Router | CZ.NIC | Turris

Vyšel Turris OS 5.2. Výkonné české Wi-Fi routery jsou zase o kousek lepší

CZ.NIC vydal další verzi operačního systému Turris OS 5.2.0 postaveného na základech OpenWRT. Majitelé síťových zařízení Turris 1.x, Omnia, Mox nebo Shield se mohou těšit na nový funkce a další nastavení, které lze upravit z nového rozhraní ReForris. Aktualizace je automaticky dostupná všem s Turris OS 4.x a 5.x. Pro verzi 3.x je stále jen experimentální a je možné ji provést jen ručně.

Kupříkladu úvodní obrazovka WebApps sloužící jako rozcestník mezi webovými rozhraními Foris (staré), ReForris (nové) a LuCI (převzaté z OpenWRT) je nově i v tmavém režimu, avšak zmíněná rozhraní už jsou výhradně světlá.

Užitečnou novinkou je nastavení pomocí USB flashky, což se bude hodit u notebooků bez Ethernetu nebo příslušného adaptéru. Stačí na flashku naformátovanou jako FAT32, ext4, Btrfs nebo XFS nahrát konfigurační soubor pojmenovaný jako medkit-config.json a do něj vložit například tento kód, viz dokumentace.

{
    "foris_password": "ForisPassword_ChangeThis!",
    "wireless": {
        "ssid": "TurrisConfigWifi",
        "key": "WiFiPassword_ChangeThis!"
    }
}

Po prvním nabootování se podle něj nastaví heslo k zařízení, název bezdrátové sítě a přístupové heslo, takže další konfiguraci už bude možné provést z notebooku přes Wi-Fi.

ReForis má nový Přehled, na němž jsou vidět notifikace, aktivní služby nebo test připojení. V záložce Úložiště je možné nastavit, aby se systémový log ukládal na připojenou kartu, flashku nebo SSD na místo RAM, kde se po restartu záznam odstraní. Z ReForisu je konečně možné provést restart do továrního nastavení.

Přibyly také tři nové (volitelné) balíčky. Pomocí Honeypot as a Service (HaaS) se uživatelé s veřejnou IP adresou mohou zapojit do sledování hackerských pokusů v síti. RIPE Atlas SW probe průběžně monitoruje dostupnost internetu (spouští se přes SSH). Nová je také kontrola kvality hesla, ReForris upozorní, pokud už je kompromitované a kolik se už objevilo na seznamu HaaS.

Různá miniPCIe nebo USB zařízení jako LTE modemy, Wi-Fi karty nebo USB tunery si automaticky stáhnou ovladače. CZ.NIC nakonec upravil ještě stránku s diagnostikou.

Váš názor Další článek: Vesmírné zprávy: Ingenuity zvládla dramatický let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,