Čipy | TSMC | Výroba

Výrobu čipů ohrožuje další strašák – extrémní sucho na Tchaj-wanu

Mráz, sníh a prudký vítr minulý týden ohrozily polovodičovou výrobu v americkém Texasu. Starosti s počasím ale mají také na druhém konci světa. Tchaj-wan trápí dlouhodobé sucho, kdy kapacita nádrží klesla pod 20 % a vláda apeluje na firmy v jižní části země, aby šetřily vodou.

Týká se to i fabrik na výrobu čipů. V daných regionech působí giganti TSMC a UMC, ale továrny tam mají také Micron, Epistar, Powerchip, Nuvoton nebo Nanya.

V krátkodobém horizontu by sucho nemělo způsobit žádné výpadky výroby. Sucho nepřišlo ze dne na den, takže se na něj země i firmy připravovaly. Podle zahraničních zpráv si už ale například TSMC nechává vozit vodu v cisternách. Jedna továrna spotřebuje 20 až 40 milionů litrů denně. List Liberty Times vypátral, že TSMC zásobují vozy o objemu asi 20 tisíc litrů, takže na pokrytí denní spotřeby jich musí dorazit alespoň tisíc.

Dovážená voda přitom komplikuje dopravu, zvyšuje náklady a hlavně nejde o trvale udržitelné řešení. Pokud bude i letošní sezóna bez dešťů, může to do budoucna ohrozit produkci čipů. Linky TSMC přitom jedou na sto procent a poptávka po výrobě silně převyšuje nabídku.

Zdroj: Reuters, The Register, Liberty Times

Diskuze (7) Další článek: Evropští vědci chtějí vytvořit virtuální „dvojče“ planety Země

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,