Linux

Vyšel Gnome 3.38. Linuxový desktop umí nové kousky a přejde na jiné číslování

Desktopové prostředí Gnome, které jako výchozí používá Fedora nebo (v upravené podobě) Ubuntu, se dočkalo nové verze 3.38 s kódovým označením Orbis. Tvůrci provedli bezmála 28 tisíc úprav kódu, k vývoji přispělo 900 lidí.

Mění se spouštěč aplikací. Ten již nemá dva pohledy s rozdělením na všechny aplikace nebo nejpoužívanější aplikace, ale pouze jediný, který si uživatelé pouhou přizpůsobit, jako to znají z mobilů. Ikonky s aplikacemi mohou volně přeskupovat.

Kdo používá více monitorů, ten jim bude moci zvlášť upravovat obnovovací frekvenci, nepoběží tak na nejnižší společné hodnotě, resp. ten nejrychlejší nebude muset čekat na pomalejší. Novinka je dostupná jen tam, kde běží grafický server Wayland.

Prohlížeč Gnome Web (dříve Epiphany) umí nově blokovat sledovací prvky napříč weby. Tvůrci redesignovali aplikace pro snímání screenshotů a záznam zvuku. Počítač lze restartovat přímo z hlavního menu. Gnome Maps ukazují popisky na satelitních mapách a aplikace dostala tmavý režim. Změnila se přivítací obrazovka. Knihovna her je stabilnější a podporuje emulátory pro Nintendo 64. Kompletní seznam změn najdete na oficiálním webu gnome.org.

Gnome 3.38 je poslední verzí tohoto modelu pojmenování. Příští verze nebude Gnome 3.40 (lichá čísla se používají pro vývojové větve), ale Gnome 40. Tři vývojové fáze se označí jako 40.alpha, 40.beta a 40.rc. Menší stabilní vydání ponesou jméno 40.1, 40.2 atd. Velké aktualizace pak budou 41, 42 atd. Gnome 40 vyjde v březnu 2021, bližší informace o novém názvosloví najdete na gnome.org.

Diskuze (12) Další článek: Microsoft stáhl aktualizaci Windows 10, která zpomalovala počítače. Místo ní vydal novou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,