Vyplatí se přejít na ICQ 5.02?

Internetová komunikace dostala s rozšířením sítě ICQ nový rozměr. Uživatelům, kteří si nebyli příliš jisti svými znalostmi, přinesla síť ICQ možnost textového povídání s přáteli bez nutnosti složité instalace a nastavování. Jaké další novinky přináší dlouho očekávaná pětka?

 Plusy a minusy
 +vzhled
 +možnost přenosu hlasu a videa
 –čeština
 –paměťové nároky
 –užitečnost tzv. Xtraz
 –podpora pouze jednoho protokolu 
Po vzoru ICQ Lite se po spuštění programu zobrazí dialog vyžadující zadání uživatelského čísla ICQ a hesla pro přihlášení do sítě. Pokud jste doposud sítě ICQ nevyužívali, můžete spustit průvodce, který vás provede bezplatnou registrací. Po úspěšném přihlášení zobrazí ICQ okno s reklamním obsahem. Je zřejmé, že nějaký zisk musí autoři a majitelé této sítě produkovat. Naštěstí se zde objevují i reklamy související s ICQ klientem nebo touto sítí.

Nezbytné reklamní okénko

Nový vzhled není všechno

Výchozí vzhled okna programu doznal oproti verzi 2003b výrazných změn. Nabízí příjemné rozhraní i ve starších Windows, oproti vzhledu ICQ Lite je mnohem čistější. Na první pohled vás zřejmě zaujme výsuvný panel tzv. Xtraz nástrojů. Jde o doplňky, které mají za úkol přitáhnout nové uživatele.

 Další online klienti
 Sim, Miranda, AOL, Trillian, MSN 
Nové ICQ připomíná současný trend u mobilních telefonů. Namísto běžného odesílání textových zpráv a případné nabídky hlasového spojení s jinými uživateli, nabízí online hry, vkládání fotografií k profilům, případně zasílání elektronických pohlednic. V panelu Xtraz však naleznete i praktické věci – možnost chatování, zaslání zprávy několika vybraným uživatelům najednou či vyhledávání ostatních uživatelů. Počet extra doplňků se do budoucna bude rozšiřovat, v klientovi máte možnost nastavení upozornění na nové moduly.

  

Nový vzhled ICQ – pěkný, ale zbytečně velký * Komunikace s více uživateli najednou * Chatování podle ICQ

Zajímavé je nastavení stavu, ve kterém se nacházíte. Ve výchozím nastavení nabízí ICQ klasické online, nepřítomnost, neviditelnost a odpojení od sítě. Pomocí Status Manageru však můžete definovat pětici dalších stavů. Ke každému můžete přidat obrázek, označení a vzkaz uživatelům, kteří se k vám při tomto stavu budou chtít vetřít.

Status Manager nabízí vytvoření vlastních příznaků stavu připojení

Související odkazy

Slovník
chat
lite
online
spam

Pokud náhodou nevíte, že i na ICQ si můžete zachovat soukromí jinak než nastavením neviditelného stavu, pak si zobrazte nastavení programu. Ve Spam Controls můžete ovlivnit chování programu při předávání a oznamování nových zpráv. Klasickou věcí se stal seznam ignorovaných ICQ čísel. Méně využívanou možností, která však také není nová, je vytvoření seznamu uživatelů, kterým budete zobrazeni vždy, i v neviditelném stavu. Opakem je seznam těch, kterým se chcete ukázat až po odeslání zprávy.

K „neviditelnosti“ na ICQ ještě poznámku. Uživatelé, kteří používají jiné klienty, mohou mít k dispozici funkci, která jim sdělí, že jsou připojeni i v případě, kdy mají nastavený neviditelný režim. Jedním z komunikátorů, kteří tuto funkci nabízejí je Sim.

V novém ICQ můžete měnit libovolně vzhledy - skiny. Po instalaci jsou k dispozici tři motivy vzhledu. Zajímavým doplňkem je nastavení barev daného vzhledu. Změny samozřejmě můžete ukládat. Ve Windows 2000 jsem zaznamenal drobné problémy se zobrazením obrázků na ovládacích prvcích. Vždy byl vidět kousek jiného obrázku.

Nastavení vlastností nového ICQ

Jste líní psát? Hovořte...

Nové ICQ se neomezuje pouze na textovou komunikaci. Pokud nehledáte nástroj, který vám umožní hlasové spojení i na běžný telefon kdekoli na světě, můžete použít hlasovou komunikaci s ostatními ICQ uživateli. Podmínkou je, aby měli stejného klienta. Vlastníte-li webovou kameru, můžete ji také použít s ICQ.

Nové ICQ zjevně vyšlo z dosavadního ICQ Lite. Dokonce si zachovalo i stejný název procesu jako tento předchůdce. V paměti zabírá kolem sedmi megabajtů. ICQ vypadá na první pohled velmi pěkně, nicméně se obávám, že to velkou část především zkušených uživatelů nijak nepřesvědčí k tomu, aby začali tohoto klienta používat. Existuje mnoho jiných alternativ, bez reklamy, s podporou skinů, s doplňkovými moduly a především schopných komunikovat najednou po více sítích. Přehled několika z nich naleznete např. ve třetím čísle časopisu Computer.

 ICQ 5 5.02
 produkt  nástroj pro online komunikaci 
 výrobce  ICQ
 licence  freeware
 web  www.icq.com
 stáhnout   www.zive.cz/soubory
 cena  zdarma

Diskuze (112) Další článek: Intel snížil ceny procesorů až o 34 procent

Témata článku: , , , , , , , , ,