Výpočetní nástroje Matlabu v nové verzi

O Matlabu ví asi každý, kdo se jenom trochu zajímá o výpočty a simulace. Včera byla představena jeho nová verze. Povyrostl nejenom Matlab do verze 6, ale i Simulink, navíc bylo aktualizováno přes šedesát nadstavbových modulů.
O Matlabu ví asi každý, kdo se jenom trochu zajímá o výpočty a simulace. Včera byla představena jeho nová verze. Povyrostl nejenom Matlab do verze 6, ale i Simulink, navíc bylo aktualizováno přes šedesát nadstavbových modulů.

MATLAB/Simulink se během uplynulých let stal prakticky standardem v oblasti technických výpočtů a simulací nejen ve sféře vědy, výzkumu a průmyslu, ale i v oblasti univerzitního vzdělávání. Release 12 (ta zahrnuje Matlab 6 a Simulink 4) je považován za přelom nejen z hlediska rozsahu, integrace a kvality produktu, ale především z hlediska vztahu k uživateli a jeho pohodlí při práci.

Nové rozhraní – MATLAB Desktop – je plně konfigurovatelné podle požadavků uživatele. Programátorské nástroje jako prohlížeče souborů, pracovního prostoru a historie příkazů nebo interaktivní spouštěč aplikací, editor, debugger, hypertextová nápověda a příkazové okno jsou do prostředí plně integrovány. Podstatně zdokonalený a uživatelsky zjednodušený je export výsledků do externích aplikací jako je Microsoft Word a PowerPoint. MATLAB byl doplněn o interaktivní nástroje pro aproximace a statistiku, které dovolují pracovat přímo na graficky zobrazených křivkách. Rozšířeny byly i vizualizační schopnosti MATLABu o nové funkce (transparentní objekty, interaktivní ovládání pohledů,...) a doplněny o intuitivní nástroje pro editaci grafických objektů.

FEMLAB - nadstavba Matlabu pro modelování a analýzu fyzikálních jevů.

Zásadní změny doznalo výpočetní jádro systému MATLAB. Původní knihovny LINPACK a EISPACK byly nahrazeny progresivnějšími a podstatně rychlejšími knihovnami LAPACK a ARPACK. Nové výpočetní jádro adaptivně optimalizuje svou činnost podle konkrétní konfigurace uživatelského počítače (typ procesoru, cache, paměť, operační systém...), čímž zrychluje výpočet až 8x oproti verzi předchozí! Uživatele z oblasti zpracování signálů jistě potěší nová knihovna pro řešení FFT problémů (MIT FFTW Library), která zásadním způsobem zrychluje řešení především u rozsáhlejších úloh.

K dalším zajímavým novinkám patří především integrace s jazykem Java. Java Virtual Machine je součástí instalace MATLABu a třídy jazyka Java se staly běžným datovým typem MATLABu. Není tedy problém importovat externí knihovny či psát vlastní multiplatformní programy v jazyce Java a kombinovat je s funkcemi jazyka MATLAB – to vše v rámci jednoho vývojového prostředí. Mezi další novinky patří třeba interaktivní nástroj pro import dat, který výrazně usnadní načítání dat prakticky z jakéhokoli zdroje (text, tabulky, databáze, binární data, obrázky, animace,...), nebo nástroje pro komunikaci s externím přístrojovým vybavením pomocí sériové linky a s využitím nového modulu Instrument Control Toolbox i pomocí protokolů GPIB a VISA. Pokud vás zajímají další podrobnosti, doporučuji navštívit domovskou stránku společnosti MathSoft, nebo stránku jeho domácího distributora.

Váš názor Další článek: Jak vyplňovat plochy pomocí AutoCADu Map?

Témata článku: , , , , , , , , ,