" u některého poskytovatele připojení k Internetu u tzv. ISP (Internet Service Provider) - tento účet může být buď placený (ten má zpravidla vyšší reálnou přenosovou rychlost a dostupnost), nebo zdarma (kde o přenosové pásmo a rychlost "bojujete" s větším počtem domácích "Internautů")

Většina modemů je samodetekovatelných podle specifikace PnP (Plug and Play). Některé běžné modemy se po namontování a po prvotní detekci nainstalují "samy", budeme jen muset vložit CD s instalačními soubory Windows, některé typy však vyžadují nastavení "cesty" ke svým ovladačům (vyzvou vás ke specifikování místa, kde se tyto ovládače nacházejí) - nejjednodušší je, jsou-li tyto ovládače na disketě. Tip: Pokud jste žádané ovládače neměli připravené a prošvihli jste prvotní instalaci, sežeňte si ovládače pro váš operační systém (např. pro Win98), zkopírujte je na disketu (nejspíše bude zde bude celá řada souborů s příponou inf a vxd) a spusťte PC bez modemu - po restartu a jeho následném vložení, proběhne autodetekce znovu.

Poznámka: Pojmy spojené touto šipkou "->" značí postupný pohyb po menu a otevírání oken a jednotlivých položek v pořadí "od obecného k podrobnostem".

Telefonní adaptér přidáme takto: Ovládací panely -> Přidat nebo ubrat programy -> záložka Systém -> část Komunikace a v detailech zaškrtneme Telefonické připojení sítě. Při problémech Telefonické připojení sítě odebereme a přidáme znovu.

Správnou funkci modemu si ověříme jeho vlastní diagnostikou: Ovládací panely -> Modemy, označíme modem a v záložce Diagnostika stisknem tlačítko Další informace. Má-li modem odezvu mělo by být nainstalování ovladačů modemu v pořádku, jinak je jej třeba reinstalovat. Dále nastavíme způsob vytáčení čísel (tónovou volbu pro digitální ústřednu a pulsní pro analogovou ústřednu).

Pro připojení k internetu budeme potřebovat protokol TCP/IP, ten přidáme takto: Ovládací panely -> Síť, po tlačítku Přidat zvolíme protokol a znovu tlačítko Přidat, volíme Microsoft a TCP/IP. Případné další součásti odebereme a ponecháme pouze Telefonní adaptér a TCP/IP (koexistenci se sítovou kartou probereme později). Nakonec potvrdíme tlačítkem OK a hlášku, že sít není kompletní ignorujeme, skutečně nic víc potřebovat nebudeme (obzvlášť pro modem).

U modemu je potřeba nastavit odlišnost tuzemské telefonní sítě, rozdílný oznamovací tón po zvednutí sluchátka (v opačném případě modem čeká na "americký" oznamovací tón a neprovede vytočení čísla). Ovládací panely -> Systém vybereme modem a po stisku tlačítka Vlastnosti:

Zřízení a nastavení připojení

K připojení budeme potřebovat telefonní číslo ISP, uživatelské jméno a heslo. To vše získáme u některého placeného ISP nebo u poskytovatele "zdarma" - viz. dále. Můžete volit mezi celorepublikovými ISP nebo zvolit regionálního ISP. Volte podle zkušeností přátel ve svém regionu. Mě se nejvíce líbila registrace u Contactelu, byl vygenerován instalační soubor, který zajistil všechna nastavení.

ISP

web

tel. číslo I2001

Kiwwi www.kiwwi.cz

0971 11 59 11

Quick www.quick.cz

0971 10 33 33

Raz Dva
(reg.: uživatel: raz, heslo: dva)
www.redbox.cz

0971 10 12 11

Volný www.volny.cz

0971 20 01 11

World Online www.worldonline.cz

0971 10 08 11

regionální    

Nastavení tel. připojení: Tento počítač -> Telefonické připojení sítě -> Vytvořit nové připojení, vyplníte telefonní číslo. Potom ukážete pravým myšidlem na vytvořené připojení a Vlastnosti, vypnete používání směrových čísel UTO (výše uvedená čísla jsou celostátní - nepoužívá se lokální předčíslí).

Dále nastavíte-zaškrtnete jen protokol TCP/IP a zapnutí softwarové komprese.

A nyní se můžeme připojit, poklepáním na ikonu nastaveného připojení.

Po navázaném připojení již browsíme, mailujeme. Odpojení provedeme tlačítkem Odpojit na minimalizovaném formuláři připojení (indikátor modemu vpravo dole u systémových hodin času).

Pomalejší protokol a dodatečná nastavení

Při problémech s připojením můžete modemu nastavit dodatečná nastavení v Ovládací panely -> Modemy vyberete modem a tlačítko Vlastnosti, záložka Připojení a tlačítko Upřesnit. Do políčka Zvláštní nastavení můžete vložit dodatečná nastavení a to buď nastavení nižšího protokolu nebo nastavení registrů modemu.

V příručce modemu najdete přehled nastavení (v maličkostech se liší modem od modemu). Obrázek ukazuje nejjednodušší nastavení protokolu V34 např. pro analogovou linku bez dodatečných nastavení. U analogové linky nezapomínejte na nastavení pulsního vytáčení čísla.

Vypnutí výchozího připojení

Pokud nejste připojeni, a obtěžuje vás vyskakující nabídka s připojením můžete ji deaktivovat v nastavení prohlížeči (v Internet Expolreru): Menu -> Nástroje -> Možnosti sítě internet záložka Připojení nastavením Nikdy nevytáčet připojení. Připojení pak budete provádět "ručně" z Tento počítač -> Telefonické připojení sítě.

Rychlost stahování obrázků modemem není vysoká. Pro informaci, kde se nějaký obrázek má zobrazit je vhodné zapnout zobrazování zástupného symbolu: Menu -> Nástroje -> Možnosti sítě internet záložka Upřesnit. Vypnutí přehrávání animací (animované gify) je užitečné pro snížení zátěže počítače a příjemnější na pohled u agresivních reklamních bannerů.

Joro: tyto tipy doporučují jen velmi zkušeným - pro začátečníky je orientace ve www stránkách bez grafiky značně obtížná.

Oddělení uživatelů v Outlooku

Není novinkou, že vytvářet pod W9x uživatelská konta s částečně individuálními nastaveními je nesmysl, značně nefunkční a nepraktické řešení. Přesto potřebujeme oddělit uživatele (členy rodiny) alespoň v užívaní poštu (poštovního klienta).

V případě použití Outlook Express je nejefektivnějším způsobem vytvořit v menu programu -> Soubor -> Identity identitu pro každého uživatele (individuální nastavení programu) plus jednu identitu např. "nikdo", kterou nastavíme jako výchozí s nějakým stupidním heslem, třeba také "nikdo". Proč to vše? Toto nastavení zajistí při spuštění Outlooku otevření následujícího okna (viz obrázek) a tím volbu uživatele pošty.

Závěr

Teď si řeknete nic nového nebo to mi mnoho nepomohlo. Je to tak. Modemy nepatří právě mezi ta nejspolehlivější a bezproblémová zařízení, a zlaté připojení LAN sítí. Osobně by mne zajímalo jak se domáhat alespoň kvalitní telefonní linky.

Zdroje

Články na podobné téma:

M. Zeman

Diskuze (25) Další článek: Následník Windows XP Blackcomb odložen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,