Umělá inteligence | Škola | Vzdělávání

Vysoké školy zakazují studentům ChatGPT. Obávají se zneužití umělé inteligence pro psaní úkolů

V listopadu 2022 spustila nezisková organizace OpenAI službu ChatGPT – bezplatného chatbota postaveného na umělé inteligenci. Ten si brzy získal nevídanou pozornost díky svým podrobným odpovědím na jakékoli téma. Bylo jen otázkou času, kdy tuto službu začnou využívat studenti například k psaní domácích úkolů, referátů a seminárních prací, informuje MySmartPrice.

Školy logicky reagují na situaci a snaží se používání chatbota omezit nebo rovnou zakázat. První indickou univerzitou, která zakázala ChatGPT, byla RV University v Bangalore – nařízení vstoupilo v platnost 1. ledna tohoto roku. Formální stanovisko proti používání chatbota vydal děkan Sanjay Chitnis.

Indické školy bojují proti ChatGPT

Kromě ChatGPT univerzita zakazuje také používání dalších botů využívajících umělou inteligenci, jako je například Github Copilot či Blackbox. Doporučení platí pro studenty i vyučující vysoké školy. Ti již začali ChatGPT blokovat během laboratorních a výukových lekcí.

Škola hodlá testovat své studenty tím, že je požádá o reprodukci obsahu, aby prověřila, zda text skutečně napsali. Doporučení také varuje před disciplinárními opatřeními proti provinilcům. Pokud bude některý ze studentů shledán vinným z využívání umělé inteligence, může být vyloučen ze studia.

Alternativní metody, jak omezit používání chatbotů, hledá také Univerzita Dayananda Sagar a Mezinárodní institut informačních technologií (IIIT-B) v Karnatace. Vedení Dayananda Sagar University ve snaze zabránit používání nástrojů umělé inteligence změnilo charakter zadávaných úkolů.

Bránit se chtějí také ve Francii a USA

Používání nástroje ChatGPT také zcela zakázal francouzský Institut d’études politiques de Paris. Ten ve svém oznámení uvedl, že bez transparentního odkazování je studentům zakázáno používat nástroje umělé inteligence k vypracovávání jakýchkoli písemných prací nebo prezentací. V případě porušení může následovat vyloučení z univerzity a v krajních případech i úplný zákaz studia na francouzských vysokých školách.

Se službami postavenými na umělé inteligenci se snaží vyrovnat i v zámoří. Například ministerstvo školství v New Yorku zcela zakázalo studentům používání ChatGPT. Obává se, že by žáci tyto technologie mohli používat k plnění domácích úkolů, výpočtu matematických rovnic a dalších úloh.

Používání ChatGPT rovněž zakázalo několik škol v Seattlu. Celá řada amerických univerzit pak jako protiopatření uvedla, že bude studentům zadávat méně domácích úkolů ve prospěch ručně psaných esejí a ústních zkoušek realizovaných na půdě školy.

Kromě univerzit a škol zakázala svým kolegům používat nástroje umělé inteligence při psaní vědeckých prací také Mezinárodní konference o strojovém učení (ICML). Lze předpokládat, že v nadcházejících měsících dojde na akademické půdě k dalšímu omezování nástrojů umělé inteligence.

Diskuze (27) Další článek: Na slavné MIT vymysleli nové vrtule. Drony s nimi jsou téměř neslyšné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,