Kryptoměny | Grafické karty | Těžba

Výrobci grafických karet hlásí strmý pokles prodejů, ceny se vrací do normálu

Těžební horečka kolem kryptoměn pomalu slábne. To má za následek mimo jiné to, že opadá zájem o grafické karty vhodně k těžbě kryptoměn. Velcí výrobci grafických karet hlásí pokles prodejů až o 40 %, upozorňuje DigiTimes. Už na to pozvolna začínají reagovat i ceny, které jsou nyní kvůli dřívější extrémní poptávce nadstandardně vysoko.

Důvodů výrazného poklesu prodejů je hned několik. Bitcoin i všechny alternativní kryptoměny zažily začátkem roku strmý pád a také náročnost těžby se neustále zvyšuje. Rovněž se čeká na ohlášený počítač ASIC pro těžbu Etherea od společnosti Bitmain, který odsune těžbu pomocí grafických karet na druhou kolej. A trh nyní ovlivňují i karty z druhé ruky, které se rozprodávají z ukončených těžařských farem.

Pokud se podíváme, jaké byly ceny v českých obchodech před těžební horečkou, tak RX 580 8GB se běžně prodávala pod 7 000 Kč, nyní je ale problém ji sehnat za cenu pod 10 000 Kč a pokud je někde skladem, jsou ceny ještě mnohem vyšší. Ceny se stále drží vysoko kvůli dřívějšími nacenění a jisté setrvačnosti poptávky, která dlouhé měsíce nebyla uspokojována.

Avšak pokud těžební horečka skončila a výrobci hlásí masivní snížení prodejů, zákonitě se to bude muset velmi brzy podepsat i na cenách v obchodech. Tedy za předpokladu, že nedojde k opětovnému razantnímu zájmu o kryptoměny, který by ceny vynesl do výšin, v jakých by se těžba opět vyplatila.

Diskuze (22) Další článek: Zemřel Rick Dickinson, designér legendárního počítače Sinclair ZX Spectrum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,