Výsledky jednání: paušál má zase naději

Už dlouho jsme neinformovali o pravidelných pátečních jednáních Internetového Fóra zřízeného z podnětu ČTU. Čekatelé na paušální dial-up už se jistě vzdali naděje v jakýkoliv pokrok v této oblasti. Máme pro vás proto potěšující novinky.
Dne 30.4.2003 se konalo pravidelné jednání Řídícího výboru Fóra , který měl tentokrát rozhodnout o zásadním sporu mezi ZUI a AO na straně jedné a Českým Telecomem na straně druhé. Rozpor podalo ZUI a týkal se termínu zavedení modelu FRIACO (paušálního zpoplatnění originace hovorů na rozhraní mezi operátory), který by umožnil zavedení několika variant paušálního Internetu. Ještě než prozradíme výsledek hlasování podívejte se jak se jednotlivé strany sporu vyjádřily k modelu FRIACO.

ZUI podalo rozpor týkající se zavedení FRIACO s tím, že je nezbytnou podmínkou pro úhradu za propojení mezi operátory při paušálním zpoplatnění koncového zákazníka. Jedná se o intervalový a neměřený paušál. ZUI poukázalo na to, že ČTc ve své loňské nabídce v rámci „Internet Plus“ sám nabízel intervalový paušál i-vikend. Konečný požadavek plně podporovaný alternativními operátory tedy zněl takto: „Model paušálního zpoplatnění originace hovorů na rozhraní mezi operátory – tzv. Friaco - bude zaveden nejpozději do 9. měsíce 2003 na základě ceny stanovené regulátorem.“

Co na to Český Telecom?

Model FRIACO je podle něj z technických důvodů v PSTN síti ČTc nerealizovatelný (jednoznačně potvrzeno dodavateli technologie). Obecně platí, že i ve světě byl regulátorem nařízen pouze tam, kde dominantní operátor sám jako první zavedl paušální připojení v terminačním modelu (např. Velká Británie). Pro paušální přístup k internetu je k dispozici celá řada alternativních technologií, které jsou primárně vybudovány pro přenos dat (ADSL,GPRS, WLL, CaTV, LL) a jsou již nyní dostupné v dostatečné míře.

Pro lepší informovanost pomocí technologie ADSL je v této chvíli připojeno něco málo přes 1 tisíc zákazníků v celé ČR a čistě paušální GPRS v tuto chvíli nabízí pouze společnost Eurotel. To je podle ČTc „dostupnost paušálu v dostatečné míře.“ Více informací na toto téma najdete v článku Zvýšit rychlost nebo snížit cenu? Co takhle obojí!

Výsledek hlasování

V hlasování kterému předcházela obsáhlá argumentace pro i proti modelu FRIACO byl nakonec za podpory zástupce ČTU, který se přiklonil na stranu ZUI, a alternativních operátorů schválen text, který bude vložen do dokumentu takto:

Model paušálního zpoplatnění originace internetových hovorů na rozhraní mezi operátory - tzv. Friaco - bude zaveden nejpozději k 1.10.2003

Z výše uvedeného plyne, že bude-li paušální zpoplatnění na originaci, bude možný paušál pro koncového zákazníka. ZUI již jednou oslovilo britský OFTEL v otázce problémů se zaváděním modelu FRIACO a odpověď byla jednoznačná:

„Implementace obecně byla velmi přímočará, protože jde jen o model účtování, nevyžadující žádná zvláštní technická řešení. BT se zpočátku obával důsledků velkého počtu dlouhých neměřených hovorů, a tak to OFTEL musel řešit na dvě etapy. Nástup broadbandu v UK však vytvořil lákavější náhradu za úzkopásmový paušální dial-up, a očekávané zvýšení zátěže telefonní sítě nebylo takové, jakého se BT obával. Friaco je teď dostupné jako normální dial.-up ze všech ústředen v UK.“

Celý text odpovědí Toma Atkinsona z OFTELU obsahující odpovědi na 5 otázek ZUI najdete zde na InternetProVšechny. V tuto chvíli ZUI hodlá požádat Oftel o sdělení metodiky stanovení cen ve Velké Británii. Několikaměsíční snaha zástupců uživatelů nakonec přece jen slaví úspěch. K tomu, abychom dosáhli úrovně vyspělých států EU, nám však ještě mnoho schází a záleží na každém z nás, jestli budeme jen nečinně přihlížet nebo každý podle svých možností přispěje k nelehkému boji za vyspělou informační společnost.

Pozn. Chtěl bych vyjádřit poděkování hlavním aktérům posledních jednání Internetového fora panu Luboši Olejárovi a Jiřímu Peterkovi za důsledné hájení zájmů uživatelů Internetu.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Diskuze (34) Další článek: Český Telecom: zisk za první čtvrtletí klesl o 34 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,