Výsledky šetření: využívání Internetu v ČR je stále na mizerné úrovni

Diskuze čtenářů k článku

Pavel  |  14. 10. 2004 13:26


Stříbro okr. Tachov - Město kde by mohlo být internetové připojení bez problémů opt. kabelem na sídlištích.
Již skoro dva roky se řeší připojení od www.radacomp.cz.
Nyní mají ve městě několik svých zařízeních a připojení provádí na žádost individuálně pomocí antén a zapůjčením zařízením / PC karty /.
Samozřejmě je to pro poskytovatele nestand. postup a i ztrátový.
Žádost u města na rozvod optického kabelu zůstalo pravděpodobně na nesouladu  nesmyslné vyhlášce . Zvolené techn. řešení se používá standardně ve všech městech stejné !
Takže kde jsou sliby ministerstva pro informatiku o podpoře internetového připojení ?
Zase jsme se vrátili kousek zpátky, je to v lidech ? Asi jo - Já mám -tak co mi je do lidí ?
Vyhláška jde přeci změnit, nebo lze najít jiné řešení.
Názor radních ale je takový-  je to podnikatelský subjekt tak ať se stará , ale kdyby měli co nejvíce klientů mohli by platit více na daních atd. Ale to město neřeší. Čekají na všimné nebo jim je to fakt jedno? Hlavně musíme volit !!! Prostě obyčejný člověk žasne !! 
Poznámka : pamatuji na zveřejněné případy kdy státní prac. surf. po int. celou prac. dobu a kde to ani nekomentuji -samozřejmě to jim peníze od plátců daní nesmrdí. 
Já jsem čekal skoro rok na nestand. připojení, je jasné že jsem nehodlal platit jednomu monopolu sumu která není adekvátní. Stačí že platím za pevnou linku přes 200 Kč a nevolám !!
To je taky hlavní důvod zdržování a nezájem - po kabelu je připojení tel. linky o hodně levnější.
Dokáže mi toto někdo vysvětlit ?
Děkuji tímto firmě RADA z Domažlic.   Ale co ostatní ?

 
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi, Bugi  |  15. 10. 2004 12:44

Přesně tak. Sám na tu optiku čekám jak na smilování. Na Radu nedám dopustit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mates  |  19. 11. 2004 18:30

Pjďme se spojit do boje proti ignoranctví atd.
Co Vy na to ?? 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Guzii  |  21. 11. 2004 12:16

Já jsem jedině pro. Podle mě je internetová-naše komunita dosti rozrostlá a síla mailu se nezapře. Samy to znáte, když vám nějaký chytrolín přepošle nějaký urputný mail a on vám za den dojde ještě 3x od jiných lidí.
Nebyl by snad takový problém, aby mr. Mates kandidoval do rady s hl. cílem rozšíření inetu do všech částí města. Nevím jak je Stříbro velký, ale i tak by postačilo napsat pár mailů. Oni by si už našli cestu k několika lidem do stříbra. Popř. by se natisklo pár letáků ... :D
Ju to je pohádka ;) :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robert  |  17. 08. 2004 18:49

Hlavně by si měli ony firmy uvědomit,že "pouze" 4500 kč za měsíc a již od 2000 kč měsíčně je pro většinu lidí nereálné a korunu všem nasazuje TELECOM,tam jde jasně vydět
jak moc okrádají své zákazníky když podle nich je částka 2000-4500 pouze a jen kolik berou jejich manažeři atd asi ne 10 000 kč měsíčně což je průměrný plat v naší zemi.
Je krásné že jsme v evropě ale pouze výdaji ale příjmy a službamy jsme někde v zimbabve.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  18. 08. 2004 12:17

"atd asi ne 10 000 kč měsíčně což je průměrný plat v naší zemi."

Mel bys pouzit alespon pravdiva cisla ze statistickeho uradu - kde je to 16000 Kc  a kolik lidi ma jako mzdu v korunach veskutecnosti - graf podle poctu lidi a jejich prijmu vysel nedavno v MF Dnes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
carnigie  |  17. 08. 2004 09:47

?????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
:-)  |  16. 08. 2004 09:52

Ještě k tomu s těmi žáky, že si pod pojmem Internet představí 95% žáků "tu modrou ikonku éčka na ploše"...

--

Teď se mi dostala do rukou jedna učebnice výpočetní techniky pro SŠ a taky žadnu nad těmi "moudry, které v ní jsou"

Opravdu, co se týče internetu, tak je tam vysvětleno jen zacházení s programem Internet Explorer a Outlook Express... a třeba o věceh, jako, že existuje fůra dalších protokolů a služeb, jiných programů, operačních systémů atd. je vždy jen nějaká jedna věta na půl řádku, že "existují i jiné prohlížeče" atd. Mno a když učitelka žákům řekne jen třeba něco, co je v té učebnici, tak se vůbec nedivím, že si pak pod Internetem předtavují ikonu IE...

Navíc dalším "důkazem" je rozhovor s mým bratrancem a setřenicí, kteří jsou o hodně mladší než já, takže ještě chodí na ZŠ a když jsem se je ptal na věci jako protokoly, firewall, antivir, stavba sítě, různé služby na ineternetu... tak u 80% věcí se na mě dívali jako kdybych mluvil aramejsky a u těch zbylých 20% to prý už možná slyšeli, ale vysvětleno jim to ve škole bylo úplně mylně (to už jim rovnou mohli říct, že se to maže ne chleba... )

Třeba žáci většinou vůbec nechápou (protože ono to jaksi ani v těch učebnicích napsáno není) podstatu fungování internetu... že např. jakýkoli server není žádný "superpočítač ve velké budově", ale je to jen program, takže si ho klidně můžou spustit i u sebe na PC a mít tak třeba vlastní smtp server, web server, DNS atd. atd. (samozřejmě s ozeným výkonem...)

Bohužel je to tak, že školy vytváří v žácích místo představy Internetu jako rozhlehlé počítačové vysokorychlostní sítě s neuvěřitelnými možnostmi a tisíci službami, představu typu web + mail s Internet Explorerem a Eutlook Expressem běžícím pod Windows ((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  16. 08. 2004 15:41

Milý pane, ten příspěvek od vás opravdu dost bolí. Nechcete se místo toho podívat do výukových osnov, co je v nich předepsáno, že mají děti zvládnout? Zcela jistě v nich není napsáno, že jsou to internetové protokoly. Kniha pochopitelně sleduje tyto osnovy, nemůže si tam přidávat co chce.

Proč by měly děti (!!) chápat nějakou "podstatu fungování Internetu"? Když jste sám chodil na základní školu a čural jste do písku, tak vám taky vysvětlovali podstatu fungování, řekněme, přenosu genetické informace? Lidé (drtivá většina z nich, nejen děti a studenti) musí zvládnout Internet používat, a k tomu vůbec nepotřebují znát jeho podstatu. Právě tak jako u tisíců dalších věcí okolo nás, které používáme a o jejich "podstatě" nic nevíme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Wolfoo  |  16. 08. 2004 21:03

Tak proč se na základní škole vyučuje chemie (anorganická i organická), proč se učí kvadratické rovnice?

Proboha vždyť počítače jsou (nebou nás budou) součástí každodenního života. A není problém dětem vysvětlit alespoň základy podstaty síťové komunikace (www, ftp, mail, p2p). Jistě, knížka je napsána podle osnov. Knížka není špatná. Osnovy jsou na hovno. Internet do škol je na hovno. Zkrátka většina Evropy je už v 3. tisíciletí, my ještě žijem na konci 2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  17. 08. 2004 12:21

"Tak proč se na základní škole vyučuje chemie (anorganická i organická), proč se učí kvadratické rovnice?"

To je spis blba tradice(ty kvadratické rovnice) - ale podstata chemie (i kdyz ne tak do hloubky) je vhodna - proste si to nikdo netroufl zrusit. 

www, ftp, mail, p2p)- k nicemu to potrebovat nebudou - oni vedi ze www stranky poskytuje nejaky spcializovany pocitac a to jim staci, stejne jako ze maji kdesi na pocitaci svou mailovou schranku. A p2p site slouzi hlave k nelegalni sireni dat - to at asi laskave zjisti kazdy zajmce sam. A ftp vestina lidi vubec nepouziva a je v mnoha firmach bezne zakazan - soubor se da stahnou primo z webove stranky a to se dozvi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kamos  |  17. 08. 2004 15:29

Mno blba tradice... ja si zase myslim, ze matematika patri k zakladnimu vzdelani cloveka. Stejne jako dneska pocitace. Trocha teorie o internetu by nikomu neuskodila. Nechci, aby zak 7. tridy umel popsal TCP/IP vcetne formatu hlavicky. Ale vedet, co je IP (staci jednou vetou proboha), co je WORM a jak se mu branit, ze existujou i jine OS nez Windows apod. Kdyby vetsina zamestnancu, pouzivajicich internet mela alespon zakladni povedomi o tom, co delaji, meli by spravci min problemu a zaludecnich vredu. Nakonfigurovat si mail klienta by taky melo patrit k zakladnim znalostem. Tedy vedet, ze POP je pro prichozi postu a SMTP pro odchozi postu.

Ze je p2p pouzivany k nelegalnimu sireni dat, za to muzou lidi, nikoliv p2p. Pres WWW si taky muzu stahnout prakticky cokoliv a co?

FTP je zakazovan mozna tak v intranetu. Ale stale (i kdyz to mozna ani nevite) plati, ze i kdyz zacnete neco stahovat kliknutim na WWW strance, jdou ve velke casti pripadu data z FTP serveru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alfons  |  16. 08. 2004 07:17

Zdejší pisatelé jsou jak je vidět v IT vzděláni natolik, že si ani neuvědomují, že existuje většina občanů kteří jim nesahají v tomto oboru po kotníky. A v tom je další problémek. PC není TV (i když naprogramovat TV je pro mnohu lidí problém a o videu ani nemluvím) a vyžaduje poněkud hlubší znalosti k jeho používání. A každý nemá známé kteří mu budou PC bezplatně a ochotně popostrkovat při všeljakém škobrtání, kousání, padání PC atp. Známý právě k vůli tomu internet po 1 měsíci používání zrušil, protože platit servis je neúnosné. 500Kč za hodinu je pro někoho moc.  Čili PC a ještě je-li ve spojení s internetem jako datový spotřebič vyžaduje zatím poměrně vysoké znalosti obsluhy k jeho používání. Uživatelů kteří to ovládají je menšina, většinou mladí lidé, kteří to mají ještě jako hobby. Pevné linky Telecomu používají jen blázni, lidé kteří nemusí platit paušál, starší lidé kterým používání mobilu dělá problémy, fabriky a úřady (ty se trochu probouzejí z agonie a zřizují brány pro mobilní sítě a to proto, že jejich zaměstnaci už také doma zrušili pevné linky a nechtějí plati drahá volání). Ceny připojení k síti jsou nízké v místech kde je velká koncentrace obyvatel, jinde je to bída a na zlepšení to nevypadá. 300Kč je částka na kterou by snad více lidí šlo. Provajdři chtějí naivně víc. Nebudou mít nic oni ani jejich potencionální zákazníci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  16. 08. 2004 12:18

Pevné linky Telecomu používají jen blázni

Az budes volat treba 1 hodinu denne a to jen mezi mobili tak poznas vyhodu pevne :

0,8 Kc/min proti asi minimalne  2 Kc/min je prece jen podstatny rozdil !!

A 13 hod internetu v cene pevne taky neni uplane nejhorsi pokud jina moznost za stejnou cenu !!! neni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Negramot ???  |  14. 08. 2004 21:50

PROČ JE V ČR TENTO ZOUFALÝ STAV ??? Odpověď je jednoduchá, český SKURWAKOM pohřbil internet v České republice, o něčem jako broadband lze i v případě jeho realizace "ADSL" úspěšně pochybovat. Země z bývalého východního bloku jako Polsko, Maďarsko jsou již daleko před námi, tam totiž vědí, že internet znamená informace a zvýšení gramotnosti obyvatelstva. Pozoruji tento efekt jako 4-letý uživatel internetu také. Üž jen primitivní důvod si něco koupit a automaticky sháním recenze, kde že je sháním ??? a skze co vybraný výrobek objednám ???, odpovězte si sami. V mé lokalitě není Wifi, mikrovlna, GPRS jsem po problémech vzdal, mám kurevsky drahý přístup na IT přes modem, který o několik set kilometrů dále na západ pohřbili před cca 10 lety. FUUUUCK OFFF tenhle zasranej postkomunistickej stat, kde dovolili dokonce monopolnimu Telecomu koupit podil v mobilnim operatorovi, aby to totalne zazdili !!!!!!!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Svoboda  |  14. 08. 2004 15:48

Zeptejte se nějakého školáka co je to Internet a on Vám odpoví: No to je ten Internet Explorer na ploše.
Běžným žákům tedy stačí využivat web přes MSIE a na to stačí dial-up, děti se na úkor komfortu uči dělat vše přes web, což taky neni nejlepší. Proč chatovat přes web, když na to máme speciální Internetový protokol, proč vybírat poštu, když máme Internet "doma" a máme POP3/IMAP? Jsem žákem základní školy a můžu Vám říct, že nenaučí vůbec nic, naučí Vás hledat Googlem, nic víc. Nikdo ze žáků neví co je to IP adresa, řádkový klient, DC++, smap, červ, fulltext, takže jim stačí dial-up, na surfovaní po webu není třeba broadband.

Bydlim 2 km od Prahy, není tu ani ISDN, natož ADSL, Wi-fi atd. Mam na výběr jen dial-up a GPRS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  14. 08. 2004 17:00

To, že lidé si pod pojmem "Internet" představí ikonu MSIE na ploše, máte z nějakého výzkumu nebo vlastní hlavy? Kolika "školáků" jste se ptal, abyste mohl toto předkládat jako fakt?

Jak už jsem tady psal jednou - vypustit se dá z úst leccos, i pravda, i nesmysl. Pokud zde předkládáte vaše tvrzení o povědomí uživatelů, měl byste jej mít podloženější fakty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Svoboda  |  14. 08. 2004 18:02

Mam to řekněme z praktický zkušenosti v místní lokalitě Praha6 - Suchdol a z občasných návštěv. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  16. 08. 2004 12:13

Jsem žákem základní školy a můžu Vám říct, že nenaučí vůbec nic, naučí Vás hledat Googlem, nic víc. Nikdo ze žáků neví co je to IP adresa, řádkový klient, DC++, smap, červ, fulltext, takže jim stačí dial-up, na surfovaní po webu není třeba broadband.

Fulltext - to neni treba vedet je to proste jen technologie pouzita v GOOGLE.

DC++ - propagovat ve skloe programy, ktere slouzi prevazne pro porusovani autorsky prav - no ztoho by snad byla nase ostuda po cele evrope !!

Musite si uvedemit ze ne kazdy zacek chce byt odbornikem na PC - ma uplne treba jine zajmi stane se treba v budoucnu posluchacem konzervatore a casem bude treba hrat v nejakem znamem orchestu !!!

Pro ty jsou presne tyto informace dostatecne - nic vic potrebovat ke svemu dalsimu zivotu proste nebudou -  bylo by to pro nej to same jako kdyz vam do podrobna vnucuji Chemii, prirodopis ci vyvoj literatury !!!

A co sy tyce Linuxu - pokud bych prisel do vetsiny firem ze umim dobre pracovat v LINUXU a v jho programech pro Interenet a nikdy jsem nevidel MS-Windows tak to vemou jako ze vubec neumim pracovat s pocitacem - oni kvuli mne proste zavadet linux nebudou.

Proto vyuka Linuxu by pro vetsinu zaku za soucasne situaci znamenala dalsi v zivote k nicemu nepotrebne ucivo do hlavy !!!  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  17. 08. 2004 15:55

Já osobně mám tu zkušenost, že si většina lidí v mém okolí opravdu myslí, že internet je jen to, co vidí po tom, co kliknou na "modrý e". Dejme tomu, že pomáhám nějakým dvaceti domácnostem a jedné základní škole s provozem PC. Z toho jsou tři a ta ZŠ jsou připojeni přes wifi a dva přes dial-up. Ti co jsou připojeni přes wifi dobře vědí, co je to net a co se tam dá dělat. Na ZŠ využívají net právě k tomu, aby dětem ukázali, jak funguje to "modrý e". Ti, co mají dial-up, neví, k čemu by potřebovali rychlejší připojení (vždyť je to drahý a já to tak moc nepotřebuju). Zbytek jsou ti, co opravdu net nepotřebují, nebo bydlí v místech, kde není jiná možnost než ČTc, ale pevnou linku z pochopitelných důvodů nechtějí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Pohořelský  |  14. 08. 2004 00:15

ACH...pane Hlavenko
Zase musím reagovat na vaši polopravdu...

Jednokanálové ISDN (64 KB) je minimálně o jednu třídu lepší dial-up !!
ISDN totiž nabízí velmi stabilní 64 KB připojení pro oba směry !

Od roku 2000 až do podzimu 2003 jsem intenzivně používal dial-up (měl jsem 4.8 KB pro download a 2.85 KB pro upload),
a proto moc dobře vím jak nesmírně obtížné bylo nahrát na moje stránky ZIP soubor o velikosti 30 MB (až 5. pokus byl úspěšný). Navíc dial-up občas zkolaboval i při downloadu malého souboru (do 3 MB).

Takže - s ISDN jsem velmi spokojen...i když způsob tarifikace je stejně špatný jako u modemu a rychlost je relativně malá...mimochodem, podle prvních měření českého ADSL se 25 procent všech přenosů uskutečnilo s rychlostí do 100 KB!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  14. 08. 2004 09:17

Pane Pohořelský,

nechci vás jako vzdělaného a inteligentního člověka trapně poučovat... ale nezkusíte zvážit, co znamená "polopravda" a co "subjektivní dojem"? Vyjádření jedna třída se používá obvykle ve smyslu "o řád", nebo "několikanásobně". To, že jste měl špatné připojení a nebyl jste se schopen dostat výš než na 2,85 kB na uploadu, znamená, že jste měl špatné připojení - já taky občas využiji dial-up a mám stabilně provozní maximum, a to je skutečně jen nepatrně vzdálené ISDN. A nepadalo mě to. Takže jsou zkušenosti takové i onaké - nemůžete ty vaše vydávat za univerzálně platné.

Jinak na řadě spojení platí, že když se dělá velký U/L, tak se nedělá D/L. Kdo potřebuje současně a neustále UL i DL? No a konečně, existují programy, které zvládají bezproblémově resume, v uploadu i downloadu, takže ani nevíte, že se to povedlo "až na popáté", protože program to udělá za vás na pozadí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
..........  |  14. 08. 2004 12:51

ale notak, co to kecáš
ISDN je vzhledem k tomu, jak je šíleně předraženej, ještě větší zgarb než dial-up. Vždyť je to taky vytáčený spojení, akorát se spískávají jiný modemy. Jestliže je rychlost downloadu u ISDN cca o 30 procent rychlejší než dialup a u uploadu (který je mimochodem používaný daleko míň) cca dvojnásobek, rozhodně nelze mluvit o řádově lepší technologii. Jo tak v době, kdy se rychlosti u dial-upu pohybovaly na úrovni 9 nebo 14 kilobitů, dalo se mluvit o vyspělé technologii. Jenže tato doba je tak 20-25 let zpátky. ISDN je teď tak dobré akorát telekomu, aby vytáhl z dial-upistů jako jsi ty dvojnásobek peněz než při analogové lince. A mimochodem, první ADSL nedosahovalo v takové míře rychlosti 800 Kb, většina lidí tehdy měla linku 192 Kb.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pjotr  |  13. 08. 2004 23:25

1) Souhlasim pro zruseni CT  Bohuzel tim, jak je monopolni, tak tez je statni a stat chce (z mych dobre informovanych zdroju) za prodej CT co nejvice penez, proto se delaji brikule s dial-up/adsl/isdn/ = internet

2) Jak daleko? Uvazuji o demolici jedne liduprazdne (tj. 0 lidi) digiustredny  Takovy maly kulovy blesk, no i hasici by se toho zucastnili, no

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Guzii  |  13. 08. 2004 21:58

Nevíte, kdy mají vyjít nové tarify na ADSL? Slyšel jsem žeprej koncem srpna, ale to jsem opravdu jen někde slyšel očima

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  14. 08. 2004 12:33

Jen se těšte, ČTc určitě zlepší ADSL, zmenší agregaci, odstraní FUP, sníží ceny. Je to logické, protože ČTc vždy znovu a znovu dokazuje, jak si je vědom toho, že lepší služby mu přinesou více zákazníků a zvýší tím své zisky. Nebo, teď nevím, nespletl jsem si to s jinou firmou? Ale to snad ne ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš  |  13. 08. 2004 21:44

Už jsem znechucen z Cz freenetu !!
Každý článek je zamořen spamem a czfree......
Prosím redakci o smazání tohoto spamu-teda v případě že redakce nemá
kamarády v této síti nadšenců a netoleruje to z tohoto důvodu.
Taky by jsme mohly si sami stavět auta-protože jsou drahý...
Nevadí mi že parta sociálů a amatérů si staví komunitní síť-ale vadí mi že neustále o tom spamují ve všech diskusích !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kendy  |  13. 08. 2004 22:12

Ja jim neschvaluju to spamovani, ale tim, ze je nazyvate "socialy" se projevujete jako ubozak. Vedle nich nejspis umite uplny kulovy a honite si tady triko.
Tahnete do pr....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal  |  14. 08. 2004 12:58

Nechci vám kazit iluze, ale ve srovnání s některými z těchto sítí by byli sociálové a amatéři spíše leckteří komerční ISP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kendy  |  13. 08. 2004 19:58

Internet prece neni nejaky cil !!! Je to pouze prostredek.
To vas nenapadlo, ze znacna cast populace po Internetu vubec netouzi ? Vzdyt je to uplne nesmyslne ztracet cas nad temito cisly.
Zkoumal nekdo vubec, jaka cast z tech, kteri jsou, dejme tomu, v USA tzv. pripojeni vubec umi a opravdu chce Internet pouzivat ? Osobne tipuji, ze pomerne mala. Ano - je to vec ceny - pokud budou u nas telekomunikacni sluzby tak lacine jako treba v USA, samozrejme si ten Ynternet ("mamo, voni rikali, ze to je prej naky dobry, krk...") poridi vic lidi a statistiky budou krasne. Skutecnost ale asi bude trochu jina - na kvalitu zivota mnoha lidi to stejne nebude mit podstatny vliv...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  14. 08. 2004 02:48

Mnohem důležitější, než číslo, kolik lidí o Internet nemá zájem, je skutečnost, kolik lidí o Internet zájem má, je ochotno investovat do počítače, ale není ochotno platit nehorázné vydřidušské poplatky  diktované monopolistickým Českým telecomem.

Ono je totiž skutečně pravda, že člověk se naučí normálně využívat internet až tehdy, když jej má stále (nebo podstatnou část dne) volně k dispozici a přestane přemýšlet nad tím, kolik jej stojí každá minuta/kilobajt připojení/dat.
Sám z vlastní zkušenosti vím, jaký to byl šok, přejít z drahého a nekvalitního dial-up připojení na datovou síť 64 kbit/s za přijatelný paušál (non stop a bez omezení dat). Dalším "šokem" bylo vyzkoušené rychlé linky 512kbit/s v porovnáním se 64 kbit/s.

Zkuste komunistům ve vládě vykládat něco o levném internetu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kendy  |  14. 08. 2004 07:10

Vy tady ale pisete o uplne jinych lidech nez je vetsina!
Ti ktere zde popisujete - to jsou - statisticky vzato - VYJIMKY. Samozrejme to budou tisice, mozna desetitisice, ale ve srovnani se statisici a miliony...
Ja jsem take samozrejme pro dostupne pripojeni, jen me vzdy rozesmeje, kdyz se z toho dela cil, aby to mel doma kazdy, coz povazuji za pitomost. To je stejne, jakobyste chtel, aby v kazde rodine cetli krasnou literaturu, nebo vubec nejakou literaturu...Je to smutne, ale prumerny clovek ma zajmy daleko primitivnejsi nez je literatura ci hledani informaci na Internetu.
Mam doma 1Mbit/s a opravdu si nestezuju. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  14. 08. 2004 14:49

A kcemu proboha ten internet pouzije - k zivotu mu bohate staci blesk a TV NOVA a zajem je treba zahradka, houburani krizovky a podbne.

Navic na PC musi makat v praci a nekdy se mu to vubec nelibi (ale coma delat, jinak by dostal vypoved) a tak nevi proc by si mel jste tu vec ktera mu vraci tak nici nervy (aspon podle sveho vlastniho usudku) porizovat jeste domu a zde se navic o ni starat - nama doma zadneho spravce PC !!!!

Jinak odhlaseni tarifu HOME MINY je pro telekom jen prinosem - je to podben jako kdyz musi nekdo delat sluzbu kterou ani delat nechce, pokud ani prichazi tak je jen rad !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  14. 08. 2004 15:02

A pak jste pozadat o zkraceni pracovni doby, o prestehovani zamestnavatele do blizkosti meho bydliste, aby mi jedna cesta do parce netrvala 45 min ( a to jedu jen verejnou dopravou po Praze!!!)  a najmout sluzku na domaci prace.  Zkarka bezny clovek na to vzhledem ke svemu jinemu vytizeni proste vic casu nema a o vecech typu VIDEO-ON-DEMAD vubec netouzi - v pujcovne sem nikdy nebyl a v kine nejmim nekolik let - me staci az film prijde do televize. A o popularni hudbu jsme zajem neml nikdy - neposlocham tedy nikdy zadnou hudebni stanici.

Stejne povazuji rychly a neomezeny internet pouze jako nastroj ktery slouzi predevsim k nelegalnim stahovani filmu,hudenich CD a sotwaru -tedy pouze jako nastroj k masivnimu porusovani autorskych prav.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
HollyG  |  14. 08. 2004 19:45

Nekourim a nepiju, slechtim plane jablone...

No nekomu holt staci, ze jde do prace, tam si to odsedi, pak jde domu a do noci cuci na bednu a pak jde zase do prace. Nekomu takovy zivot staci, nekomu ne. Nekdo se po praci chce aspon trochu bavit.

A k tomu ze "povazuji rychly a neomezeny internet pouze jako nastroj ktery slouzi predevsim k nelegalnim stahovani filmu,hudenich CD a sotwaru -tedy pouze jako nastroj k masivnimu porusovani autorskych prav"

To ze Vy byste takto ten rychly internet vyuzil, neznamena ze kazdy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sam  |  15. 08. 2004 18:47

No, hele, a vis, ze nektery lidi maji net a nemaji televizi? Misto abych si nechal vymejvat mozek tou bednou, radsi sedim na netu. ty samozrejme radsi cumis na bednu a net je pro tebe peklo samo. Ale to nic. Casem ti to dojde
K tomu nelegalnimu stahovani - prez net se da software a hudba i koupit, casem urcite i filmy (az bude dostatecna rychlost - nemluve o streamovani). Dal je tu napr. moznost poslouchat internetovy radio bez ohledu na to, komu dalo spolceni hlupcu licenci do eteru a komu ne. Dal se tu da LEGALNE stahnout pomerne dost softu, hudby a videa. No, a tak by se dalo pokracovat dal.
Takze zpet k tvemu problemu s casem - nejsi tolik zaneprazdnen. jen proste preferujes pasivni sezeni u televize. budiz ti prano. Ja bych chtel radsi levnejsi a rychlejsi net.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:54

Chodím ke kamarádovi v pravidelných intervalech řešit problémy se zavirovaným PC a zbouranými Windows a ty problémy mu bohužel závidím (jako nucený uživatel modemu v zapadákově). PC průměrně gramotná 4-členná rodina, 1xchlap + 1xžena + 2x dítě ženského pohlaví. Samosebou tohle když používá internet, nemá smysl vykládat o antivirové ochraně, patches atd. Ale mají alespoň ADSL za paušál. Reinstal Win, alternativní prohlížeč, Firewall, antivir s rezidentní ochranou, jak dlouho jim to vydrží těžko říct, ale jsou vysmátý proti mně, co se Internetu týče.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bobr  |  13. 08. 2004 19:36

:o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ranger  |  13. 08. 2004 17:10

Pořád se většina článků točí kolem toho, jak jsou na ADSL limity, FUPy, agregace... ale uvědomujete si, že jsou oblasti a lidi v týhle zemi, kde není žádnej broadband? Je to určitě aspoň 25% obyvatel Česka! Proč nikdo pořádně netlačí na hlavní brzdu rozšíření pokrytí, kterou je Mlynářův oblíbenej Telecom? Proč vycházejí články o FUP a ne o pokrytí?

Nemám pokrytí ADSL, nemám pokrytí CDMA, jsem rád za GPRS! Je to tragický! Telehajzl nejen že pro lepší pokrytí nic nedělá, naopak jde proti němu, když Eurotelu nadiktoval, aby CDMA pokrylo znovu jen oblasti, kde už je ADSL, a zbytek republiky aby se musel připojovat přes dial-up! Ještě že je aspoň to GPRS! Je to tragedie a ostuda naší vlády a bohužel i celýho Česka!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  13. 08. 2004 17:49

na tohle se dá odpovědět jedině takto:

KDO NEHNE PRDELÍ TAK NEBUDE MÍT RYCHLÝ INTERNET NIKDY !!!!!!!

FAKT NEMÁ CENU ŘEŠIT ČTc oni se nezmění...

podívejte se na tohle, jak lidi se snaží, naštudují si wifi nainstlují linux.. a připojí kamarády, potom seženou nějakou linku do netu a složí se na ní

Vážení přítomní pokud nebydlíte ve větším městě tak se prosím podívejte sem:

http://czfree.net/forum/showthread.php?s=&threadid=7487

Je tam seznam, komunit, které mají zájem mít doma levný, ale rychlý internet avšak nabídka od žádné firmy je neoslovila.. tak si to prostě zařídily po svém

PS: a víte co je poslední novinkou? že se testuje IP telefónie v síti CZFree.Net a hádejte kolik bude stát volání v CZFree.Net síti? Nic! bude Zdarma
A dokonce se dá na ten HW IP telefon dovolat i z pevné linky ČTc, už vidím jak si lidi kecaj ZADARMO po celé ČR

vodkaz je tady:
http://czfree.net/forum/showthread.php?s=&threadid=9593

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ranger  |  13. 08. 2004 22:41

Nemám na to čas, peníze, znalosti ani chuť. Ještě tak kdyby u mě byl nějakej přístupovej bod czfree nebo jak tomu říkáte. Jenže nejbližší ode mě bude asi v Praze, takže cca 100 km (nějakou srozumitelnou mapu republiky jsem na czfree nenašel). Já chci prostě UŽÍVAT broadband a ne se stát ISP, tak to pochop!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  14. 08. 2004 21:07

Kdyby sis přečetl příspěvek kolegy, než začneš psát offtopic. Kolega psal, že jsou oblasti bez přístupu k jakémukoli broadbandu. JSOU! Mimochodem, já mám nejbližší komunitní sítě, sdružené v CZFree, 60km daleko - Plzeň a K.Vary. No, aspoň mám na výběr, vybral jsem si ETDN. Protože - ADSL (kupodivu u nás ta možnost je) za stávajících podmínek a cen NE (buď vadí cena, "výše a hlavně počítání a praktikování" limitů nebo "F"UP), Bluetone NE (ceny, přístup k zákazníkům). A pak je tu mikrovlnka, cena zhruba jako ETDN, rychlost ~64k, negarantovaná, sdílená - prostě výsměch, navíc znám lidi, co to dělají a to fakt ne .

Nežít v 5000hlavém městě, vyplatilo by se koupit konektivitu u cesnetu - na páteři v optice...a stát se lokálním providerem.

Jenomže tvoje tvrzení na tenhle relativně řídce osídlený region bez větších měst neplatí. Jednotlivec to neutáhne a nikdo se sem nehrne. BTW - náš ex-okres spěje do záhuby tak jako tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Soudruh Mlynář  |  13. 08. 2004 17:53

Ještě růžovou prosím !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lala  |  13. 08. 2004 16:59

uděltat z tohoto článek dne, je to zaprvné staré a za druhé ... http://owebu.cz/internet/vypis.php?clanek=161   

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Jedno  |  13. 08. 2004 16:45

Česko je zemí z východní Evropy s jednou z nejnižších hladin softwareového pirátství!! Ve chvíli, kdy ČT přestane "dusit" rychlé připojení k Internetu, nastane obrovský rozvoj softwareového pirátství. Já jsem sice pro Internet do každé rodiny, ale maximálně tak o rychlosti 64/64 kb/s. Vyšší rychlosti již nejsou pro běžné používání Internetu potřebné. Vyšší rychlosti povedou jenom ke zhoršení pohledu na Česko ohledně pirátství. A to přece nechceme, ne? Měli bychom si tedy Českého telecomu považovat, kvůli tomu, jak zajistil, že je Česko tak "poctivou" zemí!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |  13. 08. 2004 17:32

V tom případě je Švédsko pro piráty zemí zaslíbenou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kde?  |  13. 08. 2004 19:51

A takovi jsou dneska svepravni. 64kbps je podle tebe na surfovani dost? Chudaku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:22

Chudáku omezenej vyjebanej, užij si svou lajnu 64/64 a neotravuj tady uživatele IT, je to něco jiného než Tvůj osobní imbecilní profil. Pokud Ti stačí si otevřít na modemu za 20 Kč,- /hod. domovskou stránku www.seznam.cz, věř tomu, že tohle je jen zlomek internetu včetně toho, co nabízí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
error  |  13. 08. 2004 15:34

Hanba Českému Telecomu, sociálnědemokratický vládě, Mlynářovi, co neudělal pro elektronické komunikace nic. Máme tady kulový a už i Brusel nám za to dá pokutu, že nemáme ani zákon o ET.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  13. 08. 2004 16:55

ČTc sem, ČTc tam.. hele tak mě napadlo... dáme si dvě anketní otázky jo? a schválně kolik lidí bude pro...

anketa 1:  
Jak by se Vám líbylo, když by (čistě hypoteticky) zkrachoval Český Telecom ?

prosím odpovědi dolů...

anketa 2:
Kam až by jste byly ochotni zajít, aby jste napomohli (čistě hypoteticky) krachu Českému Telecomu ?

prosím odpovědi dolů... pro každou z anket zvlášť.. díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Telekoumák  |  13. 08. 2004 14:26

Jsem velice rád, že ČR se postavila na nejvyšší příčky v používání internetu, proto nesouhlasím s článkem, který prezentuje Český Statistický úřad. Náš internet je nejen rozšířený, ale i také vysokorychlostní a za rychlost čili komfort se přeci platí. ČR je republika v rámci EU jedna z posledních, kde ceny internetových hovorů přes dial-up jsou neuměrně nízské a tudíž neodpovídají běžným cenám v EU. Proto navrhuji zdražit dial-up internet a zároveň nutnost soustředit se na vysokorychlostní internet. ADSL je u nás mnohem levnější než třeba v Polsku, Maďarsku a Německu. Ale na druhé straně, oni nabízejí vyšší rychlost začínající někde kolem 780 kbs a končí na 2048 kbs. Rovněž nesouhlasím, že v Česku je méně počítačů. Dneska máme nejlevnější počítače, které stojí kolem 15 000,- kč a to jsou prosím ty nejšpičkovější a hardwarově nejnáročnější. Navíc během let 1996 až 2002 došlo k 60 % nárustu průměrné mzdy, takže cena 15 000,- Kč není moc.
Ti co si počítač nepořízují, tak to není k vůli ceně, ale k vůli jejich naturelu. Znám spoustu lidí, co by si mohli pořídit počítač, ale nechtějí, protože mají jiné zájmy než sedět u počítače.
Rovněž se mi líbí i daňová kvóta DPH ve výši 19 %, která je uplatňována na veškeré telekomunikační služby. Jenže podle mne internet není telekomunikační službou a tam ta daňová kvóta by měla být vyšší tak kolem 25 %.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jo  |  13. 08. 2004 16:41

počítače, které stojí kolem 15 000,- kč a to jsou prosím ty nejšpičkovější a hardwarově nejnáročnější


.. ty hulis asi az priliz casto

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:39

Ano, to jsou ty s Celeronem 3,00 Ghz, 512 MHz RAM NoName, GeForceFX 5200 a základní deska SunFuture Ltd. Užij si je ve zdraví, kéž Ti dá Pánbůh na ně slevu v TESKU :)))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |  13. 08. 2004 17:26

Jáchachachachá
Zase nějaký Pražák, pro kterého je 15k NAPROSTÉ NIC

rofl
Ale samozřejmě, průměrná mzda je více než 16k, to jenom tady na Severní Moravě jsou lidi tak neschopní, že většina nemá ani ten průměr

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
NiX  |  13. 08. 2004 18:19

no koukam ze ste pekne nechapavi chlapci. cely to byla pouze ironie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nuno  |  13. 08. 2004 13:42

Jak může někdo říct, že dial=up většině lidí může stačit  čekat do šesti,pak čekat až mě to někam spojí a o nějakým hraní po netu ani nemluvě. Nevím co bych celý dopoledne dělal .

Platím 600 a rychlost je božíííí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:26

Platil bych 1200,- za to, za co dáváš 600, -, ale nemám tu možnost :((((((((((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jezevec  |  13. 08. 2004 13:31

A není to pravda. Již za cenu jedné dobré večeře pro čtyřčlennou rodinu, nebo za ekvivalent toho nejlevnějšího připojení na web za doslova pár měsíců - dostanete recyklovaný comp který bohatě postačuje pro práci s internetem. Všelijaké ty levnapc nebo počítače vyhazované z firem - pentium druhé generace s 14" monitorem za dva tisíce. JEDINÝM problémem je skutečně cena připojení.

Jinak míním, že daleko větším problémem v nákupech přes internet, než počítačová negramotnost - je fakticky neexistující bezpečný platební způsob. Zatímco v civilizovaných zemích se všechno platí kreditkou a banka ručí za reklamované transakce - u nás nenažrané banky za nic neručí a proto zbývá jen drahá dobírka, který výhodnost nákupu na netu u věci s cenou pod 1000 korun relativizuje. Navíc internetový obchod těžce bojkotuje česká pošta, která dosud roznáší zásilky zásadně v době, kdy jsou normální lidi v práci. Nikdy je nenapadlo mít otevřeno alespoň ejden den v týdnu třeba do devíti do večera, takže letět na poštu v sobotu a přetrpět si hodinvou frontu jsou hrůzostrašnou nezbytností k tomu aby se člověk k zaslané zásilce dostal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zafik  |  13. 08. 2004 14:04

Na Praze 10 to pošta ještě vylepšila tím, že obchodní balík jen oznamují a stejně se pro něj musí na poštu. Dost mi  zarazilo, že nikdo nezvonil a mám ve schránce lístek o zásilce. Na poště mi oznámili, že "to není chyba služby, je to vlastnost"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  13. 08. 2004 16:15

Tohle neobstojí. Pokud jsou dobré počítače opravdu takto levné, proč se neprodávají po statisících? Lidé nejsou hloupí - jestli něco opravdu dobře vědí ti, kteří trpí menšími příjmy, tak jak ušetřit a jak levně nakoupit.

Příměr se dá aplikovat třeba i na automobily. Jsou automobily drahé? Vůbec ne. Vůz z druhé ruky, který bohatě postačuje pro přiblížení jeho majitele, dostanete za deset tisíc korun. Všichni to vědí, navíc na ně tyhle vozy blafají denodenně za ploty autobazarů s metrovou cenovkou. Tak proč se neprodávají, proč tam pořád stojí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:17

Ale oni se prodávají, jako repasované. Pokud budeš shánět repasák za přijatelnout cenu, garantuji Ti, že je seženeš i ve svém zapadákově. Většinou ale standartně v nabídkách nebudou. Je to prostě standart v této bohem zapomenuté zemi. Občas vídávám nabídky na repasáky v inzertních plátcích, tj. koupit se dají !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jezevec  |  15. 08. 2004 01:00

Levné počítače se neprodávají po statisícících, z podobného důvodu jako se neprodávají superlevná auta po statisících.

Vůz z druhé ruky, který stojí deset tisíc korun - má většinou v prdeli gumy, výfuk, baterku, simerinky, apod časem degradující součásti; často i rozvody, spojku, brzdy a podobně mechanicky opotřebitelné součásti, rozsáhlou korozi, a poslední technickou už jen díky úplatným kamarádům. Jenže i chudý člověk se nechce autem jen přiblížit - on chce především jezdit, a to s jistou mírou spolehlivosti, zejména když pojede do práce nebo když poveze rodinu na dovolenou - o wagen který leda popojede kolem baráku nestojí.  

Podobně tak člověk, který kupuje domu comp - chce na něm i najednou pouštět kradené office, stahovat si fotky z digitáklu, chce na něm mít USB porty na tiskárnu z makra za 999, a hlavně na něm chce hrát hry. A jak jistě víte - požadavky her na paměť a výkon jsou bezedné, a takovému požadavku vyhovuje až třeba právě nějaká ta sračka z tesco za patnáctilitr, na kterou už nemá.

Ale comp NA INTERNET pořídíte skutečně za pár korun - někdy se k takovému šrotu dostanete i zdarma když to vaší známí vyhazujou z firrmy - a nebo (než to někdo smaže jako reklamu) společnosti jako www.levnapc.cz  distribuují recyklované compy od 500 korun a monitory i za litr. Pozor bavíme se o compu výkonově postačujícím na internet, ne pro mazlíčka na hry pro děti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
:-)  |  13. 08. 2004 13:21

Nad těma názorama, že Internetový obchody jsou podvod dost žasnu )) Vysvětlovat tady, že není "obchod jako obchod" atd. asi nemá cenu, protože jak to štu dost lidí je tady jako moji prarodiče, kterým prostě nevysvětlím, že volájí na některý čísla přes alternativní operátory by je vyšlo levnějc, přestože by jim chodila ještě druhá faktura... jim je 70 a prostě mají zakodovaný druhá faktura = víc peněz = podvod ))

 

a jak vidím, tak i někteří z vás mají inet obchod = podvod ) jenomže vám není 70, tož to nechcu vidět, co budete dělat až vám bude ))

 

Škoda, že většina lidí má já tomu říkám "většinovou mentalitu" alias "nebudu to tak dělat, protože Blažena Nováková vod vedle to tak taky nedělá" ))) že je něco nový neznamená, že je to podvod, proboha... (((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  14. 08. 2004 15:21

jak vidím, tak i někteří z vás mají inet obchod = podvod ) jenomže vám není 70, tož to nechcu vidět, co budete dělat až vám bude ))

 

Az na to, ze internetovy obchod je pro mne pouho pouha zasilkova sluzba, a tech bylo za ucelem podvodu - tedy vylakani penez za nekvalitni zbozi zalozena jiz takova spousta ze tech serioznejsich je mensina

 

K bezne reakci, ze zbozi je mozne do 14 dnu vratit bez udani duvodu doplnim tento osvedceny postup:

 

Prijde mi objednane zbozi radio: ja zjistim, ze je mnohem vetsi nez bylo podle letaku patrne a vypade jako mnohem hur - docela je to hnusny plastikovy vylisek - citilost ani selektivita(schponost odladit jednu stanici od druhe - aby nehrali do sebe) za nic nestoji - proste radio jako z trznice, jen za mnohem vyssi cenu.

A tak ho poslu nazpatek zasilkove sluzbe a zadam vraceni penez -  jenze v zasilkove sluzbe vezme smejici se prodavat balicek s radiem do ruky a prudce s nim hodi na tvrdou podlahu a tim to radio trochu poskodi. A hned mi ho zasila zpet, ze jsme nedodrzel hlavni podminku vraceni a to jeho neposkozeni. A moznost poskozeni pri postovni preprave, ce hoz firma defakto vyuziva, je pri preprave zbozi postou (jina moznost proste neni) zpet do zasilkove sluzby je vzdy na rizizko zakaznika. A me nezbyde nic jineho nez  ozelet penize a nebo se soudit (a zaplatit predem vsechny soudni vylohy) s nejistym vysledkem.

Toto je postup one nesriozni zasilokove sluzby -  uz odpocatku je to mysleno jako podfuk, kdy jde pouze o prodej velmi nekvalitniho zbozi za velmi vysokou cenu ( a timm dosazeni velmi vysokeho zisku).

 

V kamenem obchode si radio vyzkousim a nebo  pokud jsem domluvenej na vyzkouseni doma tak se ho prodvac pred mimi zraly urcite nepokusi poskodit, aby mi ho nemusel vzit zpet.  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  14. 08. 2004 16:14

Jak už jsem psal několikrát, domnívám se, že jsou toto trošku paranoidní úvahy (kolikrát se vám to stalo? A u kterých zásilkových obchodů?). Dovedu si lehce představit, jak by se toto mohlo dostat do televize, do Černých ovcí, například: před zraky reportéra se natočí, jak bezvadně funkční zboží se zabalí zpět a odešle, a potom, jak přijde ta zpráva o tom, že je poškozené... tohle se zopakuje pětkrát u pěti zákazníků, a obchod může zavřít krám.

Sebeobrana zákazníka dneska není na tak špatné úrovni, jak se zde snažíte namluvit, existují také organizace bránící před nepoctivci (www.spotrebitele.info, například).

Pokud tvrdíte, že internetových obchodů "založených za účelem oklamání zákazníka" je většina, měl byste to dokázat. Vypustit z úst se dá leccos, ale dokázat je to těžší. Situaci s internetovými obchody sami monitorujeme (provádíme na nich kontrolní nákupy, a těch už byly stovky), a mohu říci, že jako zákazníci jsme se takřka nesetkali s problémy.

Jinak, pokud jste si všiml, tak internetové obchody neprodávají zboží "á la vietnamské tržnice", nějaké předražené plastikové výlisky s mizivou hodnotou: naopak nabízejí vesměs zboží světových značek, ale za podstatně nižší ceny, neboť mají také podstatně nižší náklady. A konečně, což zřejmě také víte, na internetové obchody (prodej na dálku) se uplatňují daleko tvrdší zákonné normy - například tvrdá záruka vrácení peněz do určité doby bez udání důvodu (tedy i u perfektně funkčního zboží) atd.

Nerad bych byl osobní, ale váš příspěvek je natolik tendenční a vzdálený skutečnosti, že buď máte nějaké mimořádně špatné zkušenosti se zásilkovým obchodem (to vás lituji), nebo jste vlastníkem kamenné prodejny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:10

Nakupuji zcela běžně přes internet, hlavně PC kompomenty, literaturu, výukové CD-ROM, realizoval jsem již cca 80 nákupů a mohu veřejně prezentovat kladné zkušenosti. Pouze jedna reklamace, obratem vyřešená (czechcomputer.cz). Předchozí příspěvek je skutečně paranoidní, souhlasím s Vámi. Jako člověk, který nakupuje na IT poměrně často tvrdím, že spálit se lze i v kamenném obchodě či objednávkou z TV-shopu častěji. Totiž pokud nakupuji něco z Netu, přečtu si recenze a diskusní fóra (na dané téma) a toto je opravdu informačně k NEZAPLACENÍ.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:28

Myslím tím samozřejmě nákup použité PC techniky, nikoliv autoojetin, které mohu koupit na každém rohu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Polas  |  14. 08. 2004 22:33

Příspěvek patřil do jiné větve, beru zpět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  14. 08. 2004 23:41

V Mlade fronte vysel jednou test kniznich internetovych obchodu:

Objednali si knizky na ruzne adresy a poslali je zpet - pokud je vubec dostali, byly casto nekomletn a kdyz je poslali nazpet, tak vysledek "jen cast  obchodu(presne procento si nepomatuji) -ti co vubec nejake zbozi poslaly - nam vratili penize".

A ty ktere dokazi zkreslit podobu zbozi - www.tvproducts.cz a podivejste se do casti domacnost na "Vecne svetlo" a prohlednete si obrazek a az nekdy zajdete do jeho prodejny - tak si ho prohlednete ve skutecnosti - z celkem pekne docela male svitilny se vyklube pekne velka (asi jako na nekolik monoclanaku -tech velkych) svitilna, ktera mi neprijde ani tak pekna.

Prave kvuli zkreslovani obrazku, za pomoci vhodneho nasviceni i jejich dalsi uprave mi to pripada rizikove.

A navic pokud si koupim neco v obchode tak mi prodavac vetsinou vysvetli ovladani, kdezto u internetoveho obchodu musim nastudovat vse sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  15. 08. 2004 09:40

Ale snad každý soudný člověk rozlišuje mezi TVshoppingem - kde se prodávají vesměs nekvalitní věci za předražené ceny, ostatně také tam nikdy nevidíte žádnou světovou značku, jsou to všechno takové ty výrobky typu PowerSuperCleaner, název jaký se zrovna hodí, ale výrobce žádný - a internetovým obchodem, který prodává normální zboží známých značek.

K těm internetovým obchodům jsem to zde už psal několikrát, stejně jako ostatní - nakupujte u renomovaných. Jak je najít a otestovat, jsem už uváděl několikrát.

Funkci přístroje vám internetový obchod vysvětlí daleko odborněji než většina kamenných krámů - tam pracují odborníci, v supermarketu v sekci elektro jsou nešťastníci, kteří tomu nerozumí a stojí tam za pár korun.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  16. 08. 2004 18:29

" Dovedu si lehce představit, jak by se toto mohlo dostat do televize, do Černých ovcí, například: před zraky reportéra se natočí, jak bezvadně funkční zboží se zabalí zpět a odešle, a potom, jak přijde ta zpráva o tom, že je poškozené... "

Vylhat prinejmensim pred soudem se z toho muze velice jednoduse - proste jimto vzdy prislo poskozene - a pokud jste to posilal v poradku, tak se to proste poskodilo pri postovni preprave - to je vase riziko - soudete se z postou. I pripadnou postacku nemusi byt problem treba podplatit, aby prohlasila ze zasilky vypadali jako poskozene, kdyz jim je nesla - ano za to nemuze ze jsou poskozene ona je tak dostala a tem jinym je jiz z tridirny takto privezli.

Tyto podvodnici jsou casto lide z bohatym rejstrikem treatu a tak se nestiteji cehokoliv.

A pokud by museli zavrit kram, tak proste zrusi svou s.r.o. A vzapeti zalozej novou s.r.o. jineho jmena a zacnou provozovat jiny kram na jine adrese (internetove i fyzicke). A to klidne to opakuji tak dlouho, dokud se jim to vyplati - jsou to proste podvodnici profesionalove. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  16. 08. 2004 21:10

Stojíte si stále na svém, nemám už co bych řekl, než to, že to, co popisujete, je jiný svět, než existuje. To, co popisujete, je něco z vaší zkušenosti nebo z novin?

Můžu snad jenom dodat, že na Internetu nakupuju pravidelně, takřka vše, co nejde nakoupit jinde, takže těch nákupů jsou už stovky a NIKDY (všimněte si toho slova, NIKDY) mě nikdo neošidil, ani o haléř.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  17. 08. 2004 15:35

Souhlasím s Vámi. Za poslední dva roky jsem přes internet nakoupil zboží za cca 150000,- a nikdy jsem žádné problémy neměl. Naopak úspory vycházejí (tedy oproti kamenným obchodům) na cca 40000,- a to se mi již zdá jako podstatný důvod k nakupování přes net. Z příspěvků pana "t" je jasně vidět, že s tímto způsobem nakupování má pouze zprostředkované zkušenosti (jak sám uvádí) z Mladé fronty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ale fakt hodne nasranej  |  13. 08. 2004 11:48

PROTOŽE V TOMHLE ZPÍČENYM STÁTĚ TO STOJÍ TOTÁLNĚ ZA HOVNO !!! TA MONOPOLNÍ KURVA NÁS VŠECHNY VOJEBÁVÁ A MY SE NECHÁME !!! TEN HOVADSKEJ TRAFIKANT MLYNÁŘ NA TO TOTÁLNĚ SERE, HLAVNĚ ŽE ON MÁ SVÝ JISTÝ !!! JE TO DRAHÝ, NEKVALITNÍ A NEDOSTUPNÝ !!! PROSTĚ ÚPLNĚ NA HOVNO !!! NECHÁPU CO FURT VO TOM AKADEMICKY DEBATUJETE, KDYŽ VŠICHNI VÍME, PROČ TOMU TAK JE !!! ATOMOVKU NA OLŠANY !!! HOWG !!!







Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hanz  |  13. 08. 2004 11:56

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
panho  |  13. 08. 2004 14:03

rozcilovanim si zbytecne zkracujes zivot :) stejne zdechnem a na svete jsou dulezitejsi veci jak nejakej internet pocitace a kdo vi co za sracky. zahul si v noci a pozoruj meteority to te uklidni :))) anebo si tu svou agresivitu vybij na mlade v sexu ;) wona bude rada a ty budes klidny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ale fakt hodně nasranej  |  13. 08. 2004 14:30

KDYBYCH PŘI SEXU MĚL MYSLET NA ČESKÝ TELEKOM, TAK BYCH JÍ MUSEL UMLÁTIT DO KRVE TYČÍ, PAK POCHCAT A ZAPÁLIT A JEŠTĚ BY TO BYLO MÁLO !!! NEMŮŽU SI POMOCT, ALE KDYŽ SLYŠIM "ČESKÝ TELEKOM", TAK VIDIM RUDĚ !!!






Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karol  |  13. 08. 2004 14:46

Chlape klud, ak by si tolko nechlastal tak by si sa nemusel bat ze ju "pochcas a zapalis", a mozno by si aj menej ziapal a videl normalne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kde?  |  13. 08. 2004 19:44

Klid, klid, nehrals ty nahodou Pastal 2?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kde?  |  13. 08. 2004 19:44

Klid, klid, nehrals ty nahodou Postal 2?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adwance  |  13. 08. 2004 16:46

Že by jsi byl taky připojen přes RPS Computer

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Valles  |  13. 08. 2004 19:27

Mate neco blizsiho k teto firme? Hodlam vyuzit jejich nabidky bezdratoveho pripojeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adwance  |  13. 08. 2004 21:23

A co by jsi chtěl přesně vědět???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
valles  |  15. 08. 2004 00:07

Zajimaji me hlavne zkusenosti s kvalitou pripojeni a hlavne ping (rad bych hral online akcni hry, coz pres stavajici gprs nejak nejde:))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jo  |  13. 08. 2004 11:32

a to na slovensku je este omnoho horsie.
hlavne problemy:
-mala penetracia s PC(komp maju hlavne mlady, a to bohuzial zdaleka nie vsetci)

-absencia nizkorychlostneho pripojenia za velmi nizku cenu(napr 64kbit/s za 100sk) - na majl a nenarocny web to staci, vhodny na zoznamenie s internetom, jeho obrovskym potencialom, moznost volieb/referenda cez inet)

-absencia kvalitneho vysokorychlosneho pripojenia za rozumnu cenu (napr 2Mbit synchronne, verejna IP) - to je jasne, bez rychleho inetu to mozme zabalit, nikdy sa nerozbehne videochat, videokonferencie, videoon deamon, boom by nastal s vyuzivanim vlasnych web/ftp serverov (dnes sa prakticky neda komunikovat P2P (nemyslim kazuu a pod) - je velky problem spojit 2 PC a priamo komunikovat, vymienat subory...)

-osveta - len malokto vie co je to v skutocnosti internet a ako ho vyuzit na viac ako par percent. a to je skoda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rellok  |  11. 09. 2004 23:14

Paneboze, vsak ty asi zijes v nejakej diere bez elektriny a zachodu!

Ad: "penetracia PC"? asi nevies, co slovo penetracia ani znamena. Ak si to myslel ako podiel ludi, ktori maju PC, tak ten nie je az taky maly. Kazdeho, kto ja poznam, PC ma.

Ad: "nizkorychlostny" internet - ST ponukaju balik "rodinny internet" za 299 Sk mesacne, dial-up, neobmedzene pripojenie cez vikendy a v noci,

Ad: vyskorychlostny internet - len v Bratislave je asi tridsat roznych moznosti pripojenia na internet rychlostou vyssou ako 256 kbps, pricom nie je problem sa pripojit rychlostou 8096 kpbs pod 500 Sk mesacne. Toto nemas nikde v okolitych statoch, tak neviem, na co sa stazujes... Treba len rozdrapit oci a popozerat sa.
Ale uz len tym P2P si sa prezradil, co si zac a si nahnevany, pretoze nemas moznost kradnut softver a hudbu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hanz  |  13. 08. 2004 10:38

No a vy se divíte??? Co je na školách učí, dyť většina dětí si neumí ani zapnout PC a to se vyhodilo pěknejch pár melounů na internet do škol aby si ředitelé mohly serfovat..jj autocont si nahrabal

Mlynářovo ministerstvo je taky na H. zajímalo by mě jestli vůbec mlynář umí na PC

Jinak trochu mě zmátlo to plnohodnotné připojení na internet, víte že sem docela šťastnej za Express od eurotelu, když mi žádnej jinej připojovatel nebyl ochotnej za přiměřený peníze nabídnou připojení. abelovku nemam , anténu bych musel mít sám takže 1024kb/s od erotelu byla jedinýmvýchodiskem takže nedostupnost internetu nebude jen chyba eurotelu

Jinak na koleji sme na netu imrvere... to taky neni plnohodnotný???Hlavní přípojka má rychlost 1,5GB/s na kolej de optika 100Mb/s ale pak se to samo rozděluje ale furt je to slušný

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  13. 08. 2004 11:03

dyť většina dětí si neumí ani zapnout PC

A na to jsi přišel jak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
karel  |  13. 08. 2004 11:30

Taky se mi to nezdá, spíš je problém je od toho vykopat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  13. 08. 2004 11:15

Az na to ze ty pocitace jsou ve tridach a musi na nich deti pracovat - je to jako kazdy jiny predmet - a ne kazdemu se to libi !!

Mlynar samozrejme PC pouziva , jako vetsina ministru a i poslancu !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hanz  |  13. 08. 2004 11:44

No nevim kde žijete vy ale u nás to tak bohužel je

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Soptik  |  13. 08. 2004 12:54

Mlynář na PCčku asi umí neboť nedávno na ČT1 v televizi prohlásil že on sám je přihlášen přes CZFreeNet protože: cituji je to levnější stabilnější a rychlejší ............................................................. co k tomu dodat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nasranej  |  13. 08. 2004 13:06

Hanzi, Hanzi ...
Tyhle tvoje názory jsi vzal kde ? To máš z vlastní hlavy ? Ještě se začni rozplývat nad tím, jak to bylo hrozný za komunizmu (kolik ti tehdy bylo ?).
Vzhledem k tomu, že jsi na koleji (předpokládám vysokoškolský), kolik Ti může být (20 ?) ? Jaké už máš za sebou životní zkušenosti ?
Mimochodem v době, kdy jsi psal příspěvěk jsi měl být ve škole a učit se. Podle toho co píšeš o připojení a tak, bych odhadoval, že studuješ VA v Brně. Tak přestaň mrhat penězi daňových poplatníků a koukej se učit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jimmy  |  14. 08. 2004 15:02

"Mimochodem v době, kdy jsi psal příspěvěk jsi měl být ve škole a učit se."
To myslíte vážně ? O prázdninách ???!!! O prázdinách (a tuplem v srpnu) se z 90% učí jen ti co se pořádně neučí přes rok a pak dělají poslední termíny v srpnu, ale pokud je udělají, tak proč ne .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  14. 08. 2004 00:10

Spíše si chtěl říci že: většina učitelů neumí ani zapnout PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eli  |  13. 08. 2004 10:22

Moc nechapu, proc se rozlisuje pripojeni z domova a z prace. Proc se to nescita? Ja sedim v praci u compu 8-10 hodin denne, permanentne pripojenej k Internetu. Po prichodu domu vubec nemam chut zapinat pocitac natoz surfovat na Internetu. Ze bych proto byl Internetove negramotnej nebo o neco ochuzenej si nemyslim. Doma proste pripojeni nepotrebuju. Proc bych platil za neco, co mam zadarmo v praci v neomezeny mire? Aspon se nemusim doma trapit s virama a spamem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ghuul  |  13. 08. 2004 10:31

Rozlisuje se to prave z toho duvodu, ze v praci mas makat a ne se flakat na internetu ....

pozn. Tento prispevek byl napsan z prace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eli  |  13. 08. 2004 10:33

Kdyz ja pracuju tim, ze surfuju na Internetu (teda tak z 50%).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  13. 08. 2004 11:31

Presne tak, pokud nekdo jako ucetni, projektant a nekde i bezny prodejce treba zajezdu v cestovni kancelari musi takrka celych 8 hodin sedet a cucet do monitoru, tak nema zadnou chut sedet u nej po praci doma - maximalne o vikendu !!!!!

Jinak nevidim zadny duvod proc by nastacil dial-up. Existuje tarif s 13 Hod v cene  a ten mnoha lidem bohate staci, pokud pouzivaji Internet k cemu je hlavne urcen - tedy pro vyhledavani inforamci pro svou potrebu - oni proste vic casu ani na to nemaji !!!!

Jinak koupi zbozi po internetu povazuji za nejrizikovejsi a i nejmene pohodlny zpusob nakupu(avsak pohledem obyvatele velkeho mesta).

Riziko: pokud mi v zasilce prijde misto ocekavaneho zbozi treba cihla - tak jak nekomu bez svedka dokazu ze mi posal jen cihlu ?? - to jei jako misto deklarovaneho radia prjme zpet (uzna ze se spletl?) a i soudu mi soudce uveri ze mi prisla cihla a ne radio ??

Nepohodlne - prijde to na postu - musim prijit domu vcas (posta ma jen do 18.00 hod) a vydat se na postu, ktera je zcla mimo me bezne cesty a tam vystat bezne docela velkou frontu - kazdej je rad ze to na posledni chvili tam stacil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  13. 08. 2004 12:07

Co se týká toho "proč by neměl stačit doal-up": myslím, že jste Internet ještě vlastně pořádně neobjevil... Napsat, že Internet je "k vyhledávání informací pro vlastní potřebu", to platilo možná před pěti lety. Ale samozřejmě: pokud máte dial-up, tak se s tím nic jiného opravdu dělat nedá...

K nakupování na Internetu: stačí si vybírat obchody, které tu už nějakou dobu jsou, které znáte. Ve městě také nejdete do každého krámku nakupovat "zaručeně pravé parfémy", ale vybíráte si. S tou cihlou: to jistě není míněno zcela vážně. Proč by to proboha měl seriózní obchod dělat? Stačí to třeba doma zdokumentovat spolu s pošťačkou, od které to budete přebírat, rozbalovat, vyfotit digitálem, poslat do nějakého internetového časopisu - a takovýto obchod může zavřít krám. Nehledě na to, že pokud to zdokumentujete před svědky, tak nemáte problém dokázat trestný čin, a za to se chodí i sedět. Největší internetové obchody dnes dělají obraty ve stovkách miliónů korun - proč by proboha někomu posílaly cihlu? Když jdete nakupovat do Tesca, proč se nebojíte, že vás prodavačka u kasy nepraští kladivem do hlavy a nesebere vám peněženku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |  13. 08. 2004 12:38

Myslíte, že tomu, kdo si založí interfernetový obchod s tím, že lidi bude podvádět, záleží na tom, že zavře krám??? Mezitím si třeba pěkně nahrabe penízky a bude mu i třeba jedno, že půjde sedět do basy.
A abych každou zásilku na poště dokumentoval Vámi popsaným způsobem...
A ktěm seriózním obchodům: Jak se sakra dá takový seriózní obchod poznat? Že má pěkně udělanou prezentaci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  13. 08. 2004 12:54

Udělat špičkový obchod stojí několik miliónů korun - a takový obchod jistě poznáte od "stránečky s prezentací". Nejlepší obchody mají certifikaci APEK, spoustu možností plateb a platebních bran, včetně akvizice platebních karet - to všechno stojí statisíce korun. Žádný z těchto obchodů se neuchýlí k takovému podvodu, aby někde vydělal (?) pár tisíc korun a riskoval, že pár lidí půjde do basy. Chápu, že máte velké obavy, ale pokud byste je aplikoval i na ostatní život, tak byste nemohl vyjít na ulici. Tam vám teprve hrozí věcí!

Pro ilustraci: na www.electrohall.cz prodáváme denně zboží, které stojí přes sto tisíc korun za kus - jak vidíte, zákazníci se "nebojí", naopak jsou rádi, protože oproti nákupu někde v hypermarketu ušetří desetitisíce a dostanou lepší zákaznickou podporu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  13. 08. 2004 13:09

Nevim jak si vybirate bezny obchod vy, ale ja predevsim podle referenci - treba bezproblemove reseni reklamaci, rozumne jednani ... Rozhodne nebudu kupovat nekde (na inetu) kde nenakupoval uz nekdo koho znam, pripadne neni dostatecne obecne zaveden.
Takovy obchod cihlu neposle, stalo by ho to vic nez si dovedete predstavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  16. 08. 2004 11:41

zdokumentovat spolu s pošťačkou, od které to budete přebírat, rozbalovat, vyfotit digitálem

Vy jste opravdu asi nikdy nebyl tesne predtim na poste, kde je dlouha fronta lidi cekajici na zasilku, a kdyz  se ptate proc ta dalsi ted neco pocita, tak je odpoved - dela uzaverku, my tady nehodlame kvuli vam delat ji az po zavreni a byt tu az do 18.30 !! Nedokazu si predstavit, ze takovato postacka by mi byla ochotna asistovat pri rozbalovani zasilky a nvic nenim co by tomu rekli dalsi ve fronte za mnou, kdyz jsou nervozni kdyz nekdo napriklad hleda obcansky prukaz, ktery si omylem zapomnel pripravit !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZaam  |  13. 08. 2004 12:26

Ty, člověče, nebojíš se, že ti v Electroworldu prodají místo počítače jenom prázdnou bednu. Už loni jsem utratil za cokoliv jiného než jídlo víc peněz na netu než "ve městě" a je to bez problému. Je fakt, že nakupuju u webů, které znám, které jsem už nějakou dobu viděl. Prostě nechodím k Aleši Slabému :) To, že má pošta jen do 18:00 mě štve taky, do 20:00 by to stačilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  16. 08. 2004 11:57

Já nakupuju přes net docela hodně a dosud se mi to osvědčuje. Nakupuju přes stránky, který znám, nebo mi je doporučí mí známí. Často taky využívám možnosti doručení až domů. Je to většinou zadarmo, nebo za poplatek srovnatelný s poštovným. Přes poštu si nechávám posílat zboží jen vyjímečně. V tom případě se domluvím s doručovatelem, a ten ke mě přijede až na konci svého okruhu, což vychází na dobu, kdy se vracím ze zaměstnání. Je mi jasné, že tohle je celkem optimální stav, který jinde asi není dosažitelný. Názor, že je nakupování přes internet nejrizikovější, s vámi nesdílím. Mnohem rizikovější a zároveň nesmyslný se mi zdá nákup u vietnamců nebo z tv shopu. Ale to je jen můj názor a možná srovnávám hrušky s jablky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IRULAN  |  30. 08. 2004 16:14

využívám už třetím rokem připojení WI-FI a celou dobu jsem nebyl na poště zaplatit jedinou složenku všechno zvládám přes net i nákupy a pokud se zaregistrujete ve slušné firmě cihlu vám niko nikdy nepošle to si prostě internetový obchodník dneska už nemůže dovolit a když tak jen jednou potom se to už chronicky ví a ani si neškrtne , ovšem pokud nakupujete v TV schopu tak se nedivte tam je úplně všechno aušus a ještě pětkrát dražší nežli v kamanném krámku

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  13. 08. 2004 10:15

Ať se pak ti nahoře nediví, že jsme v prdeli.... stále uměle udržují monopol ČT.... ostaní mohou jen přeprodávat za šílené velkoobchodní ceny.... tak to budeme v prdeli pořád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leon Wolfhide  |  13. 08. 2004 10:09

Co k tomu říct ???
Snad jen, že CT se snaží degradovat internet u nás na úroveň doby ledové a za podpory náší vlády se mu to daří. Proč ?
Odpověd boužel víme všichni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  13. 08. 2004 13:49

Nedávno proběhla diskuze o tom když by ve větším městě nebo vesnici bylo více iGW (přístupů do internetu) a vyšlo to tak, že při např osmi, každý do by byl připojený na jeden přístupový bod, platil cca 500Kč

řekněme, že každý přístupový bod bude mít 8 koncových uživatelů a každý tento koncák by platil za inernet 500Kč, výsledkem je tato jasně vypovídající rovnice:

jedno AP má 8 koncových bodů z toho každý platí 500Kč..

8 x 500 = 4000Kč měsíčně za garantované připojení k internetu

a těch AP (Access Pointů) je v tom městě osm čili

8 x 4000Kč = 32000Kč

Z toho vyplívá, že pokud by v tom městě byla jedna VELKÁ iGW platily by jí všichni společně tak by si mohli dosvést např, 5Mbit nebo dokonce i 10Mbit  linku do internetu !!!!

A proto PODPOŘTE NEZISKOVÝ PROJEKT CZFREE.NET (www.czfree.net) ,aby jste i vy mimo velké agromerace mohli mít PEVNOU LINKU INTERNETU ZA MALÉ ČÁSKY A MOHLI SE TAK VYKAŠLAT NA ČESKÝ TELECOM A JINÉ MONOPOLNÍ GIGANTY !!!!!!!!!!!!!!

nejdřív si přečtetě tyto stránky... je tam malý help
http://sweb.cz/denny.net/czfree.net/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
HollyG  |  14. 08. 2004 19:20

Nechces s tim uz jit doprdele? Jenom v tyhle diskusi je to trikrat a to sem teprv ani ne v polovine

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pája  |  13. 08. 2004 09:51

To je tady náš místní problém. Nic není nějak extrémně drahé (kromě ADSL). Ale stokrát nic umořilo osla. V součtu všech celkem levných položek mi při mírně nadprůměrném platu nezbývá nic. Kdo nemá nic, doma nesurfuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gesad  |  13. 08. 2004 09:49

to je proste cesko

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Joker  |  13. 08. 2004 09:27

Jo, tak přesně touhle větou se to dá shrnout

Nejdřív mě taky zarazil místy dost nízký počet telefonních linek, ale vzápětí mi došlo - k čemu vlastně pevnou linku, že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  13. 08. 2004 09:24

Z článku jasně vyplývá, že vytvoření Ministerstva informatiky je bohapusté mrhání peněz daňových poplatníků. Co vlastně přineslo tomuto národu? Vždycky jsem si myslel, že posláním vlády je blaho národa. Tady je jasně vidět, že jde o blaho vlastní. Ta formulace "blaho národa" není z mé hlavy, ale bohužel si nepamatuju, kdo to řekl. K mojí situaci: bydlím v městě o 8-tisících obyvatel a jsem připojenej přes wifi 192/64 bez limitu za 1000,-. Do dvou měsíců se tady bude přecházet na optickou síť a bude se navyšovat rychlost na 256/256 za stejnou cenu. Na přístup poskytovatele si nemůžu stěžovat. Když to nejede, napíšu sms a během chvíle to řeší na dálku, nebo mi pošle technika, který se o vše postará. Jo kdyby tuhle možnost měli všichni... Mrkněte na www.ceskasit.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Carlos  |  13. 08. 2004 09:56

To je drahy jako prase, ale u vas asi jina moznost neni, co ?? Urcite bych premyslel aspon o EDGE az bude dostupny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  16. 08. 2004 11:22

Drahý? Za vyhrazenou linku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Soptik  |  13. 08. 2004 13:50

BUDU ASI ZVRACET http://www.ceskasit.cz/ aneb RADAComp ne děkuji nechci, to si raději pořídím DialUp měl jsem tu čest mít připojení od Rady a stačilo mě to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  16. 08. 2004 11:24

Tak na tebe si vzpomínám z jiné diskuze. Já s Radou nemám žádné problémy. Jaké jsi měl ty?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mates  |  19. 11. 2004 18:23

Zdar !
Taky mám www.ceskasit.cz a dobrý. Jo ale kabel ,to je krásný, hlavně když tomu dají zastupitelé města zelenou a pomůžou.
Má na mysli pomoc s rozšířením inernetu / dostupného / do každé domácnost - jak hlásá ministerstvo pro informatiku.
 
Tak u nás ve Stříbře je to fakt dobrý - musíme chytat signál vzduchem přes antény a optickej  by jsme  rádi ale páni radní asi ne , máme vyhlášky o možnost je psát a uplatňovat do alelujá .
Mafie Italská je slabý kafe.
Dost dobrý a potom rozdaj volební lístky a pojte nás volit mi Vám zase nepomůžem jako vždycky tady od toho přeci nejsme. Heslo : Jednu radu Ti dám poraď si sám.
Takže závidím městům kde to můžou mít optickým.
Jo a zkuste požádat ministerstvo o pomoc jako Já . To si počtete .
Na stránku A4 je popsáno jak jsou důležitý a co všechno mají na starosti a pak na závěr zase hesko : Poraď si sám  . Stačilo by jen zvednout telefon nebo zadek a po 5 min. řešení.
Do pr.... Já bych , No ale jen držím palce pro českousíť / RADA
 
  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  13. 08. 2004 09:20

zase někdo objevil ameriku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kewl  |  13. 08. 2004 08:35

Prostě je to drahý jako svině.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
magnum  |  13. 08. 2004 09:23

Velmi výstižné,právě tato oblast jasně hovoří o tom ,že jsme chudí jak kostelní myši(česky: v prdeli) a Telekom(= vláda) toho jen využil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  13. 08. 2004 13:50

Nedávno proběhla diskuze o tom když by ve větším městě nebo vesnici bylo více iGW (přístupů do internetu) a vyšlo to tak, že při např osmi, každý do by byl připojený na jeden přístupový bod, platil cca 500Kč

řekněme, že každý přístupový bod bude mít 8 koncových uživatelů a každý tento koncák by platil za inernet 500Kč, výsledkem je tato jasně vypovídající rovnice:

jedno AP má 8 koncových bodů z toho každý platí 500Kč..

8 x 500 = 4000Kč měsíčně za garantované připojení k internetu

a těch AP (Access Pointů) je v tom městě osm čili

8 x 4000Kč = 32000Kč

Z toho vyplívá, že pokud by v tom městě byla jedna VELKÁ iGW platily by jí všichni společně tak by si mohli dosvést např, 5Mbit nebo dokonce i 10Mbit  linku do internetu !!!!

A proto PODPOŘTE NEZISKOVÝ PROJEKT CZFREE.NET (www.czfree.net) ,aby jste i vy mimo velké agromerace mohli mít PEVNOU LINKU INTERNETU ZA MALÉ ČÁSKY A MOHLI SE TAK VYKAŠLAT NA ČESKÝ TELECOM A JINÉ MONOPOLNÍ GIGANTY !!!!!!!!!!!!!!

nejdřív si přečtetě tyto stránky... je tam malý help
http://sweb.cz/denny.net/czfree.net/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nuno  |  13. 08. 2004 08:29

Tuhle zprávu by si měl Mlynář zarámovat a čumět na ni každej den a tlouct se do hlavy, že je absolutně neschopnej, ale to by těm ostatním stejně nepomohlo :)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xoxo  |  13. 08. 2004 08:19

No já moc netuším, proč se to teď omílá, ale tenhle průzkum se v různých obměnách objevuje na netu už asi 3 měsíce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smutny  |  13. 08. 2004 08:00

Těsně před prodejem Telekomunistů vydat zákon, přikazující celou sumu utratit za VT a připojení k internetu a za symbolickou cenu (?) toto zařízení předat lidem. Protože celý Telecom je vlastně "lidová firma" všech čechů. Oje***i už kde koho. 

Jsou tam uklizení všichni staří komunisti, nehledě na věk manažerů na krajských úrovních.

Ach jo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  13. 08. 2004 11:17

Pokud misto toho radeji podporeji radeji bytovosu vystavbu - dostupne pujcky na ni, nez internet - ten je pro mnoho lidi stale jen "jakasi televize specializovana na sireni detska pornografie".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kára  |  13. 08. 2004 07:54

Nejak v tech statistikach nevidim procento lidi pripojenych pres Wi-Fi... Dialup to neni, ISDN ani GPRS taky ne - ze by "vysokorychlostni pripojeni"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xxx  |  13. 08. 2004 08:58

Presne tak. O wifi sitich, at uz komercnich nebo typu czfree nikde nepadlo ani slovo, navic jsem se jeste nesetkal se statistikou, ve ktere by bylo zapocitane wifi. A ze CSU vydal statistiky z minuleho roku az ted, je taky pekna magorina, protoze za ten rok tech wifi siti fakt pribylo. A je to zna i na velkem ruseni ve mestech... Na 13 kanalech 56 siti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
venca  |  13. 08. 2004 07:45

Nemyslím si, že je to jen o ceně, ale hlavně o dostupnosti. Pokud někdo nebydlí ve velkém městě (kde má možností připojení hned několik a všichni se předhánějí jak mu nabídnout další), nemá většinou jinou alternativu než dial-up nebo isdn (ADSL, WI-FI, Kabel, ... vše je nedostupné).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MikZ  |  13. 08. 2004 07:40

Prostě sme v prdeli protože nás sem dotáhnul TeleCUM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SCARA  |  13. 08. 2004 07:15

Je to ostuda....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SCARA  |  13. 08. 2004 07:11

Je to ostuda!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pesino  |  13. 08. 2004 05:34

Myslím že stávající stav je díky monopolu Telecom ktery, at si rika kdo chce neco jineho je stále monopolní představitel na trhu...

Poraďte nějakého poskytovatele Wi-Fi v Roztokách u Prahy...PLS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  13. 08. 2004 07:23

Myslím, že na zhodnocení stavu českého Internetu nepotřebujeme statistický úřad (který již několikrát dokázal, že také není neomylný). Nejpřesnější čísla jsem stejně našel na stránkách Internetu pro všechny (bohužel monitorují jenom ADSL) Najdete tam však nejnovější údaje z 37 států světa včetně přehledných grafů v kterých ČR obsazuje většinou poslední příčky. Podívejte se kde jsou Maďaři, Estonci, Slovinci nebo Portugalci a jak je na tom ČR - graf 1 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nobuddy  |  13. 08. 2004 07:24
vrabcak  |  13. 08. 2004 09:18

V jejich FAQ mě rozesmálo: Proč je to tak levné? Vždyť to mají dražší než ADSL, CDMA a drtivá většina komerčních poskytovatelů. 128 za litr bez DPH - ROTFL )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  13. 08. 2004 13:47

Nedávno proběhla diskuze o tom když by ve větším městě nebo vesnici bylo více iGW (přístupů do internetu) a vyšlo to tak, že při např osmi, každý do by byl připojený na jeden přístupový bod, platil cca 500Kč

řekněme, že každý přístupový bod bude mít 8 koncových uživatelů a každý tento koncák by platil za inernet 500Kč, výsledkem je tato jasně vypovídající rovnice:

jedno AP má 8 koncových bodů z toho každý platí 500Kč..

8 x 500 = 4000Kč měsíčně za garantované připojení k internetu

a těch AP (Access Pointů) je v tom městě osm čili

8 x 4000Kč = 32000Kč

Z toho vyplívá, že pokud by v tom městě byla jedna VELKÁ iGW platily by jí všichni společně tak by si mohli dosvést např, 5Mbit nebo dokonce i 10Mbit  linku do internetu !!!!

A proto PODPOŘTE NEZISKOVÝ PROJEKT CZFREE.NET (www.czfree.net) ,aby jste i vy mimo velké agromerace mohli mít PEVNOU LINKU INTERNETU ZA MALÉ ČÁSKY A MOHLI SE TAK VYKAŠLAT NA ČESKÝ TELECOM A JINÉ MONOPOLNÍ GIGANTY !!!!!!!!!!!!!!

nejdřív si přečtetě tyto stránky... je tam malý help
http://sweb.cz/denny.net/czfree.net/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PPK  |  13. 08. 2004 14:42

Jenze oni to maj neomezeny, ukaz mi za tu cenu kdo ti nabidne neomezeny ADSL s minimalne takovou rychlosti Neomezena 128 za litr je v tyhle republice stale velice dobry pripojeni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Joker  |  14. 08. 2004 13:26

Jo, přesně za takovýhle, neomezený (resp. ne tak docela - kdo natočí třeba 200GB/měs. tak další měsíc následuje upozornění a potom snížení rychlosti) o rychlosti 128kbps bych považoval za rozumnou cenu někde pod 750Kč/měs. Osobně takovýhle připojení mám a platím PODSTATNĚ míň než těch 750 na měsíc (nechci tu dělat reklamu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Joker  |  13. 08. 2004 09:33

No to si dělaj legraci s těma cenama, ne??
Za víc než litr měsíčně je 512kbps- dobrý, 256kbps- budiž, 128kpbs- děkuju, nechci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Denny  |  13. 08. 2004 13:35

zkuste tohle www.iadromeda.cz  jsou na Nových Butovicích

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pesino  |  13. 08. 2004 09:35

No tak ty nechci maji to pres freenet a jsou drazsi nez jakykoliv jiny poskytovatel jakehokoliv internetu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  13. 08. 2004 13:00

Heh, ze na to podivejte panove opacne. Mate snad od nektereho z tech ISP neco garantovano ? U me muzete taky mit 64kbit/500Kc, ale je to JEN vase 64ka. A navrch se muzete dostat radove vejs, pokud je volny pasmo (= ze by to jelo opravdu jen 64 je mimimalni pravdepodobnost). To je IMO daleko lepsi pristup nez prodavat DSL 2 Mbity s tim, ze garance je 0 a taky to klidne muze jet i min nez ten modem. Ktomu pripoctete bordel jako FUP, omezeni ... .

Nehlede na to, ze spousta lidi da radsi 300Kc za 33kbit nez 1000Kc za Mbit ktery proste nepotrebujou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kára  |  13. 08. 2004 17:58

A co kdyz to tech 64 nepojede? Budou nejake kompenzace pro uzivatele, nebo jenom reknete "sorry"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pedro  |  13. 08. 2004 10:50

roztoky.org

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  13. 08. 2004 13:31

pemac.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  14. 08. 2004 16:04

Český Telecom zůstává jednou z nejziskovějších telekomunikačních společností v Evropě a vláda ho chce nabídnout k prodeji už v září.

Lidové noviny, 14. 08. 2004, čtk

Pro ČTc  i české vlády bylo vždy důležitější mít vysoké zisky/daně z monopolního chování telecomu, než vytvořit dobré podmínky pro rozvoj konkurence, šíření informací a pro podnikání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor