Vyšla nová verze HomeSite 5.0

Poté co byla firma Allaire skoupena Macromedií se nějakou dobu čekalo na uvedení nové verze HomeSite. Teď je tu a nese pořadové číslo 5.0.
Program HomeSite patří mezi nejpopulárnější kódově orientované HTML editory, i když obsahuje i WYSIWYG část. Pro tuto část ovšem není tak oblíben.

Svou popularitu vybudoval na kvalitní kontrole HTML kódu, snadné práci s tagy a CSS, kvalitním zvýrazněním kódu, možnosti přizpůsobení a mnoha dalšími vlastnostmi.

V nové verzi jsou stávající vlastnosti ještě zdokonaleny a přidány jsou nové. Mezi nejpodstatnější zdokonalení patří vylepšení kontroly HTML kódu, plná podpora i kontrola XHTML a dokonalejší integrace s WYSIWYG editory Dreamweaver, Dreamweaver UltraDev a grafickým editorem Fireworks.

HomeSite 5 obsahuje také novinky v oblastech správy souborů, možností zapnout druhé okno pro snadnější přenos (Drag&Drop je samozřejmostí), správy projektů - FTP s podporou SSL (Secure Sockets Layer), automatického ukládání, snadné otevírání souborů z odkazů v editovaném dokumentu, vylepšenou nápovědou a podpory dvoubajtových jazyků (tvorba stránek v některých jazykových mutacích).

Macromedia HomeSite 5 bude v ČR dostupný někdy v listopadu a to pro systémy Windows 98/Me, Windows NT4/2000 a Windows XP za cenu 4 854 Kč bez DPH. Dostupné budou také upgrady z předchozích verzí a EDU verze pro školy.

Na domácích stránkách produktu zatím není možnost stáhnout zkušební verzi, pouze placená plná verze. Doufejme, že bude vydána co nejdříve, abychom ji mohli vyzkoušet.

Podle seznamu nových vlastností to na třeskutou novinku moc nevypadá. Jsou to jistě vylepšení, která potěší, ale zvyšovat kvůli tomu číslo verze na 5.0 zřejmě nebylo tak příliš nutné. Podpora XHTML by byla možná i ve starších verzích, datové soubory jsou otevřené a dalo by se to řešit dodatečným patchem. Pohodlnější otevírání odkazovaných souborů (klepnete pravým tlačítkem na tag s odkazovaným souborem a můžete jej otevřít) je příjemné a práci urychlí. Stejně tak někomu pomůže integrovaná podpora SSL byť jen s 40bitovým šifrováním. HomeSite 5 se jistě rozšíří stejně jako předchozí verze. Důvody k upgradu ale zřejmě většina současných majitelů verzí 4.5.x mít nebude.

Diskuze (17) Další článek: Doporučené ceny nových iPaqů

Témata článku: , , , , , , , , , , ,