Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Vyšel Firefox 78. Zvyšuje pohodlí a pod povrchem má řadu změn či novinek

Po dalších čtyřech týdnech Mozilla připravila novou verzi svého prohlížeče. Seznam změn ve Firefoxu 78 je tentokrát dlouhý, opět ale jde spíš o menší evoluční kroky. Přesto je toto vydání zásadní. Po deseti měsících jde o novou edici ESR s dlouhodobou (roční) podporou vhodnou pro nasazení v podnicích. Předchozí Firefox 68.x bude dostávat záplaty už jen dva měsíce.

Firefox 78 ESR bude vhodný i pro majitele starších Maců. Jde totiž o poslední verzi, která bude funkční i v macOS 10.9, 10.10 a 10.11. Zároveň se také mění nároky na provoz v Linuxu. Prohlížeč nově vyžaduje aktualizované knihovny GNU libc 2.17, libstdc++ 4.8.1 a GTK+ 3.14 či jejich novější verze.

Mozilla vylepšila Přehled ochrany soukromí (Protections Dashboard), který prozradí, jestli se některé z vašich hesel objevilo ve známé hacknuté databázi. Informuje také o tom, kolik těchto kompromitovaných účtů jste již zabezpečili novým heslem.

Pokud budete chtít prohlížeč ve Windows odinstalovat, v dialogu narazíte na nové tlačítko Obnovit Firefox. To zachová záložky, historii, hesla, cookies, slovníky a data z formulářů, ale odstraní rozšíření, motivy, nastavení certifikátů apod. Tím by se měly opravit případné problémy s nestabilitou či špatnou funkčností.

Z telemetrie Mozilly totiž vyplývá, že lidé doposud tyto problémy řešili odinstalací Firefoxu a opětovou instalací. Jenže v takovém případě jim reinstalování nemuselo pomoci, protože se zachoval celý původní profil. Nové Obnovení zachová jen část profilu (a celý původní zazálohuje na plochu).

Drobnosti a zlepšováky

  • Při stahování PDF se v dialogu nově objevila možnost otevřít dokument přímo ve Firefoxu.
  • Videohovory využívající WebRTC se už nebudou přerušovat spořičem obrazovky.
  • Firefox 78 zahodil podporu protokolů TLS 1.0 a 1.1. Stránky, které nebudou podporovat TLS 1.2, zobrazí varování.
  • WebRender pro akcelerované vykreslování stránek nově funguje i na počítačích s displeji o rozlišení nad Full HD a grafikou od Intelu.
  • Pokud přes kontextovou nabídku hromadně zavřete několik panelů, z nabídky je pak zase můžete opětovně vrátit všechny najednou.
  • Přibylo několik novinek a úprav týkajících se přístupnosti uživatelům s hendikepem.

Firefox 78 je dostupný pro Windows, macOS a Linux. Stáhnout jej můžete z oficiální webu mozilla.org a či se spolehnout na aktualizaci stávající verze z Menu | Nápověda | O aplikaci Firefox.

Diskuze (22) Další článek: Nejnovější satelit systému GPS míří na oběžnou dráhu. Sledujte živě, jak ho tam vynese Falcon 9

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,