Výstava mikroprocesorů v pražském technickém muzeu

Společnost Intel ve spolupráci s Národním technickým muzeem připravuje ojedinělou výstavu nazvanou Mikroprocesory - srdce počítačů. Jedna se o ucelenou historii mikroprocesoru od prvního modelu na světě až po nejnovější dvoujádrové procesory ze současnosti. Výstava se koná u příležitosti 40. výročí Moorova zákona a pro veřejnost bude přístupná od 6. června 2005 do 28. srpna 2005.

Co na výstavě budete moci shlédnout? Například vůbec první mikroprocesor na světě Intel 4004 z listopadu 1971, což je 4bitový procesor s původní rychlostí 109 kHz s možností obsloužit až 640 B RAM datové paměti (0,625 KB) s programy velikosti 4 KB. Zastoupeny budou i další milníky - od 8008 a 8080 přes Intel 8088, plně 32bitové Intel 80386, částečně 64bitový a zároveň téměř zapomenutý procesor Intel 860, první Pentium, až po dvoujádrové mikroprocesory.

Serverový svět je zastoupen od procesorů Pentium Pro přes Pentium II Xeon až po Intel Itanium 2. O své nepřijdou ani příznivci mobilních technologií včetně modelu Intel Pentium M. K vidění budou i mikroprocesory od dalších výrobců, například procesory AMD různých rodin, Intergraph Clipper, VIA Technologies, 64bitové mikroprocesory rodiny Alpha AXP, Fujitsu SPARC64, Hewlett Packard PA-RISC, IBM Power, Sun SPARC atd. Vedle samotných mikroprocesorů jsou připraveny ukázky použití, jako jsou základní desky, terminály, stolní počítače nebo víceprocesorové servery.

 

Doprovodný program výstavy se bude opírat zejména o přednášky určené jak pro širokou, tak i odbornou veřejnost, které budou probíhat hlavně v červnu. Značná část těchto přednášek bude organizována speciálně pro školy. Cílem přednášek pro laickou veřejnost bude kromě jiného odpověď na otázky, co je vlastně mikroprocesor, proč se mu věnuje taková pozornost a jakou roli hrají jeho vlastnosti pro běžného uživatele. Odborná veřejnost pak z přednášek získá podrobnější informace např. o důvodech použití mikroprocesorů Intel v prvních počítačích IBM PC, o procesorech s dvěma a více jádry, o SIMD instrukcích apod.

 

Hlavním mediálním partnerem a odborným garantem je časopis Computer.

 

Diskuze (13) Další článek: Český Telecom dnes představil nové tarify

Témata článku: , , , , , , , , ,