Nvidia | Grafické karty

Výrobci grafik vracejí obrovské množství čipů zpět Nvidii. Ta nové modely jen tak neuvede

Výrobci hardwaru z Taiwanu hlásí obrovský propad prodejů grafických karet a jeden z největších OEM partnerů Nvidie nyní vrací zpět 300 000 čipů. Důvodem je opad zájmu zákazníků. Dokonce se objevují indicie, že podobné problémy mají nyní skoro všichni ostatní partneři jako je ASUS, MSI a Gigabyte. Nvidia kvůli tomuto problému odloží příchod nové generace grafických čipů, informuje redakce Wccftech.

Krok Nvidie je z obchodního hlediska logický. Vydávat na trh novou generaci grafických karet, když mají všichni výrobci přeplněné sklady kartami s předchozí generace, by nebylo moc rozumné. Nvidia dokonce zrušila svojí již dříve naplánovanou přednášku na letošním Hot Chips, kde chtěla informovat o nové generaci grafických karet a další zprávy informují o tom, že byl pozastaven i vývoj na nových kartách u samotných výrobců.

Nyní je pro všechny hlavní úkol zbavit se plných skladů karet stávající generace. Pokud by totiž v následujících 2 ~ 3 měsících na trh dorazila generace nová, karty z té staré by rázem nikdo nechtěl, nebo by se jejich cena musela razantně snížit, na čemž by tratili hlavně partneři Nvidie.

Dá se tedy očekávat, že současný harmonogram byl zrušen a celé uvedení bude zřejmě odloženo až na konec tohoto roku. Je to ale dobrá zpráva pro zákazníky, protože současné ceny jsou stále o něco výše, než byly před těžební horečkou, která vypukla v polovině minulého roku. Dá se tedy čekat, že ceny karet teď ještě půjdou dolů. Zda podobný problém mají i výrobci grafických karet Radeon od AMD, se asi dozvíme záhy.

Diskuze (37) Další článek: A.I. v příštích letech vylepší mobilní foťáky. Možná dokáže netušené kousky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,