Vysvědčení pro Microsoft za rok 2009

Diskuze čtenářů k článku

28. 12. 2009 12:47

Když jsem si chtěl nainstalovat ten MS antivirus, napsalo mi to, že moje "country" není podporovaná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:30

A Steve Ballmer zrušil krabicové verze OS, takže když mám víc počítačů, musím nakoupit několik OEM

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 00:01

Tak to abych snad tu W7 krabici vrátil, když si nám to tak pěkně vysvětlil...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 10:03

Hurá, pořádnej Vánoční FLAME To budou mít na zive.cz radost, jak se jim zvýší návštěvnost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:51

W7 jsou pru*ser

proc ?

1) Nefunguje kupa programu ... a kdyby to bylo alepson naposled, ale vydal nekdy M$ OS, ktery nemel fatalni problemy se zpetnou kompatibilitou ?

2) Odrizli SAMbu a co vice, znam lidi, co tvrdi, ze jim spojeni se sambou udela BSOD ... a ted vazeni, mam firmu, mam reseni serveru na linuxu, mam 10.000 useru a licence by me stala milion, ba co vice, mit jeste exchange tak klidne i 3.000

Stojim pred rozhodnutim, upgradovat na W7, zjistit ze nejsem komp. ani s w2k AD a musel bych prejit se servery, se kteryma jsem spokojen, nebo zustat u XP ... co si asi tak vyberu.

Do toho vstoupi vyvojari Samby a ti mi reknou, ze to udella M$ naschval aby mi ji odriz .... takze M$ hackuje moji firmu ... a neudelal to poprve, ja si moc dobre pamatuji na dobu, kdy stacilo v sambe rict, ze je to NT4 a zacalo to chodit ... kdyz se to hlasilo jako Samba, nechodilo to .... zajimave a taky to ohlasili vyvojari samby.

Stejne tak se M$ ani neuraci anoncovat zmeny a zverejnit je vsem s dostatecnym predstihem ... ne oni to zamlci a v tichosti mi budou sabotovat firmu.

3) Naprosta neduvera, z duvodu, ze M$ meni API malem co SP nebo i patch, dokonce kdysi zmenil i chovani FC a to takovym zpusobem, ze restartoval dokola spojeni s FC polem, ale pro vsechny ...

4) Windows2008 jsou problem roku 2009 i 2010, je to des bez, jsou s tim jen problemy ... a W7 me na to v podstate nuti prejit ... ja tam nevidim potencial, nevidim duvod investovat do nejiste budoucnosti do neceho o cem vim, ze mi s novou verzi nebude fungovat a budu investovat znova a znova a budu resit porad ty same problemy, o kterych se vsichni tvari, ze nejsou problem ... mozna pro vas ne, ale pro me ano, ja chi aby to fungovalo, fungovalo hladce a aby se nad kazdou nekompatibilni zmenou API nekdo poradne zamyslel, zda to ma smysl a co mi to prinese a vezme .... hlavne nad celym OS i SW od M$ by se mel nekdo zamyslet a neskladat to jak ho zrovna napadne a z 3roky zase cele zborit ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 10:47

Tak a polozil jste si otazku pro koho, ze to ten MS dela programy?

Pokud to mysli kdokoliv s MS produkty vazne, tak holt zaplati licence a pouziva produkty MS tak, jak to pani v Redmondu vymysleli. Tak jak je to bezne i u jinych spolecnosti, kde se tomu nikdo nedivi a podobne problemy neresi.

O tom ze efektivne spravovat 10000XP pocitaci skrze nix musi byt sadomasochismus a sebemrskacstvi neni zadnych pochyb. O licencovani se ve vasi mysli asi take vede pekna pohadka.

Jeste moje prosba k vasi osobe. Prosim vyhnete se ve svych prispevcich kritiky/popisu/cehokoliv serverovych produktu MS, neb tech jste se dle rozboru vasich slov dotknul pouze instalatorem a timto jednanim vnasite do mistnich diskuzi pouze polopravdy/nepravdy a uplne blbosti. A tim vas rozhodne nechci urazet, protoze verim, ze alespon ten linux zvladate obstojne.

Mockrat dekuji a preji prijemny zbytek svatku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 12:47

S tou Sambou by mě to taky zajímalo jak to je. Tady nejde o to, pro koho dělá MS programy, ale o jeho-jejich chování. Mohli alespoň zveřejnit změny s dostatečným předstihem. O to jde. Zvlášť, když ví, že mnoho serverů jede na Linuxu. Třeba se mýlím a je to jinak. Nevím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 21:35

No to ale neni jejim cilem, mit spokojene zakazniky, jejim cilem je donutit vsechny zakazniky prejit vsude na produkty od M$ a citi se byt tak silny v kramflecich, ze to dela i pomoci sikany.

Treba prave ty Office2007 se naucili obchazet masku prav samby a omezi prava jen na konkr. uzivatele, jenze ono TCP/IP lze zachytavat a tak lze zjistit, ze to M$ znova dela naschval.

V jedne firme prislo vedeni a zacalo se rozcilovat na spravce, proc jim to nefunguje, on jim teda rek, ze Office2007 nebyl schvalen pro pouzivani ve firme a nebyl tudiz ani testovan na kompatibilitu, ze byl schvale a otestovan Office2003 a OpenOffice

Reseni je dat na ten soubor parava z Unixu (ACL) a pak uz jej Off2007 neumi obejit, umi to jen pri vytvareni souboru.

Windows neni UNIX a POSIX liek OS, kde se hledi na kooperaci a kompatibilitu.

M$ hledi na to byt max. nekompatibilni se zbytkem sveta a taky zavcas odstrihnout stare produkty, tim ze znemozni kompatibilitu noveho a stareho produktu ... cimz donuti zakaznika KOUPIT novy produkt ... a zakaznik si to necha libit, protoze zrovan treba neni vhodna doba na kompletni prekopani IS na novou platformu.

No a M$ dokonce sikanuje zakazniky u kterych se domniva, ze pouvaji jejich produkt malo, treba jeden zakaznik co ma asi 200PC byl tazan a to dost nevybirave, ze jako proc maji Exchange jenom na 10CAL, kdyz maji ve firme 200pc ... a ja se ptam, co je M$ do toho a jeste chce delat nejakou kontrolu ...

Nekteri nasi zakaznici maji praktik M$ jiz dost, no ono to zacalo uz kdyz M$ v dobach NT4 zmenil NThash z nekriptovaneho (v podstate pouzival kompresi a ne sifru) na kriptovany ... nic neohlasil, prestala fungovat OS/2, Linux, Unixy s jejich domenou ... resenim bylo editace registru a pak pockat na novou sambu ... samo ze se to musel zjistit revestnim eng ... no a tak si rozumni CIO rekli, ze produkt, ktery se nenadale meni nechteji a migrovali jinam, pak zjistili, ze i usetri a hlavne ze je to spolehlivejsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 00:08

Bastlit Linux a Win dohromady a pak ještě nadávat na Win že to s Lin nefunguje, tak to je síla. Poplácej se po ramenou jak je MS blbej ale prosím už nám tu tady o tom nepindej.

btw. Vítej v kapitalismu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 21:21

No M$ dela programy predevsim pro sebe, pokud kasle na 30% trhu, kteri aktivne pouzivaji linux jako server.

S produkty M$ mam bohuzel zkusenosti az na urovni editace registu a S*E*R*E me to, nebot jsem implementatorem jinych produktu a zatimco na Unix platforme to jaksi takz funguje (komercni programy, free SW vetsinou funguji elegantneji i kdyz toho mnohdy min umi).

Takova bla zaloha single mailboxu ... edituje se skoro 10 politik, MAPI nesmi byt z Office jako kdysy, ale z webu M$, jinak to nefunguje a pokud zakaznik nastavi jeste svoje politiky, z neznamych duvodu se to muze ovlivnovat, nebot ani M$ ani vyrobce backupSW nema potuchy, co vse to jeste potrebuje mimo default politiky ... no a nastroj jako STRACE ve windows neni ))

Nastesti se vetsinu casu orientuji na unixy a linux, takze nejsem stresovan jako nase windows oddeleni

Uz v EMC na legato konferenci se vyjadrovali ze lituji tech, co maji opacny pomer unix vs windows (oni mely 80% unix a 20% zbytek prevazne windows)

Ale ti lide jsou urcite vsichni hlupaci, unix zvladaji dobre a s windows maji nejspise problemy z duvodu ze jej nikdo nezna ... no at je to jak chce, tak je bud windows S*H*I*T nebo M$ nedela dobre dokumentace .... nebo oboje )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:29

njn to všecko je smůla, ,ale tak chtěli jste konkurovat a jít jim po krku? tak tady máte odezvu

co se týká kompatibility programů na windpws, konkrétně, co z toho, co šlo v předchozích verzích widlí vám nyní nejde? mně jde vše

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 16:59

1) Prasácké aplikace z prehistorických dob Windows pochopitelně na nových windows nefungují, protože jejich autoři nedodržovaly základní guidelines, na tom není nic divného. A mít ikonku tučňáka vůbec bych na zpětnou kompatibilitu nezaváděl řeč, protože na *nixu je to řádově horší. Aktualizujete jakoukoliv aplikaci z verze 3.7.4 na verzi 3.7.5 a zjistíte, že potřebuje 20 knihoven v novějších verzích, z nichž půlka ještě není v repozitářích a můžete se jít klouzat. Neustále řešíte problémy typu knihovna blemc-6.13a nefunguje s věcí blabla-4.6 a budete tomu říkat kompatibilita? Posixové API není na žádném *nixu který jsem kdy potkal naimplementované kompletně a správně, všude se to chová jinak.

2) Jasně, v MS se někdo ráno vzbudil a řekl "Co bysme my tak tý sambě mohli provést? No tak prostě jen tak pro nic za nic změníme protokol, změníme to tady, tady a tady, sutratíme desítky tisíc dolarů za vývoj, změnu, testování, zanesení do dokumentace atd. jen kvůli tomu, abysme naštvali pět a půl tučňáka, kteří to ještě používají." Vy jste asi jedl vtipnou kaši. No tak prostě nová verze protokolu je nepatrně jiná a změnilo se něco, s čím samba nepočítala. Neberte to hned jako osobní útok MS na vaši osobu.

3) Microsoft API občas mění, ale pokud je to veřejné API, mění jen jeho vnitřní implementaci (což je pochopitelné). Proč polovina API funkcí končí dvojkou nebo příponou Ex? No proto, aby se ty původní nezměnily a aby nepřestaly aplikace fungovat. Proč jsou všechny struktury verzované? Aby byla možná kompatibilita. Tohle je na *nixu jenom sen. Jo když používáte nezdokumentované API, které je určeno pro interní potřeby, no tak se pak nedivte, že tohle vám někdo změní - může a všude v dokumentaci to píšou. Veřejné API se navenek nemění, i mnohé aplikace z Win3.11 fungují na Windows 7 (pochopitelně na 32bitových), protože se držely povolených funkcí.

4) Nikdo po 3 letech nic nezboří, prostě se smiřte s tím, že Microsoft nemůže ručit za každého pučmidráta, který si myslí, že umí programovat, a naplácá aplikaci tak, že na nové verzi nefunguje.

Pokud chcete, aby to fungovalo, tak nechápu, proč tady nadáváte - Windows řešení obecně fungují daleko spolehlivěji a bezúdržbověji než ty *nixí open source bastly, kde pořád něco řešíte, kutíte, překompilováváte jádra a lovíte v konfigurácích. A co se týče dokumentace, jediné, co na *nixu většinou máte, je v jazyce C/C++ ve složce s názvem src. A půlka konfigurace taky. anebo manuálové stránky, které 10 let nikdo nerevidoval a jsou v nich věci, které už dávno neplatí. Pokud je tohle bezproblémový chod...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 17:25

No to je jasna vec, ze programatori M$ neumi programovat o tom zadna, neumi to ani M$ ... na dryhous stranu oni jsou chudaci, maji desitky fci na jednu vec a ve skutecnosti ani jedna nefunguje poradne, tak zkouseji, testuji a matlaji.

A kdo jim asi rek, ze registry jsou super misto, na ukladani promennych ?

Kdo jim od dob w32api rekl, kde je HOME uzivatele a kde tedy ukladat nastaveni.

Vzdyt windows to maji jine i kazde jazykove mutaci.

Treba vmware converter nechodi na cesky windows, na anglickych ano ... kurv*a ja bych M$ ruce usekl za takovou blbost a adminum, co ty ceske smejdy nainstaluji dal 30 ran rakoskou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 23:58

Jenom k bodu s knihovnami... ano, může se to stát. Ale Linux má tu výhodu, že na něj dostanu více verzí jedné knihovny. A pokud je upgrade aplikace problémový, nikdo mě nenutí ho dělat. Stejně jako na Windows.

Spokojený uživatel Ubuntu. Momentálně ale na LanParty, takže Win7 (originální),

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 17:20

Podtrhl bych bod 3 (chaos v Live Mesh, Office Live Workspace, SkyDrive a My Phone). Pokusil jsem se po letech používání emailu a XP verze messengeru proniknout do Win7, live.com, bing a dalších "nových technologií" a povím Vám, v tom aby se prase vyznalo. Duplicity jednotlivých služeb, ani jedna neumí vše pořádně (Outlook s Connectorem nezesynchronizuje úkoly s live.com!). Napíšte do browseru hotmail.com a hodí vás to na live.com, napíšete live.com a hodí vás to na bing.com, to je jako nějaký vtip nebo je někdo hacknul? Existuje Bing toolbar a Live toolbar. Jeden má pocit že microsoft je několik firem pod jedním názvem bez skutečného šéfa který by k produktům sedl a zkusil je alespoň zapnout. Skutečně by mne zajímalo na jakém levelu využívá Ballmer "svoje" produkty. Veřím že Steve Jobs vše co vyleze od Apple proklepne a osobně zjebe každýho kdo něco podělá. Ballmer podle mne maximálně sleduje cenu akcií a vymýšlí jak nejvíc narejžovat (viz dvacet variant jednoho produktu). Windows jsou než Linux a MAC OS X lepší v jediné věci, existuje pro ně hodně software které nemají své alternativy na ostatních systémech. Jinak s přihlédnutím k tomu, jakými zdroji Microsoft disponuje, jsou jejich produkty prostě TRAGÉDIE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  25. 12. 2009 14:39

"„Michael Jackson“ - tolika plastickými operacemi, upgrady a servisními balíčky se totiž nemůže pochlubit žádný operační systém v historii."

- na taketo hodnotenia je priskoro. Napr. u WXP sa uz s dalsim SP nepocita a taky W2K mal 4 service packy a dalsie porovnanie, druhy service pack pre Vistu vysiel ani nie po 2,5 roku od vydania Vista narozdiel od troch rokov u XP. Mne to ale pride normalne. Vyvoj v IT svete sa neustale zrychluje a o kazdom "prave konciacom" systeme budeme moct tvrdit, ze bol najplatovanejsi.

Dalsia vec, preco je uvolnenie ActiveSync pre google uvedene medzi tym, co sa nepodarilo? Pre uzivatelov je to dobre.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 17:33

Windows NT4 měly 6 servicepacků...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 12:42

Budou i vysvědčení pro další firmy ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 10:16

Office Live Workspace i Live Mesh jsou ve fázi beta. Není vyloučeno, že do spuštění ostrých verzí budou úložiště pro jedno Windows Live ID sjednocena. Zkuste napsat tento návrh do Microsoftu jako já, třeba se to uchytí .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 06:02

MS má u mě za rok 2009 jedno veliké PLUS. Díky W7 které jsem pár týdnů testoval, mě donutil ke kroku ke lterému jsem so odhodlával několik let. W7 mě utvrdil v tom, že tudy cesta nevede a konečně jsem koupil Macka.

Původně jsem myslel, že i na Macu nainstaluju paralelně Windows, ale od září co ho mám jsem ještě nenašel důvod proč je instalovat. Pro mě je Mac OS X perfektní ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 09:39

A koho to zajima?

Mame ti zatleskat? Nebo predat Řád Nakousného jablka?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 09:50

hlavne ze vie ako sa to pise a kupil si "macka" ... a macka plysoveho?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 09:57

A koho zaujima to ako mas rad MS? :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 10:16

A ty jsi kolikaty linuxak?

Navrhuji, aby uzivatele Linuxu pouzivali poradove cisla. Zase tak moc jich neni, takze v orientaci nebude problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:48

Zatím co Niky je jen jeden. Takový mezi linuxáky snad ani nejni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 20:17

Ale je. Napriklad KOZEC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 23:02

To si ho urazil. Ten dokáže používat normální argumenty. Ty jen stále dokola píšeš cosi o 1%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 10:23

A kde ve svem prispevku pisu, ze mam rad MS?

Trpis chybnym jasnovidectvim, ci co?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 13:14

Možná to někoho zajímá,protože aspoň píšu k tématu. Narozdíl od Vás můžu srovnávat do září jsem jel léta na Windows teď jedu na Mac OS.

Zatímco vy haníte něco co jste viděl možná tak na obrázku. Když chci na něco nadávat musím o tom něco vědět a případně to i vyzkoušet. To byl jeden z důvodů proč jsem si Apple koupil a pravda je, že toho moc k vytknutí není...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:47

Napostý souhlas, win7 jsem měl možnost osahat před 14 dnama a nechápu jak můžou jeho uživatelé přetrpět tolik balastu kravin a hovadin, a takovou nepřehlednost systému. Opravdu jsem zjistil že se mám báječně s mac osx, ostatní ať si trpí :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 13:05

ja som si OS X "osahaval" 2 roky pri praci v reklamnom a grafickom studiu ... a v konecnom dosledku mi je W7 omnoho sympatickejsi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 13:34

Sám mám iMaca letos na jaře koupeného a na notebooku jedu na Ubuntu, a Windows kromě zaměstnání už nepoužívám. Ale někomu něco vnucovat - ať si každej používá to, co mu nejvíc vyhovuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 03:42

This is LAME ON SO MANY LEVELS!!!!!!!!!!!!!!!!

Tyhle trapne pokusy (vykradacka Apple Store, nepovedene agenturni reklamy LaptopHunters, uskakovani pred opravnenou antimonopolni pokutou od EU....) vydavat za "opravdu povedene" kroky, a nasledne nejvetsi prusery bagatelizovat....

Kubo.... fakt uz by si to chtelo vyndat hlavu z rekta a podivat se na M$ trosku strizlivym pohledem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 09:39

To by se chtelo uklidnit a nehulit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 10:12

je zaujimave, ze z toho rekta dovidis az na stranky zive.cz.

az mi je to podivne.

to je nejaka nova vychytavka? iAnal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 10:48

Můžu se zeptat, proč si myslíš, že ta pokuta byla oprávněná? Jakkoli nemám Microsoft o nic víc rád, než ty, tak Microsoft si své postavení na trhu vybudoval sám, nikdo ten monopol uměle nevytvořil a nikdo podle mě nemá právo ho za úspěch trestat, takovéhle zásahy do podnikání ze strany EU nejsou nic jiného než buzerace a snaha vylepšit si rozpočet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 11:41

presne tak... microsoft mi nie je o nic sympatickejsi nez apple alebo hociktora velka spolocnost. napriek tomu mam windows na 2 z 3 mojich pocitacov (na jednom mam linux). ale toto je presne ako povodela JerzyV "trestanie za uspech"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:26

Nemate pravdu, jedna se o tzv. animonopolni zakony, na ktere se vzdy da pohlizet jako na trest za uspech, at monopol vznikl jakkoli. Je ale nesporny fakt, ze tyto zakony jsou tu kuprospechu koncoveho spotrebitele. A je jedno zda se jedna o monopol na elektrickou sit, telefonni linky, rohliky a nebo software.

Jediny rodil oproti ostatnim kauzam je ten, ze v tehle kampani to bylo uz od zacatku podano tak (hlavne mediich placenych/do zadku lezoucim MS), ze MS je v pozici chudacka, ktereho nekdo nespravedlive tresta. Ale zajimalo by me proc se z Vas, kteri ho tak litujete, nikdo doted nezamyslel proc byl vlastne potrestan a nasledne nad tim, ze kdyz byl pravomocne odsouzen a ani tym jejich (urcite) nejlepsich pravniku tomu nedokazal zabranit, ze byl potrestan spravedlive a jednalo se tudiz o omezovani Vas uzivatelu.

Pripada me to jakko syndrom tyraneho cloveka...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 13:03

to nie je ziadny syndrom.. MS nikoho nenuti pouzivat IE. Ja osobne pouzivam Firefox a Chrome (opera sa neda nazvat prehliadacom... kazda druha Ajax aplikacia pod nou nefunguje alebo funguje zle). Kazdy kto nie je natolko hlupy aby si nevedel stiahnut iny prehliadac tu moznost ma. a kto je uplny BFU tak si iny prehliadac nestiahne tiez. akurat bude zmagoreny co po nom chcu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 15:09

> opera sa neda nazvat prehliadacom... kazda druha Ajax aplikacia pod nou nefunguje alebo funguje zle

Opravdu je tak nutné vyvolávat flame? Operu používám cca. 5 let jako primární prohlížeč a nikdy jsem s tím neměl vážnější problém (prohlížeč využívám denně a opravdu nejsou nějaký víkendový "serfař" co si přečte facebook a tím to konči). Ajax funguje v 99% na webech dobře (maximálně není extra rychlý klasický javascript, ale stále lepší než v IE a navíc s novou ver. Opery se to snad podstatně změní) a tam kde funguje špatně to jsou jen chyby nebo lenost vývojářů.

Nechápu, že tu je několik jedinců, kteří se tak vyžívají v tom, vyvolávat flame pod každým článkem. Co z toho máte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 13:18

Nesouhlasím úplně s vaším tvrzením: "Je ale nesporny fakt, ze tyto zakony jsou tu kuprospechu koncoveho spotrebitele." protože pokud napaří EU Microsoftu pokutu v řádu miliard, kdo myslíte, že to nakonec zaplatí? I pokuta je pro Microsoft nákladem, takže to bude muset získat nějak zpátky, takže klidně zdraží některé produkty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 15:59

Tim jste ale muj nazor nijak nezpochybnil. I tak je to kuprospechu spotrebitele. MS sice dostal "zajimavou" pokutu, ale co je hlavni prestal narusovat a deformovat trh alespon v oblasti prohlizecu. Jen je skoda, ze ta kauza prisla trochu pozde a s tim jak se to dlouho tahlo uz bude efekt maly. Ja jen se zajmem cekam ktera oblast bude dalsi.

A to ze to zaplati jeho zakaznici, no a co! Pokud jim stoji za to si ten produkt koupit i za tu zvysenou cenu. Tak at plati! A pokud jim to pride moc, tak alternativy existuji a nikdo je k tomu vlastne nenuti. Ikdyz vlastne nuti , ale nastesti i tady se zacina situace zlepsovat a osobne verim, ze se dockam doby, kdy bude jedno jestli mam na pocitaci Win, Lin, OSX, Chrome OS, Solaris a nebo neco uplne jineho. Ale k tomu jsou treba prave takovedle regulace, ktere, daloby se rict, narovnavaji trh a nuti i toho monopolniho vlastnika neco delat pro uzivatele. A nebo fakt verite, ze MS by neco delal, kdyby nemusel? Ja myslim, ze historie uz za me odpovedela...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 16:42

A čím tedy Microsoft trh s prohlížeči deformoval, já to stále nechápu, Linuxové distribuce mají svůj výchozí prohlížeč (Firefox), na MacOSX najdete přeinstalovaný prohlížeč (Safari). Já osobně bych žádný operační systém bez prohlížeče v základu nechtěl. Taky byste nechtěl přeci auto bez volantu ale asi se vám líbí představa, že dostanete auto bez volantu a k tomu katalog, vyberte si z nabídky dvaceti volantů (volanty se dají vybírat mnohem hůř než software).

Já jsem si nesvobodně nikdy nepřipadal, vždycky jsem si vybral svůj software, který mě vyhovuje. Opera jenom neuspěla v základní podnikatelské dovednosti - umět prodat svůj produkt a proto jí musí pomoct EU. Já tedy žiju v době svobody, vy asi ne (paradox, že jste si vybral linuxovou distribuci). Visty byly průšvih a s Microsoftem to zacloumalo, IE ztratilo x procent podílu na úkor jiných prohlížečů už před touhle směšnou regulací. Trh si pomůže sám. Věřte tomu, že ani Microsoft není nesmrtelný a nemusí tady vládnout do konce věků a jsem přesvědčen, že ani nebude, protože za pár desítek let se třeba tomu, co my považujeme za počítače a operační systém jenom chechtat a nikdo nezaručí, že Microsoft bude stále technologickým tahounem a inovátorem, kterým už leta stejně dávno není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 16:55
25. 12. 2009 17:12

To taky není důvod, nikdo nikdy neomezoval možnost instalování jiného prohlížeče. K těm nedodrženým standardům - pokud by vývojáři webů standardy doržovali, v IE, který je pokrucuje by se zobrazovaly špatným způsobem, což by nutilo uživatele jít na jiný prohlížeč, takže kde je problém?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 17:33

Teď nevím jestli to jen děláš, nebo si opravdu tak nechápavý.

Právě, že v jiných prohlížečích se spousta stránek nezobrazovala korektně, takže nezbylo než použít ten od MS, jelikož vývojáři upravovali stránky hlavně pro něj.

Jak už někdo v jedné diskusi napsal, problém je ve zneužití monopolního postavení na jednom trhu k prosazování vlastního produktu na jiném trhu. Apple měl stejný problém kvůli provázání iTunes a iPodu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 17:36

> pokud by vývojáři webů standardy doržovali, v IE, který je pokrucuje by se zobrazovaly špatným způsobem, což by nutilo uživatele jít na jiný prohlížeč, takže kde je problém?

To snad ani nemůžete myslet vážně...

Takže když v současném stavu půjdete vytvářet nějaký projekt na Internetu a budete chtít aby byl úspěšný, tak do něj investujete x desítek tisíc a úplně dobrovolně se připravíte o cca 50% uživatelů a budete se je snažit vychovat k používání jiného prohlížeče? Místo toho aby se do toho v počátku investovalo pár tisíc navíc aby to fungovalo i v IE...?

Osobně si vyberu raději úspěšný dražší projekt, než levnější ale mrtvý... Snad ani nemůžete věřit tomu, že by BFU přešel na jiný prohlížeč, než aby přešel na konkurenční web (který by mu jistě fungoval)...

Pak ale přijde otázka - kdo mi zaplatí těch několik tisíc navíc, které se "prošustrují" jen a jen kvůli optimalizaci pro IE?

//tímto nechci říci, že plně schvaluji vše okolo tohoto sporu, jen reaguji na vaší scestnou myšlenku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 19:13

otázkou je, co je standard, třeba máme tu už dlouho dormát *.doc, používaj ho všichni a najednou přijde nějaký pablb, který přijde s formátek *.odt a bude všude říkat s tím, že s někým je domluven, jak toto je jediný standardní formát hm....

Jinak ty standardy, o kterých mluvíte, IE 8 všecky zná

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 00:08

*.doc nikdy nebyl a není standardní (mezinárodní) formát. O takový titul se musí každý vývojář ucházet, musí odevzdávat dokumentaci, při každé aktualizaci formátu žádat o schválení. Za standardy odpovídá společnost OASIS (pokud se nemýlím). A jedním z kritérií standardu musí být multiplatformní kompatibilita - uvolnění dokumentace pro možný vývoj aplikací pro každou platformu nebo zajištění programu pro každou platformu. Microsoft (narozdíl od např. Adobe (*.pdf - jeden ze standardů)) nedělá - pokud vím - ani jedno. Rozšířenost se automaticky nerovná standard.

A IE 8 stále standardy nevnímá, jede si po svém. Pokud nevěříš, můžeš si vyzkoušet třeba standardizované CSS selectory na http://www.css3.info/selectors-test/test.html...

Chrome: 578 z 578.

IE 8: 349 z 578.

Zkusil bych i FF, Konqueror nebo jiný "linuxový" prohlížeč, ale za to restartování mi to nestojí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 00:16

Firefox:

From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:34

zdroj teystu? (halvně neříkejte linux forum) a jaká platforma na tom testování???

A navíc bugzilla Firefoxu a jejich stránky říkají trochu měco jinýho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 03:12

Test si můžeš ověřit na vlastním stroji, na platformě nezáleží, jde o test dodržování standardu konkrétní verze konkrétního programu - viz. odkaz, co jsem uvedl výše.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 12:30

Test jsem provedl na svém počítači. Stačí otevřít výše zmíněný odkaz. Nevim jaký zdroj po mě chcete. Já momentálně jedu na WXP Home SP3, Firefox 3.5.6. Stačí? Jestli ne, zkuste si to sám. Nic vám v tom nebrání.

Hezký nový rok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 00:42

Konqueror: From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests)

Opera: From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests)

Chrome (linux ver.): From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:36

Oěět zdroj testů? Platforma?

Dobráá je i propagace ze strany Linuxáků na Linux, jedinečný, nejlepší, stabilní OS, pak kouknete na bugreport tý distribuce a tam jsou stovky a tisíce bugů.-D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 03:14

Viz. můj příspěvek výše. CSS selectory jsou platným standardem... a jak vidno, tak jedině IE je nedodržuje, platforma neplatforma...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:58

my se známe odjinud co?

no já si stojím za svým, že ty standardy vymýšlí někdo, aby mohl škodit a vytřískávat z vekýho molochu prachy

Rozšířensot neí důležitá, to sice chápu, ale co už halvně má bejt standardem než to, co se používá? budem najednou dělat auta s hranatýma kolama , když sice rozšížený a ajsně fungující kulatý kola přece už nejsou normovaně standardizovaný:(

IE 8 by na tom mělo bejt daleko líp, jak jiný jeho verze a sorry, má bod k dobru, nepadá, nezpomaluje a nelaguje až někde k 1 Gb RAM

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 03:28

Ano, známe .

Nikdo z nikoho prachy netříská. Ovšem pokud má být něco standard, musí mít i příslušnou dokumentaci a musí být dostupné komukoliv. To bohužel *.doc nesplňuje. Proto vzniká tolik problémů s kompatibilitou oO.org Office formátů - nejsou standard, chybí dokumentace. Naopak to samozřejmě neplatí.

Tvůj příklad s koly není přesný. Jde o to, že standard zaručuje kompatibilitu všech produktů, které jej využívají. Proto existují webové standardy, kancelářské standardy, grafické atd. Existují, aby vývojáři nešli poslepu. Existují, abys měl jistotu, že když podle něj něco uděláš, tak to opravdu bude všude fungovat.

a co se týče IE 8, může být třeba nejstabilnější prohlížeč na světě, může vykreslovat stránky rychleji, než stihnu napsat adresu, ale dokud je bude vykreslovat ŠPATNĚ (což dělá, protože nedodržuje standardy), tak to bude prohlížeč akorát k zlosti, ať už webovým vývojářům, kteří musí (de)optimalizovat funkční a podle standardů psaný kód jen proto, aby se zobrazil korektně i v tvrdohlavém prohlížeči, nebo uživatelům, protože si prohlížeč dělá, co chce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 02:42

a zajímavý je to, že ty máš ikonku Vista a já ikonku Lunux jinak ale jsem tu psal i s ikonkou Seven

kolukolv podcleee mě *.doc je dostupnej minimálně wordPAdem.-)

to nebdue jen tím

nevím, co ymslíš tím naopak, ale nějak, i když jak MSO má možnost uložení v *.ODT, tak OO v *.doc i *. docx, tak když to pak dycky tenhle formát otevřeš v tom odpovídajícím SW, tak se nestačíš fivirt, co to tam je za hlouposti v tom textu

já myslím že lepší příkald než kola bejt neůže, oproč když si koupim fabi tak tam mám Dunlopy a ne Barum, nebo já nevim Goodyear? proč si nemůžu vyprat pneu jaký chci, ani rozměr?

a když ty Opery a chromy tak ty standardy dodržují, zkus si někdy otevřít úplně primitivně vytvářený web v nějakým php, www.telcskadechovka.cz, dělám si asi reklamu, ale opravdu to zobrazí správně jen IE a FF na 1- opera je hrůza a Chrome bída...-)

a předchozí eeb, kterej náš zpěvák psal v prostým HTMP tak tam to bylo naprosto to samý:(

tak eště něco ke standardům?

takže tolik zároveň i ke špatnýmu vykreslování, ono jedna věc je argumentace teorií a druhá věc je rpaxe, viz zrovna ten web

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 09:57

Ten web jste dělal Vy? To myslím mluví samo za sebe...

Vy se rozčilujete, že Opera nezobrazí toto Vaše html, kde sám nedodržujete standardy? Když napíšete prasácký kód optimalizovaný na chyby IE a využívajíc speciálních CSS hodnot firefoxu (opět které nejsou součástí standardů - např. -moz-box-sizing)...

Stěžovat si na prohlížeče, které dodržují standardy z důvodu, že nezobrazí dobře nestandardní kód můžete opravdu snad jedině Vy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:42

ne web jsem opravdu nedělal já... dělal ho student informatiky že

tady jde ale ne o to, kdo to dělal, ale o to, že ať to nědo napíše v prostým HTML notepadem - znáte snad základnější a pritmitivnější zpsůb psaní webu? (takto to psal náš zpěvák) tak to nezobrazí krom dvojice IE/FF fakt nikdo a tohle to PHPko taky ne:( tak kde to sme?:) budem si hrát na to, že my vlastně jezdíme na jinej benzín a proto ten stejnej kopec nevyjedem? Ale to sand ne.... IE/FF ho vyjedou, tak to je asi chyba v Matrixu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 17:38

Předně, není to psané v Notepadu, ale v PSPadu (jak je ostatně vidět v hlavičce souboru). I já, jako začátečník, bych si nejspíš odpustil NET zápis (pravda, stále je součástí standardu, ale silně se nedoporučuje). Jen letmým pohledem jsem si nemohl všimnout špatně užitého "div" tagu v tagu "a". A ta hlavní chyba, kvůli které se nezobrazuje korektně všude, je nespíš chybně poučit tag "center". Myslím, že kterýkoliv validátor by tu chybu našel. Kód jsem neprocházel, ale vsadil bych boty na to, že to bude center (už jen proto, co to dělá). Taky bych doporučil doplnit alt poznámky u obrázků. Taktéž bych doporučil zvalidovat CSS soubor.

Je hezké vztekat se, že to nezobrazí to a to. Ale když je to špatně napsané, není se čemu divit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 18:04

no tak díky za tu opravu nahlásim ji webmasterovi snad to pak půjde... a taky mu řekni a´t to projede validátorem?

psaný text ti ale dělá potíže, protože já psal, že původní web byl psán základním HTML v notepadu a tenhle nový už je psaný trocfhu jinak a jeslti autor použil PSPad tak buď nyní to psal v PSPadu a neboPSPad použil pro nějakou korekturu, kde viděl veb tak jak je, samo, že tdle debilní programy, stejně jako dreaweawer nebo frontpage si tam hnedka vecpou svou halvičku do kódu....

na ten center ale se poptám, kdyby to pak fungovalo i v těch skvělá¨ých alernativách, tak je to skvělý.... ale pok,ud i přes takovouto chybu to 5 prohlížečů zobrazí dobře a druhých 5 blbě, tak stejně jsou erekce na slunci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 18:05

klidmně webmaster přímo bude rád i tza jakoukoliv zpětnou vazbu od jakýhokoliv odborníka

ode mě to moc nebere protože je to jeho tvorba a na tu nesmí níkdo říct ani á

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 18:50

V čem je hlavně chyba jsem Vám psal nahoře. Problém je ten, že na tom webu máte velikost všech bloků nastavené napevno (blok s info nalevo + blok s článkem napravo) a jejich šířku nastavenou úplně přesně aby to vyšlo. Problém je ten, že IE chybně vykresluje rámeček okolo bloku dovnitř bloku (jeho šířka se tím nezvětší) a všechny ostatní prohlížeče vykreslují rámeček správně vně bloku (velikost se tím jakoby zvětší). Jelikož je to vypočítané přesně pro IE, tak se to v ostatních vedle sebe prostě nevejde a hodí to pod sebe. Ve FF je to "ojebané" právě tou nevalidní hodnotou -moz-box-sizing, která mění chování rámečku na ten chybný jako je v IE.

Jak se tento problém řeší Vám zde popisovat nebudu... nechápu, že někdo udělá tak základní chybu.

Další věc je, že v CSS není nastavená šířka rámečku, takže si každý prohlížeč dělá co chce (IE opět vymýšlí chybné výchozí hodnoty a za následek to má, že to vypadá pokaždé jinak)

O ostatních chybách se už zmínil ten nade mnou, ale i tak to rozhodně není vše co by se dalo vytknout.

Jinak bych prosil nemíchat PHP s HTML+CSS. PHP nemá naprosto nic společného s tím, jak následný web vypadá v jednotlivých prohlížečích a co se zobrazuje špatně a co dobře. Také se nedá hodnotit, že web s použitím PHP je nějaký lepší (pokročilejší), než statický web. Setkal jsem se s hodně "programátorami" co si myslí, že když použijí jeden include(), tak vytvořili extra pokročilý web v PHP...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 20:33

Evidentne vubec nechapete podstatu problemu. Ohledne deformace trhu uz zde bylo napsano asi dost. Jen dodam, ze je si treba uvedomit kdy kauza zacala a najake obdobi se vztahovala. To ze ted uz je IE8 apod., je celkem irelevantni. V te dobe ukazala Opera na problem globalniho web, at uz jeji duvod byl jakykoli, byla situace uplne jina a to ze na jeji stranu pridalivsichni velci hraci na trhu prohlizecu, jen podrhuje spravnost rozhodnuti komise EU.

To jakym zpusobem je realizovana naprava je asi jen smutny fakt, ale chapu, ze na Windows to asi jine rozumne reseni nema. Na jinych OS by to slo samodrejme resit daleko elegantneji a nebo by to nemuselo byt reseno vubec. Ale o tom nema asi cenu spekulovat.

Nakonec nevim, proc by mel byt paradox, ze pouzivam linux? A jak jste prisel na to, ze ziju v nesvobode? Jen pro Vase info linux pouzivam na desktopu nejakych +-10let. A myslim, ze si umim vybrat to co me vyhovuje a s cim se me bude pracovat nejsnadneni a nejrychleji. Preci jen uz nemam tolik casu, abych si hral s okynky Ale proste nejak nechapu spopojitost mezi SW jaky pouzivam a tim, ze se dokazu komplexne podivat na problem, dokazu se odprostit od pocitu a zaobirat se fakty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 21:37

Podstatu problému chápu, za svým názorem si stojím, ale váš vám nehodlám vyvracet, nechte si ho. Prostě se na to dívám asi liberálněji než vy, ale pocity do toho nemíchám. Končím diskusi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 22:56

Čo si také představítě pod pojmom liberální Kefalín? To, že MS díky dominantnímu postavení na jednom trhu získal dominantní postavení na jiném trhu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:38

to chápu, jenže právě takový user, který má linux už z doby, kdy jediná Windows byl paskvil Win98, který fakt nestál za nic, tak nechápu, jak můžou právě tito linuxáci, a většinou to dělají právě ti, co mají linuxu roky, jak může hodniotit úroveň windows v roce 2010

Vy píšete slušně, ale znám takových pár

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 20:56

To ze pouzivam linux takovou dobu bohuzel neznamena, ze nemusim a pouzivat i Windows. Byl bych radsi, kdybych nemusel, ale bohuzel takova doba jeste zatim neni. A tudiz se musim naucit i ty wokna detailneni poznat... A verte mi, ze snalost usere me opravdu nestaci a navic proc by mela, preci jen dobre mit prehled a lespon si o to vic vasim toho co me osobne prinasi linux za vyhody.

A jeden s poslednich bonusu je, ze tak takove komentare jako zde pak pisi zaryti windowsaci muzu brat hodne s nadhledem, protoze z vlastni zkusenosti vim sve

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 13:11

Natlak na prodejce, nefer praktiky, nedodrzovani nebo primo bojkot standardu, smirovaci nastroje zabudovane ve woknech atd atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:25

Člověče, ty už do sebe ty Apple kalorická jídla necpi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:34

A pak že je vyvolávání flamewarů záležitost výhradně Widnowsáků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 03:07

S odstavcem 3 z NEpovedených záležitostí bych asi nemohl ani více souhlasit. K "nadbytečným" službám ještě přidejme Windows Live Sync a zálohovací a synchronizační nástroje implementované přímo ve Windows. Do jisté míry tam zapadá i velká část balíku Windows Live (email, kalendář a kontakty), která se taky hodně "pere" s MyPhonem. Microsoft má rozděláno spoustu zajímavých internetových projektů, ale dojíždí na 1. Mizerný (nebo žádný) marketing a 2. Politiku "Levá ruka neví, co dělá pravá". Snad ho stále větší rozšiřování Googlu donutí něco s tím dělat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 02:07

Take by staly za zmineni uspechy s Xbox 360 a herni serii Halo. V prodejich Xbox 360 prekonava PS3 od Sony a velikost obsazeni trhu hernich zarizeni je pro MS urcite lichotiva. Sice to nebyla udalost pouze posledniho roku, ale treba Halo 3 trhalo v 2009 rekordy v prodejnosti hernich titulu.

Do neuspechu bych zaradil projekt dotykoveho stolu MS Surface. Tohle je pekna a zajimava ukazka "divejte co umime", ale prakticke vyuziti nic moc. Na to, jaky se kolem toho udelal rozruch, jsem neslysel o nejakem sirsim vyuziti a velkem nasazovani. Kolik se takovych stolu prodalo v CR? 5? 10? A to je mozna jeste hodne. Nema pan Stepan Bechynsky nejake udaje o prodejnosti?

Dalsi vec, kterou bych zaradil do plusu je, ze MS zacal prispivat do linuxoveho jadra

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 08:51

V ČR není Microsoft Surface v prodeji, tím pádem se u nás neprodal ani jeden kus. Jak je to s prodeji jinde bohužel nevím.

Základní problém v rozšíření Microsoft Surface je vývoj aplikací. Naprogramovat aplikaci pro Microsft Surface je velmi jednoduché, stačí umět .NET Framework. Co je netriviální je design aplikace, aby ji bylo možné používat ve více lidech a z různých směrů, protože programátoři a designeří aplikací myslí jen ve "svislém" směru obrazovek klasického PC. Většina aplikací co jsem pro Microsft Surface viděl byli jen lehce ohnuté aplikace pro klasické PC, tím pádem nevyužívali potenciál Microsoft Surface.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 10:37

Dovolím si poznamenat, že z mého pohledu MS Surface žádný reálný potenciál nemá. Je to jen drahá hračka, která se nemůže nijak prosadit, protože ji není jak využít. Proč by se měl nějaký manažer hrbit nad stolečkem, když může mnohem pohodlněji odprezentovat klientovi svou prezentaci ve stoje. Působí to mnohem lépe, nestojí to tu hromadu peněz jako MS Surface a výsledkem je mnohem lepší dojem na zákazníka, než když budu před ním omatlávat nějaký stoleček.

Pro domácí použití je to nereálné, protože si nikdo nedá do bytu jako konferenční stolek něco takového. Bylo by to naprosto k ničemu. Sleduji MS Surface již od začátku a stále se nestačím divit, proč o té býkovině neustále píší redaktoři IT magazínů.

Ten stoleček nemá žáden styl (je to takový bastl s obyčejným PC a obyčejnými Windowsy), není na něm technologicky nic zajímavého. Po hardwarové stránce nic nového pod sluncem, jedině je snad zajímavá multi-touch technologie, ale v dnešní době to už má kdejaký mobil, takže taky nic extra.

Teď se na mně učitě všichni sesypou, že promluvil Linuxák, ale já na tom stolečku opravdu nevidím nic moc extra a to používám v práci i Windows, takže nejsem nějaký 100% Linuxák .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:21

Naprosto souhlasím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 13:00

Tak já tedy naopak vydím MS Surface jako nevyužitý potenciál.Jde o jedinečnou kombinaci HW a SW pro konkrétní typ využití, který nyní nemá na trhu konkurenci. Samozřejmě že to nemá nahradit notebook, mobil či něco jinéhé již existujícího pro osobní použití. Je to ideální do kamenných obchodů, bankovních hal, prodejen mobilních operátorů, recepcí hotelů, atd. Modelový příklad dorazíte na služební cestě do cizího města a ubytujete se v hotelu. Dnes v ideálním případě začnete shánět připojení na internet přes WiFi a pokud se zadaří (ne vždy WiFi existuje a ne vždy je ideální pokrytí) začnete na svém notebooku hledat informace o restauraci, bankomatu, obchodu, autobusové zastávce na inetu.

V případě existence MS Surface na veřejně přístupném místě v recepci hotelu najdu pohodlně vše potřebné, označím si a transportuji do svého PDA. To vše bez potřeby vlastního notebooku či nutnosti používat neohrabaně malý display svého mobilu. Podobně pak mohu pohodlně zabukovat letenky na cestu zpět domů či zajistit jiné online aktivity.

Podobně bych mohl pokračovat příklady použití v bankách jako bezobslužných terminálů apod.

Prostě další nevyužitá obchodní příležitost MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 13:25

Aha a proč by nešlo pro tyto služby využít normální pc?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 15:48

Napište mi, rád vám v praxi ukážu, proč použít Microsoft Surface a ne normální PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 16:20

Já reagoval na to, že jsem nepochopil implikaci uživatele macaxp1. Bývá špatný signál wi-fi, proto je nutné na recepci dát MS Surface. Všechny jím popisované akce lze provést na obyčejném pc a se speciálně udělaným gui i velmi jednoduše. Podobně, jako například terminály pro zjišťování spojů v pražském metru, jen by po nalezení spoje přibyla položka Odeslat na mobilní zařízení. Dtto pro mapy a lokální informace. (Netvrdím, že by se Surface použít nedalo, ale přidaná hodnota oproti PC je vzhledem k cenovému rozdílu mizivá.)

Na druhou stranu mi ani toto nepřijde ideální. Například pro navigaci (teď myslím pěší po městě) je papírová mapa přehlednější a pro už jen proto, že je větší a zabírá větší území, které může člověk vnímat. Na formát ~A4 s rozlišením ~300dpi se prostě vejde informací víc než na displej mobilu/pda. Já třeba mám mapy v telefonu, ale stejně si vždy radši mapu vytisknu (ač na nekvalitní černobílé tiskárně).

Jinak samozřejmě děkuji za nabídku. MS Suface je velmi zajímavý produkt a určitě by se mi líbilo jej mít doma, nebo alespoň vyzkoušet. Je to někde v Praze (potažmo ČR) možné? Tedy pro normálního smrtelníka u kterého je stejně šance na koupi nulová.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 17:01

Jak jsem už napsal, napište mi a není problém si domluvit návštěvu na pražské pobočce společnosti Microsoft a vyzkoušet si Microsoft Surface na vlastní ruce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 00:34

ja M$ Surface videl na vlastni oci, i si to ochmatlal, to ze je to blbina pro deti je jedna vec (na malovani jim stejne muzuz dat tablet...) dalsi maxi vtip byl v tom ze se prez dotyk neda ovladat zadna normalni APP (nenatocite si okno nezablbnete si s WMP, v MS office...) , pouze specialne napsane APP pro tu specialni chmataci APP(omlouvam se za debilni popis ale neznam jejich nazvy a googlit se mi nechce)

Podotykam ze MS surface bezel na Wistach , takze neznam nomentalni stav s widle 7...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 11:38

Problém je v tom, že to hodnotíte z jediného pohledu: na co mi to bude doma čiv kanceláři? Já říkám, že existuje i jiný způsob využití - veřejné prostory, kde je třeba poskytnout bezobslužně informace. V tomto stavu určitě není určeno pro práci s WMP či MS Office (kdo si bude na v bance pouštět muziku, když chce získat informace či zpracovat transakci na svém účtu?). Ze stejného důvodu existuje i ta potřeba vyvíjet aplikace pro toto prostředí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 18:48

Že jste nepochopil je mi líto. Asi není můj výkladový talent takový, abych předal klíčovou informaci. Obyčejné PC s libovolným softwarem NENÍ totéž to MS Surface. Kdo vyzkouší pochopí. Přidaná hodnota oproti systému postaveném na standardním HW a libovolném SW je naopak velmi vysoká. Využijte nabídky pana Bechynského a na vzorku několika aplikací, zdaleka nevyužívající potenciál této platformy, vyzkoušejte. Věřím, že pak změníte názor.

Opět zdůrazňuji : v tomto stádiu není určeno pro domácí či kancelářské použití. Ale za pár let při správně zvolené vývojové a marketingové strategii může být situace zcela jiná. Scifi technologie ze Star Trek a Minority Report vstoupí mezi obyčejné smrtelníky. Jen se obávám, zda je toho současný kolos MS schopnen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 12. 2009 01:32

Vy jste ale zadnou informaci nepredal a tim mene v tomto prispevku(kde uz radsi neni vubec nic). V cem je lepsi nejaky surface, nez treba obycejny touchscreen? Ze se u toho musim hrbit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 11:47

Pro předání informace musí být dva - předávající a přijímající. Ve našem případě tato podmíka nebyla naplněna protože chyběl ten příjemce.

K Vaší otazce : touchscreen = náhrada pravého tlačítka myši dotykem, řešní surface = vícevstupový GUI = náhrada myši (obě tlačítka, rolovací kolečko), tabletu, bluetooth, ...

P.S. Hrbit se není třeba, před ničím a před nikým

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 12. 2009 15:05

Pred nicim a pred nikym, krom MS a jeho surface. Vzdyt se to nehodi ani na ty jejich prezentace apod. Staci se podivat na jakekoliv ukazkove video "jak by to melo vypadat" a bylo tam videt, jak maji lide problemy se tam poskladat s nohama, jak se musi jednou rukou, zaprenou do sve nohy, obtizne stabilizovat, aby dosahli kousek dal od sebe, ... Proste pocitac ve stole je debilita, se kterou mohl prijit jen MS. Ja nemam nic proti multitouch, to si jiste uplatneni najde, ale MS surface je blbina.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 15:47

Asi byste se měl se zařízením nejdříve seznámit, než ho budete soudit. Napište mi, rád vám Microsoft Surface předvedu prakticky a vysvětlím, v čem je rozdíl oproti normálnímu PC, za které ho většina lidí chybně považuje.

BTW: Kasino Harash používá Microsoft Surface v hotolovém baru. Zvedlo jim to obrat o 15%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 12. 2009 01:34

Tu statistiku asi nerozdejcham. Jestli si pri tom zachvatu smichu neco potrham, tak vas budu zalovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 21:55

MS Surface je taková nedokonalá ukázka něčeho, co tady přijde za pár let. Osobně v té myšlence potenciál vidím, ale MS Surface je jen ve špatné zpracování a ve špatnou dobu. Věřím tomu, že za pár let tu budeme mít plochy s aplikacemi a reagující na doteky a předměty. Např. si tak budeme moci v restauraci vybrat jídlo. Jenže až se tato technologie bude rozšiřovat, tak nebude zařízení vážit sto kilo a nebude stát stovky tisíc korun. A bude to naprosto normální věc s mnoha výrobci, protože už dnes ty použité technologie nejsou nijak unikátní. Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak k bezdrátovým předchůdcům dnešní GSM sítě. Telefon měl 10 kilo a volání byla safra drahé. Bylo to však na tu dobu unikátní, protože to volalo bez drátů. Z pohledu dnešní doby to byly jen slepé vývojové větve určité myšlenky.

Mnohem zajímavější technologie mi přijde ta, kterou představil jeden Ind. Na hlavu si nasadil speciální minikameru, která snímala věci před ním. Dokázalo to reagovat na data jako text na papíru, fotku člověk pořídil tak, že jen jen udělal prsty známý obdelník. Ovládácí prvky to promítalo na jakoukoliv plochu (zeď, stůl), takže člověk mohl mít počítač prakticky kdekoliv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 01:57

Medzi minus by som este zaradil prehran súd, a zákaz predaja Office

A medzi plus by som dal akési prebudenie z nostalgie, a priblizenie sa svetu MS k nasmu realnemu svetu. Toto prebudenie nieje nic ine ako Windows 7 v ktorom ukazali ze nie priesvitne okna ci ine graficke uchyloviny im uzivatelia zozeru a budu kupovat system ako rozky, ale najmä odladený, stabilný a hardvérovo nenáročný systém je ten správny krok. Keby som chcel byt zly, co ale nechcem tak poviem ze objavili linux :) a teda slusne hardverove naroky, graficke prostredie pekne a nenarocne a najmä konecne (skoro) ziadna potreba instalovania ovladacov. To vsetko so znackou MS, novym Logom uzasnou kampanou a sypanim si popola na hlavu ake boli Visty zle a aka je 7 revolucna. To vsetko nemohlo skoncit nijako inak ako uspechom.

Povedal by som dakujem, ale kedze pouzivam to co pouzivam, a teda musim byt extremista nezostava mi dodat nic ine len MRKVOSOFT ZHOR V PELKE!!!

Prajem prijemne a nicim nerusene prezitie vianocnych sviatkov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 00:46

Jen by me zajimalo, proc pan Cizek zaradil Ballot screen do veci co se MS povedli. Jeste mam v zive pameti, jak redaktori Zive, tenkrat jeste jeste v cele s panem Waicem, vriskali, jak je svet (v tomto pripade EU) k MS nespravedlivy a jak tohohle priserne reseni pozkozuje MS apod. A najednou je z chudacka MS opet Hrdina MS, ktery se vsemu postavil a slavne zvitezil a jeste neco udelal pro sve verne uzivatele i pres to, ze tim pomaha konkureci.

Takze spor MS vs EU skoncil, uz neni treba kopat na tomhle hristi a vraceji se casy reklamy na lidsky MS...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 25. 12. 2009 01:05

Spor samotný byl z mého pohledu samozřejmě špatný, ballot screen je ale jeho výsledkem = domluvou a to je něco jiného. To plus spočívá v tom, že se obě strany konečně domluvily a spor se nepotáhne další roky. V tom vidím jednoznačně obrovské plus, Microsoft z toho totiž vybruslil ještě dobře. V USA se antimonopolní kauzy táhly mnohem déle a byly komplikovanější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 11:01

No nepsal jsem nic jineho nez Vy Jen jste to hezky zabalil.

Ja osobne si myslim, ze spor byl dobry (konecne se nekdo uspesne MS postavil a trochu zariz ty jeho hnusne praktiky), jen vysledek je dost diskutabilni. Ale vzhledem "neschopnosti" windows architektury je to asi nejmene bolave (pro MS) a nejmene uspokojive (pro ostatni) reseni pro vsechny. Jen cekam, kdy se objevi informace, ze MS plati prodejcum HW za to, ze predinstalovavaji IE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 11:36

JJ, a linuxacka architektura je nejlepsi

Jen, skoda, ze ji domaci uzivatele nechteji. Jak bych to jenom rekl - "zvysoka na Linux s.rou."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 11:43

Dame vanocni flame?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 20:23

Uz se flamuje o 106

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 14:54

z vlastni zkušenosti vím, že většinou domácí uživatelé ani netuší že linux vůbec existuje,Na chatu se mě kdosi ptal,že o něm slyšel a chce jej vyzkoušet, ale neví kde se dá linux sehnat, poradil sem že je ke stažení na netu.Poté se mě ještě zeptal, kolik ho bude stát plná verze až mu linux přestane po 30 dnech fungovat,napsal sem, že si ho může stáhnout zadarmo a není to 30denní verze ale ostrá, nic nemusí platit. Odepsal mi že by chtěl ale legální verzi, že si ten linux raději zaplatí aby neměl problémy,a stále ze mě doloval, kolik ho to bude stát.atd..Druhá zkušenost byla, když na návštěvě byla sestra půl dne na mém PC(mám linux Mandriva 2010).Večer se ptala, kde jsem sehnal tu novou verzi windows,že by ho chtěla také nainstalovat.....

Asi tak nějak je to s tím linuxem mezi uživateli...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 20:24

No a ci je to vina, ze to tak je?

Jinak ten prvni uzivatel neni BFU. To je primo DEBYL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 01. 2010 15:34

Je to obyčejný člověk zblblý z reklamy Microsoftu, že každý OS Windows je tím nejlepším a reklamou jiných podobných, že jenom to, co je drahé, je také kvalitní, a že lidé si neváží toho, co získali zdarma nebo levně. Ještě dnes se můžeme dočíst informací tzv. odborníků, že jenom placené programy jsou kvalitní.

Poslední OS Applu Leopard se dá pořídit hluboce pod 1000 Kč. Windows za několika až mnohonásobek. Linux zdarma. O Applu ví málokdo z laiků, o Linuxu semtam někdo, Windows jsou všudypřítomné. O existenci jiných OS vědí už jen zasvěcení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 18:34

máte v linuxu FF že? proč tam není taky nabídk,a 12 browserů vč. IE přímo na talíři naservírovaná jkke stažení?? ťo se řeknéééé.. ŽALOVAT je všechny!:(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 18:48

1. Linux nemá monopol, takže nedeformuje trh.

2. Při instalaci většiny distribucí určené pro desktop je na výběr mezi balíčky, které se mají instalovat - takže výběr mezi prohlížeči máte. Možná i více než mezi 12ti.

3. Jak asi může být na výběr IE, když M$ IE pro linux nevytváří? To si to má komunita sama doprogramovat? :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 19:36

1) neberu to je docela fuk....

2)Jo a ukažte mi který a j¨dke to nnajdu, vezměte takový běžný rozšířenější distra, mandriva, Ubuntu (BTW, ty tisíce dister je právě to, co v tom lidem dělá bordel a rpoto se v tom nevyznaj) a ukažte mi, KDE to v tý isntalačce je, rpotože už jsem to isntaloval NĚKOLIKRÁT a jaksi jsem si nevšiml:(

3) to je váš problém, já ymslím, že vzhledem k tomu, že IE je zdarma, tak nějak by se to i možná dalo domluvit, a když ne tak mě to štve ale beru to, že rpstě IE není otevřenej...

4) a nejdlůležitější, když šikanuju usera (nebo mu dávám lepší výběr hnedka při isntalaci, tak to cchi aj v linuxu hned při isntalaci vybírat nejméně ze stejných 12, ať tedy máte na trhu tu socialistickou rovinku

BTW. NIJAK mě neomezuje, že nemám ve windows možnost volby prohlížeče (jako linuxá k se určitě ozveš, že to máš v repozitářích jak na zlatým podnose) a já ti zase říkám, že si otevššu stahuj.cz, sluencnici.cz, sosej.cz a buduto tam mit zrovinak tak, tak proc me kvůi jedny stary panne v EU, tkera sotva otevre Word 2000, ma nekdo obteovat vyberem volantu??? Uz vidim jak Renault dava volanty ze skodovky do Clia, jen oproto, ze userum se vic libia ma o neco standartnej tvar (pritom ale jsou oba volanty stejny)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 20:03

2...

http://wiki.mandrivalinux.cz/instalace-mandriva-linuxu... ...

http://wiki.mandrivalinux.cz/_detail/alda81:mandriva20... ...

Hledat dál se mi nechce, ale u většiny to asi bude podobné. Tak či tak - i kdyby to nebylo při instalaci, ve většině distribucí je správce balíčků, kde je zase výběr podstatně jednoduší a bez nutnosti vůbec spouštět nějaký předinstalovaný prohlížeč.

3...

LOL - to je spíš problém M$. IE rozhodně není zdarma - platíte za něj jako za součást komerčního systému. Dokud nebude Open Source, nebo Linuxová verze, nic se v tom ani nemůže změnit.

Bude součástí výběru ve Windows Konqueror či jiný Linux only prohlížeč?

4...

Když bude stejných 12 portováno na Linux v Open Source, tak si mezi nimi určitě vybrat budete moci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:06

2.

Aha, u výběru Grafickýho prostředí když dám vlastní tam si můžu vybrat balíčky Skvělý a zajíamvý a hlavně lama to určitě pochopí:-d ale ani tahle zvrácensot u Linuxu a Linusxáků mě jaksi nepřekvapuje až na to, že lamy bych teda nic zaškrtávat neenchal, nakoenc to ani nepojede:D

ha a to mi jako chceš říct, že spustit správce balířků je mén ě náročnej úkon než spustit browser? Tak to sorry, ale asi fakt ne možná, že by po mně mohl chtít i heslo troota, a bude to celý.-D

3.

hm, zrovna tak jako za tu kalulačku a já nevim co všecko ještě jenže ke stažení ho anjdeš i na stahuj a zdarma No vidíš, prosa´d aby se tam dsotal eště pomalý Konqureror, tohle teprve je deformace trhu:(/ KDo bude určivat, kterých 12 mnebo 14? HM?:(

4.

tak mi to ale naservirujte fakt přehledně do isntalačky a ne někam do grafickýho rpostředí, fakt ycypovina...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 01. 2010 15:45

Svobodný SW dává uživateli (ovšem znalému) možnost vybrat si, co chce nainstalovat. Proto je takový výběr. Programátor si vybere systém, který mu vyhovuje, a pro ten programuje. Proto také je tolik distribucí Linuxu. Použivatelé Linuxu mají Linux v drtivé většině na práci.

Microsoft má každého uživatele za hňupa, kterému je potřeba pořád radit (Sponka, Puňta, atd.), za blba, který místo spolehlivosti a stability OS potřebuje co nejvíce animací, barevných přechodů a pod., protože PC používá hlavně k hraní si. Když Microsoft zfanfrní malé děcko, to už mu zůstane věrné i v dospělosti, protože je líné se učit něco jiného. Proč taky, když Microsoft a spřátelené firmy mu všechno naservírují tak, jakoby nic jiného neexistovalo?

Drtivá většina těch, kteří by rádi alespoň zkusili Linux, má jako první otázku, jestli si bude moci v Linuxu zahrát své oblíbené hry. Když zjistí, že ne, že jsou tam jiné, ztrácí zájem. Semtam někdo zkusí Wine a po zjištění, že je to jiné než Windows, vracejí se ke svému oblíbenému i nenáviděnému OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 01. 2010 23:43

přesně ovšem znalému ona valná většína uživatelů mnohdy neví, že jsou mraky různch programů na různý věci. A ani zdaleka netušej, co všecko jejich PC může umět

A ještě vybírat si SW v linuxu? dyk to neuměj pro windows, ťukaj do jednoho modrýho E emaily a běda jak jim to modrý E přesunete zleva vrchu doprava dolů! tak jim okamžitě nejde internet

Programátor a si klidně vybírá, proti tomu nic nemám, ale a to necpe lamám Linuxu podle mě, a psal jsem to tu víckrát v týto diskusi, nejvíc škodí právě ta roztříštěnost pro každýho něco a že každej programátor si může udělat svý distro., no jak se v tom má lama vyznat? Sice mě to láká zkoušet zůzný distra, třeba si ho někdo upravil tak, že by mi to vyhovalo, ale fakt bych asi nedělal nic jinýho, než stahoval, isntalvoal a laboroval

MS má každýho usera za hňupa, ano, ale co si budem podvat, se dobře porozhlíděnte po okolí, KOLIK lidí i prosím s 6 semestry informatiky na VOŠ/VŠ (kde jsme problali téměř vše, co se dá považovat za pokročilé užívání) tak kolik normálních a takovýchto uživatelů sotva zapne PC a dojede do mailu a sotva si napíše ěnco ve wordu a vytiskne! A běda, ajk v tiskárně není papír

Podívetje se na vzdělání lidí u nás a v USA, víte, kolik je tam blbů, co potřebuje vodit za ručičku? Koukněte se na Španělsko a Portugalsko, na jaký úrovni je školství tam dodneška a jaký je u nás! máme DALEKO lepší školství, ale stejně s PC neumí každej:D

A i když jim ta, dáte sponečky a punťu, tak stejně si ten help nepřečtou! BTW. Ten Pomocník Office o kterým mluvíte, byl v Offcie 2007 ZRUŠEN

Spolehlivost a stabilita u Linuxu paltí jen když to vyaldíte a pokud máte veškerý správně fungující HW díky driverům Já taky mám PC na práci, ale protože mě nebaví prvně hodiny ladit a hledat, než dycky něco rozchodím, tak pouužívám Windows! A přestoa záměrně právě prtoo vám píšu z Linuxu NAservírují mi to, ale to je pro mě záležitost, že ten PC koupím, tak bude fungovat A až tam bude chybět jak browser tak všecky ty kalkulačky, tak bude spousta userů bezradná, protože to prostě fungovat nebude podle jejich představ

Aspoň vidíš, že dokud v linuxu nejede všecko jako téměř všecko jede ve widlích,t ak prostě Linux nemůže bejt plnohodnotnej OS, ani kdyby se stavěl na hlavua i kdyby vše co je pro něj bezchybně fungovalo.-)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 01. 2010 01:13

Zcela souhlasím, ale uvědom si, že svého času byla přehršel operačních systémů, dokonce byly i dokonalejší než OS od Microsoftu (a to i v dobách DOSu!), jenže Microsoft je všecky až na UNIX převálcoval lživoými reklamními kampaněmi a nekalými obchodními praktikami. Ještě dnes má zastaralý a více DOSu podobný OS/2 Warp 4 některé vlastnosti lepší, než nejnovější Visty a vůbec nepochybuji o tom, že kdyby pro tento OS byly potřebné ovladače a byl doplněn moderními rozhraními, byl by velice vážným konkurentem Windows.

Linux původně vznikl jako hříčka jediného studenta. Časem se vypracoval na začínajícího vážného konkurenta Windows a jeho doba ještě přijde. Microsoft si myslel, že může být klidný, když zlikvidoval konkurenci jiných OS, ale především internetových prohlížečů. Najednou se objevil sice nedokonalý a často kolabující Firefox (předchozí názvy pomíjím), vyvíjený jako svobodný SW. Microsoftu mohl být k smíchu. Ne ovšem na dlouho. Snad pamatuješ nenávistné kampaně Microsoftu z doby, kdy FF měl nějakých 2 až 5% podílu na trhu. Když už mě začaly štvát neustále se opakující hlášky IE ohledně ActiveX i na stránkách, kde tato technologie nebyla použita, naštval jsem se a pomalu přecházel na FF. IE už dávno nepoužívám.

Ještě v dobách Open Office 2.4 jsem používal MS Office. Po zdokonalení OO jsem přešel na ně. MS Office už nějaký čas vůbec nepoužívám. Open Office 3.1.1 mně stačí na vše, co potřebuji a jsou zdarma. Ve svých XP mám nastaveno klasické zobrazení nabídky Start, používám starý Salamander Je jen otázkou času, kdy přejdu z Window na Linux. Brání mně v tom neexistující některé ovladače a potřebné programy.

Nepochybuji o tom, že kdyby distribuce Linuxu nebo jiného OS pro PC srovnatelného s Windows byla za 1000 Kč, byl by velice vážným konkurentem Windows a Microsoft by slevnil pod tisícovku na přiměřenou cenu.

Ačkoli to dnes ještě tak nevypadá, doba Linuxu ještě přijde a to bude další šok pro Microsoft. Znovu se dočkáme microsoftem zaplacených "objektivních zhodnocení", jak jsou Windows vynikající a Linux mizerný.

Už dnes je možno si vybrat, jak má vypadat základní podoba Linuxu (KDE, Gnome). Linux má dvě velké výhody: především je zdarma, ale v provozu čím déle se používá a je odladěnější, tím je stabilnější. Windows jsou silně předražená a čím déle se používají, tím jsou pomalejší a nestabilnější. Jakmile se Linux dostane do úrovně vývoje FF 3.0, jeho rychlý nástup bude nezadržitelný.

S ovladači pro Linux je to něco podobného, jako s ovladači pro periferie přímo ve Windows. Sice to funguje, ale není to ono. Není to ono, protože někteří výrobci HW konečně začínají Linux brát vážně. Jsou si vědomi, že i pouhé zbastlené ovladače jim pomáhají zvyšovat zisk. Microsoft už si totiž nemůže dovolit používat takové praktiky, jako v 90. letech, takže Windows jsou tradičně preferována, ale Linux už začíná být přinejmenším tolerován.

Horší je to s uživateli. Mám kamaráda, který vystudoval na VŠ matematiku a fyziku. Jeho svérázný způsob myšlení plně odpovídá filosofii Microsoftu, kterou já nemohu ani cítit, protože silně připomíná doby reálněsocialistických výrobců, kteří cosi vyrobili, bezproblémově prodali a zákazníci si upravili, aby se to dalo řádně používat. Výrobcem zhotovené sice fungovalo, ale nebylo to ono. Kamarád není schopen pochopit funkci firewallu, takže jej vypne.Vynikající antivirový program NOD ve zkušební verzi stačilo (už to nelze) po měsíci odinstalovat, nainstalovat, nastavit a další měsíc byl klid. On program odinstaloval, nainstaloval a po nějaké době mně vynadal, že NOD nestojí za nic, protože má zavirovaný počítač. Nedokázal pochopit, že několik let stará virová databáze ve spojení s nenastaveným antivirem je toté, co nic. Používá množství nejrůznějších programů, ale bez klikání myší na ikonkách se neobejde.

Jiný kamarád (inženýr) má sice Linux (PC Linux 2007, rozlišení 800×600), ale jen proto, že má silně zastaralý PC a nechce do něj investovat. Zvyklý z dřívějška na Windows je schopen tak nanejvýš klikat na ikonky. Kdyby neměl kamaráda, který mu Linux nainstaloval, byl by dnes bez počítače. Prakticky používá jen 5 programů a tiskárnu: Open Office (Writer), Thunderbird, Skype, prohlížeč obrázků, multimediální přehrávač. Dokumenty v příloze posílá v doc. S tím si vystačí. Zmizení ikonky Skype z Plochy Linuxu (nevím, jak se mu to daří) znamená, že se spolu pomocí Skype nějaký čas nedomluvíme.

Jakmile bude Linux vhodný (jednou bude) i pro tyto dva moje kamarády, nastane jeho velká doba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 21:34

Promiň, ale ty jsi obyčejná lama. Tobě to je možná fuk, ale to, že je Microsoft monopolní systém hrálo ve sporu zásadní roli. Až bude pouze jedna linuxová distribuce s jedním dodavatelem a bude mít >90 % trhu, tak se na ni budou vztahovat antimonopolní zákony stejně tak, jako nyní na Windows. A taky si nebude moct vybrat, jaký prohlížeč nainstalovat. Do té doby budou tvoje argumenty jen prázdné plky. A to navážení do komisařky jen ukazuje, jaký jsi primitiv. K tomu tvému příkladu: Kdyby měl Renault 90 % podílu na trhu s auty, tak by si taky nemohl vybírat, jaké pneumatiky bude s autem dodávat. Naštěstí tolik trhů, kde má jedna firma víc jak 90 %, moc není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:52

JSEM a nestYdím se za to

naopak vždy a všude říkám linuxákům vnucující Linux lamám, jak je to genitálnía dokonalé, že realita je trochu jíná

sorry ale tohle je moc právě to, že jsou tisíce dister lidi nejvíc odrazuje, nevyznaj se v tom a abych stahvoal tisíce dister a zjišťoval ve který půůjde grafika a ve který Wi.fi karta, no sakra

A proč MS, jako wýroce OS by se měl ptát co do svého výrobku dá za browser? jakým právem? Já když budu operní skaldatel, tak do svý operyy budu msuet taky přidat songa od jinejch psačů knedlíčků?aby se náhodou necítili dotčení?

No suepr, pneumatikama sis zrovna naběhl! Přiklad, koupil jsme si novvý auto! Porč mi tam dali zrovna Dunlop 15" mně se nelíbí, já chci Michelin nebo Barum a navíc sou ty 15ctky na tý fabii děsně široký, klade to velkej odpor a má vysokou spotřebu! na úzkjkech ziámních 14ctkách mám spotřebu o litr menší, na zimních, menší

takže KDe to sme, proč mi NEDAj vybrat z 20 výrobců pneumatik? je to nebzpečnej precedens:(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 10:01

Máte rád flame, co?

Také považuji spor o Ballot screen za nesmysl, ale pravda je, že M$ deformuje trh díky svému výsadnímu postavení. Navíc je narozdíl od většiny Linuxu placený a nakonec, s Linuxem jaksi pracuje úplně jiná skupina uživatelů, než s Windows.

Krom toho spor byl vyvolaný Operou tuším v roce 2003, kdy M$ udělal opravdu chybu s IE6. To, že se spor vyřešil až o šest let později, je dáno pouze pomalostí EU a vychytralostí právníků M$ (případně Opery).

Většina lidí netuší, že existuje něco jiného, než Windows. Říká tomu Microsoft a Microsoft=Winodws+Office. Internet=Internet Explorer. Takto to je u většiny uživatelů Windows, zatímco u většiny uživatelů Linuxu je to úplně jinak. Ballot screen tedy možná dokonce přinese malou osvětu.

Někdo tu nadával (Niky), že linuxák se nemá vyjadřovat k věcem o Windows. Většina linuxáků je s Windows pracuje, protože nemají jinou pořádnou možnost. Já díky Linuxu pochopil mnohem lépe, o čem že ten OS je, co to je to jádro a podobně. Když si sednu k Windows, tak najednou vidím něco úplně jiného, vidím OS a ne počítač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 20:22

". Já díky Linuxu pochopil mnohem lépe, o čem že ten OS je, co to je to jádro a podobně"

Proc by neco takoveho melo uzivatele zajimat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 00:04

Protože se chtějí něco naučit

Linux má zastoupení přesně tam, kam ho trh usadil. Jeho uživatelé jsou v průměru mnohem znalejší v oboru počítačů, než uživatelé jiných OS. A tyto lidi třeba zajímá, co je to OS. Proč má Vistá jádro 6.0 a Win7 jádro 6.1. Proč a jaký je rozdíl mezi 64bit a 32bit a jak je možné, že to běhá současně.

U Linuxu mám tu výhodu, že pokud se do jádra chci šťourat, abych zjistil, jak se bude chovat, můžu to udělat a dokonce je to legální. U Windows je to krajně nemožné a hlavně nelegální.

A proč by to mělo uživatele zajímat? Proto, aby nedopadl jako vy, Niky. Typický uživatel, který rád vyvolá flame, protože trpí neznámým komplexem a není schopen uznat výhody druhé strany.

Vás, Niky, to zajímat nemusí. Typického uživatele také ne. Ale mě to zajímá. A věřte nebo ne, nejsem sám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:01

hm, haha, lool, ale to jen ti, co se chtělí učit se šťiourat v systému, a to je právě soirta zvaná linuxák

normální uživatel PC, tohle neřeší, ten chce přijít k PC, zapnout a mít tam známý browser, známý mediaPlayer, známý eimail, zmámé ICQ a známý chat

o to, jak to fungujer, se nezajímají, je zajímá to, jeslti si vyzvednou maily a zachatujou a a by to fungovaloú a aby si napsali dopis ve wordu a vytiskli, to je zajímá. ne to, ajk zkompilvoat GUI aby mělo 10 virtuálních 3D ploch a pod

anio, do jádra v linuxu m§žu šťourat a we widlích nemůžu a nesmím, ale jáí to nepotřebuju

99% linuxxáků zase není sxchopno uzkant výhody windows, tak co jako.-)

typického usera to nezajímá, mně taky ne, pokud Vás , tak zase víte jak na to, a určitě víge víc, než jak sehnat jiný vroweer,t akže rpoč to tak komplikujem vlastně???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 09:45

Mluvíte mi ze srdce, tedy až na poslední odstavec, ten se mi nepovedlo přelouskat.

Nemyslím si, že by na tom byli linuxáci tak špatně. Zítra třeba začíná lanparty, kterou pořádám, na které bude 75% zůčastněných linuxáků. A jako povinnost k účasti mají nainstalovat Windows, stejně jako já (samozřejmě legální, které máme díky OEM). Protože naše oblíbené hry rozběhat pod Wine je krapet složitější a hlavně problémové, poběžíme na Windows. Všichni to uznali.

Windows má výhodu ve svém rozšíření.

A jak jsem psal, spor o browser vznikl z úplně jiných důvodů, znovu už to psát nebudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:13

odstavec nebo řádek? to šíleně zpatlaný slovo je browser, pak už si to domyslíte, ono ve 3 ráno mi to nemyslí:(

no vida i linuxáci potřebujou hry, a když hry tak windows, tam má ještě linux rezervy, pro pařnemy ještě není a peávě pařmeni sou ti praví zažranci do PC

jo to je to, cose MS pvoedlo, ať je to jakkoliv s tím, komu urkadli nápad s okny, tak se musí jim necjhat, že rozšíření po světě zvládli na jedničku... Podle mě na větší rozšížení má i linux ale dokud to bude tak rozříštěné tak to nepůjde.... já bych to rozdělil na 3 varianty dister

1. začátečníci - Ubuntu a jiný *bun*tu

2. středně pokročilý PC uživatel - Mandriva, SuSe apod.

3. zkušený linuxák, Debian, Arch apod.

a tím bych s nějakým dělením na stovky různých systémů skončil, sjednocení by tomu moc prospělo, dalo by se víc energie soustředit i do pořádnýho vývoje a do nějaký propagace a podpory... a pak by se trprve widle třásly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 23:46

Linuxáci nemusí potřebovat hry, ale pokud si chceme zahát něco, co hráváme každý rok pravidelně a nechceme u toho řešit problémy s Wine, tak je Windows mnohem lepší volba (momentálně z Win7).

To dělení je věc autorů, myslím, že je jim jasné, že takhle to dál nejde a proto tu máme několik základních distribucí. Jejich množství se snižuje, takže mezi ty nejdůležitější patří asi:

1. Ubuntu, Mandriva, Fedora

2. SuSe, RedHat, Debian

3. Gentoo, Arch

Když se tak podíváte, tak na těchto distribucích pracuje většina programátorů. Navíc distra samotná nejsou rozdílná, jako jiná OS. Mají stejné/podobné jádro, GUI a nakonec někdy i balíčkovací systém. Každá distribuce má něco a nemůžete jí to sebrat, bohužel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 02:57

na tom, že je to kravina stejně jak to, že pak se můžu hádat o přehrávače, kalkulačky, grafirký programy a notepady a kdovíco všecko ještě... a že by tohle přijít mělo, aby v EU viděli, co rozpoutali:(

MS možná deformuje, ale mně to jako deformace NEPŘIJDE, v autě, když si ho koupím, je taky volant i pár litrů benzínu, abch mohl vůbec někam odjet, křeba k mé oblíbené značce benzínu

rozhoděn to vnímám a beru jakko nebezpečnou krávovinu... do doukromého produktu dávat jiný produkty... to je , jako kdybyste přišel do pivovaru nejznámějších piv, jako Budvar, Plzena cpal jim Vaši recepturu, nebo nejlíp věšecky recentury, aby náhodou oni nedeformovali trh, sám si můžete představit, co z toho vzniknce za sra*ku a patok:(

Opera se chce cpát do prestižní značky Windws, když sama neumí korektně ani web psaný v notepadu základním HTML zobratzit? no HMMM:(

Firefox chce být v Seven, když v nich zatím při více otevřených tabech laguje až ke 1 GB RAM kde se v pomalosti a zasekanosti totálně zzhrotí v neomylném pádu? a tohle by chtěli ještě před pár měsící, aby MS dokonce dal do jádra?:( no to si snad dělaj kozy

jenže většina lidí jsou tak BFU, že když jim dáš Linux s GUI tak ti stejně na otázku OC máš za OS odpoví Windwos, to je o celkový negramotnsoti OPC uřitvatelů, tkeří taktoak otevřou email, nežý o 12 browserech., ten ballot screen jim nic nedá, to ostatní nepochopí, že je taky prohlížeč (ani nevbudou vědět k čemu to je eště naopak se toho neznámýho okna leknou a v lepším případě šáhnou po modrým E a v tom horším to zavřou a budou bez prohlížeče:D aktualizace tadle skupina lam ani neví, že má stahovat, jejich druhá půlka zase si kdysi aktualizadcema zbourala PC, a od tý doby na ně nešahá

pak budou otravovat servisy a technickou podporu co s tím

většina opravdu zarytých linuxáků viděla windows naposledy ve verzi 98 a pořád stereotypně dále rozšiřují vludy, které platikly tehdy ale nepaltí pro Vista/Seven ale to oni nevědí, 10 elt už mají linux, ale stereotypy naučené šíří stále dfál

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 09:51

První dva odstavce vynecháme.

Opera se chtěla cpát do prestižní značky Windows a nutno říct, že oprávněně. Pokud máte dojem, že ne, stáhněte si neaktualizovaný IE6, používejte jej pár měsíců pod administrátorským účtem, jak to bylo v roce 2003 a WinXP standartem a budete se divit. Nevím, na co u Opery narážíte, je to věc uživatelů, co si vyberou.

U dalšího odstavce jsem narazil na problém, promiňte, ale máme tu neplatnou vstupní hodnotu, mám dojem, že v jádru Windows není žádný prohlížeč, natož aby tam byl Firefox. To jsou až dodané programy a knihovny, jádro funguje bez něj. Mimochodem, až vyvinete lepší prohlížeč, než Firefox, tak na něj klidně takto nadávejte.

Předposlední odstavec je pravdivý, vynecháme.

Nakonec by mě zajímalo, co myslíte opravdu zarytým linuxákem. A kolik opravdu zarytých linuxáků mezi linuxáky je. Neznám linuxáka, který by alespoň 3x týdně nepracoval na Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:29

že IE 6 je paskvil o tom žádná, beru....

Ale načtěte si v Opeře v roce 2009 náš půsvodní web v notepadu základem HTML psanej a uvidíte, jak to otevře v případě zájmu Vám ho po ICQ pošlu, pokud ho najdu---- načtěte si i náš nový web, kde zákaldem je tuším PHP... A opět v Opera/chrome budete koukat jak na jedli

www.telcskadechovka.cz...

tuhle mi přišlo emailem nějaký video, zrovna ho otevírám Operou žejo, a ono si to otevře v nějakým vlastním itegrovaným mediaplayeru žejo, aby to bylo zajímavý a samozřejmě ano máme valstní player v browseru, ale KDE sme nechali KODEKY:(

samo musel sem to stáhnout znvoa volbou Uložit a otevřít ve WMP

AHA, a já ymslel, že jádro sporu bylo právě v tom, že MS IE integroval do jádra a že nešel nijak odstranit, jako by někoho těch pár kilobajtů zabilo:( tady máme každý asi jiný informace

Ledpší prohlížeč jsem nevyvinul, ale taky se nechlubím na svým webu tou šílenou rychlostí a stabilitou a neposílám "bezpečnsotní a rychlsotiní aktualizace" když každá aktualiazce FF evidentně zpomalí a je eště víc nestabilní Posledního půl roku s FF zkušenost pár panelů, po celodením provozu vyžírá 800 MB RAM, začne zamrzat, v lagování vyjede až někam ke gigabajtu RAM a tam spadne celá uprostřed rozepsanýho příspěvku

fakt kvalitka, to IE fakt neumí

Beta5 u 3.6 načítá bleskově, tam zase už FF je ajsně nejlepší a 1 panel má 80 MB, 2-3 se vejdou do 150 M?B RAM, ale zkusmo jsme jich otevřem 50 a drželo se to kolem 220 MB RAm, to n ení špatný ne? ale pak jsem FF nechal nečinně 2 hodiny na liště (na taskbaru) a kolik myslíte, že ukázal správce úloh po 2 hodinách? 440 MB, dvojnásobek opět by to postupně vylagovalo až k pádu a sežralo by to víc jak Vista, která zapla´tbůh už mi tu nestraší.--)BTW ale na Vistě FF fougoval normálě... i se 70 panelama...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 23:51

Tak koukám na telcskadechovka.cz, zdrojový kód... první, co vidím, je, že stránky dělal člověk. Pak se podívám dále, tabulky. Nakonec vidím rozměry pomocí procent, což mi nepřipadá ideální, pokud máte pevně stanovenou šířku 800px. Ale budiž. V Chrome se zobrazuje správně.

To, že Opera otevírá video, je způsobeno specifikací nového HTML a tagy . Jaká je to verze HTML hledat nechci. Firefox má v betě tuším podporu již taky. Co se týká kodeků, je mi líto, nemohu potvrdit ani vyvrátit. Ubuntu si kodeky stáhlo automaticky a nikdy jsem s nimi neřešil problém.

S tím Firefoxem se omlouvám, asi jsem to trochu přehnal. Moc mi nesedí, nepoužívám jej, ačkoli Opera, kterou používám na Linuxu, není OpenSource. S Firefoxem má problémy více lidí právě v kombinaci se spotřebou paměti a uspáváním OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 19:12

"máte v linuxu FF že? proč tam není taky nabídk,a 12 browserů vč. IE přímo na talíři naservírovaná jkke stažení?? ťo se řeknéééé.. ŽALOVAT je všechny!:("

A kdo říká, že nejni? Stačí otevřít správce balíčků či jak se to jmenuje a vybrat si. Máš to naservírované jako na talíři. Kromě IE. Ten jede jen na Windows. Ale i ten se dá zprovoznit pod Wine, takže výběr rozhodně je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 19:28

no a zrovna tam mně ve windows stačáí otevřít třeba stahuj.cz nebo slunecnici, mnebo sosej.cuz a podobně a stáhnout si opět cokoliv, a nemusím kvůli tomu mít nasra*n ých 14 browewerů přímo v isntalačceč konkurenčního OS, tohle je pokřivení trhu a ne to co bylo!!! uvědomte si to

A IE pod Wine už je komplikace a neberu to jako umožnění čehokoliv!

Potřečbuju snad ke zprovoznění Opery či FF neboSaaci ve windows Line, nebo Macne? KUA:( MYSLET LIDI

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 19:48

LOL

> no a zrovna tam mně ve windows stačáí otevřít třeba stahuj.cz nebo slunecnici, mnebo sosej.cuz a podobně a stáhnout si opět cokoliv

Trochu rozdíl spustit program, který je součástí systému po instalaci a vybrat si (nebo si vybrat ještě před instalací). Oproti tomu, že musíte spustit daný prohlížeč a něco dohledávat na Internetu - musíte mít vůbec povědomí co hledáte...

> a nemusím kvůli tomu mít nasra*n ých 14 browewerů přímo v isntalačceč konkurenčního OS, tohle je pokřivení trhu a ne to co bylo!!!

Problém, že to jsou 2 naprosto různé trhy. :D

> A IE pod Wine už je komplikace a neberu to jako umožnění čehokoliv!

> Potřečbuju snad ke zprovoznění Opery či FF neboSaaci ve windows Line, nebo Macne? KUA:( MYSLET LIDI

Jojo chtělo by to začít myslet! To, že M$ nechce vstoupit na trh s prohlížeči pro Linux je jeho problém. Nikdo jiný to za něj řešit nebude. Až udělá verzi pro Linux, bude určitě zařazen do správce balíčků v distribucích Linuxu.

Nebo chcete říct, že ve Windows bude na výběr i Konqueror (či jiný prohlížeč poze pro Linux)? Bude snad M$ řešit problém jak to portovat do Windows?

Možná by to šlo spustit ve Windows verzi KDE - takže něco ke zprovoznění pod win potřebujete - nepřipomíná to silně Vámi zmíněný problém se spouštěním pod Wine?

//Fakt se bavím jak tu spousta lidí má potřebu mluvit o něčem, o čem ví prd. :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 20:04

když kopíruješ jak kokot příspěvek, který každý vidí nad tebou, tak jsi akorát pro smích a diskusi děláš leda tak nepřeheldnou

když to lamám naseru do isntalačky, když i jiných prohlížečích vědí taky prd, tzak jak myslíš, že to dopadne? A) je to bude obtěžovat a B) stejně sánhmou po modrým E, který zanej, nepomůžeš si, jen vlvk se nažere

nejčastěji je OS stejně už předisntalovaj, budu muset za chvíli před prvním spuštěním vybírat 10 OS, 20 broswerů, 50 kalkulaček,, 10 notapadů a 60 mediálních přehrávačů:? aaby se všechny KOZY naždarly a vlk (Widle) zůstal celej?děte do háje

to to radši rozflákám a koupím si digitálky s kalkulačkou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 20:16

Když neumíte vést diskuzi na úrovni, tak raději nikam nepište. Když pominu, že píšete s kupou překlepů a nedá se to pořádně číst, tak bych alespoň prosil abyste mě neurážel. Do "kokotů" si nadávejte svým kamarádům a né někomu koho neznáte.

Ke zbytku se raději nebudu vyjadřovat, jelikož jste se už dostatečně ukázal jako hulvát a celá diskuse nikam nevede...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:09

nemáte protiargumet tak se ošíváte takto co? do mejch překlepů se nes*rte i s překlepama jsem vystudoval VŠ tak co

radši argumentujte na ty digitálky nebo na nějakou Casio kalkulačku:D

zajímavé, že Vám to bere slovo kokotů a mě to nechce vzít slovo pr*de*l:(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 10:07

Nedávno Zive.cz ve spolupráci s Cpress vydalo nový systém, který odhadne inteligenci uživatele podle jeho příspěvků a dokonce umí odhadnout, jak moc se ono lechtivé slovo do příspěvku hodí.

Pokud vyhodnotí, že uživatel chce nadávat, prostě jej zahvězdičkuje. Pokud ale zjistí, že je tam ono slovo oprávněně, nechá ho tam.

Tento systém odhaduje právě podle překlepů a pravopisných chyb, podle množství příspěvků a jeho hodnocení ostatními uživateli.

Ironie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:02

vaše inteligence je taky sporná, oěpút nechápete co Vám naznačuji:.-)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 10:08

Snažil jsem se vnést trochu nadsázky do našeho flamu, ale evidentně se nepovedlo, je mi líto.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 10:08

Snažil jsem se vnést trochu nadsázky do našeho flamu, ale evidentně se nepovedlo, je mi líto.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:43

lítostivý pohled

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 20:12

Dojímá mě, že někdo, kdo píše skutečně jako hotentot, s nevídanou hromadou překlepů, bez interpunkce a velkých písmen, někomu nadává do kokotů za znepřehledňování diskuse quotováním předchozího příspěvku. Ale asi to vážně nemůže pochopit někdo, jehož vrcholným výkonem je založení si profilu na "lidiškách" a "líbku".

Tvoje úroveň diskutování je možná dostačující pro tvoje "kámojdy ze školičky", ale tady se válíš v kalu na dně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:21

velice pádný diskusní argument, s vysokou vypovídající hodnotou no to jak píšu nic nevypovídá ani o mý češtinský úrovni (na zákaldce jsem na ni byl nejlepší) ani o tom, co umím PC, sorry

znepřehledňování citací? která není oddělena ani odstavcem ani kurzívou? Hm, to se bavím, dkyž mi napíše reakci, jsou v ní 3 citace a prosím, mezi nima je dycky odpově a pitomče, hledej si ji tam

mně je 25 takže tvá legrace mě dojímá, ale bohužel s útrpným lítostivým pohledem si jen něco myslím o IQ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 10:21

Líbí se mi vaše argumenty

Nejlepší na základce.... super argument

Pak začnete nadávat na styl psaní někoho jiného, zatímco obhajujete svůj, u kterého si jste vědom chyb... oxymórón

Tím věkem jste tomu nasadil korunu.

Mně je 18, jsem malej nedorostlej uhrovitej parchant, ale jedno vám můžu říct... je mi docela líto, že patřím do světa takovýhle dospělých. Když jsem byl menší a takhle jsem se choval, nadávali mi, ať se nechovám jako dítě. Dospělí se hádají úplně stejně, jenom si do toho vnesou všechny diplomy, vyznamenání, platy, vědomosti, certifikáty, IQ a když už jsou na dně, přidají něco ze základní školy, věk (jsem starší, takže vás přeperu) a začnou se smutnou ironií. Má to jednu nevýhodu, není to paní učitelka, která by takové dospělé okřikla a světe div se! Oni sami se sice dokáží okřiknout, ale už se neposlechnou, protože oni mají 10 diplomů, 15 certifikátů, plat že by se vám protočily panenky, IQ tak vysoko, že jim v laboratoři prasknul ten, jak se to jenom jmenuje, jo IQměr a nakonec v tom byli nejlepší na základní škole. Pokud je zle, tak přidají rasimus, sexismus a věk, protože oni jsou zkušení. Smutné.

A nemusíte ostatní urážet, krom toho mi vysvětlete, proč musíte machrovat s ikonkou tučňáka, když vám tak děsně vadí. Tržní ekonomika - vadí vám? Nepoužívejte jej!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:47

mi se azse líbíte vy, ale zcela vážně, jak se dokážete ošíat a urážet, když vám něco není po chuti a dojdou proti argumenty, asi tak jako, když už topolánek neví, ajkse vylhat proti paroubklovi,t ak použije prostředníček tomu říkám argument jak kráva

pokud si i vy hrajte na většíhotak se enhádejte ale ymslete, ano? já vím, že na střední to jde blbě

právě proto, že mám tržní eekonomiku, tan nebudu výrobce renaultu nutit, aby do Laguny dal HTP....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 18:35

Kdybys četl důkladněji, než píšeš, všiml by sis, že jsem nikde nezmínil HRUBKY, čili nijak nesrážím tvoji znalost češtiny, jen tvůj nevídaně lajdácký psaný projev. Pokud všechny produkty tvojí práce vypadají jako tvé psaní, bál bych se je používat.

Tebou kritizované citace jsou jednak odděleny odřádkováním, a druhak uvozeny "většítkem", což se používá již od dob, kdy jsi o internetu ještě nevěděl zhola nic, a to i přes tvůj zdánlivě "pokročilý" věk. Kolik je ti let jsem věděl i bez toho, že jsi mi to napsal - dobře jsem se totiž pobavil na tvých výkladních skříních na líbku a lidiškách. O tvém IQ (a nejen o něm) se tam lze ledacos dozvědět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 18:45

a copak ses tam cca dozvěděl, dkyž na libku sem byl tak před rokem napsoeld a na lide nějaký zásadní info snad ani neposkytuju?

rmilerád se pobavím, co zvláštního tě tam zaujalo

ne všude jsou ty citace tak odděleny.... a pořád jsi mi neřekl co přehledného je na tom, když dáš 3 citace a MEZI ně narveš 3 odpvoědi: taková reakce se pak svkěle čte

pořád divíš svoje slova tak vynecháš půl odpovědi na kterou bys měl znova reagovat prostě citovat v komunikačním vláknu není potřeba....

až si spolu budem povídat u piva tak se taky bdue prvně vzájemně citovat? kam dojdem? do Bohnic?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 12:37

> a copak ses tam cca dozvěděl, dkyž na libku sem byl tak před rokem napsoeld a na lide nějaký zásadní info snad ani neposkytuju?

> rmilerád se pobavím, co zvláštního tě tam zaujalo

Například, jako jedna z věcí, mě tam pobavil výčet povahových rysů:

*Bavící* Diplomatická Klidná *Naslouchavá* *Pečlivá* Plánující *Přátelská* Romantická Upřímná Věrná Veselá Vypravěčská

Pečlivá, když píšeš jako největší lajdák, jakého jsem kdy v životě viděl, Naslouchavá, když vůbec neposloucháš, Přátelská, když prskáš jako křeček? Jediné, s čím by se dalo souhlasit, je Bavící - nepochybuji, že jsi zde pobavil nejenom mě.

> ne všude jsou ty citace tak odděleny.... a pořád jsi mi neřekl co přehledného je na tom, když dáš 3 citace a MEZI ně narveš 3 odpovědi: taková reakce se pak skvěle čte

pořád divíš svoje slova tak vynecháš půl odpovědi na kterou bys měl znova reagovat prostě citovat v komunikačním vláknu není potřeba....

Je vidět, že nemáš příliš zkušeností z diskusních fór a vedení složitějších diskusí, než se vedou "kámojdama ze školičky". Citace se rozdělují proto, aby bylo zjevné, na kterou část příspěvku odpovídáš, protože nezřídka obsahuje více otázek či podnětů pro reakci. Když bys napsal reakci jako celek, nebylo by nutně zcela zřejmé, jaké části původního příspěvku se která část reakce týká. Nakonec, odpadá tak i diskuse o tom, zda na nějakou část bylo reagováno či nikoliv.

> až si spolu budem povídat u piva tak se taky bdue prvně vzájemně citovat? kam dojdem? do Bohnic?

U piva nebude jedna osoba vést dlouhý monolog, a druhá strana mu odpovídat, až se takříkajíc vykecá. Takto se prostě mluvený dialog nevede, a pokud by někdo takto diskutovat chtěl, a ještě komolil slova k nesrozumitelnosti, drmolil a prskal druhé straně do obličeje, což bych bral jako ekvivalent tvého psaného projevu, brzy by v lepším případě neměl partnera pro diskusi, v horším případě by dostal půllitrem po hlavě. Psaná forma díky delší době odezvy naproti tomu nahrává delším blokům, a vyžaduje odlišný přístup, než mluvená forma diskuse.

Mimochodem, mohl bys mi vysvětlit, proč píšeš tak prasecky? Píšeš nadraný jak brok, nebo máš zdravotní problém, třeba potíže s motorikou? Nebo jsi prostě takový flákač a lajdák, co není schopen napsat ani jeden příspěvek tak, že se dá číst bez luštění?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 21:23

Je vidět, že si neviděl Linux ani z dálky. Přímo v instalačce nemusí být nic. Ty programy se stahují z netu podobně jako ty je stahuješ ze Slunečnice. Každé distro má tzv. repozitáře se softem, odkud jej správce balíčků stáhne. Navíc si sám hlídá hlídá aktualizace veškerých instalovaných programů včetně OS samotného. A k tomu abych si stáhl nějaký program nemusím mít žádnej prohlížeč jako IE. Balíčkovač si všechno obstará sám.

Co je podle tebe pokřivení trhu? To, že mám v nabídce několik konkurenčních prohlížečů? Ty si asi moc pil. Běž se vyspat. V tomhle flame už pokračovat nebudu.

Zdar.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:21

jo bohužel linux tu mám naisntalvoanej v už několik let do nebe vychvalovaném a propagovaném a jedinečn=ém a známém distru Mandriva, kde ale teprve asi 4. verze Mandrivy, kterou mám, je na mém naprosto občejném HW použitelná a všude tu jedinečnou "božeskost a jedinečnsot a dokonalost" dávám linuxákům sežrat kkde jen to jde protože říjkají stále, jak je to dokonalé a opak je rpavdou

proč to dám uspat na disk a už se to neprobudí? teda PC se probudí, sice ne klávesnicí ale tlačírtkem napáájení, monitor ale zůstává černý.... žádný exotický HW, Co2duo, Asus MB a Nvidie která se chlubí, jak 90% kódu ovladačů je dneska stejná s MS Win

repozitářže se SW, je to sice hezké, ale ten soprávce SW musím otevřít stejně jako browser nebo Ovládací panely/programy, takže? kde je nějaká výhoda? Nikde

aybch vám dokázal vaši velkohubost, tak se vám tam pak přepnu

a netykejte mi, já s vámi husy nepásl.-)

jo, přesně tak, několik konkurenčních, KDO a jak určuje které tam mít a které ne? pán nad náma chce Konqueror A krom toho je to zásah do soukromého vlastnictví.... to je jako, dkyby mi určovali, dkyž napíšu nějakou skladbu, jaký nioty eště do toho mám od někoho jinýho zakompúonovat... nebo že krom volantu s okřídleným šípem tam mám narvat ještě druhý volandt se lvem a třetí s kosočtvercem, aby kdejaká p... byla spokojená....

já jsem v tomto konzistentní a je to kravina a nebezpečný precenens! teďka by se měli ozvat všichni autoři věcí sloužící ke stejnému účelu, jako všechny vbrowsery, a měli bysme si vybírat z 20 motapadů, 30 kalkulacek a 50 přehrávačů hidny a videa? no jděte někam! to fakt nemá logiku:( Diditálky Casio od ťamana ano

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 10:14

Foitt má v některých věcech i pravdu, ale mrzí mě několik věcí.

1. Moc toho o Ballot screen a jeho vzniku patrně neví

2. Strašně rád vyvolává flame

3. Jeho překlepy...

Jak jsem již jednou psal, spor byl vyvolaný Operou v roce 2003 a jednalo se v něm o masové rozšíření IE6, který ignoroval spoustu html standartů, obsahoval mnoho bezpečnostních děr a většina uživatelů ani netušila (stejně jako dnes), že to může být jinak. Dnes je situace jiná, IE8 je velmi povedený prohlížeč, ale EU jaksi pracuje pomalu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:08

1. vím dost, protože právě věci kolem toho sleduju.

2. strašně rád reaguju tam, dke nějkdo je jednostranný nebo píše bláboly, kterým věří jen on sám, protože jeho víra je jediná pravá Allah il allah a linux je linux

3) moje překlepy vám stejně jako kdybych psal hrubky, neřeknou nic o mé úrovni znalostí českého jazyka a už vůbec ne o tom, jaký jsem ve srovnání s vámi informatik takže ono to che klid a nohy v teplíčku

jinak ano, chtějí jim za každou cenu vyhovět, i když situace je úplně jiná IE 8 je někde jinde a kvalita FF nebo Opery jaksi stále na velice nízké úrovni, FF upadá, Opúera stagnuje., google Chrome je dávno předehnal v jednoduchositi i rychlsoti a to, že rpoti IE jednoznačně spoustu stránek vykreslujje hrůzostrašně, to třeba brzy dožene jen se bojím, že pokud nakyne jak FF, aby uměl to, co FF už dnes umí, a muel se naučit, aby se IE vyrovnal, tak že z chrome se stane stejný moloch jako z FF

EU pracvuje pomalu a uplacená soudružka, co sama má v PC právě to mdorý E a běda, jak jí ho přemístíte doprava dolůů - to jí totiž hend NEPŮJDE INTERNET prostě jinak nerozhodne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 09:58

1. V tom případě se omlouvám, patrně toho víte více než já, já se o to zajímám jen díky všeobecnému přehledu.

2. Je tu málo fundamentalistů. Zkuste uznat, že tohle je věc názoru. A fundamentalismus, když už jsme u toho, také.

3. Jediné, co mi to řekne, je, jak moc se asi snažíte, abych vám rozuměl.

Kvalita ostatních browserů nás nezajímá, jde o IE6.

Proč pořád poukazujete na běžné uživatele? Tohle drtivá většina čtenářů ví.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:39

1. no vidíte a to jste mě tu přesvědčoval, jak vy máte přehled a já ne

2. práě věc názorů a o tom diskutujeme a nenecháváme se přeřvat jen jednám názorem já se v čečem shodnu, v něčem mám názor odlišný.....

3) to je věc psaní, já všema 10 jedině pomalu.... ale když píšu všema 2 tak sice píšu daleko rychlejc, ale zase nekoukám na monitor a necche se mi to po sobě číst, to je jediný problém, asi si seženu brýle

4. mě ale zajímá kvalita těch ostatních , co se furt předvádějí jak jsou daleko lepší a cpou se místo něj a snad by i chtěly, aby MS tam dával výhradně je a přitom on y dneska stále nejsou schopny korentně vykreslit web v obyčejným základu HTML v notepadu, takže fakt základní příkazy ...

5. IE 6 bych taky nebral, protže IE 6 z mýho hlediska jako přece jen trochu fundamentovanejšího je IE dávno mrtvej

6. na BFU musím poukazovat, protože to jsou ti, co maj doma buď sratou šunku, kde nic jinýho nak 98/ěk nejde a nebo i kdyby měli aspoň PC s XP tak furt budou mít IE 6... a nějaký aktualizace to jim nic neříká jak jsme tu popsal, nevědí, co to je, tak to nestahujou, nebo třeba už jim to "něco provedlo"

7. pokukazuju na BFU právě proto, že čtenáři těchto diskusínejsou typu BFu ale jsou vejš

krásně to střídám, jednou IE 8, jednou FF pak zase jednou Seven a podruhý Mandriva

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 23:52

Jenom k bodu 4:

Nemám dojem, že by měly problém s vykreslením základního HTML. Já ho používám docela často k těm nejjednoduším věcem a nemám s ním problém ( www.ixm.tym.cz ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 12:21

Za to tykání se omlouvám, někdy mi to ulítne. Pardon.

"repozitářže se SW, je to sice hezké, ale ten soprávce SW musím otevřít stejně jako browser nebo Ovládací panely/programy, takže? kde je nějaká výhoda? Nikde"

Vždyť jsem to psal. Automatická aktualizace všech aplikací včetně jádra, knihoven, ovladačů a já nevim čeho ještě. Jinak můžete mi říct jaká je výhoda hledat to třeba na Slunečnici?

"když kopíruješ jak kokot příspěvek, který každý vidí nad tebou, tak jsi akorát pro smích a diskusi děláš leda tak nepřeheldnou"

Právě naopak. Citace jsou běžná věc v diskusích. Pokud je diskuse dlouhá, nemusí být na první pohled zřejmé na koho reagujete. Mě už se jednou stalo, že jsem v dlouhém vláknu na někoho reagoval a odpověděl mi někdo úplně jiný, protože si myslel, že reaguji na něj. Takže citace diskusi zpřehledňují. I když je příspěvek přímo nade mnou, ničemu to neuškodí.

Vy, že jste vystudoval VŠ? Tak tam to asi musí vypadat...

Jo a husy bych s vámi pást asi nechtěl. Každopádně přeji hezký nový rok.

Nashledanou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:12

cirtace je potřeba na Novinkách a je tam kurzívou a vidíte sám, KDO to umí správněm ocitovat po roce, často tam jsou v těch přříspěvkách paskvily....

tady nemáte citaci stejně v kurzívě, pro přeheldnost.. navíc tady se diskutuje ve vláknech, která nějak NAVAZUJÍ

v bormální řešči ebo diskusi taky prvně neopakujete to, co řekl váš předřečník, vemte si ptřeba televizní politickou debatu, jak by to vypadalo, dkybys te prvně zopakvoal to, co řekl Cicero Rath opřed Váma a teprve pak jste začal rëagovat, je to prostě krávovina na EnTou a navíc je mi úplně u zadku, jeslti ně bduete citovat....

já s vámi bych je taky pást nechtěl.. jj dokocne VOŠ i navazující VŠ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 01:39

asi fakt neviděl no

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 14:58

odpovím jednou větou. Distribuce sestavují třetí strany, linux jako takový v sobě nemá integrovaný prohlížeč žádný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 03:15

tím spíš enchápu, jak třetí strana a jakým práven cpe všeude právě FF, že by to bylo tím, že je nejznámější tak aby tam bylo něco, na co jsou lidi zvyklý? btw. jeho mehnu je ale proti tomu ve widlích zpřeházený a já nechápu proč:(

kdybny to šlo tak by si stejně sestavovatel mnohýho distra dal do něj to odrý E, ptoože to lidi znaj, a spůokojeně by si broukali

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 00:12

Jakmile vyšly sedmičky, veřejnost přiajal názor, že Visty stály za prd, nebo se tento názor alespoň masivně rozšířil. Jen mi není jasné v čem se sedmičky tolik liší :) Jako jsem koukl na Visty ve virtuálu, tak jsem koukl na sedmičky a kromě lišty jsem si jiných změn nevšiml, jen tedy musím dát palec nahoru za automatické instalování ovladačů po nainstalování, za chvilku to bude out-of-box jako... [prevent-of-flame]

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 00:28

Ja windows 7 povazuji za takove Visty SP2. Protoze i XPcka byly nejlepsi po druhem SP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 16:27

Největší úspěch MS byl v tom, že novnářům a i široké věřejnosti vštípili názor, že W7 je něco víc a něc lepšího než Vista. Změnit za ty roky jen trošku vzhled a napravit pár chyb byl mistrovský tah. Dalo by se říci, že Visa byla taková beta pro veřejné testování a W7 již prodejí verze.

Pravdou zůstává, že W7 by se v době uvedení Vist prodávaly sejně mizerně. Prostě v té době měl (lepší průměr) počítač tak 1GB RAM, 120GB dsk,... dneska je minimum 2GB a běžné 4GB na kterých rozdíl mezi Vistou a W7 nepoznáte .

Tohle se jim prostě povedlo, ale myslím že než na "málo" podávané Visty se měli zaměřit na to, aby přesvědčili uživatele XP, že jim přechod něco přinese. Stále je tu velké procento uživatelů, kteří přejít prostě nechtějí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 22:50

Pravdou nezůstává, protože to pravda není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 23:34

Když už něco plácnu, tak to alespoň zdůvodnim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 23:47

Nelze považovat za pravdu něco, co nelze zopakovat. Takže ani já nemužu ono vydávat za nepravdu. Jenom říct že to pravda není.

Dle reakcí na netu můžu usoudit, že i na starších strojích se W7 chovají pořád lepe než Vista , takže můžu si myslet, že by stejná situace nenastala. Ale rozhodně nemůžu svůj názor vydávat za pravdu.

Stačí ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 12. 2009 10:05

Stačí, já nikomu názor neberu, jen chci slyšet nějaký argument .

Za tu větší stabilitu a rychlost ale mohou 3 roky údržby a oprav Visty. Navíc dnešní starý HW a starý HW před třemi lety je něco jiného. Ony sedmičky Vám X let starý HW taky nevezmou.

Nejvíce stížností na Vistu bylo kvůli nárokům a W7 na tom nejsou lépe, prostě s 1GB ram žádné zázraky nečekejte, ale s nimi v pořádku fungovala i Vista. Navíc mnoho lidí stále dává přednost XPčkům, protože zaberou na disku o mnoho méně (schválně kolilk GB si ukousne W7 po roce používání ).

Prostě W7 není žádný nový operační systém, je to pouze evoluce Visty (což byl i původní plán MS, jen teď nám tvrdí něco jiného) a přišel v době, kdy už HW požadavky nejsou problém. Jsou to prostě Visty SP2.

XPčka měly na začátku daleko víc problémů jak Visty, ale prostě za ty roky si pověst napravily. Vistě se to nepodaří, protože MS radši vydal "nový systém", aby se zbavil kostlivce ve skříni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 10:55

Obávám se že tato diskuse nemá smysl. Jednak naše zkušenosti s W7 jsou rozdílné a jednak na základě této věty :

"Navíc mnoho lidí stále dává přednost XPčkům, protože zaberou na disku o mnoho méně (schválně kolilk GB si ukousne W7 po roce používání )."

předpokládám, že ani vlastně nerozumíte tomu o čem píšete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 12. 2009 12:22

Vidím Milane Křepelko, že ty jsi jeden z těch, kteří do diskuze ničím nepřispějou, ale první vidí kdy diskuze ztratila smysl. Jediné na co ses Milane Křepelko vzmohl byly nějaké logicko-psychologické výplody o pravdě a nepravdě a smyslu diskuze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 12. 2009 12:30

To nevadí žes to nepochopil.

ps. A tys přišel s čím ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 00:37

Tak myslim, ze vydani W7 je jasny marketingovy tah. Sice tam oproti Vistam jsou nejake upravy, ale hlavni duvod proc to nevyslo jen jako service pack, je ten, ze by to lidi dal pomlouvali a nechteli by to pouzivat. Proste by to melo nalepku Vista a ta se evidentne nechytla, takze MS musel udelat nejaky OS, kdyz WOW kampan takle zpackal...

A navic za service pack, by zadne prachy nevybral, je krize a je potreba si zase trochu nahrabat a uhlacholit akcionare a takle..., koukejte kolik ma za obycejny service pack jeste jako bonus spokojenych platicich ovecek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 09:37

No, jo, linuxak se vyjadruje k Windows.

To je ten pravy!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 09:53

Já s ním souhlasím a to sem na linux nikdy pořádně nešáhl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 11:41

Jde snad o to co rika, a ne kdo to rika I kdyz co ja linuxak o tom muzu vedet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:21

Niky. Nedělej uživatelům Windows ostudu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 13:35

ja s nim take souhlasim, narozdil od temer vsech tvejch mozkovejch prujmu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 15:25

Být tebou Niky, raději bych pomlčel...

Pokud vím, tak ty jsi tady jeden z největších trollů, kteří kydají hnůj na adresu jiných OS, než těch, které používají...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 20:25

V poradku To je zamer

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 18:19

je mi tě líto, já s tímto linuxákem v tomto případě souhlasím, mluvil věcně a pravdivě

marketingové pravidlo, spokojený člvoěk předá pozitivní zkušensot 3 lidem, enspokojený si ale zanadává 9 lidem, takže to MS sám vzal do marketigngu a Podívetje, ty visty se fakt moc nepovedly (SP2 její ale je stejně rychlý jak Seven a možná odladěnější) ale ty Sedmičky sou SUPER

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 01. 2010 15:10

Podle svých zkušeností mohu říci, že každý linuxák, kterého znám, rozumí velice dobře Windows, ale jen jeden z windowsáků rozumí Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 13:16

Zajímavý názor, ale zapomínáme na tříletý cyklus vývoje.

(Windows Vista - 2007, Windows7 - 2010)

Rozhodně si nemyslím, že by to bylo za účelem očištění jména. Kupříkladu já Vistu používám a zatím jsem si na nic nestěžoval.

Sice mi to asi nikdo tady neuvěří, ale co se týče krytyky na Windows Vista, padla spíše slova jako že je nestabilní, někteří dokonce vymýšleli i absurdity o tom, že údajně provádí testy legality každých dvacet minut. a mnoho dalších průhledných nesmyslů. Dalším faktem bylo to, že žádný krytyk nerozvlekl své názory do detailu. Neslyšel jsem o nikom, kdo by řekl co mu konkrétně vadí.

Časté krytyky zněly podobně jako "nevyhovuje celkově"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 12:12

A W7 zase všem vyhovuje a je to přitom to samé :). Mně se naopak nelíbí nová lišta a ještě pár detailů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 12:48

Někomu se bude líbit, a někomu zase nebude. Mě se taky líbí řada věcí nad kterou by jste vy jistě ohrnul nos. To je přirozené.

Hezké svátky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 17:37

Přesně tak to je. Ono prostě je pravda, že co se týče Visty objevilo se jasné davové šílenství. Každý říkal, jak je špatná, jenom kvůli tomu, že to někde slyšel, nebo četl. Vistu jsem taktéž používal od její betaverze, až po RTM Windows 7. Ze začátku nebyli dobré léky na Windows, tak sem si je koupil a můžu říct, že rozdíl mezi nelegální verzí a legální verzí je znatelný. Bohužel většina z těch, co Vistu kritizují, její legální kopii nemají, tak je úplně jasně vidět, kde se ty názory berou... Osobně sem s Vistou neměl jediný problém, běhala svižněji než XP a málo programů jsem musel spouštět v režimu kompatibility... Všechno šlapalo. Tolik tečka k Windows Vista...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 09:37

Viditelnych zmen je tam jak svina.

Ale hlavne. JSOU RYCHLE.

Ne jako ty zbastnene Visty, ktere 5-10 minut po spusteni jeste zurive chrastily diskem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 10:10

Souhlas Win7 jsou skutěčně rychlé, jak startem, tak i provozem.

To se proti tomu propadáku W.Vista nedá srovnat.!

-

Také uvyžuji po 5-letech na WiXp o přechodu na Win7.

_____________________________________Windows 7 jsou konečně zase dobrý systém od MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:17

WIN7 = Odladěná Vista

:/ No pokud se nemýlím , tak jádro Windows 7 vychází přímo z Visty .

Visty byly těžkopádný a nenažraný systém , který nenabízel prakticky žádné bonusy , které se kromě několika pozitivních zabezpečovacích prvků daly prakticky využít .

Bohužel pečování o systém jako tomu bylo u zprvu problematických windows 2000 už asi u MS vzalo za své . SP4 asi neuvidíme ani u Windows 7 . MS už ted´chystá nástupce a SP2.5 pro Vistu nahradil novým názvem systému a jak jsou všichni na větvi že Vista může být i nenáročná .

Dobrý marketing ale pro zákazníka nevýhodný obchodní model - pokud v tomhle bude chtít MS pokračovat , tak by měl cenu svých systémů adekvátně snížit .....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 14:14

Tvrdit, že jádro Windows 7 vychází z Visty je jako tvrdit, že jádro Visty vychází z Windows NT 3.5.

Windows 7 má shodné jádro s Windows Server 2008 R2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 18:26

äno, to je sice pravda a je to hezké, ale PROČ tedy má Vista označení NT 6 a Seven 6.1???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 18:37

Protože Windows 7 jsou hotové Visty. To ale neznamená, že mají stejné jádro.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 19:22

mě zajímá proč teda to má označení 6 a 6.1?? ,a vplody vaší fantazie mne nezajímají.. je jasné, že Seven nemají stejné (shodné) o Vista, ale je dsotateščně stejné na to, aby se dalo označit jako 6.1!

Dá se dokocne tvrdit, že XP mají stejné jádro jako Vista - pořád je to jádro NT (ač XP jsou 5.1 tuším?)

a vůbec! každej tu nadával a plival za dob Visty, ajk ej to nepřeheldný, jiný, nic v tom nenajdou... johoho, jenže já tzam našel VŠECKO na stejným msítě jako u XP, v čem je problém? Widle budou POŘÁD vidle

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 21:37

Všecko u Vist na stejným místě jako na XP? To jste se asi moc špatně díval ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 22:42

a co třeba je tam totálně jinde aby to člověk widlí znalý a rodného jazyka a logiky používající během pár vreřin nenašel? vím, je tam dsot věcí jinak,a le s ničím jsem neměl problém stačilo to pochopit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 00:13

Aha, takze M$ vyvinul nove jadro kvuli widlim 7? ste se zblaznil ne , vzali jadro wist osekali bordel , hrabali se v tom nejakej ten patek (optimalizovali jak divi) az to konecne zacalo alepon trochu fungovat jak to melo byt ve wiste... pochybuji ze pridali/predelali neco na tolik ze by se to dalo povazovat za nove jadro ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 12. 2009 02:01

přesně tak

když navíc celej Seven OS má téměř totožný GUI a ovládání, tak mu budou dávat nový jádro

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 12. 2009 09:55

Shodné jádro ve Windows 7 a Windows Server 2003 R2 není výplod mé fantazie, nýbrž holý fakt.

Nejste vy Hulánista? ( http://redaktori.blog.zive.cz/2009/11/14/bestiar-ceskyc... ... )

Nejdřív se mě na něco zeptáte a pak si i sám odpovíte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 02:45

na to už se fakt hodí jen kdo to říká ten to je

naḧoře jste ještě tvrdil Win Serven 2008 což bych bral, s Win Setrver 2003 se shoduje Vista, až byla o 3 roky později

je mi líto, ale prostě vy nechápete to halvní, a to je rpostě označení kdyby to bylo totálně jiné, tak to není a nemůže být 6.1, a navíc jádro ač třeba rpoto XP je totálně jiné, tak bude pořád natolik stejné, aby to pořád mohl být systém NT

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 09:07

Ten Windows Server 2003 R2 byl překlep. Samozřejmě tam mělo být 2008. Rozdíly v jádře jsou popsány třeba v tomto článku:

http://news.softpedia.com/news/Deep-Inside-the-Core... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 12. 2009 15:05

no proto

rozdíly tam být musí tak to ani číst nehodlám to se nevylučuje, přes to, že jich je spoustu tak je to pouze upravené jádro vista, co na tiom stále nechápete?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 00:24

Nechápe asi to, jak můžeš stále psát stejný hlouposti. To že se změnilo číslo z 6.0 na 6.1 tedy málo, může pořad znamenat to, že jádro mohli celé reimplementovat, ale vzhledem k vnějšímu světu(interface) se jádro změnilo velmi málo.

btw. Widle budou pořád vidle, tak jako ty vidlákem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 12. 2009 06:48

Nechápu na tom to, proč by rozdílové číslo mezi verzemi mělo znamenat rozsah změn jádra (v případě, že by Windows 7 byly interně verzovány jako Windows 8.5, tak už by bylo jádro více přepracováno?). U Windows se de fakto neustále pracuje nad jedním kódem, tzn. některé změny z Windows XP SP3 byly obsaženy i ve Windows Vista SP 1 (některé části kódu jsou prostě společné). Pro ilustraci dokládám obrázek http://www.directionsonmicrosoft.com/images/stories/update/200... ...

Číslo 0,1 není moc velké, ale rozdělení jádra přináší výrazné zlepšení chodu systému, z pohledu uživatele jsem absolutně spokojen a byl bych spokojen i kdyby číslo verze bylo 6.0.5.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:17

To je zvláštní, Vista na tom byla úplně stejně... Že by u vás také zapůsobila zpráva o zlých, nenažraných a nepovedených Windows Vista? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 14:15

Na mě zapůsobily zkušenosti. Na notebooku jsem upgradoval na Windows 7 hned jak vyšla česká verze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 10:14

No dobře tak stačí?http://www.optimalizovane-it.cz/windows-7/porovnani-windo... ...

Řeknu to jinak zdrojem tvých informací nesmí být zásadně a to zasadně članky na živě.i když autor zná a ví tak nemůže članek pojat exaktním popisem co nového a suchým rozborem vlastností - to není to co zdejší osazenstvo ocení.To ocení članky typu - XZY se opičí po DFZY,vznikne flame a čtenost máš super i kdybys tam naplacal blbost na blbost.A o čtenost jde- nejsou charita.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 11:18

Možná jsem to v té tabulce přehlídl, ale tuším, že Win7 mají oproti Vistě navíc ještě paralelní načítaní driverů, což přináší samozřejmě rychlejší start systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 12:19

Nic co by se nedalo řešit SP ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 17:32

Nevíš o čem mluvíš...Ale ani se nedivím.Servis packem jde řešit i věci jako byl SP2 pro XP což byl nový system defakto...Neboli misto konkretníé věci odkazu argumentu vyplodils přispěvek v plně v duchu odpovídající tomu co jsem psalů výše - nic moc odborného a konkretniho nepsat protože by to hlava nebrala a čtenost by šla k nule.

Neboli servispackem můžeš nazvat cokoliv - napřiklad minula - současná verze Ubuntu nebo Suse by šla v suchu teto logiky celkem jistě nazvat obdobou sevispacku,Mac prostě cokoliv ale to asi nechápeš dle tve reakce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 12. 2009 01:24

Nikdo se nehada o tom, ze se service packem da nazvat vsechno. Tady je ale problem v tom, ze za tento service pack, ktery moc noveho neprinasi, chce MS znovu plnou cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 12. 2009 17:27

To tam je a není to paralerní ale vím co mysliš.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 12. 2009 18:16

veřejnst to povědomí měla i předtím, marketingový pravidlo, spokojený uživatel řekne svý pozitivní zkušenosti dalším 3 lidem, nespokojený si ale postěžuje devíti lidem

MS toho prostě využil do svýho marketingovýho triku a začal sám trvrdit, víte, rty visty se moc nepovedly (přitom po jejich druhým SP jsou stejně rychlýý jak Seven) ale ty Sedmičky, ty sou suepr....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 12. 2009 11:25

Ano, snoumane, Visty staly za prd... Ted to muzeme rict vsichni, a proc? Protoze je nova verze Windows. To je to same, jako kdyz vysly Visty tak sem mohl s klidem v dusi rict, ze XPčka stály za prd. Stejne jako ta tva verze linuxu bude za x-let stat za prd, protoze bude daleko lepsi verze. Jsem si jisty, ze za 5 let budu moct taktez rict, ze Windows 7 staly za prd... To je prirozeny beh veci, coz si nekteri neuvedomuji, a to je skoda, pak tu vyvolavaji zbytecny flame.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor