Vypalovací programy dostupné zdarma

Většina z vás zřejmě zakoupila vypalovací mechaniku včetně nějaké OEM verze vypalovacího softwaru. Existuje ale také několik nástrojů, které lze pořídit zadarmo a které jsou určené buď pro jednodušší úkoly, nebo pro skutečně zkušené uživatele. V následujícím článku najdete přehled zdarma dostupných programů pro vypalování CD, ale i DVD ve Windows.

Burnatonce 0.99.5

Web: www.burnatonce.com

Související odkazy

Slovník
DVD
freeware
image
ID3
linux
MP3
MPEG
OEM
server

Databáze znalostí
kategorie Vypalování

Jedná se o jednoduchý vypalovací program, který vznikl jako grafická nadstavba pro nástroje cdrdao a mkisofs. Neočekávejte od něj žádný komfort a uživatelské rozhraní působící na zrakový dojem uživatele. Místo toho jej charakterizuje ryzí funkčnost a jednoduchost. Program je naprosto ideální pro vypalování ISO image souborů na CD. Stačí načíst soubor CUE, TOC nebo ISO a stisknout tlačítko, které odstartuje jeho zápis. Žádná zbytečná nastavení, hlavní je rychlost.

Dobře zpracované je také kopírování disků. U čtecího zařízení můžete zvolit RAW režim, čtení informací CD-Text, čtení dalších doplňkových informací vyskytujících se například u chráněných nosičů a možnost detekce škrábanců. Při vypalování je možné nastavit ochranu proti podtečení zásobníku, simulaci, tzv. přepalování (overburning) a další.

S pomocí burnatonce můžete vytvářet i vlastní CD. Jednoduchý dialog vám umožní přidat soubory a složky do projektu, zobrazí graf se zaplněným místem a umožní nastavit volby ISO a Joilet. Projekt můžete vypálit na disk nebo z něj vytvořit ISO image soubor. Podobným způsobem lze vytvořit zvukové CD. Podporovány jsou všechny obvyklé typy zvukových souborů, kromě Windows Media.

K dalším funkcím programu ještě patří vymazání média (je nabídnuto i při pokusu o zápis na neprázdné CD-RW) a zjištění informací o vypalovací mechanice. Program vyniká svou rychlostí, prodlevy při vložení média do mechaniky, známé z jiných aplikací, se zde nekonají. Rozhraní je možné přeložit do několika jazyků, češtinu ani slovenštinu jsem však v instalaci nenašel.

Výrobce: Jamie Osborne
Podporované verze Windows: Windows 9x/2000/XP
Podpora médií: CD
Čeština: ne
Velikost instalátoru: 3,9 MB
Velikost na disku: 2,73 MB
Licence: freeware / pro nekomerční využití
Speciality: rychlost, nadstavba pro textové nástroje

 

CDBurnerXP Pro 3.0.116

Web: www.cdburnerxp.se

Pěkný vypalovací program reprezentující klasické rozhraní vypalovacích programů tak, jak jej znáte například z Nero Burning Rom. V rozděleném okně zobrazuje náhled na složky a soubory na disku, které můžete přetáhnout do projektu a vytvořit si tak vlastní CD. Navzdory svému názvu však program podporuje také práci s DVD médii. Zajímavostí je DropBox, tedy obdoba vhazovacího terčíku, který možná znáte z mnoha programů pro stahování souborů z internetu.

Při spuštění programu jste vyzváni k výběru akce, kterou chcete provést. Na výběr máte tři možnosti: vytvoření datového média, ISO image souboru nebo jeho vypálení, vytvoření zvukového CD a převedení zvukového CD do souborů v počítači. Program podporuje práci s ID3 popisky první a druhé verze, zvuk můžete uložit do souborů typu WAV, MP3, WMA a OGG.

S programem se velmi snadno pracuje a navzdory tomu, že nemá tolik možností jako podobné komerční produkty, myslím, že vám ve většině případů plně postačí. Má však i své drobné problémy. Jedním z nich je špatná interpretace českých znaků v názvech souborů a jejich vypálení na médium. V nastavení jsem nikde nenašel možnost ovlivnit kódovou stránku.

Na druhou stranu většina uživatelů asi ví, že soubory s diakritikou v názvu na CD a DVD spíše nepatří. Také jsem nikde nenašel funkci pro přímé kopírování médií. Pro vytvářený projekt můžete nechat automaticky vytvořit obal. Jedná se spíše o doplňkovou funkci, chybí jakákoli možnost vzhled obalu ovlivnit. Výrobci slibují další verzi programu, která však již bude vyžadovat rozhraní .NET Framework.

Výrobce: Stefan Haglund, Fredrik Haglund
Podporované verze Windows: Windows 9x/ME/2000/XP
Podpora médií: CD, DVD
Čeština: ne
Velikost instalátoru: 12,2 MB
Velikost na disku: 19,1 MB
Licence: freeware
Speciality: vhazovací terčík, konvertor ISO, NRG a BIN image souborů

 

 

DeepBurner Free 1.5.1.192

Web: www.deepburner.com

Tento komerční program je domácím uživatelům nabízen také ve verzi, která je zdarma, avšak přináší několik drobných omezení. Umožňuje vytvořit datový disk, zvukové CD nebo vypálit image soubor. Vytvoření datového nosiče spočívá v přetažení zvolených souborů z vestavěného průzkumníka do okna s náhledem na vytvářený disk. Velmi jednoduše můžete přidat obraz se spouštěcím záznamem. Bohužel již nikde není možné nastavit jeho parametry.

Jednoduchý ukazatel zaplnění disku nabízí rozlišení pro různé velikosti médií. DeepBurner podporuje i práci s ISO soubory. Můžete je vytvářet ze sestavovaných projektů. Vytváření zvukových CD probíhá podobně jako u datových nosičů. Zobrazí se okno s náhledem na disk, do něhož lze přetáhnout zvukové soubory například z vestavěného průzkumníka. Podporovány jsou soubory MPEG, WAV a OGG.

Zajímavým doplňkem programu je možnost vytvoření papírových obalů. Jednoduchý editor umožňuje vložit obrázek, v několika různých formátech, a také textové popisky. Druhým zajímavým doplňkem programu, díky němuž předstihuje i mnohé čistě komerční aplikace, je tvorba autorunů, tedy programů spouštěných ihned po vložení média do mechaniky. Průvodce nabízí několik připravených šablon se vzhledem budoucího autorunu. Pokud si program zaplatíte, získáte možnost kopírování disků, vytváření Video CD nebo fotoalb, dále zálohovací nástroj a podporu příkazové řádky.

Výrobce: Astonsoft Ltd.
Podporované verze Windows: Windows 9x/ME/2000/XP
Podpora médií: CD, DVD
Čeština: ano
Velikost instalátoru: 2,57 MB
Velikost na disku: 7,41 MB
Licence: freeware / pro nekomerční využití
Speciality: tvorba obalů a autorunů
Článek na Živě

 

 

CD/DVD Burning Plugin 0.9.3

Web: www.tiasoft.de/tcburner/index.htm

V tomto případě se vlastně nejedná ani tak o vypalovací program, jako spíše o doplněk oblíbeného souborového manažeru Total Commander. Po jeho instalaci vám v nabídce disků a síťových připojení přibude položka CD/DVD Burner. Ta obsahuje několik složek, které symbolizují typ projektu, jaký hodláte vytvářet. V nabídce je zvukové CD, datové CD/DVD, ISO image a také Video DVD disk.

Program rovněž umožňuje zjišťování nové verze, mazání médií a jako jedna z dalších položek je k dispozici nastavení samotného vypalovacího modulu. Zde můžete zvolit lokalizaci prostředí, nastavení zásobníku a pracovního adresáře, ukládání projektů a několik základních voleb pro vypalovaný projekt. Za zmínku stojí také rychlé zobrazení informací o vypalovací mechanice a médiu.

Příprava souborů k vypálení probíhá téměř jako každá jiná práce v Total Commanderu. Stačí překopírovat soubory nebo složky do panelu, ve kterém si otevřete patřičný typ projektu. Ihned se vám také zobrazí odhad zbývajícího místa a můžete jej upravit pro několik typů médií. Jakmile zařadíte alespoň jednu složku nebo soubor, zobrazí se funkce umožňující vypálení projektu nebo jeho uložení do ISO image souboru.

Pokud ale budete chtít pomocí tohoto zásuvného modulu vytvářet zmíněné Video DVD, musíte si jiným programem nejprve připravit patřičnou strukturu souborů. Celkově hodnotím tento doplněk pro Total Commander jako velmi zdařilou pomůcku a skvělý nápad.

Výrobce: Tiamat Software
Podporované verze Windows: Windows 9x/ME/2000/XP
Podpora médií: CD, DVD
Čeština: ano, i slovenština
Velikost instalátoru: 825 kB RAR
Velikost na disku: 2,22 MB (bez Total Commanderu a češtiny)
Licence: freeware
Speciality: doplněk Total Commanderu

 

 

Easy Burning 1.84

Web: www.dpaehl.de

Jednoduchý vypalovací program od německého souseda je jedním z mnoha jeho freewarových nástrojů. Umožňuje jednoduše vypálit vybranou složku na CD nebo DVD disk. Pracuje také s ISO soubory. Ty se použijí rovněž v případě, kdy chcete vypálit více než jednu složku. Program zavolá nástroj Visual ISO, v němž vytvoříte image disku, který pak vypálíte. V poměrně jednoduchém rozhraní nabízí mnoho funkcí pro práci s vypalovací mechanikou. Zajímavé jsou všemožné kombinace pro vymazání média nebo jeho částí.

Po instalaci programu se v kontextové nabídce Průzkumníka Windows objeví funkce umožňující odeslat vybraný soubor nebo složku k vypálení pomocí Easy Burning. Poněkud mě zamrzelo, že program nerozpoznal ochranu proti podtečení zásobníku u mé vypalovací mechaniky. Spíše perličkou je pak chyba dialogu o programu, viz obrázek.

Výrobce: Dirk Paehl
Podporované verze Windows: Windows 9x/ME/2000/XP
Podpora médií: CD, DVD
Čeština: ne
Velikost instalátoru: 0,9 MB
Velikost na disku: 1,32 MB
Licence: freeware
Speciality: kontextová nabídka v Průzkumníku Windows

 

Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0

Web: www.burn4free.com

Troufnu si tvrdit, že tento vypalovací program je u řady méně zkušených uživatelů, kteří hledají alternativní vypalovací program, značně rozšířený. Zřejmě jim asi nevadí, že instalaci není možno provést bez souhlasu s tzv. rozšířeními v podobě NavExcel Toolbar a dalšími reklamními součástmi. Tento problém je naštěstí možné pomocí antispyware nástrojů odstranit a program bude i přesto fungovat.

Většinu uživatelů jistě potěší možnost volby českého rozhraní. Při prvním spuštění se můžete rozhodnout mezi jednoduchým a pokročilým uživatelským rozhraním. Vzhled programu na mě příliš nezapůsobil. Špatně oříznuté či rozházené ikonky a tlačítka na pomyslné nástrojové liště působí dost zběsile. Program pracuje jak s CD, tak s DVD. Do projektu stačí přetáhnout soubory a vytvořit složky. Nechcete-li tak učinit ze svého oblíbeného souborového manažeru, můžete si zobrazit jednoduchého průzkumníka v programu.

Volby pro zvolení typu vytvářeného projektu (data × audio) budete hledat nejspíš marně. Ve výchozím stavu je nastaven režim pro vytváření datových médií. Pokud do projektu vložíte zvukové soubory, dostanete k dispozici funkci, která umožní vypálit audio CD. Na webových stránkách se výrobce programu zmiňuje o možnosti kopírování CD a DVD, nicméně jsem žádnou takovou možnost nenašel.

Veškeré funkce programu mě o jeho kvalitách příliš nepřesvědčily. V programu chybí nápověda, obsahuje mnoho zbytečných tlačítek vedoucích na web a za zmínku stojí také dlouhé prodlevy při detekci média. Myslím, že i jednoduchý software, jakým je burnatonce, je mnohem lepší než tento nástroj sponzorovaný reklamou. Má někdo jiný názor?

Výrobce: Simone Tasselli
Podporované verze Windows: Windows 98/ME/2000/XP (neověřeno, testováno jen na Windows XP)
Podpora médií: CD, DVD
Čeština: ano
Velikost instalátoru: 2,17 MB
Velikost na disku: 1,95 MB
Licence: adware
Speciality: reklama, pomalý, tisk projektu
Článek na Živě

 

Sun CD/DVD Burner Pro

Web: www.01smith.com

Tento program zřejmě není mezi uživateli příliš známý. Ve freewarových sbírkách na serverech jej najdete zřídka, mnoho odkazů nenašel ani Google. Sám jsem se o něm dozvěděl pouze z jedné diskuze na Živě, kde se pisatel o tomto programu v příliš růžových barvách nezmiňoval. Ba naopak.

Co tedy program nabízí? Především spoustu „doprovodného“ softwaru v podobě adwaru a spywaru. Na Microsoft AntiSpyware i NOD32, které používám na testovacím počítači, po instalaci právě tohoto programu čekala pořádná práce.

Program sám působí velice „laciným“ dojmem. Pokud maximalizujete okno, naskočí vám několik bodů od horního okraje obrazovky, takže spodní část programu bude skryta za lištou Start. Asi třetina funkcí v dialogu pro nastavení programu nic nezobrazuje. Za zmínku stojí také dialog s informací o programu, viz obrázky.

Přestože program zobrazuje funkci, která by měla umožnit nastavit vlastnosti projektu, budete po jejím vyvolání marně čekat na jakoukoli odezvu. Program dovede vytvořit pouze datová média. Myslím, že s největší pravděpodobností na něj nenarazíte, nicméně pokládejte zmínku o něm v tomto článku jako varování.

Výrobce: 01Smith
Podporované verze Windows: ?? (testováno na Windows XP)
Podpora médií: CD, DVD
Čeština: ne
Velikost instalátoru: 1,99 MB
Velikost na disku: 9,53 MB
Licence: adware
Speciality: nedoporučuji zkoušet

 

 

Zhodnocení

Jak vidíte, mezi vypalovacími programy zadarmo jsou skutečně velké rozdíly. Tento článek není testem, který by měl objektivně zhodnotit, který ze zmiňovaných programů je nejlepší. Ne všechny se snaží nabídnout dokonalé uživatelské prostředí s množstvím funkcí a je pravda, že vlastně u žádného z nich se nesetkáte s tolika funkcemi jako u komerčních produktů. Na druhou stranu mohou upoutat rychlostí a jednoduchým i funkčním rozhraním.

Pokud dovolíte, jmenoval bych jako svého favorita mezi zmíněnými programy burnatonce. Jistou dobu jsem také používal CDBurnerXP Pro. Snadno použitelný a užitečný je rovněž vypalovací zásuvný modul pro Total Commander.

K vypalovacím programům pro Windows, které jsou zdarma, by se daly započítat různé nástroje od výrobců komerčního softwaru - ty jsou občas k dispozici registrovaným uživatelům. Například společnost Cyberlink nedávno nabízela omezenou verzi (nepodporuje DVD) svého Power2Go 3 CD Edition. Stačilo výměnou za získání licenčního klíče zadat e-mailové adresy několika vašich přátel.

Nástroje pro Linux

V prostředí Linuxu existuje nespočet různých vypalovacích programů, které jsou skutečně zadarmo a bez reklam (k3b, X-CD-Roaster a jiné). Jejich společným jmenovatelem je skutečnost, že všechny jsou vytvořeny jako grafická nadstavba pro nástroje určené k vypalování pomocí příkazového řádku. Tyto pomůcky naleznete v sadě nazvané cdrtools.

Pomocí nástroje pro vytvoření ISO souboru, mkisofs, a vypalovacího programu cdrecord, můžete do nejmenšího detailu ovlivnit vlastnosti výsledné kompilace. Drobnou nevýhodou je, že musíte znát poměrně velké množství parametrů a složitější syntaxi zápisu příkazů. K dispozici je však podrobná nápověda. Tyto nástroje můžete vyzkoušet také v prostředí Windows. Chcete-li opravdu proniknout do podstaty vypalování, měli byste se naučit pracovat i s nimi.

Diskuze (55) Další článek: Ke stažení: Nový Total Commander a Maxthon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,