Facebook | Sociální sítě

Výpadek Facebooku odhalil, jak síť strojově popisuje naše fotky

Určitě jste všichni zaznamenali rozsáhlý výpadek, který služby Facebooku včera měly. Týkal se především fotek, místo nich se zobrazovaly prázdné čtverce. Tedy ne zcela prázdné čtverce - mnohdy se u nich nacházel záhadný popisek. Ten prozradil, jak Facebook pomocí umělé inteligence fotky pro své potřeby popisuje. 

Protože k podobnému výpadku, který by se týkal pouze obrázků, ještě nedošlo, odhalení popisků obrázků byla novinka. Je to totiž ukázka toho, co se děje za oponou Facebooku a co běžní uživatelé nevidí. 

Popisky jsou stručné a stojí v nich, co se na fotografii nachází, respektive co algoritmus počítačového vidění hádá, že na fotografii je. Věty tak nejčastěji zní „Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí“ nebo „Na obrázku může být: příroda“. Pokud algoritmus objekty nerozpozná, popisek jednoduše uvádí, že to nebylo možné zjistit. 

adad.png
Ukázka popisků obrázků, které Facebook při výpadku ukazoval

Zjištění, že Facebook důkladně analyzuje vše, co člověk sdílí, může znít lehce děsivě. Tato konkrétní funkce ale má svůj význam - existuje minimálně od roku 2016 a Facebook ji zavedl kvůli zpřístupnění obsahu lidem se zrakovým postižením. I oni se tak dozví, co na fotografiích je, protože jim to algoritmus řekne. 

Je také jasné, že strojové rozpoznávání objektů se hodí pro vyhledávání obrázků podle obsahu, což už běžně nabízí třeba Google ve své aplikaci Fotky. 

Co ovšem není jisté a dosud to není potvrzeno, zda Facebook tyto popisky využívá i k cílení reklam. Je to hodně dat, která by bylo možné zpeněžit. Pokud například budete sdílet hodně fotografií se psy, Facebook by vám teoreticky mohl nabízet reklamy na krmivo, i když jste se o psech sami na síti nikdy slovem nezmínili. 

Třeba se o tom po výpadku a odhalení popisků začne mluvit. Soudě podle reakcí na Twitteru je existence podobného algoritmu pro mnohé lidi překvapující. Každopádně pokud jste ve čtení popisků našli zalíbení, existuje doplněk pro Chrome, který je odhaluje i při běžném provozu Facebooku.

Diskuze (21) Další článek: Nejmenší zařízení pro magnetickou rezonanci na světě dokáže zobrazovat jednotlivé atomy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,