„Výrobky bychom měli opravovat, ne stále měnit“, zní z EU. Parlament chystá evropské právo na opravu

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 158

Názory k článku

12. 07. 2017 09:28

Tedy, jako myšlenka to zní hezky, ovšem proveditelnost je věc druhá. Jistě by se dalo něco vymyslet třeba u TV, kde by mohl být jen panel ale tunery, "chytré" části, apod by se daly měnit v podobě nějakých modulů. To by asi hodně prodloužilo morální životnost zařízení. Ovšem třeba telefony? Co na tom jako chce kdo opravovat? Možná by si ten kdo to navrhuje mohl někdy nějaký telefon otevřít. Asi by se divil když by zjistil že v něm vlastně "nic" není. Což je problém č.1 Druhý problém ovšem tkví v tom, že poškození z blbosti se opravují běžně, poškození z opotřebování ale nemá smysl opravovat, jelikož po zpravidla nemalé investice do opravy máte pořád starej křáp, a nezřídka by se dal za cenu opravy koupit nový křáp, který bude ale lepší než ten starý.Statistika ohledně toho jak lidi chcou opravy je taky krásná. On totiž každý chce opravu, ale jen do chvíle než zjistí kolik by ta oprava stála.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2017 21:55

Pochopiteľne, že kapitalistom sa to nepáči a hlavne trans-nacionálne korporácie, ktoré dnes prakticky ovládajú svet, všetky štáty a politiku v nich, budú najviac prskať.
Ešte bude veselo, ale nakoniec zvíťazí zdravý rozum a Ľudskosť! :)Žiarovková konšpirácia - Politika plánovaného zastarávania výrobkov (elektroniky, ...) a dopad na ekológiu - Ku_vítka, plánované zastarávanie
-----------------------------------------
https://www.youtube.com/watch - 360phttps://www.youtube.com/watch - 360pGlobálna pyramída moci
------------
http://cicociciak.blogspot.sk/2015/06/pyramida-moci-vse... Čo dnes ľudia musia minimálne ovládať?
----------------
http://cicociciak.blogspot.sk/2017/06/co-dnes-ludia-mus... Prachy nie sú všetko
---------
http://cicociciak.blogspot.sk/2017/06/prachy-nie-su-vse...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 07. 2017 16:25

Nedávno jsem opravoval telefony. Jeden rozkousaný od psa, druhý vypraný v pračce. Podotýkám, ne smartphony.
Originální díly nejsou.
Na čínském webu jsem za 2 dolary, resp za 6 dolarů koupil nové obaly (včetně šasi, klávesnice, prostě komplet), 15 min se šroubovákem (součást dodávky) a jsou jako nové. Ještě tam mám na opravu jednu Nokiu 5310. Klidně bude dalších pár let sloužit...
U smartphonů je problém spíš morální zastarávání. Nádherné, kvalitně udělané HTC má Android Ginger Bread, málo paměti, starý procesor...
Krásně funkční (na volání, SMS, nějakou fotku) ale prostě out co se týče aplikací...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 07. 2017 15:03

Ono je to s tou opravitelností vcelku problém, u zde hodně diskutovaných kuchyňských robotů i dnes si lze bez problémů koupit robot s kovovým šasi i kovovou převodovou soustavou ovšem takovýto robot je 5x dražší a jeho provoz je také hlučnější než-li robot celoplastové konstrukce a zákazník to není ve většině případů ochoten zaplatit. Další kategorií je elektronika, jelikož zákazníci žádají stále tenčí a menší notebooky i tablety, hold sloty na hdd, cpu a ram již není kam umístit a tudíž je vše situováno do jednoho obvodu. Výrobci jednoduše kopírují požadavky trhu a dokud zákazníci nebudou požadovat opravitelné zboží, ale zboží s co nejmenší cenou a velikostí nic se nezmění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 14:33

I za tímto problémem je primárně fakt, že se pořád množíme jak krysy a každej hejhula, z něhož v noci jsou vidět akorát oči, si chce žít jako ti bělouši, co je zahlédl v tv seriálu. 80% lidstva odepsat a je po problému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  11. 07. 2017 13:53

Zase se tu mlátí prázdná sláma a teoretizuje nad oprávněností ideologie na podtextu údajné lepší potřeby pro všechny.Ale opět, jako po každé, tu jde o jediné, o ukrojení dalšího kusu svobody člověka ve prospěch centrálního řízení.Ještě před 50-ti lety by lidstvo v západním světě takové ideologické myšlenky vytočily do běla a očekávali by je výhradně z východního bloku. Dnes k nám přichází socialismus ze západu, pěkně pomalu, nenápadně, ale o to propracovaněji a účinně. A postkomunistický svět je zírá a nevěří svým očím a bohužel pro ten západ je opět "nechápán a zatracován".A těch bloudů všude kolem ..... i doma ..... ach jo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2017 13:17

Nevím, proč tady řešíte stále telefony. Jde o opravitelnost všech výrobků, včetně elektroniky. A elektronikou se nemyslí jen telefony a tablety.Například, nám teď doma odešla pečící trouba (přesněji "chytrý" časovač, bez kterého nejde ani zapnout). Trouba, to je to zařízení, v čem se peče kuře, buchty nebo cukroví. Tj. nemá žádné aplikace ani wifi, kdo se ještě nechytil. Dle výrobce se model x let nevyrábí a nejsou náhradní díly, leda objednat elektronickou destičku ze zahraničí a stálo by to dva tisíce s nejistým výsledkem, tak si radši kupte novou. No přece nebudu bez buchet. Tak jsem z toho vyndal tu elektronickou destičku, přepájel ten nafouknutý elektrolit. 1000 uF, 16 V kondenzátor za dvanáct korun, a trouba jede zase jak nová. Teď mě napadá, jestli to nebylo nějaké "kazítko".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 13:15

Nesmysl u vypocetni techniky a aut.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2017 13:05

Proboha, jenom to ne!! Ať se EU neplete do další oblasti, kde to funguje...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 07. 2017 12:28

On obchod s náhradními dily, skoleni servisaku atd. není vůbec ekonomicky nezajimavy. No a na rozdil od prodeje s pidimarzi zustene v servisu podstatne vetsi část penez. Mozna to tusi i samotni vyrobci a proto lobbuji za podporu servisu zákonem.MP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2017 11:05

Kdysi to tak opravdu fungovalo, ale dnes je to nemožné. Jednak je mnoho výrobců a typů, jednak jsou výrobky daleko levnější a dostupnější, opravy jsou drahé a hlavně nejsou náhradní díly.
Měl jsem moc rád výrobky ETA, kdykoliv se nědo zobilo, zašel jsem do ETAy pro náhradní díl a výrobek opravil. Dodnes nám funguje elektrický hnětač starý více jak 20 let ve kterémjsem již 2x menil ty silikonové šnekové kola. Jaké bylo moje překvapení, když jsem opět zašel do ETA prodejny na Křižíkově, kde prodával takový starší fachman , který vše sehnal a vždy dobře poradil a měl úžasný přehled o portfoliu firmy. Místo tototo fachmana prodavače, tam byla taková pipina podavačka, která o výrobcích nevěděla vůbec nic a že prý pana prodavače vyhodili, právě z důvodů že si držel "nadměrné množství" náhradních dílů a dle nové strategie firmy ETA (bohužel byla také prodána) se náhradní díly již dodávat nebudou. Takže sbohem ETAo, bohužel bez náhradních dílů (které nikdo držet nechce) se neopraví nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 11:04

EK je jako obvykle pozadu za technologickým vývojem... Vymýšlí opatření pro spotřebitele, které ovšem jako vždy dopadne právě na ně. Chtít, aby smartphony s dnešním výkonem a rozměry, byl opravitelný, může jen úplný pitomec, který netuší, díky čemu jsou smartphony tak malé a výkonné a při tom (s výjimkou TOP modelů) i levné. Kdyby měly být znovu z větší části opravitelné, znamenalo by to krok zpět v integraci, tedy hromadu čipů navíc, menší odolnost proti nárazům, protože by čipy nesměly být tmelené k desce a hlavně by celý krám byl mnohem větší a dražší. Totéž platí i pro notebooky (zejména ty moderní menší), v určité míře i pro TV, které by nebyly tak ploché a byly by znatelně dražší atd. Prostě EK zase zkouší srát dobro ovšem to co nakonec na spotřebitele dopadne, bude pořádně smrdět a dobro to fakt nebude...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 07. 2017 10:57

Ano, jedna věc je rétorika. Když se to podá takto, tak to zní rozumně a dokonce krásně. Jistě, byl bych pro, aby mi mixér, vysavač, lednička a pračka vydržely podstatně déle. Hlavně proto, že jediný pokrok, který se zde za posledních 100 let udál, je nižší energetická spotřeba. Nahrazení 20 let staré pračky je asi rozumné, ale nebaví mě ty spotřebiče kupovat každých 5 let, jen proto, že nevydrží. Pračky jsou typický příklad.
Jenže další věc jsou ty negativa, které to přináší.
Zaprvé prvé nesvoboda a klacek pod nohy kapitalismu a volné soutěži. Toto by přeci měla řešit konkurence, ne Evropa. Bohužel ta s korporativismem ze světa mizí, nahrazují ji tiché kartelové dohody, které není snadné prokázat.
Za druhé, bude to jen brzda pokroku. Opravovat staré a nutit svět aby je dlouho podporoval zdraží a prodlouží nástupy nových technologii, komunikačních sítí a vývoj nových přístrojů. Lepší je zajistit vykoupitelnost starých přístrojů, sleva na nový při vrácení, nebo tak. A soustředit se na recyklaci.
Za třetí to vůbec nic nevyřeší. Kartelové dohody tu budou dál. Výrobky nebudou mít delší výdrž, "ku**ítka se nejdřív musí prokázat a to není jednoduché. Náhradní díly budou tak drahé, že to stejně nikdo opravovat nebude. Finální výrobky zdraží, protože někdo tu logistiku a složitější konstrukci bude muset zaplatit.
Do pekla z celou EU. Před 28. lety se šlo do ulic, abychom se socializmem skoncovali, ne abychom vstoupili ještě do nového "Sovětského Svazu" tentokrát s modrou hvězdnatou vlajkou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 10:29

na jednu stranu nám zakazujou používat pár let stará auta a na druhou stranu chcou, aby jsme si každý rok nekupovali nový mobil. Nojo, ale když jsme pustili k moci pacienty s psychiatrické léčebny tak nemůžeme čekat rozumné věci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 09:37

EU mně fakt čím dále připomíná komunismus, všechny ty naivní plány o řízení počasí a politicky motivované pracovní výkony atd. ... obě skupiny to myslí dobře, ale nějak nechápou realitu a myslí si, že problém vyřeší vyhláškami.
Bojím se, že i tohle dopadne (v dlouhodobém horizontu) špatně (=drahé, neefektivní, komplikované).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 09:33

Logiku to má, odpad nemůžeme kupit donekonečna. Problém je, že jsme naučili rozvojové země vyrábět plasty a elektroniku a ty na nějakou kvalitu, udržitelnost a šetrnost budou kašlat dál. Takže sice začne Siemens,Samsung, LG a další pro které je EU trh důležiý vyrábět dražší, ale opravitelnou elektroniku, ale zároveň v Číně bude stovka dalších Simšunt, GL a Sorny co vyrobí tisíc šmejdských kopií za misku rýže a rozvezou ji loděmi po celém pacifiku a planeta trpí dál :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 07:12

Dovolil bych si ten clanek zkratit - porad ta elektronika nic nevydrzi, ale bude aspon drazsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 07. 2017 06:32

V první řadě by bylo třeba aby výrobek byl rozebíratelný. A potom aby vestavěné zálohovací baterie byly vyměnitelné, ne zapájené. Ty limitují životnost. A pak aby baterie, které jsou vyměnitelné, byly na trhu. U telefonů často platí, že co model to nový typ baterie a do starého se nedá koupit, nebo dá, ale je stará jako ten telefon, jen ležela někde ve skladu.
S tím bych souhlasil. Jen jde o to, že to prodraží výrobu a výrobce si to pochopitelně promítne do ceny. Nakonec to stejně dopadne tak, že lidi budou kupovat levné neopravitelné věci. A co se týče záruky, jsem mnohem radši, když ji nepotřebuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  11. 07. 2017 06:26

EU nás zkrátka do toho šťastného života zreguluje za jakoukoliv cenu, i kdyby nás to mělo všechny zabít! Ano, je super věc jenom opravit a nemuset kupovat novou. Stejně jako je super, když si náhradní díl můžete normálně koupit a výrobce ještě poskytne návod na opravu. Super je rozšířená záruka, ne 2 roky, ale třeba 5 nebo 7 let! Ještě lepší taky je, když přijdete do obchodu a prodejce je skutečný odborník s hodně léty praxe, ví o tom první poslední a plně se Vám věnuje.Existuje segment, kde to tak téměř funguje i dnes - nadstandardně drahé zboží.Když si koupíte pračku za 50 000 Kč, tak už při její koupi s Vámi budou řešit všechny velice inteligentní dotazy, dostanete minimálně 5 let záruky, budou držet náhradní díly atd.Ovšem pokud si jdete koupit levnou pračku za 5000 Kč, tak dlouze rozprávět a prezentovat nikdo nebude, záruku dostanete minimální zákonnou 2 roky (v zahraničí jenom rok), náhradní díly na to nikdo nevede a pozáruční servis nikdo neposkytuje. Ovšem zase si jich koupíte deset za cenu jedné "se vším luxusem".Mám trošku z lidí pocit, že si snad myslí, že teď to bude tak, že si koupí pračku za oněch 5000 Kč a z nařízení EU k ní povinně budou muset dostávat servis jako je běžný dnes u té za 50 000 Kč Jenže to zkrátka není možné. V praxi to bude vypadat tak, že výrobce sice nařízením vyhoví, ale speciálně ty nejlevější produkty (jako je např. pračka za 5000 Kč) kvůli tomu půjdou skokově s cenou velmi nahoru, takže nebude stát 5, ale 10 tisíc a uživatel pak bude mít právo na opravu .Myslet si, že EU jenom zařídí servis, extra práva, rozšířené záruky, ale ceny zůstanou stejné, je asi jako když důchodci volí komunisty, protože si myslí, že rohlík zase bude stát 0,1 Kč a pivo korunu jako kdysi, ale důchod jim dál bude chodit dnešních 12-16 tisíc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 07. 2017 22:38

V základu to je dobrý nápad, jen se bojím jakým stylem to EU zpracuje a kolik kolem toho vytvoří omezení a nařízení.
Pokud by to bylo tak, že výrobci by jsi mohli dobrovolně nechat své zařízení certifikovat jako opravitelné, a za zařízení s certifikátem by se platil třeba nižší recyklační poplatek, ale zároveň by mohli zůstat na trhu i designová placatá a neopravitelná zařízení tak by to bylo super, zákazník by jsi mohl vybrat a hned by podle "zelené nálepky na krabici" viděl s čím má tu čest. S povinným prodloužením záruky určitě nesouhlasím, nechť je na výrobcích ať dávají delší záruku jako důkaz kvality a konkurenční výhodu, ne ať nám dlouhá povinná záruka prodražuje laciné cetky které máme v plánu použít 2x za rok. Jak znám snahy EU tak to dopadne nějakým paskvilem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 07. 2017 21:35

To bude těžké protože telefony od Apple jsou založeny na tom že si koupíte nový alespoň každé dva roky. Ať už je to nedostupností náhradních dílů nebo aktualizací která je pouze na poslední dva modely.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 07. 2017 21:33

IMO dobrý nápad. Spousta elektroniky má potenciální životnost hodně dlouhou a je škoda vidět, že dost věcí z osmdesátých let funguje a je dobře použitelná i dnes, zatímco nové věci se za chvíli poserou... jde to dobře vidět třeba u audio techniky (zesilovače apod.), ale i hodně jiných věcí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (16)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 07. 2017 21:27

Nejdřív zavedou bezolovnatý pájení a pak se diví, že se elektronika už nevydrží tolik a vyhazuje se to a neopravuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 07. 2017 21:16

Výrobcovia prídu s niečím iným, aby si vynahradili zisky z opráv a doplatí na to zákazník. Na to legislatíva ako vždy zabúda.. Ja pracujem ako autoelektrikár.. keby som mohol hovoriť, akože nesmiem, o tých praktikách, ktoré sa už pri výrobe aplikujú na autá ako q7, touareg..v podstate tým narážam, že na dosť drahé vozy.čudovali by ste sa. Dávno neplatí, ak to vôbec platilo, že si kúpite kvalitu, ak si priplatíte. Nie, kupujete si ilúziu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 07. 2017 20:59

Jsem fanoušek EU. Společný trh je super, otevřené hranice i společná terminologie má svůj význam (třeba, že rum je rum a né tuzemák), ale omezování svobody takovým způsobem mně již začíná vadit. Pokud si EU myslí, že v nějakém segmentu na trhu chybí konkurence, měl by nabídnout třeba dotaci tomu kdo takovou firmu založí. Ovšem otázka zase je kdo bude rozhodovat, která firma/produkt je potřeba na trhu založit. Toto by měli dělat primárně investoři - klidně i ti malí na Kickstartru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (33)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 07. 2017 20:45

Stačí se podívat do kteréhokoliv elektro výrobku a zjistíte, že motory jsou při práci na hranici svého výkonu. Například v mixeru před rokem 1989 je motor v průměru asi 8 centimetrů a v mixeru po roce 1989 4 centimetry. Tenkrát se vše dimenzovalo na vyšší zátěž než se tam mohla vyskytnout. Jsou proti výrobkům před rokem 1989 udělány schválně malé, aby se co nejsnadněji zničili. A to je záměr těch chcípáků co vám to prodávají. Oni nechtějí, aby vám to vydrželo leta, ale aby se to co nejdříve pokazilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (26)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor